. 1 . 2 . >>

Autor Zpráva
RPG
Člen
Chci se zeptat, mnohokrát jsem si říkal, že přeskočím od HTML na XHTML, ale ptám se, jaké má XHTML proti své starší verzi výhody? Proč bych měl přejít na XHTML? Usnadní mi to nějak práci, nebo to pomůže vylepšit mé stránky?
ronnie
Člen
RPG: tohle je jeden z nejčastějších dotazů v tehle diskuzi, zkus vyhledávání.
Plaváček
Člen
Přečti si tyto příspěvky a související http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=10&topic=1 1358 . Pokud tě zajímá stručná odpověď - je jedno, jestli píšeš v XHTML nebo HTML, je to jen a jen tvá volba. Obé má své výhody a nevýhody, ale to už se tu řešilo mockrát.
Chamurappi
Moderátor
Další :-)

Reaguji na RPG:
XHTML je bariéra, hrozba přístupnosti. Zbytečná a odumírající. Přečti si Plaváčkem odkázanou diskusi, tam jsem se již vyjádřil. A ještě se vyjádřím, neb jsem vyčmuchal nové poznatky.

Reaguji na Plaváčka:
Hádka o XHTML je rozvleklá, nicméně je hlavně jen o XHTML. Jaké má HTML nevýhody?
thingwath
Člen
XML namespaces?
Chamurappi
Moderátor
Reaguji na thingwatha:
Nic nového. Definice striktně vyhovujícího XHTML 1.0 dokumentu, ani vyhovujícího HTML 4.0 dokumentu nepovolují kombinování s jiným typem dokumentu. Přesto, že metajazyky, na nichž jsou postavené, něco takového umožňují.
thingwath
Člen
Máme modulární XHTML 1.1. Ale to už se začínáme blížit hranici technologie jak jí známe a za kterou nikdo nechce jít, protože vládne přesvědčení, že je chyba prostě nechat takové jako Chamurappi tam kde patří, totiž kdesi dávno ve starověku :-)
Chamurappi
Moderátor
Reaguji na thingwatha:
XHTML 1.1 je z modulů jen postavené, samo o sobě není modulární. Vyhovující XHTML 1.1 dokument také nesmí obsahovat elementy z jiných jmenných prostorů. A jak jsem již naznačil, technologie jmenných prostorů není novátorskou myšlenkou XML.

Povšimni si, že starověk je dávno za námi a já tu stále jsem. Je nás tu více z té doby. Třeba můj krvelačný kolega z Řecka, zákonodárce jménem Draco. Jeho zákoník byl tak drastický a tak nenáviděný, že jen blázen by chtěl něco podobného zavádět do existujícího tolerantního prostředí. Blázen chce. Zabiješ? Smrt. Znásilníš? Smrt. Ukradneš? Smrt. Překročíš povolenou rychlost? Smrt. Zapomeneš uvozovky? Smrt. Nedotáhne se ti kompletní dokument? Smrt.

Tohle jako má být ta růžová budoucnost? Jen proto, že si to tak usmyslelo sedm statečných ve W3C? No hurá.
thingwath
Člen
Já bych se také neřadil do dnešní doby, ale to nevadí. Ona doba nepostupuje vpřed přímočaře. Osciluje doprava a doleva. Teď máme balkanizované HTML, nastává příklon ke striktnějšímu XHTML. Až toho bude moc, tak se trend zase obrátí. To je přeci normální a zdravé :-)
wizard
Člen
Jen dotaz na Chamurappiho: Co je jednodušší, vytvořit z XML HTML dokument nebo XHTML dokument? Něco mi říká, že XHTML se bude tvořit přeci jen o ždibíček kratší dobu než HTML. To by mohla být nějaká (velmi velmi velmi malá výhoda)
thingwath
Člen
wizard
Tipnu si, že to vyjde prakticky nastejno, přes nějakou tu XSL šablonu to bude víceméně stejné. V tom výhoda moc nebude.
Chamurappi
Moderátor
Reaguji na thingwathe:
Ona oscilace se děje právě díky sporům. Kdyby si každý řekl „nějak to bude oscilovat, to nevadí“, trend by se nikdy neobrátil. Připomíná mi to ten otřepaný vtip o tonoucím se faráři, který třikrát odmítne pomoc hasičů s tím, že mu bůh pomůže. Bůh se po jeho brzké smrti hájí: „A kdo myslíš, že ti tam poslal ty hasiče?“
Vývoj je normální. Avšak co je normální, nemusí být zákonitě zdravé.

Jak je HTML balkanizované? (Mé pohotové Reflexy mi napovídají, že balkanizace je rozdělení území na malé, ponejvíce znepřátelené státy.)

Reaguji na wizarda:
<xsl:output method="html"/>
XSLT transformace jsou záměrně navrženy tak, aby usnadňovaly převod do HTML.
jozob
Člen
(Reakcia na pôvodnú otázku)
RPG
XHTML je XML ktorého definícia typu dokumentu (DTD) obsahuje HTML. To v praxi znamená, že pri použití XHTML môžeš písať stránku v HTML a zároveň môžeš využívať výhody XML (napr. môžeš si zadefinovať vlastné značky a pod.). Preto, že XHTML je XML (čo je jazyk, ktorý je ku chybnému kódu absolútne netolerantný), musí byť dodržaná syntax.
Timy
Člen
HTML je pravděpodobně nejúspěšnější značkovací jazyk pro dokumenty na světě. Pokud je váš dokument pouze čisté XHTML 1.0 (neobsahuje žádné další značkovací jazyky) potom nezaznamenáte příliš mnoho změn. že neuhádnete zdroj?
Chamurappi
Moderátor
Reaguji na jozoba:
napr. môžeš si zadefinovať vlastné značky a pod.
Vlastní proprietální sémantika posílaná prohlížeči postrádá význam.

XHTML je XML (čo je jazyk, ktorý je ku chybnému kódu absolútne netolerantný)
Určitá míra tolerance existuje z definice a určitá i z rozvolněné praxe.
Z definice: Prohlížeč by neměl selhat na nedefinované entitě, protože neví, zda je nedefinovaná, nenačítá-li DTD. Externí DTD není povinen načítat.
Z praxe: Je zmatek ve znakových sadách a prioritách. Prakticky žádný XML procesor nevyhovuje všem specifikacím zároveň.

Samotné W3C provozuje jednu aplikaci, která doporučení XML nerespektuje a zpracovává i chybný dokument. Uhádne někdo, co to je?
Fred
Člen
Amaya?
Peterson
Tvořím v HTML, protože mi postačuje. Až budu potřebovat něco co HTML neumí, poohlédnu se po něčem lepším. Tak si nekupuju nový počítač pokaždé když se na trhu objeví lepší.

Jaký prospěch budu mít já nebo uživatelé mých produktů z přechodu na XHTML?
Timy
Člen
Peterson
Až se najde něco, co bude jednodušší udělat v xhtml než v html (samozřejmě ne na úkor něčeho jiného), pak je čas přejít.
mila
Člen
Jaký prospěch budu mít já nebo uživatelé mých produktů z přechodu na XHTML?
Můžeš si dát na web ikonku xHTML valid! :)
Timy
Člen
mila
Můžeš si dát na web ikonku xHTML valid! :) -- cituji původní otázku: Jaký prospěch budu mít já

Mimoto si v html můžeš dát ikonku html valid!
manas
xhtml je sázka do budoucnosti. konecne neco co udava smer jak se delaji weby. html ze pouzivat muze, ale pro me je to znamka nezkuseneho markupisty. pro zkusene neni problem napsat web v xhtml
manas
nehlede na to zw tabulky v html sou podstatne horsi nez v xhtml. navic je nekteri mylne pouzivaji na layout
Timy
Člen
manas
nehlede na to zw tabulky v html sou podstatne horsi nez v xhtml
a v čem proboha? Vykreslují se ti snad křivě?

navic je nekteri mylne pouzivaji na layout
můžeš i v xhtml

pro zkusene neni problem napsat web v xhtml
souhlasím. Nečiní mi problém napsat web v xhtml. Přesto v něm již nepíši.
Chamurappi
Moderátor
Reaguji na manase:
html ze pouzivat muze, ale pro me je to znamka nezkuseneho markupisty. pro zkusene neni problem napsat web v xhtml
Začátečník se od zkušeného „markupisty“ liší především tím, že vnímá webdesign binárně. Jedno jediné bílé dobro a jedno jediné černé zlo. Je to právě ta schopnost vnímat obor ve více barvách, co vyžaduje zkušenosti a přehled.

nehlede na to zw tabulky v html sou podstatne horsi nez v xhtml
Přesně to je ten černobílý pohled. Nesémantičnost, nevalidita, nepřístupnost, nepoužitelnost a HTML se ti spíjí do universálního nepřítele. A to je alespoň pro mě známka nezkušeného webmastera. Retardované XHTML tě v mých očích nezachrání.

Tabulky jsou ze sémantického hlediska v XHTML horší, protože umožňují vkládat <tr> přímo do <table>, bez zapouzdřujícího <tbody>. To je v HTML 4 zakázané, ba dokonce nemožné.

navic je nekteri mylne pouzivaji na layout
To je jen a pouze problém těch některých. Nikoliv jazyka. Může revolver za to, že s ním někdo spáchá zločin?
Pachollini
Člen
> Definice striktně vyhovujícího XHTML 1.0 dokumentu, ani vyhovujícího HTML 4.0 dokumentu nepovolují kombinování s jiným typem dokumentu. Přesto, že metajazyky, na nichž jsou postavené, něco takového umožňují.

Pokud vím, DTD neřeší soužití více jmenných prostorů. Takže ano, XML to sice umožňuje, ale DTD a validita se s tím nijak nevyrovnávají. Takže pokud použiji libovolné DTD, jsem na tom stejně jako u XHTML.
ksichtroku
prosím napíše mi někdo jak se vyrábí htlm????mám blog a neumím dělat html pomůže mi někdo????prosím pište na e-mail Atigu@seznam.cz díky
Spikee
Člen
ksichtroku
www.jakpsatweb.cz
Jan Tvrdík
Člen
http://www.google.cz/search?q=HTML+nebo+XHTML
Pajuc
Třeba můj krvelačný kolega z Řecka, zákonodárce jménem Draco. Jeho zákoník byl tak drastický a tak nenáviděný, že jen blázen by chtěl něco podobného zavádět do existujícího tolerantního prostředí.

Chamurappi, nepřeháněj. Na standardy sice expert nejsem, ale v historii se alespoň trochu vyznám. Drakón nebyl krvelačný a jeho zákoník nebyl nenáviděný. Zákoník odpovídal potřebám doby a nejspíš totéž se dá říct o XHTML, které se (aspoň z mého pohledu) snaží vyjít vstříc strojovému zpracovávání informací.
Railbot
Člen
Pajuc
Takže XHTML odpovídá potřebám doby? To by mě zajímalo v čem, za ta léta jsem na to ještě nepřišel a určitě nebudu sám :)

. 1 . 2 . >>

Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.