Autor Zpráva
Su Shi
Profil
Hezký den!
Snažím se umět PHP, Zend Framework, OOP, Návrhové vzory a MySQL. Později mám v plánu jQuery.
Mám ohromnou chuť se zeptat zkušených programátorů na tomto fóru na několik otázek, které můžou velmi ovlivnit jak můj, tak životy spousty dalších začátečníků.

Tady jsou:
1) Myslíte si, že programování je snadné? Co Vás na programování baví nejvíc?
2) Myslíte, že je třeba rozumět naprosto veškerému kódu ve svém programu, kterým jsem se třeba inspiroval od někoho jiného? Snažíte se kódu porozumět hned, jakmile ho použijete, nebo naprogramujete nějakou věc a až na konci zjišťujete, co přesně některý kód znamená?
3) Během dne jste různě unavení. Vymýšlíte třeba řešení problémů v době, kdy Vám to nejvíce myslí a řešíte je, když jste unavenější?
4) Jak vylepšujete efektivitu psaného kódu? Přepisujete projekt, který funguje, aby byl lepší, nebo použijete získané znalosti až u dalšího projektu?
5) Používáte nějaké metody (RUP, Extrémní programování) na analýzu systému? Nebo si jen sepíšete seznam funkcí, které má systém umět a jdete na věc?
6) Používáte na něco myšlenkové mapy?
7) Čtete knihy nebo jiné zdroje o programování? Jestli ano, tak jak často a jaké?
8) Co si myslíte o souboji teorie vs. praxe? Jakým způsobem zpracováváte informace z knížek, článků, manuálů a tak dále? Děláte si výpisky z knížek? Podtrháváte si v nich? Snažíte se rovnou řešit vzorové příklady v těchto knihách?
9) Byly jste na nějakých kurzech? Třeba od Davida Grudla nebo Jakuba Vrány? Pomohli Vám?
10) Jak přemýšlíte u psaní kódu? Řešíte nejdříve nejvyšší míru abstrakce a postupně jdete níž a níž, až na detaily? Rozepisujete si, co chcete udělat, někam do poznámkového bloku?
11) Kolik hodin denně programujete a máte ještě nějaké další koníčky, třeba nějaký sport?
12) Jezdíte na nějaké IT srazy a veletrhy v ČR? Jestli ano, tak na jaké?
13) Aristoteles říkal, že jsme tím, co opakovaně děláme. Že dokonalost není čin, ale zvyk. Jaké tedy máte zvyky, díky kterým jste tak dobří? Jak vypadá třeba Váš typický den?
14) Jaké byly Vaše začátky s programováním? Jaké překážky jste museli překonávat a za jak dlouho jste byli schopní pracovat za peníze?
15) Jakou nejlepší radu byste dali někomu, kdo chce být skvělým programátorem?

Mockrát Vám všem děkuji za odpovědi,
určitě pomohou velkému množství začínajících programátorů, kteří Vám za to moc rádi poděkují!
Radek9
Profil
Su Shi:
1) Snadné ne, ale zase není ani náročné. Dá se říci, že když už to umím a rozumím tomu, je to snažší než když se tomu věnuji chvíli. A co mě na tom baví? To je též těžké říci. Já ani vlastně nevím co mě na tom baví. Možná ta dokonalá logika programování…
2) Myslím, že pokud je někdo začátečník, nemá hned smysl se v cizím kódu „šťourat“ a snažit se ho pochopit. Až teprve, když jsem zdatnější programátor kódu naplno porozumím a dokáži ho i přetvořit.
3) Většinou, když sedím u PC tak mě nic moc kloudného nenapadá. Vždy si tedy na chvíli lehnu a přemýšlím. Buď mě něco napadne, nebo se na to vykašlu a nechám to na později (většinou do školy - třeba na matiku).
4) Většinou nové znalosti použiji až u nového projektu. Staré se mi na efektivnější kód předělávat nechtějí (ikdyž by to někdy bylo třeba).
5) Ani jedno, ani druhé. Většinou si to jen pořádně promyslím a funkce používám tak, jak si pamatuji, že se mají používat.
6) Ne.
7) Ne. Učím se pouze z webu.
8) Pokud mě nějaký příklad zaujme, vyzkouším ho a snažím se ho pochopit.

9) Ne.
10) Udělám si základní kostru a poté do toho vpisuji zbytek.
11) Čistého času programuji asi 1-5 hodin denně. Je to různé. Na jiné koníčky mám času dost.
12) Ne.
13) Nejsem zase tak dobrý a nějaké extra zvyky nemám. Mám jen navyklý způsob zapisování kódu. A typický den? Ráno vstanu, nasnídám se, ještě na chvíli zalehnu, jdu do školy, přežiju to :-), naobědvám se, mezitím povídám s kamarády, jdu domů, zapnu PC, jdu na kroužky, dělám jiné věci, jdu spát.
14) Začátky byly jako u každého jiného. Začal jsem s jednoduchou syntaxí a pokračoval na těžší kódy. Přitom jsem si dělal různé pokusy, atd.
15) Uč se.
Kacko
Profil
1) Ano
2) Ano
3) Ano
4) Ne, pokud neni nezbytne potreba
5) Metody
6) Ano
7) Ano, mnoho
8) Divna otazka
9) Ano byl jsem na skolenich(ne o programovani), byly hodne prinosne
10) Programuju pouze na zaklade naprosto detailniho zadani, jednotlive ukoly si pisu na flipchart
11) Ted minimalne, byvali casy kdy jsem programoval i 16h denne kdyz bylo treba, na konicky je casu dost
12) Teambuilding je takovy zajimavy IT sraz:)
13) Dobre je poznat, kdy toho ma clovek dost a jit se projit.. muj typicky den radsi ani nechtej znat;)
14) Zacatky byli krute, internet v cr byl v plenkach, ucil jsem se BASIC podle casopisu ABC:)
15) Myslim, ze byt dobry programator neni klic k uspechu..

Rekl bych, ze zakladni problem tohoto dotazniku(i kdyz mi prijde uzitecny) je to, ze za zkuseneho programatora se mnoho lidi povazuje po chvili programovani a bude zde odpovidat mnoho zacatecniku. Sam jsem se v urcitem veku povazoval za zkuseneho programatora, ted se te dobe smeju.

Moderátor DoubleThink: Tvůj projev je špatně srozumitelný, piš prosím s diakritikou.
WanTo
Profil
1) Programování v PHP obvykle snadné je, ani mě moc nebaví. C/C++ a pokročilé algoritmy nebo třeba programování her, jo, to je jiný kafe.
2) Rozhodně ano. Byla by chyba svému vlastnímu kódu nerozumět.
3) Nejhorší je ladit chyby těsně před spaním a práci nedokončit - to pak člověk totiž vymýšlí řešení místo toho, aby spal.
4) Algoritmy se už od začátku mají psát tak, aby byly časově i paměťově co nejefektivnější :-)
5) Tužka, papír.
6) Ne.
7) Ano.
8) Čtení knížek může být velice prospěšné, do začátku dá notná dávka teorie mnohem víc, než pokusy o zběsilé programování. Samozřejmě je důležitý zájem o danou problematiku.
9) Ne.
10) Tužka, papír.
11) Jak kdy, někdy vůbec, čas od času třeba půl dne.
12) Ne.
13) Zas tak dobrý nejsem :-)
14) Chtěl jsem se naučit JavaScript, omylem jsem si půjčil knížku o Javě a vůbec jsem netušil, co to po mně autor chce, natož kde sehnat něco jako "kompilátor".
15) Nezničit si záda a chodit na pivo.
Timy
Profil
1) Ne. Baví mě programování v exotických jazycích a funkcionální programování.
2) Pokud se inspiruješ, tak bys tomu rozumět měl, pokud zkopíruješ celý kód, tak to nutné není, já to beru jako black box. Taky mě nezajímá, jak je v daném jazyku implementován for cyklus, stačí mi, že vím jak ho používat. (To platí za předpokladu, že ten kód je z nějakého důvěryhodného zdroje.)
3) Nejčastěji mě řešení napadne, když vstanu od počítače a jdu na záchod.
4) Menší projekty občas přepisuji, u větších už to nejde.
5) Od každého něco.
6) Ano, třeba na soupis věcí, které má aplikace umět.
7) Ano, knihy a blogy.
8) Obojí je důležité, jedno bez druhého nefunguje.
9) Byl jsem jen na jednom kurzu, docela dlouhém. Říkám mu vysoká škola :-).
10) Postupuji od jednodušších problémů k těm složitějším, jde-li to. V týmu jsme používali myšlenkové mapy a tabuli.
11) Jak kdy. Někdy nula hodin, někdy deset hodin.
12) Ne.
13) Zas tak dobrý nejsem :-)
14) Blbé.
15) Jdi na výšku, pak odjeď přes nějaký program do Ameriky a tam se uchyť v Googlu ;-).
Timy
Profil
WanTo:
4) Algoritmy se už od začátku mají psát tak, aby byly časově i paměťově co nejefektivnější :-)
Já s tímhle nesouhlasím, zavání to předčasnou optimalizací. Člověk pak dopadne jako můj spolužák, který nezanedbatelný čas optimalizoval nepodstatné části programu (hry), aby nakonec pustil během tahu počítače minimax, který vygeneroval několik tisíc tahů, což samozřejmě trvalo až několik sekund. Já si myslím, že aplikace se má nabouchat hlavně tak, aby fungovala a problémy s rychlostí se mají řešit, až když se ví, které části programu jsou největší brzdou. Samozřejmě to neznamená, že budu záměrně používat neefektivní algoritmy, ale není rozumné u každé funkce hodinu špekulovat, jestli bychom ještě nemohli ušetřit nějakou tu instrukci…
Nox
Profil
Timy:
[#5] 3) Ve stáří z tebe bude geniální programátor :)
[#6] Když člověka ve škole učí jaký milion věcí se provádí při každé drobnosti tak teď už mám strach i vytvořit proměnnou :-)

------------
1) Spíše ano. Nevím co nejvíc, ale potěší mě když vytvořím nějaké jednoduché a elegantní řešení
2) Nesnažím se projít kód pokud jde o nějakou celou knihovnu (neplánuju projít celou jQuery, aspoň zatím), ale pokud jde o nějaký menší kód, zvlášť když ho budu začleňovat do vlastního, pak určitě ano
3) Snažím se, ale spíš navzdory tomu to je tak porůznu celý den, jak to jde
4) Pokud to jde, tak už v současném
5) Nepoužívám přímo nějakou spešl metodu, prostě si kreslím schémata/kódy, jak bych rád, aby to fungovalo
6) Rád bych, ale nepronikl sem do toho zatím
7) Rád bych, ale nenajdu si na to čas :/
8) Teorie je podle mě hodně důležitá...knížky neničím :) na vzorové příklady jsem často líný
9) Chtěl bych, ale není to zrovna levné, tak aspoň čtu jejich weby ;)
10) Dnes už docela hodně
11) Když mě to chytne tak třeba celý den, jindy zas ne. Kromě PC třeba fotbal (konečně už začíná být hezčej)
12) Jen na Maxcon
13) Eh :)
14) Asi klasické, nevím přesně co napsat
mattyZEM
Profil
1) Ano, to že jsem mimo reálný svět :P
2) Samozřejmě
3) Jak kdy...
4) Udělám novou verzi :P nikdy nepřepisuji kód, nebaví mě to a za ty 3 roky jsem pokaždé psal trochu jiným stylem, takže se pak v tom moc nevyznám...
5) Seznam funkcí
6) Ne
7) php.net, pokaždé když narazím kdekoliv na novou funkci :)
8) Knihy jsou naprd (můj názor), praxe je nejlepší :)
9) Nebyl
10) Rozepisuji pouze pokud se jedná o matematické počty, pak přemýšlím jak by to bylo nejjednodušší atd.
11) 4-5hodin, samozřejmě jsou dny kdy mě to vůbec nebaví a to si třeba něco zahraji (opráším staré dobré hry jako age of empires2 atd)
12) Nene
13) Vstanu, napiju se, otevřu notes, hoďku až 2 programuju, surfuju po netu, hoďku programuju, jím & surfuju po netu, programuju, hraju, jdu si lehnout :P
14) Moje začátky no xD, pomáhali mi 2 borci přes PHP, takže jsem se na ně vždy mohl obrátit (vím že je to otravovalo ale bohužel :D) Překážky? O žádných nevím, ale asi za rok-dva :)
15) Lenin by to za mě řekl perfektně :)
WanTo
Profil
Timy:
No, já to myslel spíš tak, že tam, kde je evidentní použití něčeho jako O(N) nebo O(N.logN), je blbost bez přemýšlení nabouchat O(N^3) :-)
Webodlak
Profil
Su Shi:
1. Myslíte si, že programování je snadné? Co Vás na programování baví nejvíc?
Naprogramovat maličkost je lehké. Těžké je rozhodnout se, co programovat a taky si rozdělit kód na ty maličkosti.
2. Myslíte, že je třeba rozumět naprosto veškerému kódu ve svém programu, kterým jsem se třeba inspiroval od někoho jiného? Snažíte se kódu porozumět hned, jakmile ho použijete, nebo naprogramujete nějakou věc a až na konci zjišťujete, co přesně některý kód znamená?
Pokud nevím, co můj kód znamená, nepoužívám ho. Kdysi jsem si přečetl jedno řešení, zjistil, co dělá, a potom ho kopíroval do všech kódů než jsem si ho zapamatoval.
3. Během dne jste různě unavení. Vymýšlíte třeba řešení problémů v době, kdy Vám to nejvíce myslí a řešíte je, když jste unavenější?
Já to dělám naopak. Nedělá mi problém vyplivnout možná řešení, spíš je realizovat.
4. Jak vylepšujete efektivitu psaného kódu? Přepisujete projekt, který funguje, aby byl lepší, nebo použijete získané znalosti až u dalšího projektu?
Pokud mám vytvořit lepší projekt, naflákat do něj to, co bylo v předchozím, a přidat něco lepšího, tak nové znalosti použiju už u aktuálně rozpracovaného projektu. Pokud je to nějaká hloupost, kterou mám všude, a všude špatně, všude ji nahradím a předělám (většinou, když to udělám, musím překopat celý ten projekt od základů).
5. Používáte nějaké metody (RUP, Extrémní programování) na analýzu systému? Nebo si jen sepíšete seznam funkcí, které má systém umět a jdete na věc?
Dřív jsem házel návrh projektu na papír a potom projekt realizoval. Špatně. Nikdy se mi to nepovedlo. V hlavě si navrhnu malou část, realizuji ji, další část, realizace,... To je téměř to samé jako u (1).
6. Používáte na něco myšlenkové mapy?
Pojmu myšlenková mapa moc nerozumím. Jestli myslíš, že někam nahážu všechno, co mi probíhalo v hlavě, než jsem například došel k nějakému rozhodnutí, ne. Na to mám paměť.
7. Čtete knihy nebo jiné zdroje o programování? Jestli ano, tak jak často a jaké?
Bejvávalo. Mám už tolik knih, že jsem se naučil prohledat internet a pak až poté začít hledat knihu k tomu, co hledám. Mám knih... Tvorba stránek pro začátečníky (obsah vlastně v hlavě), tvorba stránek pro pokročilé (v hlavě), PHP a MySQL (koupil jsem si ji, doma ji otevřel, přečetl, potom se nad tím zamyslel a zjistil, že jsem se nic nenaučil), Hotová řešení v C# (nepoužívám, jen zjišťuji, co která funkce dělá), jazyk C (od samotných autorů, šikovná kniha, používám) a plno dalších.
8. Co si myslíte o souboji teorie vs. praxe? Jakým způsobem zpracováváte informace z knížek, článků, manuálů a tak dále? Děláte si výpisky z knížek? Podtrháváte si v nich? Snažíte se rovnou řešit vzorové příklady v těchto knihách?
Zhltnu knihu a až poté vyřeším hádanky v ní. Trocha teorie, náhled na praxi (profesionální kód) a pak rovnou na věc.
9. Byli jste na nějakých kurzech? Třeba od Davida Grudla nebo Jakuba Vrány? Pomohli Vám?
Kurzy, kurzy. Kdybych bydlel v Praze, dobrá. Ale já to mám všude daleko. Do Prahy 90 kilometrů, do Plzně 120...
Navíc nechci navazovat kontakt s programátory osobně a poté navázat komunikací přes internet. Jdu na to obráceně. Přidám se k nějaké komunitě (třeba místní diskusi) a poté jedu na nějaký sraz (na této diskusi to zrovna nevyšlo, to jsem tu ještě nebyl).
10. Jak přemýšlíte u psaní kódu? Řešíte nejdříve nejvyšší míru abstrakce a postupně jdete níž a níž, až na detaily? Rozepisujete si, co chcete udělat, někam do poznámkového bloku?
Já dělám kód zásadně od detailů. Například napíšu formulář, potom napíšu zpracování, potom ho dám do podmínky, kdy se má zobrazit a potom dodělám do ostatních bloků to ostatní.
11. Kolik hodin denně programujete a máte ještě nějaké další koníčky, třeba nějaký sport?
Dříve jsem sportoval, ale za prvé mi to nejde a za druhé jsem líný. Stala se ze mě typická počítačová krysa programátorská (Homo Computerus Programmus).
12. Jezdíte na nějaké IT srazy a veletrhy v ČR? Jestli ano, tak na jaké?
Jak ses již dozvěděl, nejdříve navazuji kontakt po síti a až poté se s dotyčným(i) setkám osobně. Schválně píšu v budoucím čase, protože jsem ještě nikdy nepoznal nikoho, s kým si tu píšu, osobně.
13. Aristoteles říkal, že jsme tím, co opakovaně děláme. Že dokonalost není čin, ale zvyk. Jaké tedy máte zvyky, díky kterým jste tak dobří? Jak vypadá třeba Váš typický den?
Tahle otázka se mi líbí nejvíc. Mám zvyky, které jsem již popsal výše, například to, že navrhnu malou část projektu (a důkladně ji promyslím), poté navrhnu další, další. Také se „nezdržuji“ přehledností kódu - například vůbec neodsazuji a nekomentuji kód. Jen u opravdu velkých projektů píšu na začátek souboru, co ten soubor dělá, jaké definuje funkce atp.
Můj typický den vypadá tak, že se probudím, přemýšlím, jestli musím jít dneska do školy, když musím, tak se s tím smířím, nenasnídám se, j(e)du do školy, přežiju školu (tedy vlastně se jen marně pokouším), dorazím domů, zapnu počítač, do večera u něj sedím, někdy se večer dívám na televizi a pak jdu spát.
14. Jaké byly Vaše začátky s programováním? Jaké překážky jste museli překonávat a za jak dlouho jste byli schopní pracovat za peníze?
Programování není o tom něco vytěžit. Mé začátky byly dávno (čti „před rokem“). Mluvím o programování. V té době jsem již HTML, CSS a základy JS (se kterým jsem doteď nepokročil) uměl. Začal jsem tedy s PHP. Našel jedno hotové řešení, použil, další, použil a tak dále a tak dále. Z nich jsem se naučil, jak se co dělá, a doteď to mám uložené v paměti a používám z toho části.
15. Jakou nejlepší radu byste dali někomu, kdo chce být skvělým programátorem?
Pokračuj, ikdyž se ti kouří z hlavy. Nepřestávat. Znova a znova a znova.


Mlčky jsem přecházel takové to „oslovuji skvělé programátory“ a podobné lichotky. Nejsem skvělý programátor. Jsem ještě pořád „lama“. Ne, že by mi nedělalo problémy něco tam a něco tady vyrobit, ale neustále se u toho víc a víc vzdělávám. Není projekt/skript, při jehož výrobě bych se něco nenaučil.
Omlouvám se za citaci, je to tak podle mého názoru přehlednější, než si znovu číst danou otázku. Vím, jsem moc užvaněný. I grafomanie má své meze (z „hádky“ s fuckinem ve vlákně o žádosti o přístup do sandboxu).
Jsem moc konkrétní, že? Ostaní píšou obecné odpovědi a já tu vyvracím bestseller.
Su Shi
Profil
Všem bych Vám moc chtěl poděkovat za odpovědi!
Velice jsem se v nich inspiroval a udělal si výpisky těch rad, které mi připadaly nejvíce důležité, abych je měl kdykoliv po ruce :)
Budu moc rád, když sem napíšou své příběhy ještě ostatní lidé! Alespoň tak rozšíříme přehled nad tím, jak přemýšlí a co dělají ostatní programátoři :)

Tady jsou výpisky nějdůležitějších věcí pro mě, kdyby se z nich někdo chtěl inspirovat:
a. Rozhodně ano. Byla by chyba svému vlastnímu kódu nerozumět.
b. Hotový kód přepisuju jenom, když ho musím něják měnit, nebo na něm stavět. Protože přepisování kódu, které se neprojeví na funkcích mi nikdo nezaplatí.
c. Programuj, programuj, programuj a jdi na vejšku.
d. Dle mého je programování snadné, ale jsou lidi kteří to nikdy nedokáží
pochopit...
e. Kdybych nerozuměl svému kódu, bylo by to smutné. Samozřejmě že k
frameworkům člověk musí přistupovat jako k blackboxu, stačí znát jeho
funkce, vnitřně už není nutné ho znát nějak důkladně, pokud vůbec.
Pokud ale bereš nějaký kód jako inspiraci, pak není nutné rozumět mu
hned od začátku, ale taky nedělat jako opice copy-paste.
f. Pokud kód dělá co má a nepotřebuji ho optimalizovat nebo znovu použít,
pak na něj nešahám.
g. Uznávám ale že u mnoha firem které pracují na webových aplikacích se
detailní návrh aplikace řeší až při implementaci.
h. Ano, je to snadné. :-) Jako vše, když to umíte. :-)
i. Nicméně pokud píšu kód, rozumím do detailů všemu co sám píšu a proč to dělám. Dříve, než to vůbec začnu psát.
j. Ale programování není duševní otročina, obsahuje obrovské množství rutinních věcí. Jsou daleko duševně složitější věci.
k. Vyřeším nejdříve sw na úrovni black boxů, tedy oddělených částí s co nejméně vazbami mezi sebou. Promyslím si interface bloků a pak začnu psát. Dokud toto nemám promyšlené, neprogramuji. Poté detailizuje jednotlivé bloky opět rozpadem na menší části.
i. Každá cesta, i ta dlouhá tisíc mil začíná prvním krůčkem.
Ať Vám dáme jakoukoli radu, musíte si nabít nos. Některým věcem prostě neuvěříte, dokud se v nich neutopíte.
Například neuvěříte, že analýza a přemýšlení a návrh a čistá architektura programu je důležitější, než počet hodin strávených programováním u projektu.
Je třeba vyzkoušet všechny typy projektů. Malý projekt vás naučí něco, co vás nenaučí střední. A velký zase něco jiného.
j. Pokud chcete dělat PHP, mám pro Vás jednu radu: Nechť jsou Vaši učitelé lidé, kteří nedělali pouze v PHP. Nechť umí něco více. PHP je obecně nejnižší příčka programování a soustřeďuje se zde dost nekvalitních lidí. Nejlépe je vytřídíte tak, že budete primárně dávat přednost lidem, kteří nemají PHP za jediný programovací jazyk.
k. Dělejte projekty, třeba drobné. Nejdříve potřebujete dostat věci do ruky. Občas ot proložte nějakou teorií. Pokud něco navrhněte, uvědomte si klady i zápory Vašeho řešení.
A nevzdávejte to. Nebudete dobrý programátor dříve, než za několik let.
l. Osobne rikam, ze programovani, a to i to webovy, je aplikovana
matematika. Pokud ti matematika jde, pak programovani bude snadny.
m. Krom relativne jednoducheho ziskavani penez (v
porovnani treba se zednikem, kopacem, ridicem) reseni zajimavejch
problemu. Mam kod, ktery by podle vsech informaci co mam mel fungovat,
ale on nefunguje. Programator podle me musi bejt trochu masochista,
protoze programovani je obor, kdy clovek 5% casu pracuje, 5% casu je
hrdej na to co vytvoril a 90% casu je sam sobe za ******.
n. Nerozumet kodu co pisu ja znamena neumet programovat, a to je spatne.
Cili kodu co napisu ja rozumim, vim co kazda radka dela a kde to neni na
prvni pohled jasny, tam hned patri komentar. Nekde jsem slysel, ze
dobrej kod ma vic radek komentaru nez instrukci…
o. Nepodtrhavam, nevypisuji, neresim, dokonce se priznam ze kody v knizkach
ani nestuduju nijak dukladne. Tistene veci beru jako seznameni s
technologii, zdroj rad, tipu a triku a hlavne referencni prirucku. Na
ukazkovej kod se kouknu, popremejslim co se tam asi deje, ale detailni
zkoumani prenecham na dobu, az danou vec budu potrebovat. radsi si v
hlave udrzuju seznam typu "tamhle najdu neco o malte, tamhleta knizka je
o cihlach, na travezy je dobra tamhleta".
p. Programuj, bav se s programatorama, hrej si, experimentuj. Pokud
aplikace 1000x spadne, je velka sance ze po 1001. bude fungovat.
Programovani neni o tom naucit se terminologii, naucit se syntax.
Programovani neni tupa zednicina, kde kazda zed je proste zed a na
kazdou cihlu patri pul lzice malty. Programovani je hrani si na boha, je
to tvoreni noveho zivota, nove civilizace. Pri programovani jsi pan
situace, vsechno se podridi tvoji vuli a udela presne co mu reknes.
Status skveli programator ti neda nabusena teorie, stovky prectenejch
knih a nebo sestimistnej plat. Skvelej programator o sobe vi, ze je
skvelej. Kdyz se ho nekdo na foru zepta, dokaze odpovedet tak, jak
tazatel potrebuje. skvelej programator neprodukuje denne stovky
bezchybnejch radku, o kterejch nic nevi, ale vyprodukuje treba deset
radek, kde kazdej znak ma svoje misto. skvelej programator proste umi
programovat.
> A nezvdávejte to. Nebudete dobrý programátor dříve, než za několik let.
A stejně si budete myslet že můžete být lepší.
q. Kdybych nerozuměl svému kódu, bylo by to smutné. Samozřejmě že k
frameworkům člověk musí přistupovat jako k blackboxu, stačí znát jeho
funkce, vnitřně už není nutné ho znát nějak důkladně, pokud vůbec.
Pokud ale bereš nějaký kód jako inspiraci, pak není nutné rozumět mu
hned od začátku, ale taky nedělat jako opice copy-paste.
r. Při programování musíte holt někdy na něco přijít sami. Na fóru byste se měli ptát na věci, které nemůžete vygooglit a nemůžete na řešení přijít. Naopak problémy, nad kterými jste příliš líní se zamyslet nebo otevřít Google, vám každý omlátí o hlavu.
s. Nesnažím se projít kód pokud jde o nějakou celou knihovnu (neplánuju projít celou jQuery, aspoň zatím), ale pokud jde o nějaký menší kód, zvlášť když ho budu začleňovat do vlastního, pak určitě ano
t. Naprogramovat maličkost je lehké. Těžké je rozhodnout se, co programovat a taky si rozdělit kód na ty maličkosti.
u. Pokud nevím, co můj kód znamená, nepoužívám ho.
v. Pokračuj, i když se ti kouří z hlavy. Nepřestávat. Znova a znova a znova.
Joker
Profil
Su Shi:
Tady jsou:
1) Myslím, že programování není tak těžké pro lidi s určitým způsobem myšlení. Ovšem je programování a programování.

2) Myslíte, že je třeba rozumět naprosto veškerému kódu ve svém programu, kterým jsem se třeba inspiroval od někoho jiného?
Tohle má dvě roviny- Určitě bych si do kódu nezkopíroval část, o které nevím co dělá.
Ale klidně používám komponenty, u kterých sice vím co dělají (např. z dokumentace), ale nemusím vědět jak fungují. To je princip zapouzdření v objektově orientovaném programování.

3) Spíš podle toho jak to zrovna jde :-)

4) Přepisujete projekt, který funguje, aby byl lepší, nebo použijete získané znalosti až u dalšího projektu?
Pravidlo je když to funguje, tak se v tom nehrabat :-), přesto se někdy v rámci upravování funkčnosti nějakého starého projektu pustím i do "vylepšování" kódu. Obvykle u "volnočasových" projektů, u pracovních obvykle nikdo není ochotný refaktoring kódu platit.

5) Používáte nějaké metody (RUP, Extrémní programování) na analýzu systému?
Občas nic jiného nezbývá :-)

6) Ne.
7) Samozřejmě.
8) Můj názor, pro začátek je lepší hodně teorie, praxe se pak doplní.
9) Dvě hrubky na tři věty :) Dělal jsem VŠ, jestli se to počítá.
10) Hmm... analýza se dělá od obecného ke konkrétnímu a implementace asi jak kdy.
11) Trávím hodně času u počítače, ale snažím se mít i jiné zájmy :-).
12) Byl jsem na srazu téhle diskuse.
13) Zas tak dobrý nejsem :-)
14) Úplné začátky byly s QBASICem v DOSu. A nedá mi to nezmínit "programování" dávkových souborů *.BAT plus CONFIG.SYS- ti mladší už si asi těžko představí, že třeba zprovoznit zvukovou kartu nebylo jen tak a že nebyla virtuální paměť, takže u počítače se 4MB RAM (nj, méně než má dnes leckterý mobil) si člověk musel zatraceně rozmyslet jestli zavést do paměti ovladač CD mechaniky, protože pak už nezbylo dost paměti na WarCraft :-)
Z tohohle pohledu to trvalo hodně dlouho, než jsem byl schopný pracovat za peníze, protože jsem mezitím ještě zkusil a vykašlal se na několik jiných programovacích jazyků :-)
15) Jakou nejlepší radu byste dali někomu, kdo chce být skvělým programátorem? - Jak se říká: "Pátého první Lenin řekl: Učit se, učit se, učit se" :-)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Příspěvky nesouvisející s webem budou odstraněny.

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0