« 1 2 »
Autor Zpráva
name
Profil
Byl bych rád, kdyby mně někdo napsal svůj názor na můj nový projekt s názvem "Internetová škola obrazem pro seniory". Stránka je v testovacím režimu na http://orbis-pictus.topcz.net.

Nejde mi ani tak o názor na vzhled stránky. Nepatřím mezi webmastry, jejichž stránky se hemží nádhernými obrázky a flashi.

Spíše mně zajímají názory, zda má podobný projekt význam a zejména jaká další témata přidat. Zatím je tam funkční jedno video v základní sekci a několik v sekci pro pokročilejší. Díky za každý názor.

Jak uvidíte ze stránky, patřím také k této skupině uživatelů a myslím, že český Internet má vůči této generaci značný dluh.
zatinka
Profil
I když vám nejde příliš o vzhled stránky, jednu poznámečku napsat musím: vzhledem k tomu, že se jedná o stránky pro seniory, bylo by dobré zapracovat na lepším formátování textu, tzn. patkové písmo nahradit za bezpatkové (na monitoru je čitelnější) a zvětšit řádkování.

Druhá věc, která mě trochu zmátla, je umístěni menu vpravo. Nebývá to příliš obvyklé a některé méně znalé Internetu by to mohlo zmást. Já také prvě klikala na horní modré menu a divila se, kam to vlastně lezu.

Projekt je jistě zajímavý a užitečný. Jinak co se týče témat, tak např. seniory v naší knihovně nejvíce zaujal e-mail, správa a úprava fotografií, přehrávání oblíbených tv pořadů prostřednictvím internetu, vyhledávání informací.
KGW
Profil
Písmo dát opravdu čitelnější, případně možnost změny velikosti.
To horní menu dát pryč. Menu ale nechat vpravo, je to pro oko přirozenější, při čtení textu to neruší, i když možná převažuje(-valo) menu vlevo.
name
Profil
#2, #3
Díky za připomínky. S píemem jsem si moc hrál a několikráte měnil. Původně jsem tam měl Arial 13px, ale to se mi zdálo velmi malé, zvětšil jsem ho na 14-15px, to nevypadalo hezky. Pak jsem zvolil to co tam je Georgia myslím 15px (ale to již nevím). Podobně řádkování, zvětšil jsem mezeru mezi řádky na 10px, ale zdálo se mi to hrozné na oko. Budu dále testovat. Díky za další nápady.

Horní menu - to je součást šablony mých ostatních projektů, no budu o tom uvažovat.

Boční menu vpravo - všechny moje projekty mají boční menu vpravo, zejména s ohledem na pavouky vyhledávačů, kdy tyto začínají zkoumat stránku vždy shora a z leva. Když vložíte menu vlevo, musíte nad nim udělat jednu prázdnou tabulku, tím pohnete pavouka na střed stránky a ten se teprve poté znovu vráti vlevo. To je staré pravidlo SEO.
KGW
Profil
V kódu je lepší mít menu až za hlavním textem. To však nebrání tomu, aby si měl pak menu zobrazené třeba vlevo.
name
Profil
[#5]
To máš pravdu, také ho mám v kódu vždy až za textem.
DoubleThink
Profil *
zda má podobný projekt význam (...) český Internet má vůči této generaci značný dluh.
Asi ano. Doporučil bych ale kurzy vyzkoušet na jejich cílové skupině. Možná pak zjistíte, že jsou nepoužitelné.
Bude senior, nedotčený IT, chápat, co je vůbec soubor, co je disk, notabene diskový oddíl, co je vypalovačka, co je gigabyte, jak vůbec vypadá strom filesystemu, jaký je rozdíl v práci s průzkumníkem a se souborovým dialogem Outlooku?

Ani vy sám nemáte moc jasno v dané terminologii a problematice. Není moc ideální plést si pojmy jako paměť, oddíl, sektor, menu, tlačítko, kontextové menu.

Také ignorujete už celkem zažité konvence Windows ohledně používání uživatelských složek ze skupiny "Dokumenty" a "Plocha" - naopak k nim ukazujete přístup skrze systémové části disku, ze kterých se Windows snaží laiky z celkem rozumných důvodů odehnat. To pak navíc u následujících verzi Windows bude přinášet i problémy s právy (UAC) a možnostmi sdílení. A ve Vistě například budete složku Documents and Settings hledat marně. Váš kurz pořádku v PC naučí uživatele spíš vytvářet bordel.
kelvin
Profil
1) Logo stránky nemá s obsahem nic společného. Místo jména víceoborové firmy by zde mělo být něco týkající se přímo toho webu.

2) Velikost písma je definována v pixelech, čili písmo se nedá zvětšit v prohlížeči Internet Explorer 6 - přičemž tento prohlížeč může mít mnoho zástupců cílové skupiny. A starší člověk si písmo rád zvětší.

3) Proč se odkaz "Co je to Internet a jak vznikl" otevírá v novém okně a bez menu? Otevírání do nového okna je překonané, všechny target="_blank" u odkazů bych smazal.

4) Písmu bych dal řádkování, alespoň line-height: 130%, aby se lépe četlo.

5) Chtělo by to nějaké sjednocení provázanosti a vzhledu podstránek. Z horního menu odkazuje každý odkaz na úplně jiné weby, kde již nejsou odkazy zpátky. Přitom vzhled blogu je třeba ve Firefoxu komplet rozpadlý (na žádost přiložím screenshot).

6) To rozbalování sekcí v pravém menu je laciný zbytečný matoucí efekt.

7) Některé stránky z menu nejdou, a z "dočasných" chybových stránek není odkaz Zpět, viz http://orbis-pictus.topcz.net/omluva.html . Na stránky, které nejsou hotové by v menu odkazy být vůbec neměly.

8) Zakázané pravé tlačítko myši. Proč proboha?

9) Kód je podivný mix HTML, XHTML, tabulkového a CCS designu.
name
Profil
[#7]

Děkuji za vaše připomínky.
1. Tyto kurzy nejsou pro lidi "nedotčené IT", ale pro ty, co již absolvovali některý z kurzů jak nabízí řada společností. Měl jsem tu možnost mluvit s lidmi, kteří mně hrdě ukazovali vysědčení o absolvování těchto kurzů. Právě při rozhovorech s nimi jsem viděl mezery v tom co se dozvěděli a co by měli vedět, respektive mít možnost si to opakovat. Jenomže jít znovu na pokračování je otázka od 850.- Kč výše. Pro většinu z nich při příjmech cca 10.000.- Kč měsíčně je i 850.- Kč značná položka.

2. Moje kurzy nejsou určeny odbotníkům na IT, programátorům, designerům apod., jsou určeny lidem jako jsem já, který se musel vše, včetně angličtiny naučit sám ze své práce na Internetu. Když mně bylo tolik co Vám, IT ani angličtina se ve školách neučily, jednoduše proto, že z jazyků byla povinná Ruština a počítače neexistovaly.

3. Asi máte pravdu v otázce pojmenování některých věcí. Já vím co je to kontextové menu, ale když to takto pojmenuji, tak těm lidem udělám v hlavě ještě větší zmatek. Oni nevidí nějaké kontextové menu, ale "tlačítko", na které musí kliknout, když chtějí vědět co se za tím skrývá.

4. Pravdu máte v tom, že jsem nezvolil správně zrovna adresář Dokumenty, protože ten na ploše již je při zakoupení PC. Předělám to, vyberu do té ukázky, jak si vytvořit zástupce na plochu, nějaký jiný adresář z Program Files. Omlouvám se, nenapadlo mně to.

V poslední větě si Vy pletete hrušky s jablky. Vytváření zástupců na plochu je jen pro ulehčení práce a
nemá nic společného s tím, že by si každý měl udělat pořádek ve svém PC, vytvořením stromu adresářů. To je metoda, která se mi za 11 let nesmírně osvědčila, narozdíl od některých mých známých, jenž vše co stáhnout nacpou okamžitě do složky Dokumenty a po roce tam mají 150 souborů bez ladu a skladu nacpaných za sebou.

Ještě jednou dík za připomínky. Trochu více podrobnosti si dovoluji Vám poslat emailem na adresu, kterou jsem našel kliknutím na Váš odkaz.

vm
name
Profil
[#8]

Ta stránka a celý projekt je ve stadiu TESTOVÁNÍ, není zatím nikde prezentován, a odkazy v menu jsou postupně doplňovány, v průměru denně o novou ukázku. To by byla hloupost a práce navíc napřed mazat všechny odkazy, které jsou zatím na stránku "omluva" a denně je tam doplňovat. Stránka
"omluva" se otevírá v novém okně, tak nemusí mít odkaz na "Zpět" a samozřejmě po doplnění všech stránek bude odstraněna.

Menu nahoře jsou odkazy na další moje projekty. Nevím, proč bych je neměl prezentovat i zde. Každý kdo podniká na síti se snaží své projekty prezentovat kde se dá. Máte pravdu v tom, že na některých stránkách, jež se otevřou, není odkaz zpět. Díky za připomínku, doplním. Že se WP blog rozpadá ve Firefoxu nevím. Nepoužívám Firefox, kdysi jsem ho nainstaloval a zase vyhodil. Mám IE 8 a jsem s nim spokojen, pro kontrolu ještě Operu, Mozillu a AM Browser, ve všech se ten blog zobrazuje OK.

Ostatní připomínky beru a upravím
Nox
Profil
"Nepatřím mezi webmastry, jejichž stránky se hemží nádhernými obrázky a flashi."
Zato tento je web plný velmi nevkusných gif animací a nesmyslů (např. počasí) :)

Horní lišta s reklamními odkazy vypadající jako menu, dobré matení, zrovna na takovémto webu...co dát předto alespoň něco jako "Navštivte také: "

Rozbalovací prvky menu (pokud už ho mermomocí chcete mít v této formě, jak vytýkal kelvin) by mělo mít nějaký hover a cursor: pointer... sbalené části by taky mohly znamenat, že daná sekce ještě neobsahuje žádné položky

Je dobré používat na takovémto webu slovo "newsletter"?
imploder
Profil
Na tom webu nefunguje pravé tlačítko myši (FF 3.0.13) - nic se po jeho stisknutí nestane. V Opeře funguje.
kelvin
Profil
Imploder - <script language="Javascript" src="no_right.js"></script> ;).
Vodouch
Profil *
Já si nedokážu představit svoji babičku, jak klikne na odkaz " jak upravit pracovní plochu monitoru, posléze bude chtít poslat příspěvek , s odřenýma ušima vyplní formulář, odešle.Vše se pracně otvírá v nových oknech a nelze se tedy dostat zpět jednoduchým odkazem na stejné stránce.
To bych změnil.Co se týče vzhledu, jak už tu bylo napsáno, to menu mate. A pravé talčítko myši je zakázáno z bůhvíjakého důvodu. Má to bejt srozumitelný jednoduchý, tak proč je to takhle komplikovaný??
name
Profil
[#11][#12][#13][#14]

Nefunční odkazy v rozbalovacím menu jsou vysvětleny o odstavec výše. Prosím, než něco napíšete, čtěte to co jsem již napsal. Stránka NENÍ ještě v provozu. Bude až ty nefunkční odkazy v menu nebudou.

Horní menu, OK, zruším ho.

No right click - právě kvůli podobným jako jste Vy, co to kritizujete. Nevím, proč by tam nemohl být. Nikdo, kdo ten web otevře za tím účelem k čemu je, t.j. aby se podíval na videa, nebude hledat zdrojový kód klikáním pravým tlačítkem. Ten budou hledat právě lidé jako Vy co ten zákaz kliku kritizujete no a proto tam je. Mimochodem Operu přímo zbožňuji, tam nefunguje ani to, co funguje ve všech ostatních browserech na světě. A položím dotaz, kolik lidí ze 100 používá Operu?

Proboha, co je složitého na odesílacím formuláři? Nic tam nechci než jméno,adresu a text. Tak co je na tom složitého? Tyto údaje vyžaduje každý formulář pro komentáře.

Otevírání v nových oknech beru, upravím. Díky za radu. I když nevím co je složitější. Zavřít nové okno kliknutím na křížek vpravo nahoře, nebo pracně hledat tlačítko ZPĚT.
zatinka
Profil
I když nevím co je složitější. Zavřít nové okno kliknutím na křížek vpravo nahoře, nebo pracně hledat tlačítko ZPĚT.
Ze zkušeností vím, že mnoho seniorů nebo začátečníků má problém rozlišit, zda stránku mohou zavřít nebo mají klikat na tlačítko zpět. Mají prostě strach, že když kliknou na křížek, zavře se jim celý internet. Proto se donekonečna pokoušejí klikat na "mrtvé" tlačítko zpět v liště prohlížeče. Udělejte jim tu radost.

Nikdo, kdo ten web otevře za tím účelem k čemu je, t.j. aby se podíval na videa, nebude hledat zdrojový kód klikáním pravým tlačítkem.
A co jiné funkce pravého tlačítka - kopírovat, vložit, uložit odkaz, uložit obrázek, přidat k oblíbeným... Proč probůh zakazujete lidem používat tyto funkce, co vás k tomu opravňuje? Druhá věc je, že my učíme uživatele tyto funkce využívat a paradoxně na webu, který má být pro ně pomocníkem, jsou zakázány.
kelvin
Profil
* "můj email zde" - proč nenapíšete přímo email jako text odkazu? Rád si text označím myší a zkopíruji do schránky, nemusím na něj přece klikat. Také bych na něj mohl klepnout pravým tlačítkem a zvolit třeba "kopírovat adresu odkazu", ale i zde mi chytrácky prudce inteligentním no_right.js tuto možnost zakazujete.

Cituji: "Mimochodem Operu přímo zbožňuji, tam nefunguje ani to, co funguje ve všech ostatních browserech na světě. A položím dotaz, kolik lidí ze 100 používá Operu? "

* Zlatá Opera, že na tyhle hloupé snahy o omezování návštěvníka kašle. Operu mají dle toplist.cz cca 4% lidí.

Cituji: "No right click - právě kvůli podobným jako jste Vy, co to kritizujete."

* Dokázal byste to nějak hlouběji vysvětlit? Omezujete použitelnost stránky jen proto, aby se nikdo nemohl podívat na zdrojový kód?
Chamurappi
Profil
Reaguji na name:
No right click - právě kvůli podobným jako jste Vy, co to kritizujete.
Nás to nezastaví, my se na zdrojový kód dostaneme stejně. Je to tam tedy jen proto, abychom ti to mohli vytknout? :-)
V Exploreru se v kontextovém menu, které zakazuješ, skrývá i funkce „Vytvořit zástupce“, která strčí zástupce nalistované stránky na plochu, což je celkem v souladu s tvojí výukovou filosofií, ne?

I když nevím co je složitější. Zavřít nové okno kliknutím na křížek vpravo nahoře, nebo pracně hledat tlačítko ZPĚT.
Nezáleží na složitosti, ale na zvyklostech. Naučíš-li své uživatele všechna okna zavírat, budou na drtivé většině ostatních webů trpět, protože si je budou místo návratů zpět zavírat.

pracně hledat tlačítko ZPĚT
Jeho ekvivalent je i v kontextovém menu, které zakazuješ, jako první položka.
kelvin
Profil
Dodávám screenshot té sekce Blog. Je možné, že se to rozpadá jen při větším rozlišení obrazovky... http://obrazky.milichovsky.com/diskuse-orbis-pictus-09-10-den-nevim.png
name
Profil
No abych byl úpřimný. Pustili jste se do mě hezky, ale po pravdě řečeno, čekal jsem to. Odpovídat na jednotlivé příspěvky je nad mé síly, takže to shrnu do takového malého závěru:

1. Písmo jsem podstatně zvětšil a zvětšil mezery mezi řádky a znaky. Myslím, že je to teď dostatečné

2. S těžkým srdcem jsem odstranil to horní menu i když si myslím, že zdaleka nebylo nijak matoucí. Vtip je v tom, že málokdo z vás přečetl ten text celý. Jinak by např. Zatinka nemohla omylem kliknout na odkazy v tom menu, protože poslední věta s červeným dodatkem v textu zní - Tak jen klik vpravo na Menu s výběrem kategorií a Začít.

3. Panu NOXovi - kde jste našel plno nevkusných gif animací? Měl jsem tam TŘI. Moje logo, můj banner s odkazem na projekt Internet marketingu a to počasí. To počasí jsem vyhodil a vložil tam jiný banner s odkazem na spřátelenou firmu. Můj 468 banner jsem nahradil odkazem na Britské listy, kde jsem také autorem pár článků. Ale MOŘE animací tam stále nevidím. Tak pane rád přijímám kritiku, ale ne kecy.

4. Pan Vodouch - pokud Vaše babička neabsolvovala žádný kurz pro práci s PC a Internetem, pak tyto kurzy nejsou určeny pro ni. Jsou určeny jako doplněk pro lidi, jež absolvovali nějaký fyzický kurz (Viz například Školička Internetu v Praze 10). A mimochodem, nepodceňujte svou babičku. Ne všichni my dědkové a báby jsme totální blbci, jak si myslí mnoho -náctiletých.

5. Pan Kelvin
- logo stránky je logo stránky a nikde není psáno, že má mít vazbu na obsah stránky. To není logo víceoborové firmy, ale MOJE, já sám jsem generálním ředitelem, sekretářkou, účetním atd. Toto logo mám na všech svých projektech jak v CZ, tak zejména venku. Nevím, proč bych ho měl měnit zrovna zde. Nevšiml jsem si, že by například LUPA měnila logo, když otevřete jinou jejich stránku než index.
- body 2,3,4,5 jsem zodpověděl, bod 6 - rozbalovací menu je tam proto, že kdybych ho udělal pevné, tak za půl roku až tam přidám další odkazy, byl by pravý sloupec dlouhý kilometr.
- je mi srdečně jedno v jakém kódu dělám své stránky. A myslím, že to bude srdečně jedno i mým návštěvníkům. Představte si tu hrůzu, že na amerických webhostingových serverech všude najdete i odkaz na provázanost na Front Page, kdy u nás panuje názor - kdo dělá stránky v FP je LAMA. Přibližně až 60% obchodních stránek obchodníků z USA je děláno v FP. To je hrůza co!
- pravý klik jsem vysvětlil. Ano odborníci se na zdroják dostanou i tak, ale 90% je neodborníků a těm jsem to zarazil.
- emailová adresa - můj email - pane vy jste nikdy neslyšel o kradení emailových adres? Napište si a já Vám pošlu "Mail Finder". Nasbíráte si URL z inzertních serverů, pak klik na Mail Finder a za 10 minut máte vyharvestováno 10.000 adres. Pak je vložit do "List Manageru", ten odstraní duplicity a nevhodné adresy (jako fakulta@neco.cz) a zbyde Vám hezkých čistých 8000 adres, kam můžete poslat svůj SPAM, nebo je nabídnout k prodeji. Řada firem Vám utrhne ruce.
- nevím proč se ten blog ve Firefoxu rozpadá. Všude jinde i v té Vámi milované Opeře funguje OK. Je to na šablonách WP, tak by měl být OK.

6. Pan Chamurappi - proboha já nikde kontextové menu nezakazuji, jenom jsem neuvedl ten název a nazval jsem ho tlačítka. Tak mi nepřipisuj něco co nedělám.

7. Díky všem za připomínky, očekával jsem více nápadů co přidat, mimo Zatinky nikdo. I tak děkuji.

P.S. Překlepy neopravuji, je 01.20 a to je čas aby mě moje "bojová fena" vyvenčila. Dobrou noc.
Plaváček
Profil
name

Pár postřehů k vaší obhajobě. Oceňuji, že nesedíte s rukama v klíně a snažíte se něco užitečného pro uživatele-seniory udělat, ale při vší úctě, jdete na pár věcí fakt špatně (jak už zmiňovali mí předřečníci). Budu stručný:

ad 1) S ohledem na plánovanou cílovou skupinu bych se přimlouval za bezpatkové písmo s o fous větším prokladem řádku (zkuste 1.4 až 1.5), opravdu se na monitoru lépe čte. Nespoléhejte se také nikdy na to, že velikost písma je dostatečná a neberte uživatelům možnost si pomocí dostupných prostředků v prohlížeči písmo zvětšit (čili nedefinujte jeho velikost v pixelech). U takto jednoduchého layoutu ke zmíněnému prohřešku ani není důvod. Více viz pravidlo číslo 5 nových pravidel přístupnosti: http://pristupnost.nawebu.cz/texty/pravidla-standardy.php?full#rule5

ad 2) Horní menu, o kterém je řeč, jsem neviděl, takže nemohu posoudit. Nicméně říkáte "Vtip je v tom, že málokdo z vás přečetl ten text celý", čímž jste bezděky a přesně shrnul to, co lidé většinou na webu dělají. Oni totiž opravdu nečtou, ale pouze prolétají text očima a hledají nějaký záchytný bod. Dlouhý úvodní text by tudíž zasloužil přepracovat, zkrátit, zjednodušit. Shodou okolností právě včera vydal Marek Prokop pěkný článek, který vám možná otevře oči a ukáže, co děláte špatně: http://www.sovavsiti.cz/weblog/146/pouzitelnost-textu

ad 3) Neotevírejte zbytečně a bez varování nová okna. Moderní prohlížeče mají slušně propracovaný systém záložek a uživatelé nejsou hloupí. Nefunkční tlačítko Zpět v prohlížeči ale může nepříliš zdatné uživatele spolehlivě zmást. Pokud už musíte někde nové okno otevřit, upozorněte na to uživatele předem. Viz bod číslo 9 nových pravidel přístupnosti: http://pristupnost.nawebu.cz/texty/pravidla-standardy.php?full#rule9

ad 4) bez komentáře

ad 5)
-přítomnost či nepřítomnost loga stránky je poměrně irelevantní záležitost a opravdu nikde není natvrdo napsáno, že by mělo mít vazbu na obsah stránky. Ale je to taková všeobecná zvyklost, která dává uživateli na každé stránce přesně najevo, kde se vlastně nachází. Ostatně, pokud zmiňujete Lupu, jejich logo má poditul "server o českém internetu". Vaše logo by tedy lépe mohlo obsahovat text "TOP CZ - internetová škola pro seniory". A bylo by jasno. Hlavně ale vžité konvence praví, že logo by mělo být zároveň odkazem na hlavní stránku webové prezentace.

- rozbalovací menu, pokud plánujete rozšiřování obsahu asi není tak špatný nápad, nicméně opět házíte uživateli klacky pod nohy. Kupříkladu mně osobně nenapadlo, že se jedná o rozbalovací navigaci, ale domníval jsem se, že jsou to prostě nadpisy sekcí webu. Důvodem je fakt, že mi unikla možnost na onen nadpis kliknout. Kdybych si nepřečetl tuto diskusi, nevěděl bych to. A to jsem starý internetový harcovník. Když už tedy podobnou navigaci tvoříte, mělo by na první pohled být patrné, že se o navigaci jedná.

- ke kódu se složitě vyjadřovat nebudu, snad jenom maličkost - definice pisma ve stylovém předpisu by měla obsahovat i obecnou rodinu písma. Více třeba pravidlo číslo 6 nových pravidel přístupnosti http://pristupnost.nawebu.cz/texty/pravidla-standardy.php?full#rule6

- pravý klik jste nevysvětlil. Osobně právě zákaz pravého tlačítka myši, kde se skrývají rychlé možnosti, jak se stránkou efektivně pracovat (napři. obnovení stránky, tisk, náhled před tiskem, vytvoření zástupce, případně další možnosti dané tím, jaký software uživatel používá), považuji za těžký webdesignerský prohřešek a neexistuje žádný argument, kterým byste mě a mé kolegy přesvědčil, že má něco takového smysl. Zvláště ve vašem případě, kdy máte za cíl naučit starší lidi efektivně pracovat s internetem a webovou stránkou. A prosím - vůbec nejde o zdrojový kód stránky, ten nikoho nezajímá a mírně poučený uživatel si, pokud bude chtít, cestu najde. Jde pouze a především o to, že omezujete uživatele naprosto bezdůvodně.

ad 6) a 7) bez komentáře
Chamurappi
Profil
Reaguji na name:
6. Pan Chamurappi - proboha já nikde kontextové menu nezakazuji, jenom jsem neuvedl ten název a nazval jsem ho tlačítka. Tak mi nepřipisuj něco co nedělám.
Nerozumím. Když zmáčknu na tvém webu pravé tlačítko, nezobrazí se kontextové menu prohlížeče, protože ho zakazuješ. Mé připomínky se nijak netýkaly názvosloví.

odborníci se na zdroják dostanou i tak, ale 90% je neodborníků a těm jsem to zarazil
Zarazil jsi jim i „Zpět“, které je v kontextovém menu (neumějí-li najít tlačítko „Zpět“ v liště prohlížeče), zarazil jsi jim i „Vytvořit zástupce“, které je v kontextovém menu.
J
Profil *
name
1. Jako už téměř senior upozorňuju: Možná jiné ne, ale mě při čtení silně ruší, když se na stránce cokoliv zbytečně hýbe, zde např. mé oči sledují menu a periferní vidění je zbytečně provokováno hlavičkou. Vždyť by obrázky v ní mohly být statické, a více o TOP-CZ nebo o Britských listech by se mohlo objevit třeba v bublině po najetí myší.
2. Úvodní uvítání přečte návštěvník poprvé, při dalších návštěvách už toto z jeho pohledu jen zabírá mnoho místa na úvodní stránce. Nebylo by lepší napsat zde jen pár úvodních vět a za ně odkaz "... pokračování"? Pak by pod tímto úvodem - bez nutnosti sjíždět dolů - bylo místo třeba pro aktuality - co je zde nového, co se připravuje. Návštěvník si aktualit všimne když je uvidí hned při načtení stránky (tzn. když jsou v horní části), nenuťte ho kvůli tomu rolovat dolů.
3. Písmo - už předchozí doporučovali bezpatkové, já jako téměř senior bych doporučila i zvětšit šířku menu a v něm použít větší velikost písma. A aby font v textu s fontem v menu pokud možno byly podobné.
4. „zda má podobný projekt význam a zejména jaká další témata přidat“ - od účastníků této diskuse si nechte poradit stran vzhledu, přístupnosti, použitelnosti. Stran témat - to bude lepší se otázat přímo seniorů, sem jich obvykle moc nechodí :-)
kelvin
Profil
Pane Mikuša, zdá se mi to, nebo jsou vaše odpovědi ofenzivní? Já se Vám snažím poradit, co máte kde špatně. Pokud se Vám to nelíbí, napište to rovnou. Přesto odpovím:

Cituji: "1. Písmo jsem podstatně zvětšil a zvětšil mezery mezi řádky a znaky. Myslím, že je to teď dostatečné".
* Kde jste změnil ty mezery mezi řádky? V CSS žádné line-height nevidím.
* Je jedno jak velké uděláte písmo, stále je definované v pixelech, takže v Internet Explorer 6 při zvětšování smůla, to se týká i menu.

Cituji: "logo stránky je logo stránky a nikde není psáno, že má mít vazbu na obsah stránky."
* Takové věci snad nikdo nikde psát nemusí a jsou samozřejmostí. Když budu mít pět webů, každý o něčem jiném, a na každém stejné logo, je to špatně. A proč není klikací?

Cituji: "Rozbalovací menu je tam proto, že kdybych ho udělal pevné, tak za půl roku až tam přidám další odkazy, byl by pravý sloupec dlouhý kilometr."
* Tak je možná čas zamyslet se nad jinou možností prezentace spousty odkazů. Mě to rozbalování mate, ani nemám na těch rozbalovacích tlačítkách "odkazovou ručičku", takže ani nevím, zda je to klikací.

Cituji: "je mi srdečně jedno v jakém kódu dělám své stránky... Přibližně až 60% obchodních stránek obchodníků z USA je děláno v FP. To je hrůza co!"
* Ne není to hrůza, FrontPage dokáže generovat slušný kód, myslím, že celý jakpsatweb.cz byl původně dělán ve FrontPage. Ale co pamatuju, FP nikdy nemíchal XHML a HTML atd. Se divím, že se to vůbec nějak zobrazí ;).

Cituji: "pravý klik jsem vysvětlil. Ano odborníci se na zdroják dostanou i tak, ale 90% je neodborníků a těm jsem to zarazil."
* Ne nevysvětlil, a vysvětlit to nemůžete, protože se takový vědomý prohřešek prostě vysvětlit nedá.

Cituji: "- emailová adresa - můj email - pane vy jste nikdy neslyšel o kradení emailových adres?"
* Tak tohle mi asi budete muset lépe vysvětlit. Máte sice pravdu, že různí roboti stahují emailové adresy, ale Vy tomu přece nijak nebráníte, robot si vše vytáhne z <a href="mailto:support@topcz.net">můj email zde</a>. Čili jste návštěvníkům mail ukryl, ale robotům předhodil.

Cituji: "nevím proč se ten blog ve Firefoxu rozpadá. Všude jinde i v té Vámi milované Opeře funguje OK. Je to na šablonách WP, tak by měl být OK."
* Také nevím, proč se Váš blog ve Firefoxu kompletně rozpadá. Tipuji, že mám moc vysoké rozlišení obrazovky, na menší je to v pohodě. Ale já to řešit nebudu, Vy asi taky ne, takže o návštěvníka méně...

----
* Všiml jsem si, že jste doplnil místo menu hodiny. Nebo tam předtím byly a já si jich nevšiml. Proč by měly být na webové stránce hodiny? Navíc nefungují "Dobrý den, dnes je hodin."

* místo loga blikající reklama na Britské listy... raději bez komentáře.
zatinka
Profil
Vtip je v tom, že málokdo z vás přečetl ten text celý. Jinak by např. Zatinka nemohla omylem kliknout na odkazy v tom menu, protože poslední věta s červeným dodatkem v textu zní

Bohužel ani já, ani 99% návštěvníků vám nebude číst tak dlouhatánský text, abychom se dozvěděli, že nemáme klikat na horní menu. Já obvykle přelétnu nahrubo stránku a pokud mi je na první pohled jasné, čeho se daný web týká a zda jsem na něm správně, přesune se moje pozornost zpravidla ihned na menu. A vzhledem k tomu, že menu na pravé straně vídávám zřídka, tak jsem si ho ani nevšimla a všimla si pouze toho horního.
name
Profil
Dámo a pánové (alespoň podle Nicků si myslím, že je zde pouze jedna dáma),

úpřimně řečeno již jsem se zde nechtěl vracet, protože z 90% se všechny připomínky týkají pouze grafiky a obsahu stránky jako takové. Nikdo s výjimkou "Zatinky" si nedal práci, aby mi poradil další témata, které by bylo vhodné udělat. Takže pro mě z větší části neplodná diskuse.

Vzal jsem si k srdci některé připomínky, např. odstranil jsem ten "no_right_click" který všem nesmírně vadil i když moře stránek za oceánem ho standardně používá. Velikost písma již není v px, takže ho lze libovolně zvětšovat a zmenšovat, navíc jsem zvětšil mezery mezi řádky. Bohužel v Opeře se to moc ideálně nezobrazuje. Jenomže jak zde někdo poznamenal Operu používá 4% Internetové populace.

Změnil jsem i vámi tvrdě kritizovaný nápis pod logem, takže tam je nyní již jen "videokurzy".

Ostatní neberu. Banner s reklamou pro Britské listy má frekvenci změny nastavenou na 6 sekund. To nemůže nikoho rušit. Notabene, když ty změny jsou pouze dvě.

Pane Plaváčku, Vaše odkazy, jsou na nic. To jsou jen osobní názory tvůrce těch stránek, nic více. Když si dám práci, najdu Vám dalších 10 v zahraničí, které se budou takřka diametrálně líšit od názorů pana Davida Špinara. Zejména se mi líbíl odkaz na články pana Marka Prokopa (sova v síti). Každý z jeho článků na jeho weblogu je dlouhý na 5x rolování monitoru. Osobně ho miluji, jako člověka, jenž pomáhá lidem. Když jsem před 3 léty napsal můj první e-book, požádal jsem ho před zveřejněním o jeho stanovisko. Slíbil ho zaslat do 14 dnů, do dnes na něj čekám.

Roboti Google najdou i ukrytou emailovou adresu, běžné programy vytvořené na harvestování emailových adres ji nenajdou. Vyzkoušel jsem si to v praxi. Proč myslíte, že majitelé dobrých inzertních serverů již nezveřejňují adresy, a proč zkušení majitelé stránek píši adresu neco(z)neco.cz?

Hodiny s pozdravem jsou na střední oddělovací liště proto, aby tam něco bylo místo původního menu. Kdybych tam nechal prázdnou lištu, Vaše připomínka by byla, proč je tam ta modrá lišta, když na ni nic není?

Pani Zatinko, nemyslím, že 47 řádků včetně oslovení a podpisu je dlouhý text.

Děkuji znovu všem za připomínky a již se zde ale opravdu nebudu vracet. Nemám na to čas.
Chamurappi
Profil
Reaguji na name:
To jsou jen osobní názory tvůrce těch stránek, nic více.
O zmíněná pravidla přístupnosti se trochu opírá zákon, za tím účelem byla vytvořená. Týmem lidí, ne Davidem Špinarem.

Ostatní neberu.
Nejsi zdaleka tak starý, jak se domníváš. Naivita a tvrdohlavost jsou příznaky mládí :-)

pro mě z větší části neplodná diskuse
Neříkám, že bys měl rezignovat na vlastní úsudek a do puntíku poslouchat každého, kdo si kolem sebe betonuje auru odborníka, ale jsi si jistý, že máš o svých návštěvnících dostatečný přehled a že víš, jak uvažují? Hodně tvůrců stránek se nedokáže vcítit do běžného brouzdala, na všechno koukají jen svýma očima (svým prohlížečem, na svém rozlišení atd.) a zbytečně si škodí — právě proto zde existuje tato kategorie. Můžeš si namlouvat, že nejsme senioři, a že proto nejsou naše brouzdací zvyklosti a zkušenosti přenositelné na tvoji cílovou skupinu. Na tvém místě bych si tím nebyl jistý.

Osobně ho miluji, jako člověka, jenž pomáhá lidem. Když jsem před 3 léty napsal můj první e-book, požádal jsem ho před zveřejněním o jeho stanovisko. Slíbil ho zaslat do 14 dnů, dodnes na něj čekám.
To je hodně zaprášená křivda. Mně před šesti lety naznačil, že jsem blázen. Už jsem mu to odpustil, měl v lecčems pravdu :-)


Spíše mě zajímají názory, zda má podobný projekt význam a zejména jaká další témata přidat.
1) Nauč důchodce pracovat s digitálními fotkami. Jak je nahrát z foťáku do počítače, jak je upravit, jak je poslat mailem, jak je dostat na Flickr, na Rajče…
2) Zaměř se na bezpečnost na internetu. Černé kroniky novin jsou plné důkazů, že starší lidé více důvěřují a méně prověřují.
3) Tipy na zajímavé weby z různých oborů. Senioři z mého okolí nevědí, kde na internetu začít, úvodní stránky portálů se na jejich zájmy moc nesoustředí.

Je čas jít spinkat. Dobrou noc, dnes je 09.10.2009 03:25:12 hodin.
Dobrou noc.
zatinka
Profil
Pani Zatinko, nemyslím, že 47 řádků včetně oslovení a podpisu je dlouhý text.

Pokud je tento text zamýšlen jako uvítací, což evidentně je, tak 47 řádků je opravdu příliš, nikdo takové texty nečte a ani v budoucnu číst nebude. Vše, co jste tam sáhodlouze popisoval, bych dokázala shrnouti do 5-10 krátkých vět (včetně oslovení a podpisu).

Je škoda, že považujete za zbytečné věnovat se i designu, rozčlenění prvků na stránce, formátování textu (ačkoliv jste to tedy z donucení opravil). Je to velmi důležitá součást prezentace informací, pokud se uživatel na stránce necítí dobře, nevyhovuje mu písmo apod., bude se buď trápit nebo si informace hledat jinde.

Ve vašich očích jsem možná ještě mladé kuře, nicméně jako pracovnice studovny přicházím do styku se seniory denodenně a moc dobře vím, jaké potíže mají při práci s Internetem a počítačem obecně. Jak už jsem psala výše, nejčastěji se ptají na: práce s e-mailem, práce s fotografiemi, přehrávání TV, Skype, někteří začínají objevovat internetové bankovnictví a Aukro, jak si přidat oblíbenou stránku do záložek, jaká klíčová slova zadávat při vyhledávání apod. Samozřejmě nesmí chybět základní kurz psaní ve Wordu a vypálení CD s hudbou nebo fotkami.

Poslední poznámka: do zdejší diskuze nechodí jen -náctiletí puberťáci, kteří po škole nemají do čeho píchnout. Jsou zde i odborníci.

Nicméně přeji mnoho spokojených návštěvníků.
kelvin
Profil
Kdybyste se sem náhodou podíval:

Cituji: "Roboti Google najdou i ukrytou emailovou adresu, běžné programy vytvořené na harvestování emailových adres ji nenajdou. Vyzkoušel jsem si to v praxi. Proč myslíte, že majitelé dobrých inzertních serverů již nezveřejňují adresy, a proč zkušení majitelé stránek píši adresu neco(z)neco.cz?"

* úplně nejprimitivnější bot vám z <a href="mailto:support@topcz.net">můj email zde</a>. ten mail vytáhne. Stačí hledat řetězec "mailto". Prosím nezkoušejte poučovat o věcech, kterým vůbec nerozumíte.


Cituji: "Velikost písma již není v px, takže ho lze libovolně zvětšovat a zmenšovat"
* Odkazy v menu jsou stále v px.

Cituji: "navíc jsem zvětšil mezery mezi řádky."
* S největší pravděpodobností si vymýšlíte (Proč?). Mezeru mezi řádky ovlivní line-height a ten nikde nemáte.

* Hodiny fungují v méně než v 50% prohlížečích, ve všem kromě Internet Explorer ( http://www.toplist.cz/stat/?a=history&type=1) je vidět jen "Dobrý večer, dnes je hodin." Ale alespoň nebliká každá vteřina do oka...

---
Za současného stavu nemá smysl vymýšlet další témata.
Nox
Profil
úpřimně řečeno již jsem se zde nechtěl vracet, protože z 90% se všechny připomínky týkají pouze grafiky a obsahu stránky jako takové.
Upřímně řečeno, nechce se mi do tohoto tématu vracet, jelikož z 90% jsou odpovědí na dobře míněné rady ofensivní příspěvky


kde jste našel plno nevkusných gif animací? Měl jsem tam TŘI
Na stránce 'omluva' další tři, to už je 6 a podle mě už velké množství ...jestli tato stránka bude ve finální verzi nevím, tudíž počítám že ano.
Tak pane rád přijímám kritiku, ale ne kecy.
Tak pane... toto téma mě o tom nijak nepřesvědčilo...


Napsal jste "Díky za každý názor.", ale potom jste všem vyčetl jejich rady a že jich bylo. Dále často zaměňujete 'grafiku' za 'uživatelskou přístupnost',
která tu je zastoupena majoritně a na stránkách daného zaměření je důležitější než na řadě ostatních webů.


"moře stránek za oceánem ho standardně používá."
mohl byste prosím uvést příklad?
osobně za celý život jsem na nenarazil na jedinou


"a proč zkušení majitelé stránek píši adresu neco(z)neco.cz"
...asi ti zkušení majitelé neumějí zapnout antispam. Více viz kelvin

"je mi srdečně jedno v jakém kódu dělám své stránky... Přibližně až 60% obchodních stránek obchodníků z USA je děláno v FP. To je hrůza co!"
Nemůžeme při psaní názorů postupovat stylem *ony vlastně ty stránky nemusí být dobré*, to bychom pak nic nepsali...
A to že jsou na tom USA smutně (dle vámi uveného údaje) ...nemusíme je v tomto mermomocí následovat.

No, asi bych mohl reagovat na další věci, ale stačilo. Stejně byste to nejspíš neocenil... :)

zatinka
Poslední poznámka: do zdejší diskuze nechodí jen -náctiletí puberťáci, kteří po škole nemají do čeho píchnout. Jsou zde i odborníci.
Píšeš jako by neexistovali mladí lidé, co se dokáží chovat rozumně a seriózně a mít znalosti tématu...
A u staršího to nutně nemusí být opak, vše záleží na konkrétním člověku...
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0