Autor Zpráva
Frozen
Profil
Dobrý den,
prosil bych o kritiku webu www.spodni-pradlo-bella.cz
Jedná se o eshop, proto chci znát Váš názor, jako lidí kteří to vidí prvně. Zda li není složitá orientace na webu.
Ps. Nejedná se o žádný RS, jedná se o vlastní kód, s využitím pár scriptů z html drivu.
Předem všem moc děkuji za kritiku :)
KGW
Profil
1) Vcelku fajn.
2) Na můj vkus trošku blechatý písmo.
3) Sekci "Proč nakupovat u nás" nezarovnávat do bloku, vyhodit "ti" a ",-Kč"
4) Sitemap vpravo nahoře jsem nepoznal napoprvé a má odlišné pozadí.
5) Barva hlavička se trochu bije s menu.
6) Největší nedostatek: menu vlevo fajn, ale to vysouvání mě vystrašilo. Lepší by bylo, kdyby se to vysouvalo dole a z ikonky by bylo zřejmé co se vysune a co ne.
7) "Právě jste na pozici:" - někde prázdné.
8) Kvalita fotek, např. "Náš tip" po kliknutí, je příliš nízká.
__construct
Profil
Čo sa týka užívateľskej prístupnosti je to celkom OK. Osobne by som „drobečkovú“ navigáciu presunul pod hlavné menu. A pri prezeraní produktov mi vadí, že keď zmením počet na stránku vynuluje sa zoraďovanie.
Ku kódu sa radšej nevyjadrujem - ten je hrozný.
Frozen
Profil
Díky za názory ;-)

KGW:
4) Sitemap vpravo nahoře jsem nepoznal napoprvé a má odlišné pozadí.
S tím máš pravdu, pořád se peru s tím jak ho tam zobrazit...

7) "Právě jste na pozici:" - někde prázdné.
jj s tím se taky peru, protože produkty se mohou zobrazovat ve více jak jedné kategorii a lze se na ně dostat i samostatně..... což můžu vyřešit, že tam budu mít třeba katalog spodního prádkla > produkt ale spíš chci udělat scriptík, kterej pozná odkud si přišel a podle toho tam dosadí jednotlivé odkazy...

__construct:
pri prezeraní produktov mi vadí, že keď zmením počet na stránku vynuluje sa zoraďovanie
Toho jsem si ani nevšim, dík moc ;-)

Ku kódu sa radšej nevyjadrujem - ten je hrozný
Nevim v čem, jsem samouk, takže pokud dělám něco špatně rád se přiučím. Vše co umím je z netu, případně knížek. Snažím se dodržovat standardy w3c, testy rychlostí, kompresí a všelijaké jiné. To že si někdo stránku zobrazí v html mě už tak netankuje, píšu to v phpku a tam se snažim abych se v tom vyznal.
KGW
Profil
Není těch divů v kódu zbytečně moc? Ještě to "Hledání" by mohlo být vzdušnější.
Frozen
Profil
KGW:
Není těch divů v kódu zbytečně moc?
mno nevim jestli to jde udělat i jinak, ale spousta z těch divů jsou zaoblení (css3 ještě nejde) nechtěl jsem dávat zaoblené pozadí, protože by to byl zbytečně velkej obrázek.
Jinak mam v plánu ještě pár divů přepsat na article atd...
Darker
Profil
Omlouvám se, že jsem si nepřečetl všechnu kritiku výše, možná budu někoho opakovat.
1. Dej prosím k těm obrázkům po zvětšení nějaký křížek, a zruš to zavření po onclicku.
2. Menu by se mohlo rozbalit při najetí na element, ne na text, co myslíš?
3. Není sitemap česky mapa webu?
Zatím stačí.
jenikkozak
Profil
Obrázek v záhlaví není uložen v nejvyšší kvalitě, jak se zdá.
Má-li položka menu podnabídku, docela tam vadí její title, které pak podnabídku překrývá.
V obchodních podmínkách by to chtělo opravit číslování a podnadpis. Konec stránky tam někdo ukousnul: „Vrátit bez udání důvodu lze i nové zboží, které pr&aac“
Na stránce Jak nakupovat je „Způsob obědnání“, nemá tam být „obědvání“? Na stránce Kontakt máte zase „objednábku“.
V boxíku Proč nakupovat u nás je uvedeno „Do 14ti dnů...“, v obchodních podmínkách je číslovka uvedena bez onoho nadbytečného „ti“.
Mně, jako živému návštěvníkovi vadí, že do všech title u odkazů je nacpán text „... obchod zaměřený na spodní prádlo“, ten popisek je pak moc dlouhý, plete se, odrazuje od čtení. Beztak to roboty zas tak moc nezajímá. ;-)
Když vyhledávání na stránce nenalezne zadanou frázi, nevypíše žádnou zápornou hlášku. Funguje to? Nefunguje?
Na stránce Pravidla nakupování (která má nadpis Jak nakupovat - aby to mátlo s jinou stránkou), je u obrázku uvedená adresa bellapradlo.cz. Tak teda jak to je? Mám to objednat tady, nebo tam? Tohle vypadá divně...
Loga výrobců v patičce by mohla vést na stránky s produkty dané firmy.
Frozen
Profil
Všem děkuji za tipy ;-)

Obrázek opravdu není v nejvyšší kvalitě.
Děkuji jenikkozakovi za kontrolu i textových chybek a hlavně to s tím logem... ono když to člvěk vidí každej den, tak mu to ani nepřijde...

Koukal jsem na ty obchodní podmínky a ty tam zrovna majitel upravuje přes administraci, takže to zatím neřeším.
S tím titlem u hlavních kategorií máš asi pravdu, nejspíš jej odstraním, uvidím jak se mi změní poměr html/text, případně budu muset přidat ještě nějakej článek ;-/

Btw to s těma logama výrobců je super nápad, dík ;-)
__construct
Profil
Frozen:
Snažím se dodržovat standardy w3c, testy rychlostí, kompresí a všelijaké jiné. To že si někdo stránku zobrazí v html mě už tak netankuje, píšu to v phpku a tam se snažim abych se v tom vyznal.
Keby si sa snažil riadiť sa podľa testov rýchlosti, tak by si vedel, že pokiaľ javascriptom neparsuješ dokument ešte pred vykreslením tak ho máš dať do pätičky dokumentu a minimalizovaný. Tak isto v štýlopise by si mohol lepšie použiť „CSS Sprites“ aby si nemal zbytočne 16 HTTP Requestov na CSS obrázky.

To že je kód hrozný som myslel že je nesémantický. Deklarovaný máš HTML5 ale nepoužívaš elementy ako <header>, <footer>, <nav>, <aside>, <section>. Namiesto toho ako napísal KGW tam máš „předivováno“. Napr. tie gulaté rohy si mohol vyriešiť cez border-radius (pre podporu v IE existuje knižnica) a bude tam <div>ov o 40% menej.
Frozen
Profil
__construct:
Keby si sa snažil riadiť sa podľa testov rýchlosti, tak by si vedel, že pokiaľ javascriptom neparsuješ dokument ešte pred vykreslením tak ho máš dať do pätičky dokumentu a minimalizovaný. Tak isto v štýlopise by si mohol lepšie použiť ‚CSS Sprites‘ aby si nemal zbytočne 16 HTTP Requestov na CSS obrázky.
Ok, Sprites jsem našel až při tvoření tohohle webu až na základě připomínky page speed testu od googlu, přes doplněk do FF, ten mě upozornil pouze na rohy, což jsem do Sprites dal.
V javascriptu se zas tak moc nevyznám, takže nevím, ještě co si můžu a nemůžu dovolit, aby to fungovalo :-/. Vycházel jsem z testu:
http://www.webpagetest.org/result/110125_BJ_1GKJ/ a výše zmíněného addonu od googlu.

Na html 5 jsem předělal web v polovině tvorby, protože html 4.01 strict (validator) mi nevezme některé javascripty co zde mám, takže se divy budu snažit měnit do podoby co si napsal výše, zatím html 5 spíše naťukávám.

Díky za připomínky
joe
Profil
Frozen:
1. V dnešní době už přenechávám efekty jako zaoblení rohů na prohlížeči, všechny nové už to umí.
2.
<div onclick="location.href='...


K čemu to? Proč ne normální odkaz?

3.
<div class="separator"></div>
Nevidím důvod to mít pod divem s fadeshow. Proč nemá spodní margin 10px?
4. Když stále děláš zakulacené rohy přes obrázky, je lepší použít tento způsob:
<div class="rohpravy"><div class="rohlevy"></div></div>

S tím, že rohpravy nemá nastavenou šířku, má position: relative a backgroundem nastavený pravý roh. Nebude pak problém v IE, kde je problém s umístěním pozicovaného divu vpravo (bug -1px)

5. Všude, kde to jde, tak udělat odkazy blokově - menu apod.
6. Pokud se někde má něco objevit (submenu), je správné na to upozornit, takže chybí šipka. (zobrazení submenu trvá poměrně dlouho, sniž interval)
7. Na stránce s detailem je chyba:

Fatal error: Call to undefined function OdCuteBezOdstavcu() in /mnt/data/accounts/c/cabbaj/data/www/www/detail.php on line 69

8. Zvětšování obrázků je dobré a určitě neruš, že nové kliknutí na něj ho zavře - jak radí Darker - ale na jeho najetí buď změň kurzor s lupou a mínusem a nebo přidej nějaký text, aby bylo jasné, že znovu kliknutím se opět zavře.

9. Obsahový text je příliš malý.

10. Drobečkovou navigaci přesunout pod hlavní menu, jak už bylo napsáno.
__construct
Profil
Frozen:
V javascriptu se zas tak moc nevyznám, takže nevím, ještě co si můžu a nemůžu dovolit, aby to fungovalo :-/
Ten PageSpeed doplnok Ťa určite na minimalizáciu JS a určite Ti odporučil rôzne nástroje.
Frozen
Profil
Omlouvám se ___constructe, vůbec jsem si nevšiml, že ten JS nemám zas vzatý přes pagespeed doplněk, již jsem jej bral přes kompresi, ale protože jsem se potom v tom neorientoval tak jsem vytvořil dva soubory s JS, jeden v kompresy druhej ne a koukám, že jsem na webu měl zapnuty ten bez komprese... asi tím, že jsem tam přidával nějaký js... už nevim, ted by měl být v kompresi.

joe:
2.
<div onclick="location.href='...
původně jsem tam odkaz neměl, na to mě přivedl kamarád, kterej když vem procházel tak první co bylo když chtěl na hlavní stranu klikal na logo v hlavičce, tak jsem tam hodil odkaz na div.

3.
<div class="separator"></div>
Nevidím důvod to mít pod divem s fadeshow. Proč nemá spodní margin 10px?
Fadeshow mi margin nevezme, asi javascriptem... jinak nevim.
jinak ho tam mam i na jiných stranách kuli mezeře od hlavního menu, a teď do něj zasadím Vámi doporučovanou Droběčkovou navigaci ze shora stránky.

5. Všude, kde to jde, tak udělat odkazy blokově - menu apod.
Stalo se ;-), popravdě to vypadá opravdu lépe, možná si jeětě trochu pohraju s těma šipičkama. Díky za tip

7. Na stránce s detailem je chyba:
asi si tam koukal, když jsem upravoval funkce, nebo nevím mě to chybu nehází.

8. Zvětšování obrázků je dobré a určitě neruš, že nové kliknutí na něj ho zavře - jak radí Darker - ale na jeho najetí buď změň kurzor s lupou a mínusem a nebo přidej nějaký text, aby bylo jasné, že znovu kliknutím se opět zavře.
v FF je změněno na lupu s mínusem, opět děkuji za tip

9. Obsahový text je příliš malý.
text zvětšen
__construct
Profil
Frozen:
Omlouvám se ___constructe
Mne sa nemáš za čo ospravedlňovať :-)
Inak určite by bolo OK, keby si tie inline skripty nalinkoval externe a tiež ich minimalizoval. A vo finálnej fázy dal všekty na koniec dokumentu - tesne pred značku </body>

Ešte k tej sémantike - netreba poznať naspamäť nové HTML5 elementy - napr. na hlavnej stránke časť „Reklamačné centrum“ tak máš jednotlivé položky v div elemente obalené strongom. Sémantickejšie by bolo použitie definičného zoznamu (dl > dt - dd)
Nedalo by sa toto: <li><div class='horni_menu lb'></div></li> zapísať <li class="horni_menu lb"> (naschvál som tam nedal ani </li> pretože je nepovinné) atď. je tam toho viac.
Inak máš tam zbytočný metatag keywords - predpokladám, že už žiaden vyhľadávač to neberie do úvahy.
V HTML5 sa znaková sada dá deklarovať takto skrátene <meta charset="UTF-8">
joe
Profil
__construct:
Inak máš tam zbytočný metatag keywords
Důvod proč ho neuvádět?

Frozen:
Hned je to lepší...

původně jsem tam odkaz neměl, na to mě přivedl kamarád...
Ani teď tam není odkaz, ale JavaScript. Odkaz je <a href="...">

asi si tam koukal, když jsem upravoval funkce, nebo nevím mě to chybu nehází.
Mám ji tam pořád, třeba tady.


EDIT: ještě jsem chtěl napsat, ať tam dáš nějaký line-height, tomu textu. A když od té třídy .box odebereš to zarovnání do bloku (justify), bude to taky lepší - viz KGW.
__construct
Profil
joe:
Důvod proč ho neuvádět?
Asi si tú vetu nedočítal - „žiaden vyhľadávač to neberie do úvahy
Dôkazy:
seznam.cz, zoznam metatagov používaných google-om (video na youtube)
joe: Donedávna ho používal Yahoo! a tak jediný ktorý poznám je jyxo.cz, ale je len otázkou času kedy to vypustia. Okrem toho stojí za zváženie koľko ľudí na stránky príde z tohto vyhľadávača.
joe
Profil
__construct:
Dočetl jsem ji, neboj :-) Jen to nepovažuji za důvod, proč keywords neuvádět. Jestli ty jo, tak dobře, já třeba ale ne. Je přece víc vyhledávačů/katalogů a některý to stále může používat.

žiaden vyhľadávač to neberie do úvahy
Ani žádný katalog?
peta
Profil
* Je to preplacane a neprehledne (text, obrazky, zmena pisma).
* Osobne nemam rad rozbalovaci menu, tezko se s tim pracueje na dotykovem displeji. Navic barevne neni s menu sladene.
* barvy k sobe neladi (logo, menu, pozice na strance nahore)
* http://www.spodni-pradlo-bella.cz/spodni-pradlo/podprsenka-lormar-wedding/
fatal error
* Kde se vyrabi objednavka? Byl jsem zvedavy, jak mas sladene formularove prvky s polickem pro vyhledavani
* proc kazdou stranku zatezuji sponzori a dalsi veci v paticce? Nestacil by tam proste kontakt a sponzory uvadet jen na uvodni stranku?

Cili, chapu to tak, ze grafika je prevzata z nekolika stranek a neladi to k sobe. Funkcne totez nefunguje a obsahove tam nic neni.
Ochrana os. udaju v programu, ktery zobrazi chybovou hlasku mi prijde dosti sporna. Nejspis nebude slozite se do systemu nabourat a cokoliv zcizit :)
Chamurappi
Profil
Reaguji na __constructa:
Deklarovaný máš HTML5 ale nepoužívaš elementy ako <header>, <footer>, <nav>, <aside>, <section>.
Proč by je měl používat, když nefungují ve všech prohlížečích?

Napr. tie gulaté rohy si mohol vyriešiť cez border-radius (pre podporu v IE existuje knižnica) a bude tam <div>ov o 40% menej.
Ale bude tam o knihovnu víc — tohle je šetření na špatném místě.
joe
Profil
OT: Docela by mě zajímalo, proč jsou retušované ty modelky, když jde o spodní prádlo :-) A možná by bylo lepší jim odříznout hlavu od těla, člověk pak aspoň sleduje to, co má.
__construct
Profil
Chamurappi:
Proč by je měl používat, když nefungují ve všech prohlížečích?
Ja viem, že budeš mi budeš oponovať, ale popora zrovna tých elementov sa dá celkom pekne riešiť cez modernizr.

tohle je šetření na špatném místě.
Tak toto by som prosil vysvetliť a zdôvodniť (zaujímajú ma Tvoje argumenty)
Chamurappi
Profil
Reaguji na __constructa:
popora zrovna tých elementov sa dá celkom pekne riešiť cez modernizr
Funkčnost HTML by neměla být závislá na JavaScriptu. Tím spíš, že nové značky nepřinášejí návštěvníkovi vůbec žádné praktické výhody. Cílem by měla být vždy dokonalá funkčnost v co nejširším spektru prohlížečů, sémantické blbinky by jí nikdy neměly stát v cestě, protože hlavním účelem sémantiky je právě dosažení onoho cíle.

toto by som prosil vysvetliť a zdôvodniť
Statický vzhled by také neměl být závislý na JavaScriptu.
K čemu mu bude nízký počet <div>ů? Zbaví se na úvodní stránce 44 <div>ů, tím ušetří 1.2 kB na 6.2 kB velké stránce, zkrátí HTML o pětinu, jejíž stažení těžko někdo postřehne a přidá knihovnu, jejíž načítání a zpracování už někdo postřehnout může.


Reaguji na Frozena:
Neměl by být na adrese www.spodni-pradlo-bella.cz/magnify.cur nějaký kurzor a na www.spodni-pradlo-bella.cz/loading.gif nějaký animovaný GIF? Na obou adresách se z nějakého důvodu ukazuje úvodní stránka.
Frozen
Profil
Chamurappi:
Neměl by být na adrese www.spodni-pradlo-bella.cz/magnify.cur nějaký kurzor a na www.spodni-pradlo-bella.cz/loading.gif nějaký animovaný GIF? Na obou adresách se z nějakého důvodu ukazuje úvodní stránka.

Ahoj máš pravdu, je to v Javascriptu na magnify obrázků. Jsou to přidané cursory, které nebyly součástí scriptu a na doporučení google labs, aby stránka neházela chybu, tak ji přesměrovávám přes htaccess na uvodní stranu.
Zuzana74
Profil
Frozen:
Mně se to líbí, dva malé detailíčky bych taky našla:

1) hover 2. úrovně (Kalhotky / bavlněné, brazilky...) - bych 100% udělala stejné pozadí jako u první úrovně. Takhle to trošku ruší.

2) dala bych pryč ten text z pravého horního rohu "e-shop zaměřený na spodní prádlo" - přijde mi to celkem zbytečný.
Frozen
Profil
Zuzana74:
2) dala bych pryč ten text z pravého horního rohu "e-shop zaměřený na spodní prádlo" - přijde mi to celkem zbytečný.

Ono to z pohledu uživatele není rušivé, aspoň dle mě a navíc je to H1 a mění se v případě když človíček přijde na produkt.
Hlavně nevím kam bych jinam H1 asi dal tak aby nebyla rušivá.

1) hover 2. úrovně (Kalhotky / bavlněné, brazilky...) - bych 100% udělala stejné pozadí jako u první úrovně. Takhle to trošku ruší.
S tím máš pravdu, já si akorát lámu hlavu s tím jak přesně to udělat, aby to nebylo uplně jako pěst na oko a bylo to přehledné.

Jinak děkuji za pozitivní názor ;-)

peta:
* Osobne nemam rad rozbalovaci menu, tezko se s tim pracueje na dotykovem displeji. Navic barevne neni s menu sladene.
V případě dotykového displeje můžeš kliknout i na hlavní kategorii, zobrazí se poté v hlavním obsahu podkategorie.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0