Autor Zpráva
Svadleji
Profil
Zdravím,
prosil bych o konstruktivní kritiku třídního webu který je určen pro úzkou škálu lidí.
Poprosil bych také o rady, nápady a zda web je plně funkční (kromě IE). A zda i po grafickém rozhraní je přijatelná.
Děkuji
http://spse2010.masteride.cz/
ahoj
Profil *
První dojem: Je to buď velmi stylové (a nelíbí se mi to, ale respektuji a byl bych ochoten si zvyknout), nebo je to špatné.
Druhý dojem: Je to špatné.

Jsou tady dvě skupiny prvků. Jedny jsou nastylované velmi výrazně, druhé nejsou nastylované vůbec. Dobře to je vidět třeba na stránce http://spse2010.masteride.cz/zobr.php?mn_post=41 - expresivní horní část, pak podmenu, kde jsou vedle obrázků texty pravděpodobně naprosto bez snahy je nastylovat, pak samotný obsah stránky, který vypadá zrovna tak - jako by se nenačetlo css.

Že je web silně nepřehledný, to bych mu odpustil, kdyby šlo třeba o web grafika, módní návrhářky, nebo obecně někoho, kdo klade extrémní důraz na styl a přehlednost tomu obětuje. Tady podobný důvod není a navíc po minutě ..

Třetí dojem: Přeplácanost i toho "stylového" - jsou v tom použity tři různé fonty.
Závěr: design špatně koncipovaný a špatně realizovaný, obsah žádný. Píšeš o úzké škále lidí, já si myslím, že ten web by měl být hlavně praktický, což je vyloženě opak současného stavu.
peta
Profil
* neprehledne
* preplacane
* schazi rozepsany nazev zkratky organizace
* cely web se neprijemne vlece. Bych musel videt zdrojak, ale tipnul bych na nepouzivani ob_flush() v php.
* hover nad kniha a clenove v menu neni dost vyrazny, muzes si pohrat s barvami podle http://axpsu.fpf.slu.cz/~web/js-color4.htm
* na uvodni strance neni zadny text lakajici treba ke studiu na dane skole
* seznam novinek take nic moc
* paticka je preplacana nedulezitymi informacemi
Aha, ted teprve zjistuji, co je stranka zac, podle paticky. To jsou stranky tridy. Tam se snad prvne vyskytuje slovo trida nebo tridni stranky. Jakoze tvuj prispevek jsem vubec necetl a zkousel intuitivne prijit na to, co je to za stranku. Coz se mi nepovedlo a odhadl jsem to na stranky skoly.
Zpet k te paticce. Vsehno to jsou odkazy. Takze slovo odkazy je zbytecne. Kolonky ostatni a uzitecne jsou takove nic nerikajici, stejne. Na lidi kolem webu staci 1 odkaz a v nem detaily. Koho to zajima, rozklikne si. Zkusil bych toto:
Trida | Rozvrhy| Intranet | Skola | Web
Trida | Rozvrhy| Intranet | SPSE Pardubice | Web | Mapa webu | Nahoru
---
Radio Hotice | youtube | facebook
- u http://masteride.cz/ jsem nezjistil, co to je
- pokladnik a predseda muze byt oznacen jen v seznamu tridy i s kontaktem; kontakty na ostatni bych se spis vyhybal zverejnovat, vzpodstate odkaz clenove
- nahoru nevidim jako dulezite
- psat po strance 100x SPSE, nic nerikajici zkratku asi neni fajn a navic se muzes splest. Proste bych to oznacoval skola.
- mapa webu muze byt schovana na strance web, o webu, kde bych vypsal vsechny lidi, kteri se na tom podili, treba i grafika
- odkaz na pocitadlo patri take pod web, bezneho navstevnika, zakaznika to nezajima

* na uvodni strance bych ocekaval aktuality a nejaky clanek z akce tridy, mozna fotky
* pro vzhled doporucuji si projit cele stranky a sjednotit spolecne prvky jako text, nadpis, tabulka, odrazky, formularove policka, odkaz... Napr we vordu si vypracuj, jak chces vzhled resit.
Priklad chaosu:
- odkaz menu Doma, cerny, cerveny hover, nepodtrzeny
- odkaz posledni prispevky - podtrzeny pres 3 radky, cerny, zadny hover
- modry nadpis, podtrzeny, odkazujici, hover zluty
- Svadla - tucne, modry a navic zbytecny, muze byt az v detailu clanku, podobne komentare
- obrazky admin a pod, hover zesvetleni
- paticka stejna s modrymi odkazy, aspon neco :) Ale zrovna v padicce bych nechal vse sede, nevyrazne, viz http://www.slu.cz/fpf/cz/
Podobne mas chaos ve formularich. Muzes zkusit vzhled policek, labelu a tlacitka viz http://nora.fpf.slu.cz/setc/

Mno, je to silene dilo :) Do jednoduche prehledne stranky to ma daleko. Podobne rozlozeni resi naprosto elegantne tyto stranky:
http://axpsu.fpf.slu.cz/~web/web-inspirace/screen/s1680/www-chocenskamlekarna-cz.png
http://axpsu.fpf.slu.cz/~web/web-inspirace/screen/s1024/www-vsopraha-cz.png
http://axpsu.fpf.slu.cz/~web/web-inspirace/screen/s1024/www-zsvk-cz.png

Jako nejatraktivnejsi stranku vybiram http://spse2010.masteride.cz/galerie.php
Svadleji
Profil
peta:
Jak můžeš kritizovat když si nepřečteš ani nadpis?
Jinak díky za kritiku. Kvůli vylepšení to sem dávám :)
Jinak ve všech bodech kde píšeš "běžného návštěvníka" si mohl ušetřit web není pro "běžné návštěvníky"
Louka
Profil
V souborech se mi moc nelíbí, že
1) po provedení akce musím znovu kliknout na soubory a stránka se nerefreshne sama (resp. posíláš Header("Location..."); na špatném místě - musí být uplně na začátku výstupu - a proto se zobrazí jen chyba.)
2) každý může mazat soubory. nahrávat, budiž, pokud to ošetříš, ale mazat mi přijde riskantní.
3) a vůbec že každý může ty soubory vidět. co když budete chtít jako třída mít určité soubory privátní?
Svadleji
Profil
Zatím jsem to spustil na vyzkoušení soubory budou na heslo, nebo mazat bude moci jen administrátor.
peta
Profil
Svadleji: Mazat by mel admin, ale take vlastnik souboru, ktery ho tam nahral.
Nj, nadpis tematu na foru :) Kazdopadne zasadni je, aby to take poznal navstevnik na tom webu.
Svadleji
Profil
peta:
No tak to je pro 23 lidí web (spolužáci) a ty vědí co to je poznávat to nemusí.
david80
Profil
1. Odkazy jsou nějaké pomotané, tři poslední přepisují tři první a ty přepsané tři první odkazují na ty stránky původní. Když najedu na odkaz galerie, zmizí logo a objeví se místo něj odkaz Galerie.
2. Vypadá to, že ti tam může kdokoliv cokoliv nahrát, zkoušel jsem jen vytvořit novou složku a v pohodě ..., to bych rozhodně nechal jen registrovaným a ověřeným lidem, nebo se může stát, že ti tam nějaký spamer jen tak nahraje mraky souborů. A to samé i s mazáním souborů, kdo koliv ti to tam může všechno smazat. Nezkoušel jsem, jestli to máš taky ošetřené proti mysql injection (pokud používáš databázi) a proti html tagům v názvech, nechci to zkoušet, abych ti nerozhodil web, kdyby jsi to náhodou neměl.
3. sice to bude sloužit jen pro pár lidí, ale i tak by ta grafika mohla být lepší, nebo alespoň upustit od těch výraznejch obrázků, asi by se mi novinky a aktuality bez nich četly lépe. Jestli to má být kvůli přehlednosti kategorii, tak si myslím, že by bohatě stačil jen menší čtvereček obarvený barvou kategorie a ne ten veliký s nápisem uvnitř.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0