« 1 2 »
Autor Zpráva
sitole
Profil
Ahoj, brzy bude výročí webu a tak jsem se chtěl zeptat co vylepšit a co přenechat.
Zde na diskusi jsem vlákno o mém království již dělal a doslat jsem jak spoustu kladných tak i záporných odpovědí.
Jak mám tedy pokračovat? Přejete si přidat napřklad extra funkci?

Volnějším překladem toho co jsem zde napsal je žádost o hodnocení po stránce obsahové, grafické a v neposlední řadě i použitelnosti.
Předem všem děkuji za každý stručný názor na stránky.
www.sitole.cz
MartinP
Profil *
1. Názvy měsíců se píší malými písmeny
2. V textu ti často chybějí čárky v souvětích
3. Na výpis kódů použij nějaký obarvovač
sitole
Profil
1.“ Opraveno u všech případů
2.“ Globální problém, který se budu snažit co nejdříve řešit
3.“ S obarvovači jsem si dříve lámal hlavu, ale moje stránka je založená na rychlém načítání a tak velké JS a CSS soubory to značne zatěžují. Doufejme že časem naleznu něco lépe postaveného. Také si myslím že na stránky nedavám tak velké kusy kodu, aby jej bylo nutné takto rozebrat.
Michales
Profil
sitole:
Snažíš se zviditelnit?
1, 2

Řekl bych že lze pokračovat v založených tématech.
sitole
Profil
Michales:
To opravdu nesnažím, ale tamta temata jsou celkem zastarala a tak zalozil jsem nove. Navic se od minuleho tematu se toho stalo na wwebu celkem dost, ale případně jej přiste obnovím.
- Psáno na mobilu
anonymníí
Profil *
sitole:
Hm, stejně jako minule se mi zdá, že píšeš o něčem, o čem víš pramálo. Když už máš nové vlákno, a chceš hodnotit (i) obsah.

vyhledávače tuto situaci nemají rádi, protože na jejich serverech jim tím zabereme zbytečné množství místa
Skutečně myslíš, že je to kvůli místu? Ten důvod je jiný.

„trest“ možným sesazením na dolní příčky či další stránku
Ne. Tím trestem je většinou ponechání originálu, nezaindexování kopií.

Tento problém [duplicity] se řeší například zapsáním krátkého vlákna do souboru .htaccess
Ano, ale opět píšeš jen zlomek pravdy. Když píšeš o duplicitách, proč si je nevyřešíš nejprve na svém webu?
http://www.sitole.cz
http://www.sitole.cz/index.php
http://www.sitole.cz/index.html
http://www.sitole.cz/cokoliv.example
...

Tímto způsobem se tak zabrání různým formám adres a tedy i duplicitě.
Evidentně ne. Zajistí to jen přesměrování na subdoménu www, nic víc. Častá duplicita v podobě example.com a example.com/index.php zůstává neřešena.

V tomto případě tomu nebudeme říkat duplicita, ale spíše pouhá podobnost.
Jaký je rozdíl mezi dulicitou a podobností? Kde je hranice?

Citace jsou většinou krátké od padesáti přibližně do sto znaku
Opravdu? Dvacetiznaká citace není citace? Stotřinácti znaká citace je co? A kompletní přepis 98znakého díla bez uvedení autora atp., to je citace?
Kcko
Profil
Plynuje mluvím čtyřmy jazyky včetně češtiny, ale plánuji se naučit další, aby nebyla nuda.
Máš tam chybu.

Web je pro mě nezajímavý jak z hlediska grafiky tak obsahu; ale zajímá mě jakými čtyřmi jazyky plynule mluvíš? (Moc Ti to nevěřím, a nemám rád lháře; proto se ptám. Třeba Ti jde lingvistika lépe než programování a psaní o něm a já se tedy pletu).
sitole
Profil
Kcko:
Vzhledem k dnešnímu světu neni problém se je naučit..
Čj, Sj, Rj, Aj..
lionel messi
Profil
<mimo témy>
sitole:
Kcko:
Vzhledem k dnešnímu světu neni problém se je naučit..
Čj, Sj, Rj, Aj..
Dôležitá je predovšetkým úroveň nadobudnutých poznatkov. Aj ja „ovládam“ tri programovacie jazyky (JS, PHP, SQL), ale keď sa pozriem na úroveň svojich kódov, hneď ma prejde chuť chváliť sa tým. :-)
</mimo témy>

K stránke:

1. Vyhoď upozornenie na nový článok. Nepridáva webu žiadnu hodnotu, neviem z neho vyčítať, aký článok pribudol, kedy sa tak udialo, ani o čom je, nový článok očakávam hore vo výpise článkov automaticky.

2. Určite by som netvrdil, že GIF má i velice podobnou kvalitu obrazu ako JPG (www.sitole.cz/napady/druhy-obrazku.php). Skús si uložiť fotografiu do GIF a ešte raz sa nad svojím výrokom poriadne zamysli.

Dopĺňam:

3. HTML komentáre slúžia kóderovi, nie návštevníkovi.

<!-- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  -->
<!-- Vítejte v kodu mé stránky! Doufám že zde nic neukradnete.. -->
<!-- Hlašte prosím veškeré problémy na mobilech či tabletech -->
<!-- V případě zastaralého či nefunkčního obsahu prosím opět napiš email. -->
<!-- Veškeré informace nalezneš v konkretně určených sekcích mého webu­ -->
<!-- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  -->
sitole
Profil
lionel messi:
Je pravda, že není podobný. Jako JPG.
S upozorněním si pohraju, aby ukazoval jmeno a pod.
Komentář malinko upravím tak, aby tam bylo jen vyjádření k možnosti kopírovat.
- Psáno na mobilu
Tomáš123
Profil
sitole:
Môžeš v skratke napísať, čo si vlastne upravil? Veľa zmien od minule kritizovaného diela tam nevidím. Dokonca ani články si neupravil, stále si cucáš z prsta štatistiky. Píšeš o veciach, v ktorých sa nevyznáš. Stále si myslím, že tvoj web nie je vhodný pre začiatočníkov, ktorých pravdepodobne považuješ za cieľovú skupinu.

1. Prečo vo vyhľadávacom paneli píšeš o HTML formulári a PHP include.
2. Za blokovými prvkami nie je potrebné zalamovať riadok pomocou <br>. Ak si tým vytváraš medzery, použi CSS vlastnosť margin.
3. Očakával by som, že červený nápis „Podívej se na nově napsaný článek.“ bude klikateľný.
4. Článok Tlačítko z odkazu:
4.1. „Každopádně tento článek není vyvracování a vnucování mého názoru, ale o tvorbě odkazu vypadajícího jako tlačítko.“ Zase si po sebe zabudol svoj výtvor prečítať.
4.2. „Dle mého názoru je mnohem jednoduší upravit odkaz jak tlačítko.“ Takáto konštrukcia spravidla vyžaduje porovnanie dvoch vecí. Ak sa nemýlim, slovo „jednoduší“ máš napísané zle.
5. Článok Dekorace textu:
5.1. O vlastnosti (nie funkcii) text-decoration v prvej vete píšeš, akoby ju každý dôverne poznal.
5.2. „Já sám ji nikde nedoporučuji používat“ Keby ma náhodou nepresvedčilo, že nikto nevie, kde text-decoration: overline použiť, fakt, že sám ty to nedoporučuješ by to určite zmenil. Hovorím o zlej formulácii. Keď budeš stále iba odporúčať, doporučovať a neodporúčať, čitateľ si tvojich kecov nebude všímať.
5.3. „které je automaticky nastavováno u každého typu odkazu“ Ty poznáš viac typov odkazov?
5.4. „Jedná se o přeškrtnutý text, který nalezne využití například u témat, která jsou strukturovaná a jeden z bodů aktuálně neplatí, ale je dobré jej nevymazat, ale pouze proškrtnout, aby nevznikly dohady ohledně existence tohoto bodu.“ Tú myšlienku by si pri štipke premýšľania určite vedel vyjadriť aj kratšou vetou.
6. Celý písomný prejav na tvojom webe mi pripadá, ako by si rýchly pisár zapisoval to, čo si ty niekomu vysvetľoval. Sem-tam, ale zabudol niektoré interpunkčné znamienka a urobil pár chýb, ktoré si ale ty pri kopírovaní na svoju stránku neopravil.
yFang
Profil
sitole:
Na těchto stránkách naleznete spíše zajímavé návody, které nikde jinde nenajdete
Jako třeba Zjištění datumu pomocí PHP nebo Druhy formátů obrázků na web?

Btw, co někoho vede k tomu psát funkce v PHP s velkými písmeny na začátku? Vypadá to jak názvy tříd a je to dost matoucí.
<?php $rok = StrFTime("%Y", Time()); echo($rok); ?>
sitole
Profil
Ahoj, nezakladám nové vlákno a doufám že to nebude vadit.. Dal jsem se do renovace stránek a řekl jsem si, proč sakra stránky neudělat s veřejností, aby jstě si mohli vybrat co za funkce tam chcete a co ne.

Mám zatím hotový první návrh hlavní stránky s rozložením webu. S rozložením jsem vcelku spokojený, ale s barvou ne. Nevím jaké barvy se budou k webu hodin? Příppadně co na hlavní stránku přidat? :) Stránky jsou zatím plně responzivní.

EDIT: Jedná se jednoduché přeledné stránky s flat designem takže max 3-4 barvy k sobš lazené.. :)
lionel messi
Profil
sitole:
Myslím, že ide o krok správnym smerom.

Nevím jaké barvy se budou k webu hodin?

Jedna decentná farba do hlavičky (napr. odtieň modrej), jedna doplnková jemná farba do menu a to by mohlo stačiť (možno ešte zafarbiť nadpisy a „čiaru“ vľavo.

Chcel som sa trochu rozpísať, ale všetky odkazy veselo hlásia chybu 404.
Tomáš123
Profil
sitole:
Mne sa nepáči ten border-left pri skoro všetkých prvkoch.

Firma sa nevolá Microsoft Windows 10. :-)
Str4wberry
Profil
Vadí mi, když odkazy po najetí poskakují, jako se tomu děje v pravém sloupci.

sitole
Profil
Tomáš123, lionel messi:
Psal jsem, že jde zatím o hlavní stránku a ostatní stránky budu přidělávat později.. zatím potřebuji pouze nastavit základní vzhled, aby jsem mohl začít..
border-left Chci u seznamu článků nechat, ale u :hover efektu u odkazů upravím pouze na 1px+ při najetí

Edit: Tak jsem si nastavil dva druhy :hover první naleznete v Odkazy na webu 1. a druhý v Odkazy na webu 2. Jinak jsem tím Mincrosoft Windows 10 myslel jako od firmy Microsoft produkt Windows 10 :)
Bubák
Profil
sitole:
Jinak jsem tím Mincrosoft Windows 10 myslel jako od firmy Microsoft produkt Windows 10 :)
Ale napsáno je to docela nešťastně, přitom stačí změnit slovosled:
Mé první dojmy z nového operačního systému Windows 10 od firmy Microsoft.
Anebo přidat čárku:
Mé první dojmy z nového operačního systému od firmy Microsoft, Windows 10.
sitole
Profil
Bubák:
Dobrá.. budu si na něco takového příště dávat pozor. :)
Tomáš123
Profil
sitole:
ale u :hover efektu u odkazů upravím pouze na 1px+ při najetí
To nič nezmení na odskakovaní, ktoré spomína Str4wberry.

1. Prečo píšeš názov id s veľkým?
2. Používaš viackrát ten istý identifikátor.
3. Zbytočne premnožuješ identifikátory. To je tak potrebné používať #Clanky-popisek, #Clanky-datum? Nestačilo by .clanky a, .clanky div, .clanky span (pre dátum)?
4. Menu: opäť to isté a.Menu. Tá trieda je tam zbytočná, využi kaskádovanie v CSS: #Menu li a.
5. #Menu-obal je zbytočný. Pozadie a rámček vieš nastaviť aj #Menu.
6. Na logo by som sa nebál použiť <h1> namiesto <a>.
7. Taktiež, „Odkazy ne webu“. Radšej nadpis ako <div>.
8. To <br> sa mi v kóde nepáči. Použi margin.
9. Posledná ukončovacia značka </div> je v kóde navyše.
10. V mobilnom zobrazení si zneviditeľňuješ logo... Prečo?
11. Zbytočne linkuješ dva CSS súbory. Keď vidím rozdeľovať responzívny a obyčajný dizajn, príde mi to normálne ale oddeľovať hlavičku je zbytočné.
12. Favicona webu sa linkuje inak. Formát pre ňu vyhradený je .ico. Ak do koreňového adresára webu umiestniš súbor favicon.ico, sám sa načíta.
13. Deklarácia a.Clanky {margin: 0px auto 100px auto;} mi je celkom nejasná. Vôbec nič nerobí. Čo si tým zamýšľal?
14. Nepoužívaš skrátené formy zápisov (margin: 15px -15px 15px -15px).
15. Dvojica deklarácií paddingu a marginu pre #pata sa celkom účinne negujú. Stačí margin: 15px 0;.
16. Veľkosť písma nastavuj v relatívnych jednotkách.
sitole
Profil
Tomáš123:
1. Jaksi jsem nepochopil.. Myslíš, proč používám Menu, Clanky a podobně? Přehlednost z mé strany mámrád věci přehledné..
2. Pravda, ale když budu v budoucnu něco chtít upravit budu to zase hledat.
5. #Menu-obal mám k tomu, aby jsem nastavil pozadí a podtržení celé stránce, protože #Menu má maximální šířku jen 65em.
7. + 9. + 10. + 13. Opraveno..
11. Časem chci mít přehlednost a menu budu mít pro všechny stránky stejné tak ho nalinkuju externě, aby jsem poté kod upravoval jen v jednom globálně.
Tomáš123
Profil
sitole:
Pravda, ale když budu v budoucnu něco chtít upravit budu to zase hledat.
Síce nerozumiem tomu argumentu, ale použi triedu. Identifikátor sa má na stránke vyskytovať iba raz.

Časem chci mít přehlednost a menu budu mít pro všechny stránky stejné tak ho nalinkuju externě, aby jsem poté kod upravoval jen v jednom globálně.
Aj druhý súbor linkuješ externe. Môžeš to spojiť.

Mám pocit, že chceš linkovať pre články iné CSS ako pre prehľad článkov. Je to zbytočné. Linkované súbory sa držia v cache. Nič tým nevyriešiš, iba zvýšiš riziko prilinkovania nesprávneho súboru.

Inak, aj názov článku by mal byť nadpisom.
lionel messi
Profil
sitole:
2. Pravda, ale když budu v budoucnu něco chtít upravit budu to zase hledat.

Tomu celkom nerozumiem. Keby si však napr. v budúcnosti chcel použiť JavaScript, konkrétne metódu document.getElementByID("Menu") (mimochodom, veľmi užitočnú), narazíš na ťažko predvídateľné správanie.
sitole
Profil
Tak to tedy co nejdříve upravím..
Jinak jsem udělal nový :hover efekt pro položky v pravém menu stránky.

Co dále předělat? Jak to myslíte s barvou? Já jsem s tímto barevným výběrem vcelku spokojený.. Jde tu i o případné čtenáře.. :)
Tomáš123
Profil
sitole:
Jinak jsem udělal nový :hover
Mne sa nepáči. Fakt. Radšej text-decoration: underline. Medzi podčiarknutím a textom je priveľká medzera.
lionel messi
Profil
sitole:
inak jsem udělal nový :hover efekt pro položky v pravém menu stránky.

Súhlas s Tomášom123. Ak chceš podčiarkovať, tak iba text, nie šípku, pôsobí to divne.
sitole
Profil
Tak jsem dodělal novou sekci "O webu" Zatím vzhledově naprostý základ.
Text si začnu postupně sepisovat zítra, aby to dostalo základní kostru :)
lionel messi
Profil
sitole:
Tak jsem dodělal novou sekci "O webu" Zatím vzhledově naprostý základ.

Ešte by si mohol zvýšiť riadkovanie textu na hodnotu 1.5 alebo 1.6, terajší fytopufový zlepenec pri čítaní unavuje oko.

Mimochodom, odsek patrí do elementu <p>, ktorý ti však na dvoch vyznačených miestach (bezprostredne po oboch nadpisoch) ušiel:

<h1>O mém blogu</h1>

<p>Lorem ipsum dolor sit amet […] 
<p>    
Lorem ipsum dolor sit amet […]

<h3>Informace o autorovi</h3>
<p>Lorem ipsum dolor sit amet […]

Text si začnu postupně sepisovat zítra, aby to dostalo základní kostru :)

Teším sa. :-)
sitole
Profil
lionel messi:
Takže opraveno. Něco jsem si o tagu <p> načetl a zjístil jsem, že jsem ho používal jak jsem neměl.
S tou výškou řídku si pohraju a jdu si zapnout editor a psát.. :)
sitole
Profil
Tak píšu a stále píšu :)
Jinak jsem se chtěl zeptat, jestli nevadí, že jsem odkat na externí CSS a JS umístil na konec stránky..
Nechal jsem si stránky projet jednou online aplikací od Google a ta psala, že díky tomu, že se načítají externí soubory nemohla zobrazot obsah stránky dokavad se soubory nenačetli. Moje otázka zní, zda to pomůže či to víc uškodí.. Co když bude mít někdo natolik pomalý internet, že se nejdříve načte nestylovaná stránka a poté teprve styl? :)
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0