Autor Zpráva
radek178
Profil
Ahoj,

prvne musim podotknout, ze jsem uplny amater a potreboval bych poradit s jednou veci. Je mozne dat do klasicke stranky (HTML, XHTML) neobvykly druh pisma, ktere neni standardne soucasti Windows? Jak jsem psal, nevim jak se stranky poradne delaji a potrebuju pouze na jednu stranku dat pismo ktere kazdy v systemu nema. Jde to nejak udelat? Napriklad nahrat nejak na hosting nebo nejak jinak?

Pokud by to neslo, tak bych potreboval poradit s jinou veci.
Potrebuju aby se na strance zobrazovalo pismo, ktere je standard ve win 7 a snad i ve Viste. Mam ale jiny problem. Zkousel jsem ted udelat stranku ve Wordu a tam to potom funguje, ale stranka je pak silene velka a plna chyb. Zkousel jsem to i v jinem programu, ktery stranku udela uplne malinkou a kdyz si ji ulozim jako .htm, tak ji v pc zobrazi spravne s vbranym textem, ale kdyz ji pak nakopiruju na hosting, tak je se zobrazi jako normalni text. Vedel byste nekdo v cem delam chybu?

Jeste dodavam, ze se nechci ucit programovat, abych si to pak mohl udelat sam, jedna se mne pouze o par velice podobnych stranek a tak je zbytecne se nekolik mesicu ucit neco, co bych pouzil jednou nebo dvakrat, protoze to neni mym povolanim a nema to s nim ani zdaleka nic spolecneho.

Dik.
Nadan
Profil
radek178
S tím písmem - znám dvě varianty.
1. Nabídnout někde písmo ke stáhnutí
2. Obrázek
radek178
Profil
Aha, tak to ne. Obrazek nechci a ke stahnuti to taky nepujde. Ja jsem nejak doufal, ze y to slo treba nahrat na hosting. Takze to asi nepujde.

K te druhe variante, nevis co delam spatne?
panther
Profil
Nadan
1. Nabídnout někde písmo ke stáhnutí
málokdo si umí písmo nainstalovat. Já to umím, ale stejně bych ze stránky utekl.

2. Obrázek
pro delší text nepoužitelné. A pokud bys chtěl texty aktualizovat? Hodně štěstí.

radek178
podívej se po SIFRu, či něčem podobném. Je jich více. Raději bych na delší texty volil jiný font, který lidé v počítači mají.
radek178
Profil
panther

Ted jsem se zbezne dival po tom SIFRu, ale to asi nepripada v mem pripade v uvahu. Takze balim variantu 1. Mohl bys poradit s tou druhou? Tam to pismo by melo byt ve Windows standardne a ja tam nechci ten pakod, co vytvoril Word.
panther
Profil
radek178
a ja tam nechci ten pakod, co vytvoril Word.
a co ti brání? Nekopíruj z Wordu (resp. neukládej z Wordu jako HTML).
radek178
Profil
No jde o to, ze pokud tu stranku vytvorim v tom druhem programu, tak jak jsem psal. Doma na pc se zobrazi sravne i s tim jinym textem, ale jakmile ji nahraji na web, tak je z toho textu uplne bezny Arial nebo neco takoveho.
Stranku musim v necem vytvorit, protoze ji neumim napsat rucne a ani se to nechci ucit, kvuli jedne strance to nema smysl.
panther
Profil
radek178
[#1] „Vedel byste nekdo v cem delam chybu?
odkaž nás na tu stránku, bez ní jen těžko hádat.

Stranku musim v necem vytvorit
tvoř ji v čem chceš, klidně ve Wordu, pak si ale nestěžuj na výsledný kód.
radek178
Profil
Ja ji zatim na webu nemam, protoze to neudela ten text, ktery chci. Sem se priloha asi dat neda. Co kdybych sem zkopiroval ten kod? Je to kratky.

Ja si nestezuju na Word, jen jsem rekl, ze to z nej nechci a rad bych to udelal v nejakym jinym programu, ktery ma ten kod snad 20x kratsi, ale nezobrazi ho spravne na webu, ale jen doma v PC. na webu je to pak v beznym pismu, psal jsem to hned v uvodnim dotazu.
radek178
Profil
Nebo ji nahraju na web. To bude mozna lepsi. Nemuzu editovat prispevek, nevim proc to z Opery nejde.
Nox
Profil
Podle okolností můžeš použít @font-face ... v řadě moderních prohlížečů už funguje a pokud děláš web pro sebe a nevadí ti, že uživatelé se starším prohlížečem nebudou mít takový font, tak to můžeš použít... beztak je to dekorace a ne důležitý prvek

Existuje ještě Cufon, což je obrovský javascript ... to už radši ten @font-face
radek178
Profil
Nox

Diky za tip, zkusim se po tom podivat. Web je pro me a text je tam jen minimalne, jedna se o flashovou galerii, ktera ma moznost par HTML stranek, tak tam chci nacpat text, kterej se mne libi.

Hledam neco jednoducheho, ale stacilo by i pokud nejak rozchodim variantu 2. Ten JS nechci, to uz neni nic pro me.
Nadan
Profil
panther
Nadan
„1. Nabídnout někde písmo ke stáhnutí “
málokdo si umí písmo nainstalovat. Já to umím, ale stejně bych ze stránky utekl.

„2. Obrázek“
pro delší text nepoužitelné. A pokud bys chtěl texty aktualizovat? Hodně štěstí.


Tak to jsem věděl. Ale jiné varianty fakt neznám.
Bubák
Profil
Podle okolností můžeš použít @font-face ... v řadě moderních prohlížečů už funguje
Nevím proč, ale když jsem dělal testy s několika českými fonty, nezobrazily se ve windowsových verzích prohlížečů Opera a Firefox, přičemž tytéž, ale linuxové prohlížeče se zobrazením neměly problém.
Windowsová a mac verze Safari také se zobrazením neměly problém.
IE v pořádku zobrazil *.eot fonty (ttf převedené na EOT pomocí jednoduché řádkové utilitky).
radek178
Profil
Tak jsem to nakopiroval na web.

Na adrese http://www.wildafricapicture.com/index.html je pismo, ktery chci a je to vytvoreno Wordem. Z te stranky, co vytvoril Wrd, vzdycky kopiruju cast, ktera je mezi tagy head a </span></p>. Snad se to zde zobrazi spravne. Pismo je pak na web zobrazeno. Podotykam, tento druh pisma (Segoe print) neni v XP, takze z XP ho asi neuvidite. jestli je ve Viste nevim.

Na adrese http://www.wildafricapicture.com/links.html je to stejne pismo, ale stranka je vytvorena v jinem programu, kde je kod malinky, ale taky se spravne nezobrazi na webu, i kdyz v PC samozrejme tento druh pisma mam. POkud tuto stranku otevru v PC, tak se zobrazi dobre. Kopirovat jsem na web zkousel snad vsechny mozne casti kodu, ktere me napadly a presto se to nikdy nezobrazilo dobre. Ty stranky, ktere mam predpripravene na webu uz od vyrobce, napriklad Home, Links, Service atd. uz maji od nej zakladni strukturu kodu a zakaznik si jen doplnuje text mezi znaky <br>. Jenze at jsem tam doplnil jakoukoli cast kodu z te stranky http://www.wildafricapicture.com/links.html, tak to proste neukaze nikdy to pismo, ktere chci. SNad jsem to vysvetlil dostatecne.
radek178
Profil
Tak jsem to nakopiroval na web.

Na adrese http://www.wildafricapicture.com/index.html je pismo, ktery chci a je to vytvoreno Wordem. Z te stranky, co vytvoril Word, vzdycky kopiruju cast, ktera je mezi tagy head a </span></p>. Snad se to zde zobrazi spravne. Pismo je pak na web zobrazeno. Podotykam, tento druh pisma (Segoe print) neni v XP, takze z XP ho asi neuvidite. jestli je ve Viste nevim.

Na adrese http://www.wildafricapicture.com/links.html je to stejne pismo, ale stranka je vytvorena v jinem programu, kde je kod malinky, ale taky se spravne nezobrazi na webu, i kdyz v PC samozrejme tento druh pisma mam. POkud tuto stranku otevru v PC, tak se zobrazi dobre. Kopirovat jsem na web zkousel snad vsechny mozne casti kodu, ktere me napadly a presto se to nikdy nezobrazilo dobre. Ty stranky, ktere mam predpripravene na webu uz od vyrobce, napriklad Home, Links, Service atd. uz maji od nej zakladni strukturu kodu a zakaznik si jen doplnuje text mezi znaky <br>. Jenze at jsem tam doplnil jakoukoli cast kodu z te stranky http://www.wildafricapicture.com/links.html, tak to proste neukaze nikdy to pismo, ktere chci. SNad jsem to vysvetlil dostatecne.
radek178
Profil
Tak jsem to nakopiroval na web.

Na adrese http://www.wildafricapicture.com/index.html je pismo, ktery chci a je to vytvoreno Wordem. Z te stranky, co vytvoril Word, vzdycky kopiruju cast, ktera je mezi tagy head a </span></p>. Snad se to zde zobrazi spravne. Pismo je pak na web zobrazeno. Podotykam, tento druh pisma (Segoe print) neni v XP, takze z XP ho asi neuvidite. jestli je ve Viste nevim.

Na adrese http://www.wildafricapicture.com/links.html je to stejne pismo, ale stranka je vytvorena v jinem programu, kde je kod malinky, ale taky se spravne nezobrazi na webu, i kdyz v PC samozrejme tento druh pisma mam. Pokud tuto stranku otevru v PC, tak se zobrazi dobre. Kopirovat jsem na web zkousel snad vsechny mozne casti kodu, ktere me napadly a presto se to nikdy nezobrazilo dobre. Ty stranky, ktere mam predpripravene na webu uz od vyrobce, napriklad Home, Links, Service atd. uz maji od nej zakladni strukturu kodu a zakaznik si jen doplnuje text mezi znaky <br>. Jenze at jsem tam doplnil jakoukoli cast kodu z te stranky http://www.wildafricapicture.com/links.html, tak to proste neukaze nikdy to pismo, ktere chci. Snad jsem to vysvetlil dostatecne. Tezko se to totiz pro me popisuje.
radek178
Profil
Omlouvam se za nekolikere vlozeni prispevku, ale jen jsem to editoval a ono se to pokazde vlozilo znovu a smazat to nejde.
Plaváček
Profil
radek178

Dvouslovný název rodiny písma je nutné uzavřít do uvozovek. Takto
<style type="text/css">
<!--
body,td,th {
	font-family: "Segoe Script";
}
-->
</style>

ti to bude fungovat.
radek178
Profil
Plavacek

Tak jsem to tam ted dal a nejede to. Nemuze tam byt jeste neco spatne?
radek178
Profil
Ten druhej program vygeneroval tohle:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
<title>Dokument bez názvu</title>
<style type="text/css">
<!--
body,td,th {
font-family: Segoe Script;
}
-->
</style></head>

<body>
<p align="center">Moskva - Útočník Jaromír Jágr si ve středečním utkání KHL připsal už druhý hattrick sezony. Na výhře Omsku 6:3 nad Astanou se navíc český hokejista podílel i jednou finální přihrávkou, a stal se tak jasnou hvězdou zápasu. </p>
<p align="center">K úspěchu Avangardu pomohl i další český hokejista, u dvou branek Jágra asistoval Jakub Klepiš. </p>
<p align="center">Po jedenácti zápasech má na kontě devět gólů a čtyři asistence, je nejlepším střelcem soutěže a jen o bod mu patří druhá příčka v kanadském bodování za Švédem Mattiasem Weinhandlem z Dynama Moskva.</p>
<div align="center"></div>
</body>
</html>

Kterou cast mam zkopirovat mezi ty tagy CENTER na te adrese www.wildafricapicture.com/links.html ? Zkopiroval jsem tam tu cast od <meta> po </p>, pridal jsem uvozovky k nazvu pisma a nefunguje to.
Plaváček
Profil
radek178

Máš v kódu děsný chaos. Definici tvého fontu zřejmě přebíjí volba písma Arial ve stylu site.css. Rychlým řešením tedy bude toto:

<style type="text/css">
<!--
#content, #content td, #content th {
	font-family: "Segoe Script";
}
-->
</style>

Možná.
Nox
Profil
Bubák
To nevím ... http://www.css3.info/opera-10-unleashed-brings-web-fonts-and-transparency-to-the-table/
tyto příklady mě ve Windows fungují

Fungují mi i příklady na jednom webu kde je font i s českými znaky a opět jede i na Windows (link dát bohužel ale nemohu).
Jen ohořelá liška má problém s absolutní cestou k fontu či tak něco...

"ttf převedené na EOT pomocí jednoduché"...to zní dobře...já se s tím drbal šíleně dlouho pomocí toho programu co je na JPW a stejně sem to nerozchodil
radek178
Profil
Plavacek

Diky, funguje to. Sice to nejak zmensilo text, ale to snad nejak vyresim.

Site.css nejak vytvari celkovy vzhled, to je pravda, uz pri generaci celeho alba, ale ten kod z Wordu, i kdyz je pak strasnej, to zobrazi dobre i s velikosti pisma a s formatovanim. Neumim totiz ani odsadit text od okraje stranky a tak jsem to delal v tom Wordu.
H13
Profil
"ttf převedené na EOT pomocí jednoduché"...to zní dobře...já se s tím drbal šíleně dlouho pomocí toho programu co je na JPW a stejně sem to nerozchodil

Zkus se podívat na toto vlákno:
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&topic=96643&forum=24&page=-1

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0