Autor Zpráva
little fish
Profil *
Zdravím,

používám PSpad, v samotném kodu čeština není problém, ale když přepnu na náhled stránky, tak se mi nezobrazuje "č" "ě" "ř" "ů"
poradíte někdo, co s tím?

díky
keeehi
Profil
Co ostatní prohlížeče? Ty to zobrazují normálně, nebo taky ne?
Mohlo by to být možná způsobeno, pokud jste měnil kódování. Mě se to sice nikdy nestalo, ale někdo už si na to tady stěžoval.
Pokud používáte php+mysql, nemůže být třeba chyba ve spojení?
little fish
Profil *
Mozilla taky.Je to bez php.
keeehi
Profil
měnil jste někdy v průběhu kódování?
keeehi
Profil
ještě dotaz
shodu je se toto
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">

s tím, co píše PSP za použité kódování? (naleznete to v dolní liště PSPadu)
Bubák
Profil
V meta tagu pro kódování (charset) musí být totéž, co v nastavení kódování v PSPadu.
Je to také popsáno v Nápovědě PSPadu, stačí se podívat.

keeehi
little fish má problém a náhledem stránky, o php+mysql neřek ani slovo.
little fish
Profil *
měnil co?
little fish
Profil *
shoduje....
keeehi
Profil
Bubák
jedná se špatné zobrazení znaků v prohlížeči => klidně to může být ve špatné komunikaci s databází. Teď je jasné, že v tom problém nebude, ale jak jsem to měl předtím vědět? Jen sem navrhoval možnosti, kde by mohla být chyba.

little fish
měnil kódování (http://www.jakpsatweb.cz/cestina.html)
v hlavičce head se pro stránku napíše, jak je "soubor uložen". Nejčastěji se používají se tyto: ISO 8859-2, Windows-1250, UTF-8. A právě v tomto řádku je to uvedeno:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">

musí se to shodovat s tím, co píše PSPad ve své spodní liště.
Bubák
Profil
Shoduje se to i s kódováním v nabídce "Formát"?
little fish
Profil *
v meta tagu mám ISO 8859-2 a to samé v PSpadu
keeehi
Profil
Nakopírujte sem prosím html kód.
Bubák
Profil
v meta tagu mám ISO 8859-2 a to samé v PSpadu
Ještě jednou, protože jsme se těsně minnuli v čase, je ve spodní liště, v nabídce Formát a na stránce totéž kódování, v tomto případě iso-8859-2?

Zkopírovaný zdroják nepomůže.
Aspoň pomohl v tom, že vidím, že v tom máš zmatek.
little fish
Profil *
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="cs" xml:lang="cs">
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Language" content="cs" />
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html;charset=windows-1250">
<link href="css/style.css" rel="stylesheet" type="text/css">
<title>Mala ryba-uvod</title>
</head>
<body>
<div id="all">
<div id="header">
<h1><a href="index.html"><span></span>Mala ryba</a></h1>
<div id="motto"><h2>tvorba webových prezentací<br>oprava šecržýáíéupocítacu a laptopu</h2></div>
<hr class="cleaner">
</div>
<div id="line"></div>
<div id="menu">
<ul>
<li><a href="index.html"><h3>Chci webove stranky</h3><br><hr class="grey"></a></li>
<li><a href="pc.html"><h3>Chci opravit pocitac</h3><br><hr class="grey"></a></li>
<li><a href="cenik"><h3>Cenik</h3><br><hr class="grey"></a></li>
<li><a href="kontakt"><h3>Kontakt</h3><br><hr class="grey"></a></li>
</ul>
</div>
<div id="content">
<div id="contentIn"><h4>Vitejte</h4><p>na pocítacová stramkakakakakkakakkk</p></div>
<div id="reference"></div>
</div>

</div>


</body>
</html>
little fish
Profil *
změnila jsem to na charset=windows-1250">
stále to samé...
Bubák
Profil
little fish
Je to jednoduché, na třech místech totéž kódování.
1. meta tag charset
2. nabídka Formát
3. stavový řádek (přepne se automaticky)
little fish
Profil *
Bubák
spodní lista, formát i meta tag stejné
stejná chyba v zobrazení při použití charset=windows-1250" i ISO 8859-2
Alphard
Profil
v PSPadu v nabídce formát zvolte dané kódování (klidně i to stejné), tím se soubor překóduje a PSPad bude indikovat neuložené změny (červený trojúhelníček), v meta musí být shodné kódování, pokud není, přepište
zkontrolujte diakritiku v PSPadu (po divokých změnách se může rozhodit, pokud k tomu došlo, nezbývá, než ji ručně opravit), potom uložte změny a aktualizujte stránku v prohlížeči
keeehi
Profil
<html> 2x je tam proč? když smažu tento řádek:
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="cs" xml:lang="cs"> 
funguje to pak vpořádku. pak už stačí jen sjednotit kódování.
Bubák
Profil
V IE je zatržítko u Zobrazit > Kódování > Automatický výběr?
U kterého kódování je "puntík", když v náhledu klikneš prvým tlačítkem myši na stránku, souhlasí to?
Můžeš dát stránku na web?
little fish
Profil *
BubákOdkaz
little fish
Profil *
stále bez "č"
keeehi
Profil
jak tam může být č, když v kódu ani jednou není?
Bubák
Profil
Přesně tak, trocha diakritiky chybí. A to jsem pro jistotu stahoval jako soubor, aby případné zmatky v kódování neovlivnil prohlížeč.

little fish
Stáhni si tohle (tag soup jsem neopravoval): http://teststranek.kvalitne.cz/cestina.html
little fish
Profil *
tak tohle už nechápu vůbec, u mě v PSPadu je, když jsem to zkopírovala sem tam v tom kodu chybí....
může to mít nějakou souvislost s nastavením počítače?
little fish
Profil *
Vzdávam to, v Notepadu to je o.k.
Díky všem za snahu mi pomoct!
Hubert
Profil *
Mě to taky dělalo ale potom jsem vždy stránku započal v Notepadu a až potom dosělával v pspadu
maja
Profil *
Měla jsem stejný problém, přitom spodní lišta i formát v PSPadu byly stejné jako meta tag v html. A to ISO 8859-2
Zádrhel byl v tom, že v nastavení Windows (Ovládací panely - Místní a jazykové nastavení ) byla v Místním nastavení zadaná angličtina. Po změně na češtinu už vše funguje!

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0