« 1 2 »
Autor Zpráva
Petr ZZZ
Profil
Hezký večer,

lámu si hlavu s hlavičkou. Udělal jsem si jakousi šablonu hlavičky, inspirovanou a poskládanou z nejrůznějších zdrojů, které jsem považoval za kompetentní, ale vlastně vůbec netuším, co z toho v hlavičce musí být, co tam být nemusí, ale je lepší když to tam je, co tam je zbytečně a co je vyloženě chyba, nebo zda mi tam něco důležitého nechybí.

Jako chyba mi tam připadá například řetězec <style type="text/css"></style>, když mám styly v externím css. Vůbec netuším, kde jsem k tomu přišel, asi to kopíruji z doby, kdy jsem ještě nevěděl, co je CSS. Taky z těch tří různých zápisů favicony (které jsem pochytil jeden tuhle, druhý támhle) nejsem moudrý – to je každý z nich pro jiný prohlížeč, nebo jsou dva z nich zbytečné, nebo jak to je? Jaké (další) zbytečnosti mám v hlavičce? Co mi v ní naopak chybí? Je důležité pořadí údajů v hlavičce? Smí tam být bílé znaky? Prosím poraďte. (Chci psát v HTML 4.01 transitional a styly mít v externím css.) Předem děkuji.

11 dotazů:

1. <style type="text/css"></style> – zbytečnost , když je externí css?
2. Co psát velkým a co malým písmem? UTF-8 nebo utf-8? Musí být první řádek skoro celý velkým písmem nebo je to fuk?
3. Jak zapsat faviconu? (Jak ji vyrobit, to se zeptám jindy. :)
4. Pořadí údajů v hlavičce?
5. Vadí bílé znaky (viz např. začátek druhého řádku)?
6. Co to míchání jazyků, bude-li stránka dejme tomu dvoujazyčně?
7. Co je v mé hlavičce nutné?
8. Moudré?
9. Zbytečné?
10. Chybné?
11. Co přidat?

Momentální hlavička resp. kostra stránky:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
       "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>

<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=UTF-8">
<meta name="generator" content="Texteditor">
<meta name="copyright" content="vlastník práv">
<meta name="author" content="autor stránky">
<meta name="content-language" content="cs">
<meta name="content-language" content="de">
<meta name="description" content="Stručný popis obsahu stránky.">
<meta name="keywords" lang="cs" content="různá, klíčová, slova">
<meta name="keywords" lang="en" content="some, keywords">
<meta name="keywords" lang="de" content="diverse, Schlüsselwörter">
<title>Nějaký vhodný titulek</title>
<link rel="icon" href="favicon.ico">
<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico">
<link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" href="favicon_nd.ico">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl-projekce.css" media="screen">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl-tisknout.css" media="print">
<style type="text/css"></style>
</head>

<body>


</body>
</html>
Shadowek
Profil
1. Samozdřejmě pokud mezi tím nic nemáš
2. Html není case sensitive takže je to uplně jedno
3. http://www.jakpsatweb.cz/favicon.html
4. Taky je to jedno ale kódování by mělo být před title
5. Nevadí
7. Kodování a title
8. Kodování, title, meta - description a možná keywords
9. Vše ostatní co tam máš :) (kromě tech favicon,stylů a výše jmenovaných)
10. Asi nic
11. Raději nic :)
Miloš
Profil
1) <style type="text/css"> se hodí tam, kde máš pravidla jen pro tu jednu konkrétní stránku.
<link href="… naopak tam, kde máš jeden stylopis pro víc stránek dohromady.
V jedné stránce můžeš mít obojí a pokud dojde ke konfliktu, platí pravidlo s přesnějším selektorem, respektive u stejných selektorů to, které bylo definované později.

6) třeba <div lang="en">a tady nadpisy a odstavce anglicky</div>, případně <p lang="en">, pokud jde o jeden odstavec, nebo <q lang="en">, jde-li o inline citaci.
Petr ZZZ
Profil
Shadowek:
Děkuji za odpověď, ale rád bych se ujistil, zda tě chápu správně. Ty první dva řádky:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

jsou opravdu zbytečné a title je nutný? (Ptám-li se na "nutné", zajímá mě, co je technicky nutné na to, aby se stránka správně zobrazila.)

Miloš:
Děkuji za tip k CSS i k možnosti umístit lang do tagů uvnitř body, zas jsem se dostal dál. :-)
panther
Profil
Petr ZZZ:
Ptám-li se na "nutné", zajímá mě, co je technicky nutné na to, aby se stránka správně zobrazila.
na zobrazení vliv nemá. Ovšem pro SEO a orientaci uživatele nezbytná.
Joker
Profil
Petr ZZZ:
Ptám-li se na "nutné", zajímá mě, co je technicky nutné na to, aby se stránka správně zobrazila.
Žádná položka hlavičky není nezbytná pro správné zobrazení stránky. Lze napsat "HTML dokument", který se správně zobrazí a přitom nebude obsahovat jediný tag, například takhle může vypadat celý kód stránky:
Ahoj, tato stránka neobsahuje žádný tag


Nicméně:
- Chybí-li v hlavičce meta content-type, je nutné určit kódování v nadřízeném protokolu, tj. HTTP hlavičkou.
- Chybí-li v hlavičce <title>, neprojde stránka validací.
- Bez <style> anebo <link> na stylopis bude stránka vypadat dost fádně, nebo bude nutné styly psát přímo k jednotlivým prvkům, což se dost blbě udržuje.
- Není k zahození mít nějakou ikonku webu- alespoň já mívám v prohlížeči otevřených víc stránek najednou a pak se orientuju podle ikonky a titulku. Ikonka znamená další <link> v hlavičce navíc
- Máte-li RSS, je dobré dát do hlavičky další <link> na RSS výstup stránky- většina prohlížečů pak zobrazí ikonku pro odebírání RSS kanálu.
- Všechno ostatní je většinou zbytečné... Pro návštěvníky s Operou můžete přidat ještě link rel="next" a "prev", Opera pak na ty odkazy napojí tlačítka "Skok zpět" a "Skok vpřed". No a pak samozřejmě mohou být aplikace, které nějakým způsobem využívají další meta-značky (třeba author, description apod.) anebo nějaké úplně jiné, neobvyklé.
- DOCTYPE není v hlavičce
panther
Profil
Joker:
- Chybí-li v hlavičce <title>, neprojde stránka validací.
což nemá na to, aby se „stránka správně zobrazila“ žádný vliv.
Miloš
Profil
panther:
což sice nemá, ale pokud je člověk zvyklý mít otevřených v jednom okně v tabech stopadesátasedumapůl stránky, je vhodné nejen, když stránka <title> má, nýbrž i to, když má <title> unikátní. Validita nevalidita.
Konečně i ergonomicky naprosto zprasená stránka se může správně zobrazit, ale člověk z ní uteče.
Joker
Profil
panther:
což nemá na to, aby se ‚stránka správně zobrazila‘ žádný vliv.
Vždyť to tam píšu. Pro "správné zobrazení stránky" není hlavička jako celek nezbytná, nicméně to pak má nevýhody, o kterých píšu dál.
panther
Profil
Miloš:
ale pokud je člověk zvyklý mít otevřených v jednom okně v tabech stopadesátasedumapůl stránky
o tom jsem psal v [#5].

V Jokerově podání to vypadalo, jako by na validitě záleželo, proto jsem na to zareagoval. Aby si někdo nemyslel opak.

Edit:
Joker:
promiň, tu první větu jsem proletěl a pořádně ji nevnímal. Zacílil jsem na ty odrážky, byly viditelnější :-)
Omlouvám se.
Bubák
Profil
Joker:
Bez <style> anebo <link> na stylopis bude stránka vypadat dost fádně
I tohle jde řešit HTTP hlavičkou, ale IE a KHTML/Webkit tuhle specialitu neumí, takže je to prakticky nepoužitelné.
Miloš
Profil
Bubák:
HTTP hlavičkou lze řešit to, že je soubor s jinou (resp. žádnou) příponou chápán jako CSS, o tom žádná, ale nedovedu si představit, že ho pomocí HTTP hlavičky přilinkuješ k HTML.
Bubák
Profil
http://id.annevankesteren.nl
IE a KHTML/Webkit tuhle specialitu neumí, zvládá to Opera a Firefox
Hlavičky zkoukneš třebas tímto: http://web-sniffer.net/

Kdesi na webu má moc hezký příklad Dero, ale nemůžu ho najít.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Shadowka:
2. Html není case sensitive takže je to uplně jedno
Ale atribut content je case sensitive. Je to jedno, protože názvy kódování nejsou case sensitive.


Reaguji na Bubáka:
Kdesi na webu má moc hezký příklad Dero
Tady.
pavuk
Profil
Je vidět že jsem opravdu ještě hodně mimo, řešilo se tu co má/musí být v <head> a co ne, ale asi nějak nedokážu dosledovat propojky co vedou k odkazu ve [#14]. Nějak se to zvrhlo z <head> na hlavičku HTTP, na <head> ve zdrojáku odkazu nic není. A já to nechápu. Vyveďte mně prosím ze tmy
Joker
Profil
pavuk:
řešilo se tu co má/musí být v <head> a co ne, ale asi nějak nedokážu dosledovat propojky co vedou k odkazu ve [#14].
To je celkem jednoduché, Petr ZZZ se ptal, co je v <head> nezbytné pro správné fungování webu. Odpověď je, že nic, lze udělat správně fungující web bez <head> části (i když bez <title> nebude validní)- další diskuse byla na téma, že content-type lze udělat HTTP hlavičkou a připojení stylopisu taky, ale nefunguje ve všech prohlížečích.
pavuk
Profil
Joker:
Jo, tak teď už tuším kousek světla. Můžeš mi prosím hodit nějakej link kde dohledám jak je to možný (ta Derova stránka) když jsi tu, ať neprokousávám celej google? Pročítal jsem ještě dvakrát celý vlákno ale ne a ne se v tom rozmotat, paradox pavuka v Síti
Chamurappi
Profil
Reaguji na pavuka:
CSS vlastnost content, pseudoelementy :before a :after
Jak funguje HTML
pavuk
Profil
Chamurappi:
Díky
pavuk
Profil
I přesto, že jsem to četl vícekrát a něco zkusil, nechápu princip na kterým je to postavený, ty odkazy z [#18] mi nakonec moc jasno nevnesly. Všude tedy čtu (a kromě toho to i vím :-) ) že se dá udělat html dokument bez tagů, ale mě spíš zajímá jak Dero docílil ukázky v odkazu z [#14], nedaří se mi to nasimulovat, což je celkem pochopitelný když to nechápu, že...
DoubleThink
Profil *
pavuk:
že se dá udělat html dokument bez tagů, ale mě spíš zajímá jak Dero docílil ukázky v odkazu z [#14]
Linking to style sheets with HTTP headers - odkaz na css je už v HTTP hlavičce.
pavuk
Profil
Odkazovanou stránku z [#21] jsem taky projel celou, ale došel jsem k názoru že zřejmě nevím co se myslí HTTP hlavičkou. Z toho článku je patrný že místo přilinkování stylu v <head> se dá styl přiřadit odkazem, resp. adresou http://..., ovšem Dero tam odkaz v adrese nemá a já už se zase nějak ztrácím.
Mezitím jsem googlil, ale asi nedokážu přesně vystihnout co hledám. Zkoušel jsem Derovu stránku na web-snifferu, nenašel jsem nic co by mi vysvětlilo jak docílil tý stránky... Projel jsem stránky s HTTP na JPW, taky nic. Na linuxsoftu jsem se dočetl že HTTP hlavičky generuje sám prohlížeč, takže další zmatek.
Proto bych rád požádal, aby mi někdo vysvětlil následující: jak docílím odkazu na css už v hlavičce prohlížeče?
Miloš
Profil
pavuk:
HTTP hlavička není v HTML kódu vidět.
http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=325
pavuk
Profil
Miloš:
přesně tohle jsem před chvílí dočetl a taky to výše popisoval, hlavičku jsem projel ve web-snifferu (viz.[#22]). Pořád nevím víc než předtím :D
Bubák
Profil
Jsou hlavičky požadavku prohlížeče (ale nemusí to být jen prohlížeč), HTTP Request Header.
Pak jsou hlavičky odpovědi serveru, HTTP Response Header.

Ještě dodám odkazy na článek a diskusi k "záhadám":
http://html456.blogspot.com/2010/01/hadanka-pro-webdesignery-kodery.html

Dá se jenom pomocí CSS udělat web? Bez HTML?*
pavuk
Profil
Bubák:
Tohle z druhýho odkazu z [#25] je přesně to co jsem měl na mysli. Až teď když to vím mi došlo, že jsem se v předchozích příspěvcích nedokázal srozumitelně vyjádřit (asi teda, myslím...). Díky světlonoši
(jenom na okraj poznamenám, že jsem tu stránku předtím viděl asi už šestkrát, jenom jsem prostě nechápal co mám přesně hledat)
imploder
Profil
Shadowek:
4. Taky je to jedno ale kódování by mělo být před title
To dává smysl: pro správné zobrazení title (a obecně jakéhokoliv textu ze stránky) potřebuje prohlížeč znát kódování. Nicméně prohlížeče ve skutečnosti nejsou tak hloupé a asi si počkají na celou hlavičku, uvést kódování v hlavičce až později ničemu nevadí - i to, co je dřív, se zobrazí správně.
EDIT: Chamurappi: ten problém s prázdnou stránkou mi s žádnou verzí IE (4, 5, 6, 8) nepodařilo vyvolat, asi záleží na konkrétním obsahu stránky (do title jsem dal ěščřžýáíé)
Chamurappi
Profil
Reaguji na implodera:
prohlížeče ve skutečnosti nejsou tak hloupé a asi si počkají na celou hlavičku
Pokud prohlížeč předpokládá jako výchozí kódování UTF-8, stránka používá nějakou českou znakovou sadu a <title> je před <meta>, může se mu při určitém zakončení titulku stát, že přehlédne ukončovací značku </title> a tím pádem ani nenajde <meta>. Viz třeba V IE6 se ukazuje bílá stránka.
Petr ZZZ
Profil
Safra, to se to tady hezky rozjelo, moc děkuju všem za odpovědi!

panther:
"na zobrazení vliv nemá. Ovšem pro SEO a orientaci uživatele nezbytná."
Díky za vyjasnění, tak jsem to i dosud chápal, ale Shadowekova odpověď ([#2]) mě znejistila (asi jsem se nezeptal dostatečně přesně).

Joker:
Díky za ten příklad jednoduchého dokumentu. :-) V tom aby se opravdu čert vyznal. Na jedné straně doporučená struktura stránky a na druhé straně se podívám do kódu autora, kterého považuji za jednoho z nejschopnějších, které jsem v internetu potkal, a nevycházím z údivu (že se divím zbytečně, jsem si přečetl na stránce Jak funguje HTML :-). Taky za nakopnutí na RSS děkuji. Kudy chodím, tudy vidím "RSS", ale zatím jsem byl líný zjišťovat, co to je. Vypadá to na užitečnou věc, popřemýšlím. A že DTD není součást hlavičky, to jsem jaksi taky dosud přehlídl (přitom je mi základ syntaxe HTML, tedy <tag>začátek-konec</tag> jasný). – Koukám na to znova a potom tedy DTD není ani součást HTML. To už teda moc nepoberu ଽঃ-ઽ. I když... to je proto, že HTML nemůže definovat samo sebe a musí být definované nadřazeným prvkem?

Bubák:
Tím KHTML myslíš Xatd...?

Chamurappi:
Díky za opravy nepřesností v některých odpovědích, nebýt toho, měl bych v tom ještě větší zmatek.
panther
Profil
Petr ZZZ:
Tím KHTML myslíš Xatd...?
ne, tím KHTML myslí KHTML, jakožto vykreslovací jádro, jež používají některé prohlížeče.
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0