Autor Zpráva
Savana
Profil
Zdravim vas, po dnesni nocni praci nahlednout do kodu Zencartu a naseho zdeseni, jak nejake cunatko muze toto vypusti na svet a svete div se, oni to lidi pouzivaji jsme se rozhodli Zencart na savane uplne zakazat.
Ni7R0
Profil
A plánujete nějak odškodnit klienty, jejichž prezentace jsou na tomto systému závislé? Já osobně Zen Cart nepoužívám, ale určitě se na Savaně najdou nějací lidé, kteří si hosting kupovali s vědomím, že jim tam Zen Cart půjde a s nejvyšší pravděpodobností nevěděli, že je to příšerně napsané. A pokud vím, v podmínkách je, že zákazník nebude provozovat skripty, které sever zatěžují záměrně. Modelová situace - někdo u vás hostuje určitou dobu a prodává produkty přes Zen Cart. V důsledku tohoto zákazu mu ale zbývá buď přejít na jiný e-commerce systém nebo na jiný hosting. V obou případech to pro něj znamená nějaké výdaje a teoreticky i ucházející zisky - v případě přechodu na jiný hosting mu navíc bude hosting na Savaně na nic (obzvlášť pokud si ho zakoupil nedávno nebo na delší dobu). Takže, pokusíte se těmto klientům vyjít vstříc nebo to necháte být jako jejich vlastní boj?
Savana
Profil
Ni7R0 kdo ma u nas hosting a i Zencart, dobehne mu a pak je to na jeho rozhodnuti, zda zmeni system ci hosting.
Savana
Profil
Jen pro vysvetlenou, mala ukazka z index.php na zencartu. Zde je jeden sado maso kod.
Tohle opravdu ladil jen nekdo, kdo to ladil na lokale a navic jen s jednou konexi. V situaci, jakmile budou v danem ocbhode 2 lide, to jde cele do kytek a to nemluvim o 20 naraz.

function get_template_part($page_directory, $template_part, $file_extension = '.php') {^M
$directory_array = array();^M
if ($dir = @dir($page_directory)) {^M
while ($file = $dir->read()) {^M
if (!is_dir($page_directory . $file)) {^M
if (substr($file, strrpos($file, '.')) == $file_extension && preg_match($template_part, $file)) {^M
$directory_array[] = $file;^M
}^M
}^M
}^M
^M
sort($directory_array);^M
$dir->close();^M
}^M
return $directory_array;^M
}^M
armin
Hosting armin.sk
Profil
Pro mene znale / nezkusene jen dodam, ze v zdrojaku na konci kazdeho radku "^M" muzete ignorovat a nevypisovat ze to neni ZenCart, ze to ve zdrojaku nemate.

Dalsi vec - uz se zde tato vec (ano spravne, vec, protoze tomu se neda rikat eshop, web aplikace, produkt,...) resila, konkretne zde:
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=6&topic=64 014
djlj
Hosting subreg.cz
Profil
Savana
Hahaha, dobrej zdroják. Moudré rozhodnutí. Třeba takovej Drupal je podobná srajda ;).
Savana
Profil
Me jen udivuje na ANG dizkuzich o Zencartu, kd episou, ze refresh do 3 s je v pohode. :) Co to je za lidi? Proboha vzdyt ja napsal pred lety na kolene shop, ktery refreshuje za 0.1 s pri 2000 polozkach.
armin
Hosting armin.sk
Profil
Savana: je zbytecne se nad tim vzrusovat. Proste je to tak jak to je, spatne napsane od zakladu, je to nepouzitelne. Sedne na to jak ulite nasledovni definice:
Joker
Profil
Že se ještě vrátím k tomuhle tématu, stejně jako k tomu odkazovanému- není chyba i na straně hostingů?
Protože: jak běžný uživatel pozná, že nějaký program je špatně napsaný a příliš zatěžuje server?
Leda tak, že už to přesáhne únosnou mez a hosting začne prudit nebo rovnou odpojí doménu.

Jinak si neznalý uživatel bude vybírat skript stylem funguje-nefunguje na jeho hostingu a pokročilejší uživatel se bude zajímat o to, co vidí ve statistikách: obsazené místo, datové přenosy,... jenže těžko pozná, že nějaký e-shop zatěžuje server daleko víc, než jiný.

Zkuste zavést nějakou jednoduchou statistiku vytížení serverů, alespoň by hned byly vidět "úspornější" skripty (když třeba někdo bude na druhé doméně zkoušet jiný e-shop a zjistí, že při podobných počtech položek mu generuje poloviční vytížení serveru...) a bude to motivovat k jejich používání, a za druhé by každý viděl, jak se blíží k "červeným číslům" a mohl by něco dělat průběžně a ne až ve chvíli, kdy mu hosting začne hrozit odpojením domény... a navíc ani nemá přímou vazbu, jestli vypnutí vlastnosti XY zátěž snížilo výrazně, trochu, nebo vůbec.
Nobelicek
Hosting netzona.cz
Profil
Že se ještě vrátím k tomuhle tématu, stejně jako k tomu odkazovanému- není chyba i na straně hostingů?
Protože: jak běžný uživatel pozná, že nějaký program je špatně napsaný a příliš zatěžuje server?
Leda tak, že už to přesáhne únosnou mez a hosting začne prudit nebo rovnou odpojí doménu.

Jinak si neznalý uživatel bude vybírat skript stylem funguje-nefunguje na jeho hostingu a pokročilejší uživatel se bude zajímat o to, co vidí ve statistikách: obsazené místo, datové přenosy,... jenže těžko pozná, že nějaký e-shop zatěžuje server daleko víc, než jiný.

Zkuste zavést nějakou jednoduchou statistiku vytížení serverů, alespoň by hned byly vidět "úspornější" skripty (když třeba někdo bude na druhé doméně zkoušet jiný e-shop a zjistí, že při podobných počtech položek mu generuje poloviční vytížení serveru...) a bude to motivovat k jejich používání, a za druhé by každý viděl, jak se blíží k "červeným číslům" a mohl by něco dělat průběžně a ne až ve chvíli, kdy mu hosting začne hrozit odpojením domény... a navíc ani nemá přímou vazbu, jestli vypnutí vlastnosti XY zátěž snížilo výrazně, trochu, nebo vůbec.


Na "zapade" se nektere hostingy prodavaji ne na prostor na disku a traffic, ale na procesorovy cas a vyuzitou RAM. Mozna by bylo zajimave to uvest do provozu u nas v cechach. Mozna udelame filialku ktera tak bude prodavat :)

Tonda
quinux
Profil
Nobelicek
Jop. Něco takového by mohlo být v českých poměrech zajímavé, je otázkou nakolik by se investice vrátila, vzhledem k našemu malému a "přehostingovanému" trhu :)
armin
Hosting armin.sk
Profil
Joker: Že se ještě vrátím k tomuhle tématu, stejně jako k tomu odkazovanému- není chyba i na straně hostingů?
Protože: jak běžný uživatel pozná, že nějaký program je špatně napsaný a příliš zatěžuje server?


Staci se vratit k odkazovanemu vlaknu, kde jsem snad dodal jasny dukaz - popis co jsem delal, jak jsem delal. A pokud doma na PC se ctyrjadrovym procesorem 4x 2,4GHz dovede vytizit zencart vsechny ctyri jadra na takovou uroven, ze vypis 8-10 kategorii trva 20 vterin, tak nekde asi bude chyba ne? A to je jen obycejny a smesny vypis kategorii. Nemluvim o vyhledavani v tomto odpadu. Nikomu prece nebrani si jakykoliv projekt odzkouset doma na PC. Existuji prece balicky jako easyPHP nebo WAMP. To se nainstaluje, nakopiruje se opensource odpad, pripadne se zalozi db a kdokoliv si muze dany "projekt" vyzkouset.

Asi se opakuji, ale snad naposled:
E-obchod, proc bude nekdo nabizet eshop zadarmo, kdyz to muze mit hodnotu nekolik stovek tisic korun ve forme prodanych x licenci? Napadaji me tyto varianty:
1) v podstate to neni eshop, pouze napodobenina neceho, co je polofunkcni, je to odpad
2) autor neni schopen delat servis, podporu, dalsi vyvoj aplikace. Je volne k mani, autor pouziva oblibenou frazi "as is" a pripadne jeste "without warranty".
3) u hodne takovychto projektu, jsou nedomyslene zcela zakladni veci. Autori takovychto projektu maji velice chabe znalosti z oblasti programovaciho jazyka, v jakem to je udelane. Reknu priklad: vime ze 5x4 = 20, na kalkulacce kdyz mi nekdo rekne kolik je 5x4, tak zadam 5 krat 4 a zmacknu rovna se. A autori takovychto opensource reseni se postavi vysoce vedecky k naproste banalite a na otazku kolik je 5 x 4, tak do kalkulacky nahodi: 5 + 5 + 5 +5 = 20. Proste netusi, ze existuje nasobeni. A to je ta potiz. Ze napisou sajrajt / odpad (rikejte si tomu jak chcete) a na naprosto trivialni veci pouzivaji sokujici algoritmy, ze se clovekovi az rozum pozastavi nad takovou prasarnou.
Joker
Profil
armin
Nikomu prece nebrani si jakykoliv projekt odzkouset doma na PC.
Jasně, jenže tipuju, že většina těch, co e-shop instalují, není schopná ho benchmarkovat a vyvodit z toho nějaké závěry.
Pokud vůbec nějaký test bude, bude spíš zaměřený na "uživatelskou přívětivost"... a když si to někdo zkouší na domácím PC s 20 testovacími položkami a jedním připojeným uživatelem, to už by muselo být opravdu hodně mizerné řešení, aby to dělalo potíže.

Předtím jsem ale psal o něčem jiném- proč by majitele webu vůbec mělo zajímat, že aplikace je neoptimální a zbytečně žere třeba dvojnásobek výkonu serveru? Zatím jsem snad u nás neviděl hosting, který by ve statistikách zobrazoval, jak moc web zatěžuje servery, ani nemluvě o tom, že by na tom postavil nabídku.

2) autor neni schopen delat servis, podporu, dalsi vyvoj aplikace. Je volne k mani, autor pouziva oblibenou frazi "as is" a pripadne jeste "without warranty".
Hehe... ukažte mi aplikaci, která není "as is" a "without warranty". Četl jste licenční smlouvu třeba na Windows? :-)

Když trochu odbočím, například já dávám skriptíky jako open-source z trochu jiných důvodů ;-)
- stejně na nich nechci vydělávat a možná se to někomu hodí
- možná to někdo vylepší nějakým zajímavým nápadem
- možná na to někdo mrkne a napíše mi připomínky, ze kterých se třeba naučím něco nového (pravda, tohle prozatím moc nevyšlo)
Savana
Profil
Joker zdravim, nikdo nechce, aby lidi si to testovali u sebe doma na PC a proto jsme jim v pripade Savany usetrili tu praci a napovedeli jejich volbu tim, ze ZenCart je u nas zakazany. Je to tak nejednodussi a prime vyjadreni z nasi strany a dale to nema smysl resit a zakaznik ma tak jasne zdeleni hned na zacatku, ze pokud chc epouzivat ZenCart, musi jit jinam, ale pokdu si nainstaluje neco jineho, co neni zakazano, ze nebude vyhozen, stejne jako nejsou vyhazovani ci odpojovani zakaznici, kteri jiz ZenCart u nas pouzivaji, dokud jim neskonci predplacene obdobi.
JardaR
Profil
Staci se vratit k odkazovanemu vlaknu, kde jsem snad dodal jasny dukaz - popis co jsem delal, jak jsem delal. A pokud doma na PC se ctyrjadrovym procesorem 4x 2,4GHz dovede vytizit zencart vsechny ctyri jadra na takovou uroven, ze vypis 8-10 kategorii trva 20 vterin, tak nekde asi bude chyba ne? A to je jen obycejny a smesny vypis kategorii.

Ano, chyba někde bude, ale v tomto případě bych ji hledal jinde. Jseš si jistý, že jsi u toho nesledoval DVD a měl spuštěných 10 programů?
Pro ostatní bych dodal, že toto opravdu není běžné chování zencartu. O vytížení databáze z jeho strany se ví a je opravdu zbytečné asi o tom diskutovat. Tímto Vám dávám zapravdu. Jen mě zaráží neprofesionální přístup Savany k zákazníkům. Naštěstí existuje další řada hostingů, kde je vše pouze o domluvě a světe div se, ono to tam funguje.
Ještě Armine k tvým bodům 1 - 3. Pro laika možná zajímavá informace, ale od tebe bych čekal jiné vyjádření ohledně OpenSource a jeho podstaty. Ne vždy je všechno hned dokonalé a zde se zencart stále veze na odvozenině oscommerce. Naštěstí je to taky jedna z aplikací, která je stál ve vývoji a řeší se právě zde popsané problémy.
Joker
Profil
Savana
Je mi to jasné, ale ZenCart je jediná aplikace, co ten zbytek? Co když někdo splaší něco ještě horšího? :-)
Možná by nebylo od věci udělat nějaké výkonové srovnání různých řešení. Teoreticky by to mohl udělat nějaký hosting, mají s tím zkušenosti a měli by z toho prospěch :-)

JardaR
Zas je pravda, že open-source věci se soustředí spíš na nové "cool" vlastnosti, než na vylepšování kódu. Před časem jsem zkoumal zdrojáky phpBB a místy to taky šlo hodnotit podle toho vtípku výše ve "WTFs/min" :-)
armin
Hosting armin.sk
Profil
Joker: Předtím jsem ale psal o něčem jiném- proč by majitele webu vůbec mělo zajímat, že aplikace je neoptimální a zbytečně žere třeba dvojnásobek výkonu serveru?
Klienta to zajimat vubec nemusi, zajima to provozovatele hostingu. Protoze mit v soucasnosti na standardne vykonnem serveru 10 zencartu, kazdy s navstevnosti ja nevim 1000 UIP dene, tak server nic vic neutahne, a i techto 10 zencartu pobezi neakceptovatelne. Vysledek? Deset krat ja nevim 100 Kc za hosting, je pokud se nepletu 1000 Kc. A konektivita stoji baj ocko 2800 Kc. Co z toho plyne? Vytizeny server, na kterem bude 10 nespokojenych klientu, majitel/provozovatel serveru je tezce ve ztrate.

JardaR: Urcite jsem nic jineho na PC nedelal. Az budu mit nekdy cas, tak klidne udelam i video pokud neveris. Ale je to myslim zbytecne. Je vseobecne znamo, jake neduhy a bordel v DB ma tento sajrajt. Co se tyce "neprofesionalniho" pristupu jak tvrdis o savane, tak precti si to co jsem psal v tomto prispevku o par radku nahoru. Neni to neprofesionalni pristup, je to podle me naprosto v poradku, nevidim na tom nic spatneho. Taky jako pekar co chce prosperovat nebude kupovat mouku, kterou mlynar zamete ze zeme a da mu ji za 10% ceny bo je tam kopec humusu, tak stejne tak pokud chce i hostingova spolecnost prosperovat a mit dobry image, nemuze brat a hostovat podradny odpad.

Co se tyce OpenSource, tak predevsim u webovych aplikaci je to priserne. Za tim co jsem napsal si plne stojim. Pred x lety nejak 2003-2004 jsem dodaval par spolecnostem prvotridni e-commerce reseni, vyvijel jsem ho pul roku a vse fungovalo, o zadne zatezi se nedalo ani mluvit. Takze ono operovat tady s OsCommerce ktere je na trhu snad od roku 2000 a za 8 let nejsou schopni to dotahnout do provozuschopneho stavu, a je na to vice lidi... tak to jako klobouk dolu.

Joker: Pochybuji ze by se naslo neco jeste horsiho, ale vyloucene to neni. Je vseobecne znamo, ze banan je nejvetsi opensource hosting a paradoxne (nechapu proc :) ) pouziva udajne skript, ktery automaticky vypina domeny v pripadne nadmerneho vytezovani. Takze by bylo fajn se obratit na ne, at poskytnou nejakou statistiku v tomto smeru. Jinak osobne na zatezovani stroju pouzivam vlastni metody, kdyz je tento jev spozorovan a opakovane, je klient kontaktovat formou emailu a doposud se vzdy problem vyresil ke spokojenosti vsech stran. Z vlastni zkusenosti vim pouze a jen o zencartu, ze je hrozne napsan. Zaslechl jsem zde par veci o drupalu a joomle. Provozovat to u me lidi provozuji, nic takoveho jsem zatim nespozoroval.
Savana
Profil
JardaR
Jen mě zaráží neprofesionální přístup Savany k zákazníkům.
Co je na oznameni, ze nepodporujeme to ci ono neprofesionalni?


Joker
phpBB je PHP kod, kterym strasim po vecerech sveho synka. Vytiskl jsem si ho na velikou tapetu a mam ho nalepeny na stene v loznici. Kdyz se rano probouzim a vidim to, vim, ze ten den uz nic strasnejsiho neuvidim.

A tak je to s Joomlou, oscommerci a veskerou dalsi OS verbezi.

Ne vždy je všechno hned dokonalé a zde se zencart stále veze na odvozenině oscommerce. Naštěstí je to taky jedna z aplikací, která je stál ve vývoji a řeší se právě zde popsané problémy.
Nechci ti brat iluze, ale pokud je OS delsi dobu ve vyvoji, neznamena to, ze s eoptimalizuje, ale ze dalsi "franta" s knizkou o PHP na kline se snazi dodelat dalsi hruzu do jiz hruzneho kodu a jen to tam prilepi.
TO by se ten kod musel vzit, smazat a napsat vse od zacatku. Balast se blbe opravuje, balast se musi smazat a napsat znovu.
Barganda
Profil
Zajimávý čtení. Tak mi teda poraďte jak vyřešit e-shop, aby to nebyl takovej bordel z vašeho pohledu a z pohledu uživatele, aby to nestálo víc jak 250 Kč/měsíc a bylo to použitelný.

Proč tak málo, protože spousta lidí co použivá nějaký open source tak má e-shop jako koníček a vydělá pár tisíc (bez odečtení práce majitele).
armin
Hosting armin.sk
Profil
Barganda: ja osobne doporucuji cokoliv krome ZenCart... u OsCommerce jsou taky sice potize ale vzhledem k uzivateli (ze ma admin volne pristupny apod.)... Zencart je opravdu odpad.
banancz
Hosting banan.cz
Profil
eshopu je několik co jsou volně dostupné

ti co přímo nechcou používat řešení zdarma, tak již dva roky vyvíjíme vlastní eshop za velice nízky měsíční poplatek.

obecně k těm opensource lze říci, že jsou napsány opravdu prasácky, dělají je programátoři a ne linuxáři, to je důvodem proč je nezajímá jak to rychle poběží
Joker
Profil
armin
Deset krat ja nevim 100 Kc za hosting, je pokud se nepletu 1000 Kc. A konektivita stoji baj ocko 2800 Kc. Co z toho plyne? Vytizeny server, na kterem bude 10 nespokojenych klientu, majitel/provozovatel serveru je tezce ve ztrate.
To není zrovna ideální výsledek. Přitom klient by si mohl vybrat jiné řešení, kdyby měl k dispozici nějaké testy nebo doporučení.

Takze by bylo fajn se obratit na ne (banan- pozn.), at poskytnou nejakou statistiku v tomto smeru.
Hmm, jenže jak i tady píše banancz, dělají i svůj vlastní e-shop, takže si můžeme tipnout, kdo by z takového testu vyšel jako vítěz ;-)

banancz
dělají je programátoři a ne linuxáři, to je důvodem proč je nezajímá jak to rychle poběží
Hahahaha... Linux nepíší programátoři? :-D
Savana
Profil
Joker
Programatori samozrejme se maji start i o ptimalizaci kodu a Banancz nemluvi pravdu, ze kdyby byli Linuxari, tak to budou optimalizovat. To opravdu napsal blud. Kazdy spravny programator se ma starat o nekolik charakteristik, jaky by mel ten kod splnovat:

1. prehlednost kodu pro budouci generace
2. rychlost kodu
3. optimalizace kodu pro usporu systemovych prostredku
4. rozsiritelnost

Ten kdo se stara jen oto, aby to delalo, to co chce a neresi systemove prostredky neni programator, ale cunatko. Programator to neni.
tiso
Profil
Savana - pravda pravdúca...
Joker
Profil
Savana
To s programováním je pravda, ale k tomu co psal banancz, ani bych neřekl "blud", jako spíš "úplně mimo"... nějak nevidím souvislost mezi programováním a Linuxem. Například francouzské četnictvo přechází na Ubuntu, udělá to z nich špičkové programátory? :-)
Krom toho, že by zrovna Linux byl synonymum pro rychlost... na svém Ubuntu vidím oproti Windows různé výhody, ale rychlost systému mezi ně teda nepatří :)
armin
Hosting armin.sk
Profil
Linux zde nehraje roli. Existuje prece x procent serveru zalozenych na windows platforme a jede na nich apache, php, mysql bez problemu. A je prece jedno zda autor nejake webove aplikace (php+sql) kterou bud pusti zdarma / za penize, tak je jedno zda pojede na windows platforme nebo unixove platforme. Podstatne je zda u sve prace vi co dela ci nikoliv. Nejvetsi problem je totiz ten, ze hrozne moc lidi se obrazne receno nauci, ze ja nevim word se vypina pres Soubor - Ukoncit. A v podstate ano, je to pravda, dal to neresi. Nevedi ze word se da zavrit kliknutim na krizek vpravo nahore. Nevedi ze se da ukoncit alt+f4. A to je kamen urazu u opensource aplikaci. Pisou to lidi, kteri se naucili ze to a to se dela tak a tak. Ono to funguje, takze to musi byt zakonite spravne. Bohuzel opak je pravdou.
Barganda
Profil
armin

Právě to nic neříkající cokoliv nelze v reálných podmínkách použít. Krom zencertu a oscommerce. Jelikož pro oscommerci je tady nulová základna tak každý radši šáhne po zencartu.

bananacz

koukal jsem na ten e-shop a co jsem si nevšiml jak se řeší hromadný import???

0