« 1 2 »
Autor Zpráva
phobos9007
Profil
Ahoj,
Už nějakou dobu píšu weby ve strictu a musel jsem se nějak smířit s tím, že nejde zapsat target="_blank". Ale teď si říkám, že bych to přece jen obešel pomocí js, ale mám velkou obavu, jak to bude pak s SEO.

Nevím zda použít:
<a href="test.html" onclick="window.open (this.href = 'test.html'); return false;">Test</a>


Nebo:
<a onclick="window.open (this.href = 'test.html'); return false;">Test</a>


Nebo raději vůbec nepoužívat?
Raději opakuji, že mi jde jen o to SEO, vím že to v prohlížeči funguje normálně.

Děkuji
Plaváček
Profil
phobos9007:

Proč by nešlo zapsat target="_blank"? Pominu, že otvírat uživateli nové okno, když mu to předem neoznámíš, je trošku zvěrstvo, ale nevidím důvod, pokud to okolnosti vyžadují, tento obvyklý a široce podporovaný způsob použít.

(Poznámka - je pravděpodobné, že Google i takto Javascriptem řešené odkazy následovat umí, u Seznamu fakt nevím).
phobos9007
Profil
Plaváček:
Protože to není validní dle Strict, proto to nelze použít a musí se použít něco jiného.
Plaváček
Profil
phobos9007:

Zkus Transitional, když už na validitě trváš, a budeš mít klid. Výsledek bude stejný, ať se na to koukáš z které chceš strany.
phobos9007
Profil
Plaváček:
Transitional opravdu používat nechci :) to jsem používal když jsem začínal dělat weby, ale teď už to řeším profi pomocí striktního kódu
Chamurappi
Profil
Reaguji na phobose9007:
Strict DTD je nepovedená slepá vývojová větev, nemá smysl na ní lpět. A když už na ní lpět chceš, proč ti záleží na validitě? Použij normálně target="_blank", deklarovaná DTD nemá vliv na funkčnost atributů (a ani nemá mít).

Uvedený skript je navíc napsaný dost podivně. Proč přiřazuješ do this.href?

<a onclick="window.open (this.href = 'test.html'); return false;">Test</a>
Pokud vynecháš atribut href, není to odkaz.
Joker
Profil
phobos9007:
Moje návrhy podle priority:
1. Bych to dal jako normální odkaz, aby si uživatel mohl rozhodnout, kde to otevře.
2. Když už by nové okno bylo opravdu vhodné, použil bych target="_blank", raději než nějaké opičárny.
3. Kdyby mi opravdu fakt moc záleželo na zelené ikonce validátoru, změnil bych doctype na transitional.
-pauza-
4. Ta konstrukce <a href="..." onclick="window.open(...)"> by měla taky fungovat.
Plaváček
Profil
phobos9007:

Transitional opravdu používat nechci :) to jsem používal když jsem začínal dělat weby, ale teď už to řeším profi pomocí striktního kódu

Proč? Čemu to vadí?
phobos9007
Profil
Chamurappi:
Lpím na validitě kvůli SEO, vyhledávače podporují validní weby (vyplývá to z logiky, amatér neumí napsat validní kód)

Joker:
ad 4: Ano funguje, ale nevadí vyhledávačům duplikace urls?

Plaváček:
Myslím, že vyhledávače zvýhodňují strict, ale můžu se mýlit (pointa je ovšem v tom, že to přesně nikdo neví, takže raději píšu ve strict)
Chamurappi
Profil
Reaguji na phobose9007:
Lpím na validitě kvůli SEO, vyhledávače podporují validní weby
To je blábol. Vyhledávače prokazatelně nevalidují, bylo by to mrhání výkonem.

(vyplývá to z logiky, amatér neumí napsat validní kód)
A podle jaké logiky je stránka s kódem napsaným amatérem relevantnějším výsledkem hledání než stránka s kódem od profesionála? Vyhledávač, který by tohle zohledňoval, by hledal z pohledu uživatele blbě.
(Mimochodem, ty máš doopravdy validní kód?)

Myslím, že vyhledávače zvýhodňují strict, ale můžu se mýlit
Na DTD nekoukají. Je jim ještě víc ukradená než prohlížečům.
Proč by měla být stránka užívající tvůj skript na otevření okna pro uživatele vyhledávače zajímavější než stránka používající target="_blank"?
phobos9007
Profil
Chamurappi:
To je blábol
Až mi ukážeš nějaký důkaz (prohlášení), tak ti uvěřím, zatím je to pouze tvůj názor. Znovu opakuji, že nikdo přesně neví, jak vyhledávače pracují. A mimochodem, u všech svých webů opravdu validní kód mám.

A nemíním se tady přít, můžu se mýlit já nebo ty nebo kdokoliv jiný, ale dokud někdo neukáže důkaz, jsou to všechno jenom dohady
Plaváček
Profil
phobos9007:

Fulltextoví roboti nevalidují z jednoho prostého důvodu - není to jejich práce. Jejich cílem je vylovit ze šíleně "zpraseného internetu" odpověď na otázku, kterou uživatel hledá. Nic víc. Validovat je práce validátorů a hodně často se mýlí. Chamurappi ti rád upřesní.

A nemíním se tady přít, můžu se mýlit já nebo ty nebo kdokoliv jiný, ale dokud někdo neukáže důkaz, jsou to všechno jenom dohady

Někteří lidé se nemýlí, protože vědí.
Chamurappi
Profil
Reaguji na phobose9007:
Znovu opakuji, že nikdo přesně neví, jak vyhledávače pracují.
Ale základní logika je známá. Faktory, které jsou uživateli vyhledávače putna, nehrají žádnou roli, pokud nepředstavují závažnou technickou překážku při indexování (jako je třeba text uvnitř obrázku bez alternativy). Atribut target ničemu nebrání.

Až mi ukážeš nějaký důkaz (prohlášení)
Postačí ti prohlášení Matta Cuttse z Googlu v závěru tohoto videa?

zatím je to pouze tvůj názor
Kdyby robot vyhledávače validoval, musel by sáhnout pro externí DTD a to se projeví v logu serveru, na kterém ta DTD je. Stačí si dát DTD k sobě a čekat, jestli si ji robot vyhledávače stáhne — to jsou snadno měřitelná data. Ze statistik lze spolehlivě vyvodit, že si pro DTD sahají jen validátory.
phobos9007
Profil
Chamurappi:
Asi máš pravdu. Chceš říct že standardy byly vynalezeny jen tak pro srandu králíkům?
Chamurappi
Profil
Reaguji na phobose9007:
Nechci. I když teda… vlastně možná chci.
Rozhodně nebyly vynalezeny kvůli tomu, aby vyhledávače rozeznávaly větší profesionály od menších profesionálů :-)
Bubák
Profil
phobos9007:
vyplývá to z logiky, amatér neumí napsat validní kód
Tím se liší od profesionála, který umí napsat také nevalidní kód.
Podle téhle logiky by mělo být ideální používat opravdový XHTM, ale to dělá jen pár skalních jedinců, možná jen proto, že se jim nechce zasahovat do snad fungujícího webu.

Nevím proč, ale tahle legrácka (chhtěl jsem napsat prasárnička, ale rozmyslel jsem si to) funguje ve všech prohlížečích s podporou javascriptu
<a href="http://jpw.cz" onclick="target='_blank';">od Kazi</a>

Můžeš si napsat vlastní DTD, tak jak to kvůli target="_blank" udělat "ten, jehož jméno se nesmí vyslovovat"., podle tvé logiky by to měly vyhledávače zvýhodnit, protože amatér si neumí napsat DTD.

Musela to ale být evangelizační masáž, když se tolik lidí rozhodlo pro ořezanou verzi jazyka, která se honosně nazývá "strict", namísto plné verze, potupně nazvanou "transitional".
_es
Profil
Bubák:
Nevím proč, ale tahle legrácka (chhtěl jsem napsat prasárnička, ale rozmyslel jsem si to) funguje ve všech prohlížečích s podporou javascriptu
Nastaví sa tým cez JS atribút target po kliknutí - ešte pred vykonaním odkazu.
Má to rovnaký efekt ako onclick="this.target='_blank';". O dôvode sa diskutovalo napríklad tu. Je možné, že v niektorom prehliadači to takto fungovať nemusí.
Bubák
Profil
_es:
Je možné, že v niektorom prehliadači to takto fungovať nemusí.
V běžných prohlížečích to funguje, netestoval jsem v Konqueroru a v Linksu 2, mám na mysli verzi s podporou JS.
_es
Profil
Bubák:
Myslel som rozdiel medzi skrátenou verziou atribútu onclick čo si dal ty a verziou s this.
Bubák
Profil
_es:
I když jsem tu dal zkrácenou verzi, tak bych, pokud pominu normální atribut target, použil verzi s this, v oblibě mám:
<a href="stranka.html" onclick="return !window.open(this.href);">
Joker
Profil
phobos9007:
Chceš říct že standardy byly vynalezeny jen tak pro srandu králíkům?
Standardy jsou užitečné, ale práce vyhledávače přece není kontrolovat jejich dodržování. Právě naopak, vyhledávač potřebuje i ze špatně napsaných stránek vytahat co nejvíce informací.

A jak už tu bylo řečeno mnohokrát: Validace není cíl, ale nástroj, podobně jako třeba kontrola pravopisu v textovém editoru. Takové nástroje je nutné používat s jistou dávkou znalostí, ne nahrazovat všechno na první navrženou opravu, jinak to může dopadnout jako s tím dopisem panu Kitlerovi.
phobos9007
Profil
Bubák:
To je přesně to, co jsem hledal (onclick="this.target='_blank';")
Díky
Joker
Profil
phobos9007:
To je přesně to, co jsem hledal (onclick="this.target='_blank';")
To je úplně to samé, jako tam napsat target="_blank", jen to nebude fungovat uživatelům bez JS.
Chamurappi
Profil
Reaguji na phobose9007:
To je přesně to, co jsem hledal
Tím přeci také používáš atribut target, akorát není přítomný v kódu v okamžiku validování a nezafunguje u lidí s vypnutým skriptováním. Měl by sis přerovnat priority.
panther
Profil
Chamurappi:
Tím přeci také používáš atribut target, akorát není přítomný v kódu v okamžiku validování a nezafunguje u lidí s vypnutým skriptováním
...ale za to mám zelenou fajfku.
phobos9007
Profil
A kolik procent uživatelů má js off? Zanedbatelně málo a těm se to kdyžtak otevře ve stejném okně
Chamurappi
Profil
Reaguji na phobose9007:
A kolik procent uživatelů má js off?
A kolik procentu uživatelů ocení validní kód při Strict DTD? Mnohem míň.
phobos9007
Profil
Mimochodem, abyste byli v obraze, já se tímhle živím a kšefty jdou zatím dobře. Možná kvůli validitě, možná kvůli marketingu, možná kvůli něčemu jinýmu, ale jedno vám řeknu, když lama přijde na můj web a chce si nechat udělat stránky, podívá se na mou "zelenou" ikonku a řekne si, joo ten tomu asi rozumí, když jiný mají "červenou" tak se udělám web u něj. Možná je to jen iluze, ale pokazit si kšefty jen kvůli pár "rádoby názorům" několika chalanů na fóru opravdu nechci
Plaváček
Profil
phobos9007:

Možná je to jen iluze, ale pokazit si kšefty jen kvůli pár "rádoby názorům" několika chalanů na fóru opravdu nechci

Pak to nedělej a neptej se nás. Jo... a dík za toho chalana, to už mi dlouho nikdo neřekl :)
phobos9007
Profil
Plaváček:
Chalana jsem myslel v dobrým :)
Proč bych se neměl ptát, Bubák mi odpověděl přesně na co jsem se ptal, zatímco vy ostatní jste mi chtěli můj názor vyvrátit
« 1 2 »

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Neumíte-li správně určit příčinu chyby, vkládejte odkazy na živé ukázky.
Užíváte-li nějakou cizí knihovnu, ukažte odpovídajícím, kde jste ji vzali.

Užitečné odkazy:

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0