Autor Zpráva
vendo
Profil
Dobrý deň, viete mi niekto poradiť, kde by som zohnal ale naozaj KOMPLETnÝ zoznam príkazov pre Javascript??? Prešiel som už všeličo...
Myslím aj s príkazmi starších typov Jscript a JavaScript, ako document.all pre IE, a taktiež novšie DOM-ovské príkazy vrátane inner/outer HTML, a ich korektné alternatívy.

Taktiež ma zaujíma zákonitosť tzv. "tečkovej notace", a príkazov, ktoré akoby túto tečku vynechávali (príklad: document.all je tečková notace, GetElementById je netečková notace...) - alebo sú to iba napevno napísané príkazy??? Pokiaľ viem, v PHP a zrejme aj inde tečka spája funkcie...

Teda, nechcem tu byť za toho, čo sa stále čuduje, ale šlo by teda zapísať aj document.all ako documentAll, a zase getElemetById ako get.element.by.id ???

Ďakujem za odpoveď
FantomX1
Profil
no take dost tazko najst. v dokument all uz mas pole vsetkych objektov nacitane pri nacitani stranky. s document.getElementById si to musis vyhladat uz po nacitani stranky. A funkcie sa pisu presne su case sensitive to znamena ze to nemozes napisat get.element.by.id a uz vobec to nie je bodkova notacia po slovensky :) .getElementById je funkcia kym all je pole vsetkych prvkov.
YoSarin
Profil
vendo
ony ty tečky nejsou "řetězení funkcí" - je to přistupování k vlastnostem a metodám objektů.
Máš třeba objekt document (defacto proměnná), který má metody all, GetElementById, a spoustu dalšíh.
proto můžeš napsat document.all, ale ne třeba document.ohniKoleno, protože ohniKoleno není metodou ani vlastností dokumentu...
Jinak, zkus třeba
www.javascript.cz
podporu mozilly - tam je toho celkem dost - ale něco z toho funguje jen pro mozillu.
najít někde *.chm pro JavaScript...
ah01
Profil
zákonitosť tzv. "tečkovej notace", a príkazov, ktoré akoby túto tečku vynechávali (príklad: document.all je tečková notace, GetElementById je netečková notace...) - tak to je pěknej nesmysl!

doporučuji ti, se kouknout na http://www.jakpsatweb.cz/javascript/ - sice tam toho moc není, ale základy, které ti evidentně chybí tam najdeš

a mimochodem správně je to document.getElementById :-)
vendo
Profil
Ďakujem, hoši,

ah01:

niečo mi zo syntaxe chýba, niečo mi teraz pomohlo, ale ja som sa zaujímal vlastne inak - všeobecný problém je zohnať "!všetko pod jednou strechou", aj z dôvodu evidetne neprajných pri unifikácii vôbec názvu - JScript či JavaScript... Preto ma vlastne zaujíma historický kontext, ak nie je komplet zoznam, prečo niektoré veci sú zlepené a niektoré pribodkované. Trošku ste mi to osvetlili všetci - ale - pokiaľ sú vedomosti útržkovité, myslím že treba hľadať princíp, z ktorého syntax vychádza, a "prípadne skúsiť, či by niečo z toho chýbajúceho nešlo ošidiť"
vendo
Profil
A ešte ku case sensitive - to síce JS je, ale pri udalostiach to až také husté nie je:

onload=onLoad

a myslím že aj pri vlastnostiach:

clintWidth = clientwidth ???

----------------------------------
Kde sa teda dá dopátrať ku exaktnému zoznamu ??? Ja viem že to vyzerá že si pletiem hrušky s jablkami, chce to len uvedomiť si základné pointy a trochu praxe.

Dík
YoSarin
Profil
vendo
IMHO onload nemá s JS nic společného - je to atribut html tagu - JS parser zpracovává až to co je uvnitř.
A tady ještě ten JS přehled (je tam toho fakt dost)
http://developer.mozilla.org/en/docs/Core_JavaScript_1.5_Reference
peta
Profil
vendo
Vis, problem je v tom, ze kazdy prohlizec pouziva nektere jine JS. Cili ja osobne nevim o zadne kompletni literature. Musis hledat literaturu na strankach svych prohlizecu.

Podle mne jedna z nej literatur je:
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#msub8
reference info - ktera slouzi jako takovy prehled zakladnich funkci
a pak tam mas vylozene specializovane
- Firefox - mozilla.org
- Explorer - msdn.microsoft.com
- Opera - opera.com
Jde o to, ze IE ma nejake filtry prechodu, JS ActiveX. Firefox ma nejvyvinutejsi javascript, videl jsem verzi 2.0 a jeho popis v podstate zabira 3xtolik nez pro 1.5 . A opera se snazi nejake veci kopirovat, ale vetsinou tam funguje jen mala cast, ale ma vlastni JS a CSS pro prezentace, coz zase nemaji FF a IE.
Navic, pokus sledujes deni, tak MS ma zakazalo vyvijet IE (kvuli monopolu) a dokonce platilo nemalou castku za pohrdani soudnim rozhodnutim.
vendo
Profil
peta

také čerešničky na torte ako IE filtre + time efekty nepotrebujem, a práve sa ich snažím nahradiť nejakými matematickými funkciami cez DIVy, aby to šlapalo všade - 3 z nich som už teoreticky vyriešil. /neviem vyriešiť iba kruhový pohyb efektoveej hrany, ale vlastne teraz mi napadá, že to musí ísť, keď som videl klasický analógový face hodiniek do kruhu v JS - treba sa inšpirovať..., a tiež je problém s fade - teda prelínačkou, ani GIFy nepodporujú čiastočnú priesvitnosť, jedine že by sa vytvoril mikroraster, ktorý by sa zväčšoval, a tým by simuloval priesvitnosť.../ Active X je pre mňa zaujímavé iba v jednom prípade, a to prácou so súborovými systémami. Taktiež viem aké sú rozdiely kvôli QUIRK módu IE.

Mňa však zaujímajú tie drobné rozdiely v JS syntaxi, ktoré môžu pri nedostatku info zmiasť.

================ niečo som našiel na zamyslenie ako príklad:

Menšia ukážka záludností syntaxe JS

Príklad:

1. <option value="2">Brno</option> ... toto je HTML...no dobre,

ale:

2. fbox.options[i].value= ...
3. no.value = arrLookup[arrTbox[c]]; ...reálny príklad kniha D.Morkes - oživovaní www stránek pomocí skriptu, str. 77-78: ... tieto veci sú vo vnútri funkcie

4. atribút nodeValue: hodnota uzlu.

=========

Myslím, že pokiaľ nie je dostupný nejaký prehľadný manuál ku logike syntaxe a prehľad samotných príkazov, atribútov atď, bude to mätúce...



---------

Mám napríklad niečo stiahnuté o DOM a atribútoch NODE, sú tam atribúty v syntaxi: child, sibling, parent, attributes, name, value, type... Je tu popis modulov - ale iba názvy modulov, a pripravované modely DOM3. Je to myslím seriál 5 častí Romana Pichlíka o DOM.

Ale nenašiel som už príkazy typu: TextNode, CreateTextNode... Chaoticky nachádzam info o Element, našiel som okrem getElementBy... aj createElement, ulElement...

Element by sa mal dať nahradiť NODE, ale aj NODE má nejaké atribúty Element... vlastne v časti 4 sa uvádza, že Element a Document sú špecifické rozhrania a sú potomkami NODE... Vzápätí sa však hovorí, že všetkyELEMENTY môžeme zameniť rozhraním NODE - tak ako to je??? Nme z toho vychádza asi ELEMENT všeobecný - globálne, a ELEMENT konkrétny vnorený pod NODE - lokálne.

Ale potom to treba formulovať jednoznačne ... tiež asi treba vedieť, či môžem použiť iba createElement, alebo aj createDocument, createEntity, createText, atď... Ja viem, kto umí umí, a takéto otázky sú pre neho naivné, ale každý sa ku tomu musel nejako prepracovať...



Navyše sa tu hovorí o prísnej syntaxi a hierarchii /pod TU myslím zase v knihe a príklade D. Morkesa, str. 60-61.

Tiež sa v seriále o DOMe hovorí o jazyku IDL - popisuje rozhrania špecifikácie ... popisuje aj systém tvorby syntaxe???
Alebo sa tu hovorí o tom, že JScript a JavaScript sú jazyky ECMA scriptu - popisuje prístup ku syntaxi tento???

Pardon, možno som došiel na menší zádrhel... autor v 1. časti tvrdí, že vychádza z DOM1, čo by malo byť iba CORE, moduly sú až od DOM2... neviem či to nejako súvisí s tým, na čo sa snažím prísť... --- ale hej, v časti 4 sa už opiera o DOM2...

A ešte praktická otázka nakoniec: na čo komu bude javascript 2.0, keď väščina má tak maximálne IE 6 a FF 1.5, - alôebo bude treba riešiť otázku spätnej kompatibility ešte kompplikovanejšie než s document.all pre IE 4?
Medzi nami, namiesto nových verzií prehliadačov by bolo rozumnejšie zamerať sa na umožnenie "firmware uploadu" - myslím že niečo podobné vymyslel mr. T. Liinus s návrhom nejakého procesora ... tým myslím možnosť sťahovania nových verzií a revizií protokolov, DOMu, sťahovanie /bezpečnostne obmedzené/ písma - pokiaľ je autorsky free, ... a taktiež by som vymyslel nejaký metapríkat, ktorý by umožnil aspoň overenú na bezpečnosť časť JS zapnúť cez protokol na diaľku v prehliadači...hmmm... resp. každá stránka by mohla "nahrať" do prehliadača požadovanú verziu ware, pokiaľ by nebol implementovaný už priamo - niečo vlastne už existuje, len to treba rozšíriť -> tag doctype DTD ...

====================

V každom prípade vďaka za tipy a čiastkové pomoci, keď sa mi to podarí dať ako nejaký rýchlovýcuc dookopy, ak bude záujem /autorov budem poctivo citovať/, môžem to sprístupniť niekde na webe - zverejním!
ah01
Profil
Řek bych, že v tom máš dost velkej guláš. Doporučil bych ti jednu anglickou knihu, která by ti tohle všechno vysvětlila. K té se, ale asi moc nedostaneš (lze ji objednat z Amazonu). Je to Professional JavaScript for Web Developers . Všechno co píšeš, bys tam našel.

Jinak vysvětlit ti všechny věci, o kterých píšeš, by balo asi na hodně dlouho. Ale jen tak pro začátek. JavaScript, který je v prohlížečích, se skládá ze 3 částí:

Jádro - to je vlastní jazyk, je specifikován v normě ECMAScript Language Specification
BOM (Browser Object Model) - je jaké jakési rozhraní pro komunikaci s prohlížečem (věci jako window.open, alert, ...), tohle záleží na každém prohlížeči
DOM (Document Object Model) - je rozhraní pro přístup k vlastnímu dokumentu (HTML kódu), DOM je obecná struktura, podle standardu W3C a nepoužívá se jen v prohlížečích, je to velmi silný nástroj. V praxi se lze ale spolehnout jen na DOM Level 1, který (téměř celý) implementuje IE (ten je na tom z prohlížečů co se týče DOM nejhůř).

ad JavaScript 2.0 - to je hudba budoucnosti, a v současné době není hotová ani specifikace (finálně) a pro upřesnění Firefox má JavaScript 1.7, ale to není kuli tvůrcům stránek (kteří jej tedy mohou používat), ale protože Firefox je naspán v JavaScriptu (ne tedy jádro, ale GUI).
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0