Autor Zpráva
jjjeeennn
Profil
Včera jsem tady žádal o radu a odpovědi, kterých se mi dostalo ukončily mé 4. denní trápení eléva
nad jedním problémem a nastartovalo vlnu eufórie. Byl mi podanej prst a nechci toho zneužít k trhání
ruky, ale mohl bych požádat ještě jednou o pomoc??
Dá se nějakým způsobem odečíst poloha myši na obrazovce ?????
Leo
Profil
Da. JavaScriptem. Ovsem zalezi v jakem souradnicovem systemu. Leo
jjjeeennn
Profil
Leo:
Chtěl bych, aby mi to odečítalo polohu x, y na obrazovce nezávisle na tom, jestli najedu na nějaký
prvek mebo ne. Na druhu délkovejch jednotek nezáleží (jestli pixely, mm, cm ... všechno jedno)
Leo
Profil
No budou to vzdycky pixely, vzdycky osa x kladna doprava, osa y kladna dolu, z leveho horniho rohu. Takze jeste musite rict, kde ma byt ten levy roh, cili pocatek souradnic, Leo
jjjeeennn
Profil
Leo:
No to už je vcelku jedno, kde bude souřadnicovej počátek (to už bych si nějak vždycky odečet), ale
nemůžu najít v JavaScriptech žádnej zápis, kterej by se mý věci týkal .... (nejsem v nich zběhlej).
Potřeboval bych trochu víc trknout .....
Leo
Profil
Pokud chcete mit pro vsechny elementy stejny souradnicovy system, tak treba zkuste screenX a screenY, Leo
jjjeeennn
Profil
Leo:
jestli jsem správně pochopil screenX,Y - tak screen nastavuje velikost obrazovky ....
já bych ale potřeboval zjistit, jestli existuje nějakej zápis na zjištění polohy myši (potřebuju zjistit,
kde právě s myší na obrazovce jsem - abych tenhle údaj mohl vložit do podmínky v programu)...
habendorf
Profil
Byl mi podanej prst a nechci toho zneužít k trhání ruky, ale mohl bych požádat ještě jednou o pomoc??
Jen se neženýruj, od toho zde tato diskuse je, takže se směle ptej.

Jinak doporučuji snažit se zkusit si prvně zapátrat sám. Na tento dotaz http://www.google.com/search?hl=cs&q=js+mouse+position&lr= by jsi nalezl např. toto: http://www.breakingpar.com/bkp/home.nsf/0/87256B14007C5C6A87256B4B0005 BFA6
jjjeeennn
Profil
habendorf:
zběžně sem to přeběhnul a vidím, že to bude to, po čem pátrám .... dííííkýýýý
Leo
Profil
Nebo treba jednoduseji:

document.onmousemove = function(e) {if (window.event) e = window.event; window.status = e.screenX;};

Leo
jjjeeennn
Profil
Zkoušel jsem tvůj zápis začlenit a zprovoznit ale dělám u toho asi nějakou hloupou chybu - asi se mi to už motá.
Nemohl bych tě poprosit o celý vypsání jako samostatnej funkční díl?? To fakt není z pohodlnosti,
makám na sobě.
Leo
Profil
A co ten funkcni dil ma vlastne delat? Co pak budete s temi souradnicemi chtit delat? Pro jakou udalost? poloha mysi se da odecist pro ruzne, Leo
jjjeeennn
Profil
Leo:
Chtěl bych x a y dostat do proměnných v PHP. No a tam už bych je dával do podmínek, použil při výpoštech nebo podle potřeby ukládal jinám (soubor, pole ... ).

Jde mi o to, dostat polohu myši x,y do nějakých 2. proměnných v PHP.
Leo
Profil
No jo, ale k cemu vam to jako bude, ty souradnice? Leo
jjjeeennn
Profil
Leo:
Dělám stránky, ve kterejch by každej, kdo do nich vstoupí mohl něco nastálo namalovat.
Leo
Profil
V tom pripade potrebujete souradnice v nejakem sikovnem souradicovem systemu, vuci oknu prohlizece nebo monitoru nebudou celkem k nicemu. Jinak predat souradnice na server jde, ale budou to kvanta (pixelu budou mraky). Leo
jjjeeennn
Profil
Leo:
No jo no... kvanta dat to budou, to je jasný.
Nic, du někam hledat, jak se dá načíst ta poloha myši. Začnu tam, jak říkal habendorf.
peta
Profil *
jjjeeennn
www.volny.cz/peter.mlich/hry/hry.htm
Arkanoid, treba :)

Obecne se tomu rika eventy a to z klavesnice ci mysi.
http://de.selfhtml.org/javascript/objekte/event.htm
http://www.quirksmode.org/js/events_compinfo.html
http://www.quirksmode.org/js/events_mouse.html
http://www.scottandrew.com/weblog/articles/cbs-events

pro klavesnici vypada kod asi takhle:
function klavesa2(e)
{var k;
if (!e) var e=window.event;k=e.charCode?e.charCode:e.keyCode?e.keyCode:e.which; // Moz,IE,NN
if (k==37) moves[2]=0 //left
}
document.onkeyup = klavesa2;

Pro mysku pak
function myska(e)
{
if (!e) var e=window.event
if (e.pageX || e.pageY) {racketX=e.pageX} //y=e.pageY
else if (e.clientX || e.clientY) with (document.body)
{racketX=e.clientX+scrollLeft} //y=e.clientY+scrollTop
racketmove()
}
document.onmousemove=myska;

A doporucuje se DOM event listener pro IE5.5+ a vsechny novejsi prohlizece, ale tohle by melo take fungovat.
jjjeeennn
Profil
peta> sem musel na par dni odcestovat, tak sem tvoje necet ....
Moc dikes, to je presne to vono co sem potreboval. A v tech hrach na
www.volny.cz/peter.mlich/hry/hry.htm sem zacal listovat a je to skvela ucebnice nazornejch prikladu
jak konkretni problemy resit. Nevim, jestli adresa je jenom shoda jmen, ale jestli to je tvoje prace,
tak klobouk dolu.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.