Autor Zpráva
mafos
Profil
Dobrý den,
tak by mě zajímalo, jak mimo je v dnešní době tabulkový design? Mám napsaných několik webových stránek a skoro všechny s tabulkovým designem. Teď jsem ale nad tím přemýšlel a začal jsem uvažovat, jestli to nepředělat. Ale nevím. Co vy si o to myslíte? Jaké jsou vlastně nevýhody tabulek kromě kompletního načtení v IE a až potom zobrazení stránky. Četl jsem něco, že to vadí vyhledávačům. Co je na tom pravdy? Je lepší to předělat a napsat design v CSS? A do budoucna spíš psát design v CSS?
Díky moc za rady.
Shulík
Profil
Tabulkovy design je naprosto nesemanticky (coz je to, co vadi vyhledavacum). Hur se v budoucnu upravuje a plno veci se v nem neda udelat.
mafos
Profil
Tzn. rozloučit se s tabulkovým designem a valit jen přes CSS?
RockFire
Profil
Přesně tak
H13
Profil
Shulík
Podívej se na Google jaký má krásný tabulkový design s PageRank = 10. Vůbec nerozumím tomu, proč by tabulky měly vadit vyhledávačům?

mafos
Co se týče tabulkového designu, tak jsou situace, kdy se tabulkový design zobrazí korektněji než netabulkový. ALE samozřejmě, že pro správu a častou úpravu je lepší využít html bez tabulek + css. Pokud stránku s tabulkovým designem neupravuješ, pak není důvod proč by jsi ji měl prostě jenom z důvodu "tabulky na css" předělávat. Pokud ovšem na stránce často něco měníš (z grafického hlediska), pak se asi vyplatí ji napsat netabulkově a dělat hlavní změny jen za pomocí css. Systémovější je použít CSS (kvůli následnému jednoduššímu spravování designu), ale tabulky nejsou zlo.
Joker
Profil
H13:
Podívej se na Google jaký má krásný tabulkový design s PageRank = 10.
Stránka Google by měla Google PageRank 10 ať už by vypadala jakkoliv :-)

I když souhlasím, že ve vyhledávačích to asi moc neuškodí, problémy s tabulkovým rozložením stránky vidím asi tyhle:
1. Kód je pak zbytečně velký a obsahuje zbytečně moc značek (místo třeba <div> ... </div> mám: <table><tr><td>...</td></tr><table>).
2. Z bodu 1. vyplývá, že se v tom špatně orientuje a je to náročné na údržbu (může se stát, že relativně drobná úprava vyžaduje přepsání kódu velké části stránky).
3. Nepůsobí to dobře- tabulkové rozložení se snadno pozná a navíc kdekdo četl, že "je out". Tzn. když někdo bude dotázán na hodnocení toho kódu a bude to chtít rychle spláchnout, zkritizovat tabulkové rozložení je taková sázka na jistotu.
habendorf
Profil
Další dost zásadní nevýhodou table-designu je potřeba web nakódovat ze severozápadu na jihovýchod.
Shulík
Profil
Podívej se na Google jaký má krásný tabulkový design s PageRank = 10. Vůbec nerozumím tomu, proč by tabulky měly vadit vyhledávačům?
Je to Google. Přece sám sobě nedá nějaký nízký PageRank.
Já osobně si myslím, že (ačkoliv se s tím už ve většině případů dokážou vyrovnat a poznat, jde-li o tabulku nebo tabulkový design) tabulkové vzhledy vyhledávače mod rády nemají. Specifikaci HTML jsem nečetl, ale předpokládám, že z hlediska sémantiky je tam tabulka uvedena jako tabulka (shluk dat k sobě patřících, nebo jak to definovat).
Chamurappi
Profil
Reaguji na mafose:
Četl jsem něco, že to vadí vyhledávačům. Co je na tom pravdy?
Přibližně nic.

Je lepší to předělat a napsat design v CSS?
Kdyby to měla být jediná úprava, tak bych se na to na tvém místě vykašlal. Drtivě většinový návštěvník žádný rozdíl nepocítí.

A do budoucna spíš psát design v CSS?
Viz Skutečné výhody CSS layoutu a starší debaty:
tabulkový layout?
DIV Vs. TABLE
tabulky, nebo CSS?
Co máte proti tabulkám?
je mi na zvr..ení


Reaguji na habendorfa:
potřeba web nakódovat ze severozápadu na jihovýchod
Vodorovné pořadí sloupců jde obrátit.
Svislé částečně také, <tfoot> je v kódu před <tbody>, ale vykreslí se až za.


Reaguji na Shulíka:
Já osobně si myslím, že […] tabulkové vzhledy vyhledávače moc rády nemají. Specifikaci HTML jsem nečetl, ale […]
Proč by se měly vyhledávače řídit specifikací HTML?

předpokládám, že z hlediska sémantiky je tam tabulka uvedena jako tabulka
Takže předpokládáš, že robot vyhledávače rozpozná, že tabulka nemá obsah významově odpovídající tabulce (jak to pozná?), a že tudíž usoudí, že není vhodné posílat na ni návštěvníky žádající daný obsah?
HTML 4.01 používání tabulky k layoutu nedoporučuje, ale ani jej výslovně nezakazuje.
H13
Profil
Offtopic

Shulík
Je to Google. Přece sám sobě nedá nějaký nízký PageRand.
Přemýšlej trochu, pokud by Google přiřazoval PageRank podle jména a dokonce by sám sebe zvýhodňoval (zhovadilá myšlenka), pak by jeho služby postrádaly jakoukoliv hodnotu.
Joker
Profil
H13:
pokud by Google přiřazoval PageRank podle jména a dokonce sám sebe zvýhodňoval (zhovadilá myšlenka), pak by jeho služby postrádaly jakoukoliv hodnotu.
Vždyť celý PageRank je na tom postavený, že Google zvýhodňuje některé weby "podle jména" a jiné znevýhodňuje.
Proč třeba stačí založit na nějaké téma vlákno tady na diskusi, nebo napsat článek do Wikipedie, a skoro automaticky bude ve výsledcích Googlu někde nahoře?
Což samozřejmě není špatně- kvalitní a uznávané weby jsou holt nahoře... ale nikdy nepoznáme, jestli Google třeba některému webu trochu nepomohl.

A koneckonců- Google asi zná svůj vyhledávací algoritmus, takže pro ně nebude problém si udělat dokonalou SEO :-)
H13
Profil
Joker
Google nezvýhodňuje weby podle jména a už vůbec nezvýhodňuje sám sebe, viz příklad:

Seznam.cz - PR 8
Google.cz - PR 7

Vytváří pozice podle "dosažených výsledků"

A koneckonců- Google asi zná svůj vyhledávací algoritmus, takže pro ně nebude problém si udělat dokonalou SEO :-)

Můj osobní amatérský názor (nejsem specialista) je takový, že Google nemá rád žádné techniky, které se snaží uměle zýšit pozici ve vyhledávači. Proto ani sám žádnou takovou techniku nevyužívá. Jeho roboti jsou natolik inteligentní, že nemaji zapotřebí nechat se ovlivňovat nějakými uměle vytvořenými technikami. :-) Google se prostě snaží vytvářet takové služby, které jsou lidmi opravdu využívány a tím pádem se zvyšuje i jejich PageRank.

ale nikdy nepoznáme, jestli Google třeba některému webu trochu nepomohl
No to máš určitě pravdu. Každopádně pomáhat některému webu musí být hodně nákladná záležitost. Vytvořit tajný tým, co bude falšovat výsledky a vynakládat nemalý prostředky na utajení takového týmu. Vyplatí se takový nesystémový řešení vůbec? Stoji za to riskovat dobré jméno firmy, na kterém je postaven její celý business?
Chamurappi
Profil
Reaguji na H13 a Jokera:
Chcete-li si nadále povídat o pageranku Googlu, založte si nové vlákno (a já tam pak i přesunu #10, #11, #12 a zkopíruju #8).
mafos
Profil
Koukám, že se tady rozvinula dobrá debata. Jde mi o jednu věc. Známá chce předělat web. Teď ji moc vyhledávače nenajdou, tzn. chce být trochu nahoře. Tak jestli mám jít do tabulkového který umím, nebo do netabulkového který se budu muset naučit. Jak moc jí to pomůže v pozici ve vyhledávači?
Provozuji stránky www.tristudne.eu ,které jsou tabulkové. Vyhledávače je najdou přesně pro ty slova která já chci. Google, seznam. Google tam najde i obrázky v tabulkách (např. narozeniny na google mi přidává denně několik návštěv, což potěší). Právě kvůli tomuto webu si říkám, že tabulkový asi nebude pro vyhledávače zas tak špatný, ale všude čtu něco jiného. Tak jsem si v tom chtěl udělat pořádek.
shaggy
Profil
mafos
Aj keby som to nemal hovoriť - ak ti ide hlavne o umiestnenie vo vyhľadávačoch, tak je úplne jedno či to bude v tabuľkách, alebo nie.
Problém môže nastať, ak ten web radikálne zmeníš a bude horší, ako je teraz, prípadne pomeníš štruktúru webu a vyhľadávačom chvílu potrvá, kým zindexujú "nové" stránky.

Najväčší problém však vidím v tej vstupnej stránke, skús začať tým, že ju odstrániš.
Ďalšia vec - nechápem, prečo je web na halva.org/tristudne, keď máš k dispozícii vlastnú doménu?
A tiež zbytočne neodkazuj na cudzie stránky (Ateliér a Hotel), iba to mýli návštevníkov.
mafos
Profil
shaggy
Na ty stránky jde vstupovat ze stránek www.tristudne.eu www.tristudne.com a www.3studne.cz . Tyhle domény mimo jiné neplatím já ale Hotel U Loubů a Atelier Halva. A jsou to ty nejmenší domény. Proto jenom animace a odkaz. Na stránkách www.halva.org je toho víc než jen jedny stránky. Je tam moře místa a proto se všechny směřují na ty jedny. Doufám, že je to srozumitelné. O ty mi ale ani tak nešlo. Spíš mi jde o ten tabulkový design. Četl jsem i jiné diskuse tady na jakpsatweb.cz a vidím, že co člověk to názor. Takže asi zůstanu zatím u svých tabulek a postupně se budu učit CSS pozicování. Zatím to ale nebudu lámat přes koleno a nijak hrotit.
Takže díky za rady, myslím, že jsem snad všechno pochopil a všechno si objasnil. Zkrátka tabulky a vyhledávače si nikterak nevadí, že? Ještě jednou díky.
panther
Profil
mafos
a postupně se budu učit CSS pozicování.
ani to není nejlepší cesta dle mého názoru.

Někdo může namítka, že jpw je taky pozicovaný, nicméně floatované layouty jsou IMHO lepší.
mafos
Profil
panther
OK. Díky za rady. Mám se ještě hodně co učit. No aspoň budu vědět co dělat o dlouhých zimních večerech :-D
Chamurappi
Profil
Reaguji na mafose:
Četl jsem i jiné diskuse tady na jakpsatweb.cz a vidím, že co člověk to názor.
V názorech na tabulkové layouty zde panuje docela široká shoda. Nevím o nikom, kdo by uměl používat oba způsoby a upřednostňoval by tabulky.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0