Autor Zpráva
Folker
Profil
Mohu se zeptat, proč tolik html kodérů nedoporučuje pracovat s tabulkami? Jaké to má nevýhody oproti blokové struktuře?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Folkera:
Viz Jak mimo je v dnešní době tabulkový design? — tam najdeš i odkazy na starší diskuse.
panther
Profil
Folker:
tabulka je na zobrazení tabulkových dat, tam by se naopak použít měla.

Jediné, co se nedoporučuje, je layout tvořený tabulkou. O nevýhodách tabulkového layoutu je napsáno mnoho zde na diskusi, na jpw i jinde. Něco si najdi a pročti.
Folker
Profil
Pročetl jsem si odkazy, které jsme sem napsali, ale zatím mě nic nepřesvědčilo o tom, že by tabulky byly úplně out. Je asi pravda, že je na to potřeba trochu více kódu, ale třeba mě se tabulky jeví jako celkem přehledné. Co se týká SEO, z diskuze mi vyplynulo, že to vyhledávačům nevadí, spíše to vadí ostatním kodérům, protože někdo řekl, že tabulky jsou out. Je to tak?
panther
Profil
Folker:
Je to tak?
Není. Je to proto, že tabulky jsou pro tabulková data, což layout není.

Nikdo ti nebrání, klidně si zkombinuj tabulky s rámy dohromady, přidej i další části webdresinku. Je to jen tvůj problém.

Položil jsi otázku, dostalo se ti odpovědi. Jak s nimi naložíš, je na tobě.
RockFire
Profil
Je, ale především se web načítá o dost pomaleji...
Folker
Profil
panther:
Nechtěl jsem se tě dotknout. Jen mi připadá, že se kolem toho moc nadělá. Chápu, že rámy jsou o ničem, ale na to jsem se neptal. Ber mé připomínky trochu s nadhledem.
Co je pravdy na tom, že v tabulkách se různé prohlížeče (opera, firefox, IE, Google chrom) spíše shodnou na stejné interpretaci než u nastylovaného divu?

RockFire:
Ten argument s načítáním beru. V tom máš asi pravdu.
Railbot
Profil
V dnešní době vysokorychlostních připojení nějaké pomalejší načítání webu nelze ani postřehnout, jako argument byxh toto už nepoužíval.
panther
Profil
Folker:
Nechtěl jsem se tě dotknout.
nedotknul, jen nevím, co více chceš slyšet.

Co je pravdy na tom, že v tabulkách se různé prohlížeče (opera, firefox, IE, Google chrom) spíše shodnou na stejné interpretaci než u nastylovaného divu?
nic. Ať ostyluješ cokoliv, zobrazí se to shodně napříč prohlížeči. Pokud tedy víš, jak se co v dané situaci chová.


Ber jako argument proti tabulkám pozdější úpravu webu. Budeš chtít upravit jedno konkrétní místo na stránce a budeš předělávat půl tabulky. Z 10 minutové úpravy se stane editace na týden.
Railbot
Profil
Folker:
Tabulky musíš taky nějak nastylovat a právě interpretace CSS je napříč prohlížeči různá, i u tabulek. Každopádně je to o sémantice. Tabulky jsou pro tabulková data. ne na stavbu layoutu. Pokud je někdo k tomu používá, je to zpátečnický amatér, buď líný nebo neschopný používat modernějši a hlavně správné postupy.
Folker
Profil
Tabulky stylovat musím, to je jasné. Ale pokud nepostavím alespoň zakladní rozložení stránky na tabulce, stane se mi třeba to, co se děje v tomto
příkladu Nevím jak vám, ale mě se to zobrazilo přeházené. Tabulka si přeci jenom drží věci na svém místě. Nevidíte alespoň v tomto výhodu tabulek? Samozřejmě nechci do webu cpát 10 tabulek do sebe, alepro ten základ si myslím, že to není špatné, ne?
panther
Profil
Folker:
Nevím jak vám, ale mě se to zobrazilo přeházené.
nevím, jak ty, ale já bych to nakódoval tak, aby se to přeházené nezobrazovalo. A spolu se mnou všichni, aspoň trochu schopní, kodéři.

alepro ten základ si myslím, že to není špatné, ne?
v odkázaném, pár dní starém, vlákně [#2] uvedl jednu velkou nevýhodu habendorf. Možná ji teď, když začínáš, tolik nedoceníš, ale později třeba ano :-)
Joker
Profil
Folker:
Můžu jen zopakovat z toho vlákna co psal Chamurappi:
1. Tabulkový kód je zbytečně velký- Zbytečně víc prvků, zbytečně víc kódu.
2. Z 1. vyplývá horší údržba stránky. Jednak víc prvků = větší chaos, upravovat kód se 2 a se 6 úrovněmi vnoření je trochu rozdíl, jednak s tabulkovým designem si lze pěkně naběhnout při pozdějších přesunech bloků po stránce.
3. Nevypadá to hezky, tabulky jsou "out". Další efekt je, že když se v tom kódu bude hrabat někdo jiný (třeba řešit nějaký problém), kvůli 1. a 2. se v tom hůř vyzná.
Folker
Profil
Nu což, třeba k tomu beztabulkovému layoutu také někdy dorostu. Ale zatím Tabulkám ZDAR!!!. A díky za vaše názory.
Bubák
Profil
Folker:
Tabulka si přeci jenom drží věci na svém místě.
To je současně i nevýhodou.

Teď nevím, zda chceš odpověď, nebo pomoc s layoutem?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Folkera:
Nevím jak vám, ale mě se to zobrazilo přeházené.
A jéje, další patlal, co si myslí, že ho spasí relativní pozicování. Odkud se to bere?

Tabulka si přeci jenom drží věci na svém místě.
Pokud u ní použiješ posouvání pomocí relativního pozicování, tak dopadne stejně bídně jako relativně posunované <div>y.

Nevidíte alespoň v tomto výhodu tabulek?
Ne.

spíše to vadí ostatním kodérům, protože někdo řekl, že tabulky jsou out
Podle některých argumentů i v tomto vlákně to tak může vypadat, ale to jsou jen zoufalé výkřiky maskující prostý fakt, že s tabulkami se v důsledku hůř pracuje (zpravidla). Sémantika a móda jsou vedlejší.


Reaguji na panthera:
v odkázaném, pár dní starém, vlákně [#2] uvedl jednu velkou nevýhodu habendorf
A já mu ji popřel :-)

Možná ji teď, když začínáš, tolik nedoceníš, ale později třeba ano :-)
Sám jsem asi ještě nedorostl do stádia, kdy bych považoval pořadí bloků v kódu za významné.


Reaguji na RockFire:
především se web načítá o dost pomaleji
Pokud se udělá dobře, tak je rozdíl téměř neznatelný.
Folker
Profil
Bubák:
Jenom upřesním, že ten web není můj. Narazil jsem na něj v názorech na stránku a přišlo mi to jako vhodný příklad.

Chamurappi:
Mám to chápat tak, že tabulky neuznáváš, ale ani neodmítáš?
panther
Profil
Chamurappi:
A já mu ji popřel :-)
jen částečně.

Můžu chtít zobrazit na začátku něco, co je v kódu hluboko uprostřed (ani ne vpravo, ani ne v tfoot). Je to spíše v rámci teorie, ale přeci.

Tato debata ale pro Folkera asi nemá moc velkou hodnotu, tak bych to dále nepytval :-)
Bubák
Profil
Chamurappi:
Pokud se udělá dobře, tak je rozdíl téměř neznatelný.
Jinde Yuhů tvrdí, že Tabulkový layout nezrychlíte. Ale vlastní testy jsem nedělal.
Folker
Profil
panther:
zobrazit na začátku něco, co je v kódu hluboko uprostřed
Jakou to má výhodu? Neztrácíš tím přehled, co kam patří?
panther
Profil
Folker:
Jakou to má výhodu?
Když si prohlížíš stránku v textové podobě, čtečky apod.

I takoví lidé mohou zavítat na tvůj web a když prokliknou na podstránku, nechtějí znovu vidět menu, ale zajímá je obsah.
Ano, dá se to řešit odkazem s kotvou na obsah, ale i to mi přijde zbytečné kliknutí navíc.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Folkera:
Mám to chápat tak, že tabulky neuznáváš, ale ani neodmítáš?
Záleží na mém stanovisku? Dal jsem ti argumenty, rozhodni se sám. Nebo si děláš čárky u příznivců a odpůrců a čekáš, kdo vyhraje? :-)
Chápej to tak, že každý případ je individuální a je dobré znát všechny možnosti, aby ses mohl v každé situaci správně rozhodnout. Pokud potřebuješ padesát čárek k tomu, aby ses věnoval zkoumání CSS, zapiš si mě mezi odpůrce tabulkových layoutů.


Reaguji na panthera:
Můžu chtít zobrazit na začátku něco, co je v kódu hluboko uprostřed
Na to jde použít kombinaci dvou tabulek. (Podobně, jako bys musel použít dva <div>y.)


Reaguji na Bubáka:
Je to možné, také jsem to netestoval. Mimochodem, tahle stránka nepoužívá tabulkový layout a řekl bych, že se nezobrazuje v žádném prohlížeči postupně. Už dlouho se chystám ji prozkoumat, čím to je.
Folker
Profil
Chamurappi:
Vedu si přesnou evidenci bojovníků za tabulky a jejich odpůrců, ale nevěděl jsem, kam s tebou.
:-b Ba ne. Dělám si legraci. Jenom jsem si potřeboval ujasnit, jestli jsem hodně mimo nebo ne. Kdybych to měl shrnout, asi se více začnu věnovat studiu CSS, ale tabulky budou nadále mým věrným přítelem. Alespoň prozatím.

Díky za vše!
panther
Profil
Chamurappi:
(Podobně, jako bys musel použít dva <div>y.)
nepotřebuji div navíc, můžu tam přemístit i element, který již na stránce mám (třeba obrázek bych si dovedl v popsaném případě představit).

Nicméně, nechci se s tebou o tom přít, je to spíše teorie, který Folkera pravděpodobně ani nezajímá, jak jsem již napsal :-)

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: