Autor Zpráva
Kápo
Profil
Rád by som sa spýtal, či by išlo spraviť v javascripte automatické pridávanie noviniek tak, ako to popíšem:
Novinky by boli súbory s holým textom, napr. 0001.txt by bola najstaršia, 0198.txt by bola najnovšia, 198. novinka...tu vzniká otázka...nepochybujem, že javascript vie čítať zo súboru, ale vie spraviť niečo ako "koľko súborov mám v adresári x?" ono by to šlo aj tak, že by som si vytvoril nejaký pomocný súbor, napr. info, kde by bolo len jedno číslo, v tomto prípade 198, a šiel by som for cyklom od 1 do 198 a čítal súbory ako jednotlivé novinky...teraz každý súbor by mal v sebe dátum, nadpis a samotný text...rád by som vedel, či by sa dalo spraviť, že zoberie napríklad posledných 10 noviniek (188 - 198) a dá na 1. stránku, zoberie ďalších 10 noviniek (178 - 188) dá na druhú atď...a novinky by vždy vpisoval do nejakých štýlov, <p></p>, spravil by to vždy automaticky pri loade stránky, ale asi by to bolo dosť náročné, tak by bolo asi dobré spraviť len tých posledných 10 noviniek a ostatné šupnúť do archívu, a postránkovať.

Takže, šlo by to, ak hej, je to aspoň trochu reálne v praxi, alebo by sa to loadovalo pridlho, rovno mám na to zabudnúť? možno nemusím loadovať texťáky, stačilo by vkladať pomocou php v cykle nejaky INCLUDE, alebo v javascripte externe subory kde by bol nejaky ELEMENT.inner html menený, alebo document.write, alebo ja neviemčo :D

Za prípadnú pomoc ďakujem...
Radek9
Profil
Kápo:
Čistě v JS ne. Musel by se použít AJAX ve spojení s PHP.
Kápo
Profil
aaaaaaach jaj.
Sirius
Profil
Proč vůbec AJAX? Tady by stačilo čistě PHP, ne?
Bubák
Profil
Sirius:
Tady by stačilo čistě PHP, ne?
To je sice pravda, ale zrovna v tomto případě je složitost PHP řešení a AJAXového řešení srovnatelná. Stačí využít univerzální funkci pro AJAX.
Kápo
Profil
ok, takže čisto javascript to proste nejde? a este mam otazku...v javascripte mam napisane <script>...blabla, document.write(<script>...atd...)
on ten script nacita takto napisani, cize nacita script v scripte?

preco teda nemozem spravit nejaky for i=1 to n do begin (ok ja viem ze sa to takto nepise ale to je jedno tu deb*lnu syntax pozriem potom)
a sem naloadujem nejake externe js subory v ktorych bude document.write (obsah novinky)...

nie je to takto mozne?
blizzboz
Profil
Kápo:

no ty si fakt "Kápo" lol si zabil haha ten tvoj javascript sa vykonáva u teba v browseri, články ktoré chceš načítať sú na serveri v databáze takže ich musí najprv načítať nejaká serverside technológia a vygenerovať HTMLko ktoré sa zobrazí v klientovom browseri normálne si to sprav cez nejakú server side technológiu(ak chceš silou mocou použiť JS tak čekuj toto: http://en.wikipedia.org/wiki/Server-side_JavaScript ). klientský javascript môže načítať dáta aj priamo zo serveru cez XMLHttpRequest takže teoreticky by si mohol mať na serveri pripravené súbory obsahujúce články a tie by načítal tvoj skript ale načo to riešiť takto more?
Sirius
Profil
Bubák:
No AJAX jsou pořád dva různý jazyky. A to PHP tam musí bejt stejně... Hlavně AJAX je tady prostě naprosto zbytečnej, stejně se všechno udělá, už při načítání stránky, na straně serveru. Nemusí to jít ke klientovi, zpátky a zase ke klientovi.
Kápo
Profil
blizzboz:
"no ty si fakt "Kápo" lol si zabil haha ten tvoj javascript sa vykonáva u teba v browseri, články ktoré chceš načítať sú na serveri v databáze takže ich musí najprv načítať nejaká serverside technológia a vygenerovať HTMLko ktoré...blablabla dalsie kecy"

pozri sa sem: http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vthread&forum=1&topic=104143
a sem: http://blender.yw.sk/web2/

takto som to chcel a funguje to...tak ja neviem co si myslel tym zaklinanim v ktorom si spominal serverside a klientov browser...mne to ide...ja som nespominal clanky v DATABAZE, ale clanky v *.txt suboroch, tak som nepouzil txt, ale *.js subory, v ktorych bolo: document.write("text novinky");
ide to

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: