Autor Zpráva
Hlupyclovek
Profil
Otazka je asi jasna, oplati sa teraz este pouzivat to CSS pozicovanie? Pytal som sa na tomto foru uz zopar blbych otazok, a stale mi povedali, ze pozicovanie NEMAM pouzivat, takze, mam ho uplne vymazat z pameti? :)

Dakujem
Railbot
Profil
Absolutní a relativní pozicování má své využití. Jako začátečník je ale nepotřebuješ. Pro základní stavbu layoutu webu určitě ne.
Trejpa
Profil
Hlupyclovek:
Relativní pozicování je tak specifická věc, že běžně ho kodér k ničemu nepotřebuje (snad jen k ukotvení absolutních pozic). S absolutním pozicováním se pracuje docela běžně, ale k tvorbě rozložení stránky se nehodí.

Pro stavbu layoutu používej obtékání, v drtivé většině případů je to výhodnější. Absolutně pozicovaný layout se sice udělat dá, ale potřebuješ k tomu dost zkušeností (například zrovna www.jakpsatweb.cz je pozicovaný).
Hlupyclovek
Profil
Ja pozicovat viem, layout uz robim pomocou floatu.. Lenze chcel by som napriklad, dat obrazok AMD Fan, do stranky, dole, to mam urobit ako?
Railbot
Profil
Hlupyclovek:
Zkus se podívat do křišťálové koule. Moje je v servisu.
Hlupyclovek
Profil
Trosku som ta nepochopil, forum je presne, nebojte sa spytat na kazdu blbost, tak sa pytam :-] A namiesto tych 10 slov co si napisal, si mohol napisat, "mozes to urobit pomocou xxx" a mal by si to kratsie a ulahcil by si ludom pracu.
Tu je ta strankaTie obrazky v lavom menu, by som chcel dat nizsie (mozem to urobit pomocou <br> ked to dam viac krat, ale nechcem to robit tak lamersky :-/
Yur4Y
Profil
Hlupyclovek:
namiesto tych 10 slov co si napisal, si mohol napisat, "mozes to urobit pomocou xxx"
Môžeš čo urobiť pomocou xxx? Vo svojom príspevku si neuviedol, čo chceš urobiť.
Na tie obrázky použi vlastnosť margin-top.
Railbot
Profil
Hlupyclovek:
A namiesto tych 10 slov co si napisal, si mohol napisat, "mozes to urobit pomocou xxx" a mal by si to kratsi
No jo, ale to bys už předtím musel napsat to co teď, tedy o jakou stránku a o co konkrétně jde.

Odsadit je můžeš pomocí marginu, ale nejprve musíš obrázku dát display:block. Mimochodem rozměry obrázků v HTML se zadávají bez jednotek, tedy ne width="150px", ale width="150".
Hlupyclovek
Profil
Dobre, dakujem Railbod, takisto Yur4Y, pomocou toho marginu som vedel, ale da sa nejak pomocou, externeho stylopisu, (ako div) vlozit obrazok, aby som to nemusel davat na kazdu stranku? a potom mam aj lahsie davat margin-top dam raz a mam to, a nie v kazdom dokumente menit. To iste by platilo aj pre menu samozrejme.
Railbot
Profil
Hlupyclovek:

.menu img {display:block;margin-top:15px}

To je odsazení obrázku.

Pokud ho chceš mít jako pozadí nějakého prvku, abys ten obrázek nemusel vkládat jako img
.menu li.nejakatrida {background:url(obrazek.jpg) no-repeat 0 100%;padding-bottom:20px}


Je to pouze příklad, hodnoty, cestu k obrázku atd. si uprav už sám.


Mimochodem div .menu si změň na <ul>. Máš tam li, ale žádný seznam.
Hlupyclovek
Profil
Ďakujem ti za rady, ináč z kadiaľ si sa ty učil kódovať web stránky? Raz by som chcel tiež vedieť tak ako ty :).
Railbot
Profil
Hlupyclovek:
Rádo se stalo. Základy jsem se učil z jakpsatweb.cz a vše ostatní už sám metodou pokus-omyl, něco i kdysi z této diskuze.
Hlupyclovek
Profil
Este prosim Vas, mohli by ste mi poradit s tym? Tu Viidte, ze mam nastavene repeat-y obraozk, len sa mi to ukazuje az dole a dalej, hore otmu nieco blokuje. Chcel by som sa spytat, ci neviete nahodou cim to moze byt :(

dakujem
Railbot
Profil
.menu dej width:190px a u .obsah změň float na float:right
Hlupyclovek
Profil
krasa! ja som sa s tym babral dlho, a ty jednou vetou si to opravil, dakujem !
Petr ZZZ
Profil
Hlupyclovek:
Já si myslím, že naučit se dobře kódovat nebo dokonce programovat je podobné jako naučit se dobře třeba portugalsky. Pár vět, to je hned. Ale mluvit plynně, správně a bez nejistot a dostat gramatiku či syntaxi opravdu do krve, to chvíli trvá. Přesto se to – doufám, neb sám to zatím moc posoudit nedokážu – může naučit každý, komu to aspoň trochu myslí.

V internetu je nepřeberné množství informací, i návodů na kódování a různé tutoriály programovacích jazyků. Moderátoři a někteří pilní účastníci této diskuse si dali nemalou práci, aby z toho obrovského množství informací, obsažených na webu JPW, v této diskusi, ale i na jiných webech sestavili sbírku odkazů, které považují za zvláště užitečné: Nápověda ke klávesové mapě. Je toho opravdu hodně, ale sem tam si na něco kliknout a pročíst myslím může hodně pomoct. Jde o to, věnovat tomu potřebný čas – jako třeba nějaké té portugalštině. Chce to vytrvalost a trpělivost, ale dřív nebo později se úspěch určitě dostaví.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: