« 1 2 »
Autor Zpráva
jancikfilip
Profil *
Dobry den, chcel bysom sa spytat ako zarpvnat text v zozneme
ked mam
nazov popis
nazov popis
nazov popis
nazov popis
nazov popis

a potrebujem aby ´´ten popis bol zarovnany rovnako.... lebo ked mam dlhy zoznam ako na tejto stranke je to ako vlnka :D Dakujem
keeehi
Profil
tabulka www.jakpsatweb.cz/html/tabulky.html
nebo 2 divy vedle sebe www.pixy.cz/pixylophone/2003_12_archiv.html#1071056082
panther
Profil
jancikfilip:
lebo ked mam dlhy zoznam ako na tejto stranke je to ako vlnka
to jsou ty nedělitelné mezery tam. FUJ.

Na tohle se hodí patřičně ostylovaný definiční seznam.
panther
Profil
keeehi:
tabulka www.jakpsatweb.cz/html/tabulky.html
nejsou to tabulková data, takže tabulka není správným řešením.

nebo divy vedle sebe www.pixy.cz/pixylophone/2003_12_archiv.html#1071056082
snad ještě horší než ta tabulka.
jancikfilip
Profil *
panther:
takze to bude ten definicny zoznam ???
ale to je namna dost zlozite :D preco asi píšem do Problémy v začátcích
?? :D dakujem
Miloš
Profil
K tomu definičnímu seznamu mě napadla dvě řešení:

První je pomocí float:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">

<style type="text/css">
body {font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;}
dt {float: left; clear: left; width: 9em; font-weight: bolder;} /* tady jsem zapomněl na tučný text, už jsem to doplnil */
</style>

<title>Repertoár</title>
<dl>
  <dt>W. A. Mozart:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester d mol KV 466</dd>
  <dt>W. A. Mozart:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester c mol KV 491</dd>
  <dt>L. van Beethoven:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester č. 3 c mol op. 37</dd>
  <dt>L. van Beethoven:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester č. 4 G dur op. 58</dd>
  <dt>L. van Beethoven:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester č.1 C dur op. 15</dd>
  <dt>C. Saint-Saëns:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester č.2 g mol op. 22</dd>
  <dt>F. Chopin:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester č.2  f mol op. 21</dd>
  <dt>E. H. Grieg:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester a mol op. 16</dd>
  <dt>P. I. Čajkovskij:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester č. 1 b mol op. 23</dd>
  <dt>F. Liszt:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester č. 1 Es dur</dd>
  <dt>J. Brahms:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester č. 1 d mol op. 15</dd>
  <dt>M. Ravel:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester G dur č. 1</dd>
  <dt>J. Francaix:</dt> <dd>Concertino pre klavír a orchester (1932)</dd>
  <dt>A. Roussel:</dt> <dd>Koncert pre klavír a orchester G dur op. 36</dd>
  <dt>J. Cikker:</dt> <dd>Concertino pre klavír a orchester</dd>
</dl> 

Druhý pomocí pozicování (uvádím jen stylopis; HTML je stejné):
body {font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;}
dl {position: relative;}
dt {font-weight: bolder; position: absolute; left: 0; }
dd {margin-left: 11em;}


Doplňuji:
Nevím, jak slovenská sazba, ale v češtině se za tečkami vždy dělají mezery. Jak to dopadá, když se neudělají, viz „zářný“ příklad:
P.I.Čajkovskij
panther
Profil
jancikfilip:
takze to bude ten definicny zoznam ???
když ho píšu, tak ano. Myslíš, že si dělám srandu?

ale to je namna dost zlozite
pokud nejsi schopen udělat definiční seznam podle ukázky, nech tam raději ty mezery, které tam máš teď.

preco asi píšem do Problémy v začátcích
abys dostal radu. A tu jsi dostal.

Miloš:
Druhý pomocí pozicování
to bych si odpustil, napřijde mi šťastné začátečníkovi ukazovat tento způsob. V praxi se IMHO ani tolik nepoužívá

První je pomocí float:
ještě nastavit šířku a float:left k „dd“ pro případ delšího textu, aby se nezarovnával pod jméno autora.

Zároveň bych doporučoval vymazat defaultní margin/padding u definičního seznamu, aby tam jancikfilipa nemátla mezera, kterou tam nikde nedeklaroval.
Miloš
Profil
panther:
nejsou to tabulková data
Při troše dobré vůle by být mohla – jako máme ve větě nevyjádřený podmět, taková tabulka by měla „nevyjádřené záhlaví“ autor/skladba.
Když nic jiného, připadá mi taková tabulka jako menší zlo ve srovnání s &nbsp;

Připadá ti verze s pozicováním vysloveně špatná, nebo jen nevhodná pro začátečníka?
panther
Profil
Miloš:
Při troše dobré vůle by být mohla [...] připadá mi taková tabulka jako menší zlo ve srovnání s &nbsp;
s trochou dobré vůle asi ano, minimálně ve srovnání s nedělitelnými mezerami.

Připadá ti verze s pozicováním vysloveně špatná, nebo jen nevhodná pro začátečníka?
pro začátečníka určitě nevhodná.

U člověka, který umí s pozicováním zacházet, bych ji pochopil, ale IMHO se nepoužívá (pro pozicování zde nevidím pádný důvod). Čímž ovšem neříkám, že je vysloveně špatná. Zároveň si myslím, že ty patříš do skupiny lidí uvědomující si důsledky pozicování, takže s klidem používej ;-)
jancikfilip
Profil *
S tym zoznamom som to teraz skúšal, ide to celkom fajn.
urobim si ten zoznam v textovom dokumente a potom vlozim do stranky...
problem mi trosku robi a nieje mi jasné
<style type="text/css">
body {font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;}
dt {float: left; clear: left; width: 9em; font-weight: bolder;}
</style>
uz som css aj studoval tu na jakpsatweb.cz ale aby som si to ujasnil nemoze mi niekto dat svoje icq ? dakujem
Taurus
Profil
panther:
když ho píšu, tak ano. Myslíš, že si dělám srandu?

Jen doplním, že na místě jancikfilipa bych ti na to řekl něco ve smyslu: "Dostal jsem tři odpovědi, jak mám vědět, že zrovna tvá je nejlepší?" Takže bych s tím tónem trošku přibrzdil.

Definiční seznam je určitě nejlepší, pokud je to složité, doporučuju dva divy vedle sebe (druhý plovoucí).
jancikfilip
Profil *
Taurus:
ja som to vobec nemyslel zle. len som sa pekny spytal ci bude ten definicny teda najlepsi.. a presne tak "Dostal jsem tři odpovědi, jak mám vědět, že zrovna tvá je nejlepší?" som ZACIAtocnik a preto som sa pytal aby som vedel CO teda budem robit... nijak zle smo to naozaj nemysllel.
Miloš
Profil
Taurus:
dva divy vedle sebe (druhý plovoucí)
To rozhodně není dobré řešení. Jednak čistě ze sémantického hlediska, jednak proto, že položky patřící k sobě budou v kódu každá jinde (nevím třeba, co by na to čtečky obrazovky pro nevidomé) a konečně by se to blbě spravovalo a snadno by docházelo k chybám.
Taurus
Profil
Miloš:
Uvědomuju si to, ale řešíme problém začátečníka. Rozhodně však jde o nejjednodušší spravování. Nikde žádné tr, th, td, dl, dt, dd. Jen dva souvislé bloky.
jancikfilip
Profil *
Miloš:
Ahoj milos.... skusal som ten tvoj spôsob, a príde mi celkom jednoduchy a dobrý.
Urobim to tym sposobom ten html zapis toho zoznamu mi je celkom jasné. Len v css to nemám celkom jasné.
jancikfilip
Profil *
Ja som uz z toho blbec :D
Tak co teraz ?????
Miloš
Profil
Taurus:
Podle mě to nemá nejjednodušší spravování, protože když chceš nějakou skladbu přidat/odebrat, musíš si spočítat, kolikátá to je, abys smazal k sobě patřící dvojici. Právě tam můžou snadno vznikat ty chyby, o kterých jsem psal a které by v případě senamu nebo tabulky neměly šanci vzniknout.
A krom toho je to sémantický paskvil nehodný následování, protože si na něm kodér leda tak osvojuje zlozvyky.
Miloš
Profil
jancikfilip:
Nelekej se, to se s Taurusem jen tak hádáme, ale pokud je ti definiční seznam srozumitelný, pak je to asi ta nejlepší volba.

A co na tom stylu nechápeš?
dt {float: left; clear: left; width: 9em; font-weight: bolder;}
termín (<dt>) plave vlevo, tedy je zprava obtékán definicí (<dd>).
clear-left znamená, že sám nebude obtékat zprava předchozí termíny
width: 9em je šířka termínu (jednotky em proto, aby se seznam nerozpadnul při zvětšování písmenek)
Petr ZZZ
Profil
Ještě doplním, že takové řešení (dva divy vedle sebe) by šlo do kytek nadobro, kdyby se někde něco nevešlo na řádek – najednou by Brahms napsal něco, co nikdy nenapsal. Zvlášť pikantní by na tom bylo, že by to autor webu vůbec nemusel zpozorovat. Stačilo by, aby si uživatel zvětšil písmo a už může dojít k posunu řádkování v pravém divu jinak než v levém. Definiční seznam je v tomto případě rozhodně lepší.
Taurus
Profil
Miloš:
Debatujeme :-) Oba jsme pro seznam, jen pro začátečníka máme jiný názor, neřeším teď sémantiku (jsme na úrovní &nbsp; nebo něco jiného). To, že osvojovat by se div neměl, s tím souhlasím. Je to individuální, já jsem s touto volbou spokojený a přijde mi to pro začátek přehledné.
Miloš
Profil
Petr ZZZ:
Zvlášť pikantní by na tom bylo…
Skvělé, tenhle argument mi ouplně uniknul.
jancikfilip
Profil *
nechapem princim style css
tak idem tom tu napisat ako to chapem ja apoviete mi ci to chapem dobre .,,
na zaciatku dokumentu zadefinujem ze css subor je <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> a ze odtial ma potom brat tie parametre.
potom ked chcem nieco zadefinovat v tom externom css subore (alebo a
kosa to vola) tak v html zadefinujem napr. pri footer <div id="footer">
a potom do style.css zadefinujem }


#footer {
background-image: url(images/footer.jpg);
background-repeat: no-repeat;
height: 211px;
text-align: center;
chápem to dobre???
dakujem za pomoc
Railbot
Profil
jancikfilip:
Ano.
jancikfilip
Profil *
potom kedno vinikajuco :D
aspon nieco viem pochopit
jancikfilip
Profil *
<style type="text/css"> a co potom znamena to ???? ak si dobre myslim tak to je zapis do html suboru stylopisom a nie od esterneho css??
Railbot
Profil
jancikfilip:
http://www.jakpsatweb.cz/css/css-prakticky.html
Miloš
Profil
jancikfilip:
Přesně tak. Protože jsem ukázku kódu uvažoval jako samostatnou stránku, zapsal jsem CSS do <style>, které patří do HEAD HTML souboru.
Protože ale používáš externí přilinkovaný stylopis (<link style…), přijdou uvedená pravidla (samozřejmě bez toho <style>) právě tam.

<style> se vyplatí vždy tam, kdy máš jen jednu jedinou stránku – pak je zbytečné kvůli jednomu HTML souboru vytvářet ještě další CSS soubor.
Oproti tomu jde-li o dvě a více stránek, pak je naopak rozumnější styl přilinkovat, aby ho mohly oba (všechny) soubory sdílet.
jancikfilip
Profil *
Miloš:
Miloš dakujem idem spravit ten zoznam a uvidim ako mi to vide....
len mam ne teba malu otazku..... robil si to len uplne rucne ale sa to da aj zjednodusit
Miloš
Profil
Dělal jsem to ručně. Co bys na tom chtěl zjednodušovat?
jancikfilip
Profil *
len ta sa pytam.. idem na to..
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: