Autor Zpráva
jancikfilip
Profil
Ahoj chcel by som sa spytat aky sposob by ste pouzili pri formatovani textu kde text je modrou farbou a každé páte slovo je zvýraznené na cervenu a TUČNE.. k tomu nejake zarovnani na stred a ine blbosti co jsou požadovány...priložím screen textu :)
screen
Ďakujem za radu
Petr ZZZ
Profil
Vyber si nějaký krátký tag, třeba <i> nebo <b> nebo <em>, a ten si v CSS nastyluj, jak potřebuješ, třeba:
b { color:#f00; }
.cerna { color:#000; }

V HTML pak už budeš psát jen
...um wieder zu <b>sich selbst</b> zu finden

Samozřejmě na nic jiného ten tag potom "nahatý" už nemůžeš použít, tak při tom rozhodování přemýšlej, který asi nebudeš jinak potřebovat. Kdybys ho ale přece jen potřeboval na něco jiného, nic se neděje, akorát mu budeš muset přiřadit třídu s jinými styly:
Nějaký text a v něm tučné <b class="cerna">slovo</b>, které tentokrát nemá být červené, ale černé.


Dodatek: Prosím piš s diakritikou. Líp se to čte a radostněji se odpovídá na dotazy.
panther
Profil
Petr ZZZ:
Samozřejmě na nic jiného ten tag potom "nahatý" už nemůžeš použít
možná i proto je dobře zaměřit jej přesně, abys neměl přetřídováno.

#content p b {color: red}

<b> v odstavci v #contentu bude červené, všude jinde bude mít barvu písma standardní jako okolní text.
Petr ZZZ
Profil
panther:
Děkuji za ještě lepší řešení, koukám, že do rutiny mám ještě daleko. Asi bych to už mohl vědět, ale radši se zeptám:
1. Protože nemám rád identifikátory, jde to zapsat i třídou?
.content p b {color: red}

2. A ještě jedna otázka: To content má nějaký speciální význam, nebo tu třídu lze nazvat i jinak?
panther
Profil
Petr ZZZ:
koukám, že do rutiny mám ještě daleko.
divy taky nestyluješ všechny zápisem div {...}, ale vždy jen jeden konkrétní: div#id (nebo div.class nebo úplně bez tagu, pouze #id/.class) {...}

1. Protože nemám rád identifikátory, jde to zapsat i třídou?
co jde zapsat identifikátorem, jde zapsat v třídou. Nicméně, myslím, že IDčka jsou přehlednější, kratší. Moc jich v dokumentu není, proto se v něm lépe orientuje letmým pohledem.

2. A ještě jedna otázka: To content má nějaký speciální význam, nebo tu třídu lze nazvat i jinak?
třídu lze nazvat samozřejmě jakkoliv, já jsem vybral tučný text v odstavci v obsahu stránky, který běžně nazývám „contentem“. A protože obsahovou část mám na webu jen jednu, je to „#content“.
Petr ZZZ
Profil
panther:
Díky. Pokud jde o otázku class vs. id, tak mi sice taky vadí, že je class delší než id, ale už jsem si zvykl. Já pracuji výlučně s třídami, protože se mi nelíbí, že identifikátor smí být na stránce jen jednou a taky aby se mi to nepletlo (abych nepsal do HTML třídu a pak zjistím, že to mám v CSS v identifikátoru).
panther
Profil
Petr ZZZ:
tak mi sice taky vadí, že je class delší než id
nejde tak o to, že je to delší, ale když letmo hledáš něco v kódu, lépe se zachytíš u ID, kterých je pár, než když se budeš prodírat houštinou tříd.

abych nepsal do HTML třídu a pak zjistím, že to mám v CSS v identifikátoru
co dodat :-)

Pokud ti to takto vyhovuje, proč ne. Špatně to není (stejně jako neříkám, že je dobře používat ID - i o tom se tu tuším vedle diskuse).
Petr ZZZ
Profil
panther:
i o tom se tu tuším vedla diskuse
Jo, to jsem četl, ale nemůžu to najít. Pokud jsem to pochopil správně, myslím šlo o to, že při práci s databází se pak musí hlídat, zda náhodou není stejně pojmenovaný identifikátor už v CSS. Čili starost, která odpadá tomu, kdo v CSS používá výlučně class. Zato má class nevýhodu v tom, že se na to nedá odkazovat místo odkazování na kotvu, takže se v případě potřeby musí kotva napsat (např. <a name="dub"></a>), zatímco na id se odkazovat dá, tak je pak kotva zbytečná.
panther
Profil
Petr ZZZ:
Pokud jsem to pochopil správně, myslím šlo o to, že při práci s databází se pak musí hlídat, zda náhodou není stejně pojmenovaný identifikátor už v CSS.
s databázemi to nemá nic společného. Našel jsem tuhle, odkazuje na nějaké další. Myslím, že tu byla i nějaká delší, ale tu nemůžu najít.
habendorf
Profil
panther:
Myslím, že tu byla i nějaká delší, ale tu nemůžu najít.

Mluvilo se o tom např. zde.
Petr ZZZ
Profil
panther, habendorf:
Díky, ta vlákna jsem taky našel. Mám pocit, že to bylo v nějakém vlákně, které bylo primárně o něčem jiném, ale nevylučuji, že jsem v souvislosti s nevýhodou id v CSS pomíchal jazyky a databáze. Pro mě je zatím důležité vědět, že id v CSS se může s něčím bít. S čím, to už je mi v tuto chvíli celkem fuk, zvláště vzhledem k tomu, že jsem měl to štěstí a id jsem prostě v CSS čirou náhodou nikdy nezačal používat. Když lze cokoli zapsat i třídou, není co řešit.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0