| Autor | Zpráva | ||
|---|---|---|---|
| vladimír Profil * |
#1 · Zasláno: 26. 8. 2010, 15:09:09
Zdravím a mám amatérský dotaz. Když mám na 1 stránce několik políček s odkazy, umím to udělat bez problémů, aby každý vypadal jinak, např. pomocí třídy a class a nějakého podtitulu. Ale existuje něco jako a hover class ? Prostě se mi daří dosáhnout jen toho, že odkazy vypadají různě, ale při přejetí myši stejně. U a hover se mi vždy převáží to poslední určení (i když je to odděleno styly, divy apod. Ještě pro úplnou zřejmost: Chci, aby např. jeden odkaz měl bílé písmo a při přejetí myši červené, druhý odkaz měl žluté písmo a při přejetí myší zelené apod., a to na jedné stránce. Už jste mi jednou tady dobře poradili. Myslíte, že to teď taky nějak půjde (nejlépe bez skriptů, pomocí css) ? Vladimír
|
||
| Plaváček Profil |
#2 · Zasláno: 26. 8. 2010, 15:16:34
|
||
| vladimír Profil * |
#3 · Zasláno: 26. 8. 2010, 16:26:04
Velmi děkuji Plaváčkovi. To je přesně ono. Bude tedy ještě muset si trochu do větší hloubky probrat ty třídy, ale to už je můj problém. Snad jen: a.white:link,a.white:visited{color:#fff}a.white:hover,
a.white:active,a.white:focus{color:#ff0000}a.yellow:link ...... ta barva pro hover je dána čím ? A to se prostě všechno najednou schová pod třídu white ? Není mi zcela jasná struktura. Ale je to asi věc pořádného prostudován í tříd. Každopádně děkuji. |
||
| Trejpa Profil |
#4 · Zasláno: 26. 8. 2010, 16:30:55
vladimír:
„jeden odkaz měl bílé písmo a při přejetí myši červené, druhý odkaz měl žluté písmo a při přejetí myší zelené“ a.prvniodkaz { color: white; }
a.prvniodkaz:hover { color: red; }
a.druhyodkaz { color: yellow; }
a.druhyodkaz:hover { color: green; }<a href=1.html class=prvniodkaz>první</a> <a href=2.html class=druhyodkaz>druhý</a> Nebo: .prvniblok a { color: white; }
.prvniblok a:hover { color: red; }
.druhyblok a { color: yellow; }
.druhyblok a:hover { color: green; }<div class=prvniblok><a href=1.html>první</a></div> <menu class=druhyblok><li><a href=2.html>druhý</a></menu> |
||
| vladimír Profil * |
#5 · Zasláno: 26. 8. 2010, 16:47:14
Tak to už jsem pochopil i já, naprostý amatér. Děkuji všem. Jsem přímo nadšen, jak to tady na diskusi funguje. Vladimír.
|
||
| Petr ZZZ Profil |
#6 · Zasláno: 26. 8. 2010, 16:52:00
Trejpa:
U tříd ti chybí uvozovky ;-) vladimír: „ta barva pro hover je dána čím?“ Že by hoverem? ;-) Tímdle: a.prvniodkaz:hover { color: red; } |
||
| Trejpa Profil |
#7 · Zasláno: 26. 8. 2010, 16:53:16
Petr ZZZ:
„U tříd ti chybí uvozovky ;-)“ Nechybí. Douč se základy HTML. |
||
| Plaváček Profil |
#8 · Zasláno: 26. 8. 2010, 17:12:39
vladimír:
„ta barva pro hover je dána čím ? A to se prostě všechno najednou schová pod třídu white ?“ Já moc nerozumím otázce :) Můžeš ji nějak upřesnit? Pro :hover přeci nastavuji jinou barvu (:focus je tam kvůli IE, který nezná pseudotřídu :active) Mohu doporučit ke studiu: http://interval.cz/clanky/css2-selektory-pseudotridy-a-pseudoelementy/ |
||
| Petr ZZZ Profil |
#9 · Zasláno: 26. 8. 2010, 17:26:57
Trejpa:
Chceš říct, že zápis class=prvniblok je v pořádku? Ještě jsem se s tím nesetkal, dosud jsem u zápisu třídy vždycky viděl uvozovky: class="prvniblok". Prosím o vysvětlení, pokud tam ty uvozovky nemusí být, proč je tam všichni – zbytečně – píšou.
|
||
| panther Profil |
#10 · Zasláno: 26. 8. 2010, 17:33:26 · Upravil/a: panther
Petr ZZZ:
„Chceš říct, že zápis class=prvniblok je v pořádku?“ ano, následuje-li jednoslovná hodnota atributu. Alt="Žluťoučký kůň" už musí být v apostrofech/uvozovkách. „Prosím o vysvětlení, pokud tam ty uvozovky nemusí být, proč je tam všichni – zbytečně – píšou.“ ze stejného důvodu, jako drtivá většina píše zbytečná koncová lomítka, stejně jako spousta lidí píše, ve většině případů, zbytečné <div>y kolem menu, stejně jako spousta lidí píše plno jiných zbytečných věcí :-) |
||
| Trejpa Profil |
#11 · Zasláno: 26. 8. 2010, 17:35:25
Petr ZZZ:
„Chceš říct, že zápis class=prvniblok je v pořádku?“ Naprosto. „pokud tam ty uvozovky nemusí být“ Pokud jsou hodnotou atributu pouze jmenné znaky, tak tam být uvozovky nemusí. Obsahuje-li hodnota i jiné znaky, jsou uvozovky povinné. Jmenné znaky jsou čísla, velká a malá písmena anglické abecedy, tečka, dvojtečka, pomlčka a podtržítko. Píší o tom ve specifikaci, kterou v tomto bodě všechny mně známé prohlížeče dodržují. „proč je tam všichni – zbytečně – píšou“ Protože ti, co je to učili, o tom nevěděli nebo to pro zjednodušení vypustili (s uvozovkami je to správné vždy, bez nich se musí přemýšlet). |
||
| Petr ZZZ Profil |
#12 · Zasláno: 26. 8. 2010, 17:38:12
panther:
„následuje-li jednoslovná hodnota atributu“ Díky. Ještě bych se rád zeptal, jak to je, když následují dvě jednoslovné hodnoty dvou tříd? Dalo by se napsat class=aaa bbb nebo už je nutno psát class="aaa bbb"?
|
||
| panther Profil |
#13 · Zasláno: 26. 8. 2010, 17:40:16
Petr ZZZ:
„jak to je, když následují dvě jednoslovné hodnoty dvou tříd?“ toto lze snadno vyzkoušet :-) Nejde o to, zda jsou to třídy či nikoliv, je to dvouslovná hodnota nějakého atributu (nezáleží na tom, zda je to třída nebo alt, který jsem uvedl o kousek výše). |
||
| Trejpa Profil |
#14 · Zasláno: 26. 8. 2010, 17:41:51
Petr ZZZ:
Mezera není jmenný znak, uvozovky jsou tedy povinné. Mezera (bílé znaky) přece odděluje jednotlivé vlastnosti. |
||
| Petr ZZZ Profil |
#15 · Zasláno: 26. 8. 2010, 17:49:12
panther, Trejpa:
Díky oběma za perfektní výklad! |
||
|
Časová prodleva: 16 let
|
|||
0