Autor Zpráva
lachim15
Profil
Zdravím všechny profíky :)

mám takový problém,dneska jsem začal s HTML a docela mi to šlo,ale zasek sem se u tvoření menu,ale nějak sem to rozchodil…

Ale ted nevím , jak mám podbarvit menu,díky za každou radu :) , jinak bych byl rád kdyby jste to vysvětlily jak pro blbýho,abych to pochopil ;)

Jinak tady je co sem zatím dal dohromady :D
<html>
<head>
<title>Zkouška</title>
</head>

<body>
 <body style="margin-left: 0px">
 <div style="width: 150px; position: absolute; left: 35px; top: 150px">
 <b><u>Levé menu</u></b>
 </div>
 </body>
<body bgcolor="Orange">
<body text="DodgerBlue">
 <div style="width: 1024px; margin-left: auto; margin-right: auto;">
<h1><p style="text-align:center;">Pozadí a odkazy</h1>
<p><p style="text-align:center;">Obyčejný text.</p>
<p><p style="text-align:center;">odkaz na <a href="http://www.seznam.cz">Seznam</a>.</p>
<p><p style="text-align:center;"><a href="vedlejsi/prace1.html" target="_blank">Odkaz na moji první práci</a></p>
<p><p style="text-align:center;"><img src="obrazky/wowcata.jpg" border="5"></p>
</div>
</body>
</html>
Moderátor Petr ZZZ: Vkládej prosím kódy mezi značky [pre] a [/pre] (stačí kliknout na ).
Petr ZZZ
Profil
lachim15:
<body>
<body style="margin-left: 0px">
Na stránce smí byt tag <body> jen jednou (ty to tam máš čtyřikrát, z toho dvakrát neuzavřené).

<b><u>Levé menu</u></b>
Nespletl sis <u> s <ul>? Podívej se na Přehled HTML tagů.

<h1><p …
Uvnitř nadpisu nesmí být odstavec.

<p><p …
Uvnitř odstavce nesmí být jiný odstavec.

nevím , jak mám podbarvit menu
Myslím, že s podbarvováním menu bys mohl počkat, než se naučíš základy HTML. Bude to chtít trochu trpělivosti, zatím je to dost hrůza.
margin
Profil *
Petr ZZZ:
Uvnitř odstavce nesmí být jiný odstavec.
Podle HTML je to správně, za prázdným odstavcem, což je, slušně řečeno zbytečnost, následuje odstavec s textem.
Petr ZZZ
Profil
margin:
Díky, zapomněl jsem, že <p> není v HTML nutné zavírat. Potom to je jak píšeš – novým odstavcem se automaticky ukončí ten předchozí. Jen pro zajímavost – kdyby tam měl nadbytečné uzavírací značky, ty by taky nevadily? (Nemá je tam, ale dejme tomu, že by psal <p><p>text</p></p>.)
__construct
Profil
lachim15:
To menu rob pomocou netriedeného zoznamu <ul> a jemu nastav štýlopisom pozadie.

Petr ZZZ:
<b><u>Levé menu</u></b>
>
Nespletl sis <u> s <ul>? Podívej se na Přehled HTML tagů.
Nie nesplietol sa - tag <u> je underlined, čiže podčiarknutý. Stačilo kliknúť na odkaz generovaný JUSHom v tom jeho zdrojáku, poprípade si prečítať ten zoznam ktorý si mu poslal. Nabudúce skús menej zbrklo reagovať.
Petr ZZZ
Profil
__construct:
Že <u> je podtržení, je mi známo; proč bych se asi jinak ptal, zda si to nepopletl? lachim15 píše o menu, nikde ale nemá položky menu a zda <b><u>Levé menu</u></b> má být "jakonadpis" nebo vlastní menu s vynechanými položkami, lze jen hádat. Proto jsem se ptal, zda si nespletl <u> s <ul>.
__construct
Profil
Petr ZZZ:
V tom prípade sa ospravedlňujem. Mne osobne príde <b><u>…</u></b> od človeka ktorý nevie poriadne HTML & CSS za jasnú formuláciu CSS zápisu { font-weight:bold; text-decoration:underline } ale budiš - po Tvojom vysvetlení vidím, že sa to dá pochopiť aj inak. Ešte raz pardón.
Petr ZZZ
Profil
__construct:
V pohodě, o nic nejde.
lachim15
Profil
dík za odpovědi,zkusím to ještě jednou projít a doladit to :)

jinak:
<b><u>Levé menu</u></b>

to je že jak mám mít vlevo to menu,tak todle má být jako nadpis Menu,přidám fotku jak to myslím...
http://img525.imageshack.us/img525/5549/ukzka.jpg
panther
Profil
lachim15:
tak todle má být jako nadpis
a proč to není nadpis, ale jen „jako nadpis“?
lachim15
Profil
No , protože mě to nenapadlo tak udělat ;) a podle mě to za tak tolik nevadí že to mám takhle ...
margin
Profil *
lachim15:
podle mě to za tak tolik nevadí že to mám takhle ...
Pokud ti nevadí provozovat fekální styl, tak to takhle dělej i v budoucnu. Oprava tvého kódu je snadná.
Nikdy na webu nepodtrhávej text, který není odkazem.
Neas
Profil
lachim15:
Tvůj problém s podbarvením se dá řešit přes CSS, ale než začneš s něčím takovým, douč se pořádně samotné HTML. Ve svém příspěvku uvádíš, že v HTML děláš dnes poprvé a na tvém zdrojáku to jde opravdu výrazně vidět :)
lachim15
Profil
No dobře :) dám na vaše rady a pak se na to mrknu ;)
Zasláno: 13.12.2010 18:58:00
<h1><p …
Uvnitř nadpisu nesmí být odstavec.


To není odstavec, ale mám to tam, aby ten nadpis byl uprostřed…
Zasláno: 13.12.2010 19:05:38
A ještě jedna otázka, jak mám dát:

<body bgcolor="Orange">
<body text="DodgerBlue">

Bez toho body? Psali jste totiž, že to tam může být jen jednou, ale když z toho to body vymažu, tak mi to nechce fungovat…

Moderátor Petr ZZZ: Tři příspěvky sloučeny do jednoho. Prosím používej na dodatky funkci Změnit.
Neas
Profil
lachim15:
"To není odstavec,ale mám to tam,aby ten nadpis byl uprostřed..."
<p> je odstavec, ať už mu budeš říkat jakkoli a <p> nemá uvnitř <h1> co dělat. jestli chceš nadpis hodit na střed, můžeš buď v hlavičce dokumentu pomocí css napsat:
h1 {text-align:center;}

...což ale předpokládám nezvládáš, proto můžeš použít tuto alternativu:
<h1 align="center">nadpis první úrovně</h1>


"Bez toho body? Psaly jste totiž že to tam může být jen jednou,ale když z toho to body vymažu,tak mi to nechce fungovat..."
barvu textu můžeš nastavit takto:
<font color="barva">barevný text</font>

jinak značka <body> musí být v dokumentu uvedena právě jedenkrát (nepoužíváš-li framesety) a musí v ní být začleňen veškerý obsah stránky, který se uživateli zobrazí v okně prohlížeče.

PS: pro příště se vyhýbej multi-postu
lachim15
Profil
ok, díky moc :)

a nevíš jak mám bez toho body napsat pozadí?

jo a ještě:
todle platí jen prourčitý text že?
<font color="barva">barevný text</font>

jak mám napsat aby to platilo pro všechen text a nmusel to takhle u každého vypisovat?
panther
Profil
lachim15:
a nevíš jak mám bez toho body napsat pozadí?
nastuduj si něco o background. A ideálně začni u začátků CSS, vyřešíš tím i „a nmusel to takhle u každého vypisovat?“. A zopakuj/doplň si znalosti v HTML.

Neas:
jinak značka <body> musí být v dokumentu uvedena právě jedenkrát
ve zdrojovém kódu nemusí být ani jednou, počáteční i koncový tag jsou nepovinné.
lachim15
Profil
ok,jdu se učit i s CSS , ale i když se mi nechce,včera sem se začal totiž učit to HTML,které ještě moc neovládám :(

a díky za rady ..
panther
Profil
lachim15:
bez CSS web neuděláš. Nebude to za den, za týden, ani za měsíc, ale CSS potřebuješ. Jdi pomaloučku, zůstaň u HTML, CSS přiber později. Nesnaž se zatím vytvořit nic jako celek, hraj si, poznávej, studuj.
Neas
Profil
panther:
moje chyba, díky za opravu

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: