Autor Zpráva
telatko
Profil *
Chtěla jsem si udělat na webu stránkování, abych nemusela rozdělovat galerii po měsících nebo podobně. Myslím to tak, že by po kliknutí na galerii tam bylo např. 10 odkazů na alba a dole by bylo něco jako "1 2 3 4 Další"(počet stran). Jde to udělat s databází mysql? Kdyžtak prosím jak?
l564
Profil
Hledala jsi na googlu? | Stránkování v PHP a MySql
telatko
Profil *
Nebo spíše moc nechápu jak s tímhle.
shaggy
Profil
telatko:
Čítala si ten odkaz, ktorý ti l564 dal? Ako súvisí tvoj obrázok prázdnej tabuľky z phpmyadmina s tvojou otázkou?
telatko
Profil *
Četla, ale moc mi to nedalo.
jenikkozak
Profil
telatko:
A kam až ses v PHP a MySQL dostalo?


Jde to udělat s databází mysql? Kdyžtak prosím jak?
Je na to potřeba spolupráce MySQL a PHP.
Louka
Profil
Předpokládám, že když chceš dělat stránkování, máš už nějaké články v DB a tím pádem i skript, který ti je vypisuje. V tom skriptu budeš mít asi dotaz typu
$vysledek = mysql_query("select * from tabulka {where}"); //  vybíráš články pro výpis, možná tam máš i where klausuli

To uprav na:
$clanku_na_stranku = 10; // lze změnit
$limit1 = ($_GET['strana'] > 0) ? ($_GET['strana']-1)*$clanku_na_stranku : 0;
$limit2 = $limit1 + $clanku_na_stranku;

$vysledek = mysql_query("select * from tabulka {where} limit $limit1, $limit2");

Teď by měly být vyselektované články závislé na $_GET proměnné strana (to můžeš změnit)

Např. "vypis.php?strana=2" by měl vypsat články od 10 do 20.
Louka
Profil
A odkazy na vypisovací příkazy dole už zvládneš - v $_GET['strana'] máš aktuální stránku, vybereš počet položek v tabulce, vydělíš $clanku_na_stranku, tím získáš počet stránek a pak vypíšeš...

$pocet = mysql_query("select count(*) from tabulka {where}");

// EDIT: zapomněl jsem dělit :)
$pocet = $pocet / $clanku_na_stranku;

if ( $_GET['strana'] > 1 ) echo "<a href=\"vypis.php?strana=".$_GET['strana']-1."\">&lt;</a>"; //předchozí
for ( $i = 1; $i <= $pocet; $i++ ) 
{
  echo "<a href=\"vypis.php?strana=$i\">$i</a>";
}
if ( $_GET['strana'] < $pocet ) echo "<a href=\"vypis.php?strana=".$_GET['strana']+1."\">&gt;</a>"; // následující
telatko
Profil *
jenikkozak:
Právě nikam, vše, co vím je to, že PHP jsou vsuvky do html kódů. Uživatel toho webu zadá nějakej ... úkol a díky php vsuvkám se mu vrátí čistý html ... Myslím.

Louka:
Ach tak, to nemám. Já totiž měla stránky, kde jsem to měla dělený do měsíců a v každém měsíci bylo max. pět článků o fotkách, takže jsem to tam napsala do html ...
tany
Profil *
nebylo by lepší šáhnout po nějakém redakčním systému ? třeba drupal,wordpress
(nechci tě odradit, ale s těmito znalostmi bych se zatím do nějakého většího webu nepouštěl .. bude ještě dost učení)
telatko
Profil *
Ok, zkusím. Tak ono, je mi 15 a u počítače nesedím celý den. Webům se nevěnuji od malička, takže co se dá u mě čekat :D ... Css si udělám, html taky, ale pak ty další věci ... Učit se co mám a naštěstí mě to učení vcelku i baví, tohle :D :) Jiank děkuji :)

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: