Autor Zpráva
Parsek
Profil *
Ahoj, měl bych dotaz na ty zkušenější z vás. Dělám jeden web, požadavkem je velký obrázek na pozadí, moje otázka je - jak to děláte v takovémto případě. Pokud například obrázek má velikost 1200 * 800, jak řešíte případy, kdy uživatel bude mít vyšší rozlišení obrazovky, nežli tento obrázek na pozadí?
Taurus
Profil
Děláme je tak, aby mohly navazovat na pozadí stránky nebo se opakovat.
ra100
Profil *
Parsek:
...css -
body {
background: url(x.jpg);
width: 100%;
height: 100%;
}
Radek9
Profil
ra100:
Co to podle tebe udělá? Podle mě to jen body nastaví šířku 100% (která je automatická) a nastaví opakující se pozadí. Pro 100% výšku bys to potřeboval nastavit i na html. Ty rozměry ale neurčují velikost pozadí, nýbrž velikost bloku.
Parsek
Profil *
Dekuji, slo mi predevsim o to, aby se obrazek nezdeformoval. A zaroven vyresit pripad, kdy bude rozliseni vetsi nez obrazek na pozadi - navazovat na pozadi znamena treba pozvolny prechod z obrazku do barvy?

A jeste prosim o trpelivos a ochotu, kdyz delate obdobny web, s jakou max velikosti pocitate? Nakonec se zda, ze budu mit k dispozici obrazky kolem 2 MP, tak bych zase nechtel nejakym extra zbytecne vysokym rozlisenim zatezovat prenosem dat.

Moderátor Petr ZZZ: Tvůj projev je špatně srozumitelný, piš prosím s diakritikou.
Petr ZZZ
Profil
Parsek:
navazovat na pozadi znamena treba pozvolny prechod z obrazku do barvy?
Ano. Obrázek končí stejnou barvou, jaká je definovaná v CSS jako barva pozadí. Kde je obrázek utnutý, pokračuje barva pozadí, aniž by tuto hranici bylo vidět.

Co je 2 MP? Myslíš 2 MB? To je asi desetinásobek toho, co bývá běžně považováno za únosné. Samozřejmě záleží na konkrétní situaci. Jsou případy, kdy je hezký velký obrázek součástí konceptu a ten prostě má nějakou velikost. Ale 2 MB je opravdu strašně moc, snažil bych se to srazit alespoň o 70-80 %.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Petra ZZZ:
Co je 2 MP?
2 megapixely.


Reaguji na Parseka:
Opakování jde vypnout vlastností background-repeat.
Petr ZZZ
Profil
shaggy:
Reaguji na Chamurappiho:
2 megapixely.

Taky mě to napadlo, ale to je zase strašně málo. To má obrázek velký 40x50 pixelů, potom není co řešit.

Chamurappi, shaggy:
Ha! Díky, nevím, čím jsem zrovna přemýšlel, asi kusem provrtaného červotočem dřeva. (Těch by mohly ty dva tisíce v nějakém trošku větším dřevu být... :)
Chamurappi
Profil
Reaguji na Petra ZZZ:
Mega je předpona značící milion, nikoliv sto tisíc. ↓ Mno jo, řády jsou neřády :-)
shaggy
Profil
Chamurappi:
nikoliv sto.
Skôr tisíc (40x50 = 2000).

Petr ZZZ a Parsek
2 MP sa približne rovnajú tzv. full HD rozlíšeniu, čiže 1920x1080 pixelov - pre väčšinu displejov by to malo stačiť (ja mám doma napríklad 1920x1200, ale bežné sú aj monitory so šírkou 2560 pixelov), podstatné je, aby to malo rozumnú dátovú veľkosť.
Preto je dobré si vybrať obrázok v rozlíšení 1366x768 až 1920x1080 podľa toho, koľko zaberá (ako hornú hranicu by som bral tých 250-300kB).
Parsek
Profil *
Velice děkuji za reakce! Moderátorovi se omlouvám, žiji v zahraničí a zapomněl jsem text projet doplněním diakritiky.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0