Autor Zpráva
slower
Profil *
Zdravim,

mel bych dotaz ohledne zobrazeni obrazku na moji web. strance kterou delam doma na localhostu v php....

pouzil jsem funkci pro upload obrazku a funkce mi vlozi obrazky do slozky...

a ted jsem se rozhodl, ze tento obrazek zobrazim na strance,

a dotaz smeruje k tomu jak udelat aby se mi obrazek zobrazil ve velikosti jake budu chtit,

takze napriklad v levem rohu budu chci mit obrazek VETSI a v pravem rohu ten SAMY obrazek budu chci mit MENSI

Děkuji předem
mimochodec
Profil
Jestli ten rozdíl velikostí bude malý, zvážil bych možnost, že bys tu velikost řešil až na úrovni html, tzn.
<img src="obrazek.jpg" width="140">
<img src="obrazek.jpg" width="130">
Ve většině případů chceš mít na stránce víc náhledů (třeba 70px) a/nebo jeden obrázek zvětšený (třeba 800px) a v těchto případech se to řeší tak, že tento náhled vytvoříš skriptem ihned po nahrání a pak používáš dva obrázky, jeden pro náhled, jeden pro plnou velikost.
Běžné taky bývá, že chceš zamezit používání obrovských obrázků, takže i tu "velkou" třeba 800px variantu vytvoříš po nahrání, stejným postupem jako ten malý náhled.
suvel
Profil
Anebo imagecopyresampled - tím se dosáhne vyšší kvalita, než na úrovni HTML.
slower
Profil *
aha, ale takhle to nemohu udělat <img src="obrazek.jpg" width="130">, protože já nebudu vědět který obrázek tam zrovna patří,

jak si psal... chci mít více náhledu, uživatel vejde na hlavní stránku a tam se mu zobrazí miniatury obrázku u produktu
a když ten produkt rozklepne zobrazí se mu v původní (plné)velikosti
Alphard
Profil
suvel:
Anebo imagecopyresampled - tím se dosáhne vyšší kvalita, než na úrovni HTML.
To není jisté, záleží na konkrétním prohlížeči.

slower:
Obvykle existují dvě velikosti obrázků, velký a náhled, to nechcete? Jestli potřebujete dynamicky měnit velikost, lze si nechat obrázek generovat na straně serveru: /images/image.php?id=82&width=220.
slower
Profil *
ano takhle bych to chtěl jeden jen náhled nevim třeba 60x80 a druhý ve skutečné velikosti, cože je asi 150x200 větší je nemam


mám tady funkce pro upload, uloženi do složky a tabulky databáze

vím, že budu muset přidat sloupec do tabulky pro náhled...

ale jak udělám script to nevím....aby se mi vlozil nahled a zaroven obrazek v normalu do stejne tabulky....

function pridatObrazek()
 $obraz       = $_FILES['fleobraz'];
$catobraz = uploadObraz('fleobraz', SRV_ROOT . 'obrazky/category/');
    
    
        $sql   = "INSERT INTO tbl_category (cat_name, cat_obraz) 
              VALUES ( '$name','$catobraz')";
    $vysledek = dbQuery($sql);

 function uploadObraz($PrvniNazev, $KamNahrat)
{
    $obraz     = $_FILES[$PrvniNazev];     
    $novyNazev = '';
    
    if (trim($obraz['tmp_name']) != '') {         

        $ext = substr(strrchr($obraz['name'], "."), 1);      

        $novyNazev = md5(rand() * time()) . ".$ext";    
        
            if (!move_uploaded_file($obraz['tmp_name'], $KamNahrat . $novyNazev)) {     
                $novyNazev = '';
            }        
    } 
    return $novyNazev;
}
Alphard
Profil
Jestli je maximální velikost 200px, ani bych to nezmenšoval, to nemá cenu. Maximálně jestli máte mobilní verzi.

Pokud jde o ten kód, nelze použít 2x move_uploaded_file(), jednou použijte copy(). Nicméně tady to ani není potřeba, můžete přemístit originál a pak z něho vytvořit (imagecreatefromjpeg()) zdroj pro zmenšení, nebo obráceně. Obecně viz http://php.vrana.cz/zmensovani-obrazku.php.
slower
Profil *
dík, snad to nějak zvladnu to přidat do toho meho kodu

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: