« 1 2 »
Autor Zpráva
SolviNa
Profil *
<img src="reklama.jpg" width="900" height="280" style="position: absolute; left: 250px">


<span style="position: absolute; top: 430px; left: 250px"><a href="homepage.html"><b>odkaz1</b></a></span>
<span style="position: absolute; top: 465px; left: 250px"><a href="page2.html"><b>odkaz2</b></a></span>
<span style="position: absolute; top: 500px; left: 250px"><a href="page3.html"><b>odkaz3</b></a></span>
<span style="position: absolute; top: 535px; left: 250px"><a href="page4.html"><b>odkaz4</b></a></span>
<span style="position: absolute; top: 570px; left: 250px"><a href="page5.html"><b>odkaz5</b></a></span>

<span style="position: absolute; top: 410px; left: 57%"><h1><font color="#9400d3">Obsah</font></h1></span>

<span style="position: absolute; top:485px; left: 465px">

<font color="white" size="4">Text</font>

</span>


Chcel by som sa spytat ci je mudre takto napoziciovat stranku, respektive ci nenastane problem napriklad pri niektorych prehliadacoch, ak toto neni to spravne riesenie mohli by ste mi prosim poradit ako by bolo spravne napoziciovat stranku? dakujem.
Fisir
Profil
Reaguji na SolviNu [#1]:
je mudre
Ne. Toto rozhodně moudré není.
SolviNa
Profil *
a mohol by som poziadat o niaku radu ohladom poziciovania ? :) dakujem
Fisir
Profil
Reaguji na SolviNu [#3]:
No, předpokládám, že kus toho kódu je menu. Samotné odkazy v menu je nejlepší obalit nějakým tagem (<div> či <menu>) a ten napozicovat (případně použít obtékání). To samé udělat s hlavičkou nebo s obsahem. Kdybys pozicoval každý odkaz zvlášť, za chvíli by jsi se z toho zbláznil.
Borius
Profil
SolviNa:
Řekl bych, že nepotřebuješ pozicování (a už vůbec ne absolutní). Vodítko:
<style type="text/css">
   #linky {margin-left:250px;}
   #linky a {font-weight:bold;width:100%;height:35px;}
</style>

<div id="linky">
   <a href="page1.html">odkaz 1</a>
   <a href="page2.html">odkaz 2</a>
   <a href="page3.html">odkaz 3</a>   
</div>
Fisir
Profil
Reaguji na Boria [#5]:
Hele, víš jak se přiřazují ID? Asi moc ne. (Takhle: <div id="linky">. Tobě tam jaksi přebývá #.)
Borius
Profil
Fisir:
Hele, vím to. Opraveno.
SolviNa
Profil *
dakujem, za voditko, su este niake dobre rady comu sa vyhnut pri rozvrhovani stranky ? :) skusal som aj stranku rozvrhnut cez tabulky ale bol v tom dost zmatok, to bola tabulka v tabulke, a po case som sa v tom stratil, tak som napisal sem, par rad od ludi ktory sa tomu venuju uz dlhsie hodne pomoze :)
Borius
Profil
Za málo.
To je příliš obsáhlé téma na to, aby se to dalo „scvrknout“ na pár vět. Na toto téma vyšlo už bezpočet knížek, a ještě větší nespočet internetových manuálů již vzniklo. Ostatně jakpsatweb.cz je celý právě o této tematice:)
SolviNa
Profil *
jj :) študujem študujem, no niekedy to neni jednoduché pochopiť :)


<style>

#menu { width: 240px; float: left; list-style-type: none; }
#menu a {color: red; text-decoration: underline;}
#menu a:hover {color: silver; text-decoration: none}

</style>

<div id="menu">

<menu><a href="#"><h2>Odkaz</h2></a></menu>
<menu><a href="#"><h2>Odkaz</h2></a></menu>
<menu><a href="#"><h2>Odkaz</h2></a></menu>

</div>


a keby tam chcem pridať #menu a:hover {color: silver; text-decoration: none; font-size: 1.2em} tak pri zväčšení odkazu sa hýbu aj ostatné, čím by sa to dalo odstrániť ? :) ďakujem
Borius
Profil
SolviNa:
pri zväčšení odkazu sa hýbu aj ostatné
To je zcela legitimní chování prohlížeče. Pokud se nějaký objekt při najetí myší zvětší (konkrétně: zvětší se jeho písmo), musí se další obsah posunout.

Takže buďto při ‘:hover’ nečinit nic, co by měnilo velikosti, nebo onu změnu patřičně ošetřit (doupravit např. padding – jiný pro ‘a’ a jiný pro ‘a:hover’).
SolviNa
Profil
j skúsim niak ten padding nastaviť, snáď sa mi to podarí :)
SolviNa
Profil
tak podarilo sa mi to niako vyriešiť, moja úprava vypadá asi takto niako....



<style type="text/css">

body, html, p, ul, li {margin: 0; padding:0; }
body {text-align: center; }

#all {margin: 0 auto; text-align: center; width: 960px; }

#hlavicka {height: 120px; padding: 20px;}

#menu { width: 240px; float: left; list-style-type: none; font-size: 1.1em }
#menu a {color: red; text-decoration: underline;}
#menu a:hover {color: blue; text-decoration: none; font-size: 1.4em; }
#menu p {height: 30px; }

#obsah {widht: 720px; float: left }

#paticka {clear: left; heifht: 38px; }

</style>


tak a teraz mi povedzte že to tak nemože byť a pojdem si to hodiť xD

<div id="menu">

<p>
<a href="#">Odkaz</a>
</p>
<p>
<a href="#">Odkaz</a>
</p>
<p>
<a href="#">Odkaz</a>
</p>

</div>
shaggy
Profil
SolviNa:
Nemôže to tak byť. Menu nemá byť v divoch a v p-aragrafoch (použi UL zoznam). Lano máš?

takto niako
niako = čiže žiadnym spôsobm, hej? Alebo si chcel napísať "nejako"?
SolviNa
Profil
jo dajme tomu že nejako, a lano kúpim xD


a otazka prečo nemôže byť <div> a <p> v menu ?
Fisir
Profil
Reaguji na SolviNu [#15]:
prečo nemôže
Může. Neměl by.
SolviNa
Profil
a je to nejaká svetoborná chyba ? :)
panther
Profil
SolviNa:
sémantika. Menu je menu, odstavec je odstavec (viděl jsi jej v knize nebo novinách). Položka menu není odstavcem ani omylem (píši položka, tedy list item a tím pádem jen a pouze LI - a je položkou menu, příp. seznamu).

Chybou je vše, co není správně. Někomu podobné chyby vadí (profesionálům, ale i dalším, kteří mají rozšířené povědomí), někomu to nevadí (začátečníci, laici, ...).
SolviNa
Profil
aha, tak teraz mi je to jasnejšie, a keď použijem, LI zobrazí sa odrážka resp. gulička pred odkazom, dá sa to niako odstrániť ?
Borius
Profil
SolviNa:
gulička pred odkazom, dá sa to niako odstrániť ?
Ano:
<style>
   #menu li {list-style-type: none;}
</style>
SolviNa
Profil
ďakujem, je chybou aj to keď sa stránka robí cez absolútnu pozíciu ?
Borius
Profil
SolviNa:
Ne, chybou to není. Pouze Ti to přidělá práci, až někdy budeš chtít nějaký obsah přidat/ubrat/rozšířit/zmenšit, a budeš pak muset hýbat se vším, co je absolutně pozicované. A ke všemu dopočítávat nové pozice.
SolviNa
Profil
Borius:
je to dosť pracné, ale celkom dobre sa stým pracuje, no predpokladám, že asi len do doby pokiaľ je kód malý, potom to bude horšie, čo by si odporúčal ty ?
Borius
Profil
Do absolutních pozic bych šel pouze tam, kde to má své opodstatnění. Ale nikoli, pokud jde o celkové uspořádání stránky nebo základních prvků. Čili bych absolutně pozicoval pouze prvek v jiném prvku, nikoli v samotném body. Dalším důvodem je to, že nikdy neznám velikost zobrazovacího zařízení (velký stolní monitor, menší notebook, malý netbook, malinký minibook, malinkatý mobil).
SolviNa
Profil
Borius:
v takomto prípade mi príde najvhodnejšia tabulka (cez celú stránku)...

tým

absolutně pozicoval pouze prvek v jiném prvku
si myslel napríklad niaký obrázok ?
panther
Profil
SolviNa:
pro tebe bude nejlepší, když na pozicování (nejen absolutní) zapomeneš. Jako začátečník ho v praktickém životě nevyužiješ, chceš-li tvořit... správně.
SolviNa
Profil
je mi to jasne :) niaka rada kde zacat ?:)
peta
Profil
Pouzij tabulku. Ja ji doporucuji kazdemu zacatecnikovi. Ma to sice sve nevyhody, ale nez zvladnes pozicovani nebo obtekani, tak je to overene stabilni reseni.

Pozicovani funguje dobre, pokud mas pozicovane prvky uzavrene do prvku s position:relative a pevnou sirkou a vyskou. Vyhybat se marginum, padingum a rameckum u obalu.

Float funguje spravne, pokud mas floatovane prvky s rozmery a jsou uzavrene do prvku s inline/inline-block a uvnitr tohoto prvku je na konci prvek s clear.

Pak je mozne pouzit jeste tabulkovy layout, ktery zvladaji nove prohlizece (FF asi 10 let), display:table a jine display. To je v podstate tabulka pomoci css. Pokud zadas spravne row, cell, pak se to zobrazi dobre.

Co se tyce H2 a pod, je dobre pouzivat prvky k tomu, k cemu jsou urceny. H2 je header level 2, nadpis urovne 2, podnadpis hlavniho nadpisu H1. Pouziva se pro obsahovou cast.
SolviNa
Profil
dikki moc za radu :) skúsim sa pohrať teda s tabuľkou. ešte raz dík
Fisir
Profil
Reaguji na petu [#28]:
Tabulky? No to si snad děláš srandu! JPW » Návody » Prvky stránek » Design pomocí tabulek
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0