« 1 2 »
Autor Zpráva
SnyX
Profil
Dobry den, zacal jsem si zkouset vytvaret webove stranky, mam zakladni html kod co jsem si napsal, ale kdyz si stranku zobrazim, ukazuje se mi az od napisu: "Nadpis tela stranky maly" Kde mam chybu? Dekuji.

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 
4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> 
<html> 
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content=" text/html; charset=windows-1250"> 
<title> 
<h1> PRVNI STANKA </h1>
<h3> Prvni stranka, druhy mensi nadpis <br> Druhy radek druheho mensiho nadpisu
</h3>
</title> 
</head> 
<body>
<h5> Nadpis tela stranky maly </h5>
<p>Prvni odstavec </p> 
<p>Druhy odstavec <br> Druhy radek druheho odstavce </p>
 Tohle je nase prvni stranka </body> 
</html> 

Moderátor Petr ZZZ:
• Tvůj projev je špatně srozumitelný, piš prosím s diakritikou.
• Titulek „Kde mam chybu? lekce zacatecnika“ nevystihuje podstatu dotazu. Příště zkus prosím vymyslet lepší.
ShiraNai7
Profil
SnyX:
1) do <title> patří pouze text, ne tagy
2) v meta tagu pro typ obsahu máš mezeru před text/html, nepatří tam

Kód by měl tedy vypadat nějak takto

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd"> 
<html> 
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> 
<title>PRVNI STRANKA</title>
</head> 

<body>

<h1> PRVNI STANKA </h1>
<h3> Prvni stranka, druhy mensi nadpis <br> Druhy radek druheho mensiho nadpisu</h3>
<h5> Nadpis tela stranky maly </h5>
<p>Prvni odstavec </p> 
<p>Druhy odstavec <br> Druhy radek druheho odstavce </p>
 Tohle je nase prvni stranka 

</body> 
</html>

Taky bych použil novější HTML 5 doctype, tzn:
<!DOCTYPE html>
namísto <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
margin
Profil *
Koukni se, co máš v <title>...</title>, jde o chybu, se kterou si většina prohlížečů neporadí.
Další chybou je, ře do sekce HEAD strkáš to, co takm nepatří, ale s tím si prohlížeče poradí a zařve ni jen validátor.
Poslední chybou, která vadí jen validátoru, při tebou použitém striktním doctype, je "pohozený" text na řádku 15, podle specifikace musí být obsažen v nějakém blokovém elementu.

Taky bys měl trochu dodržovat sémantiku, ve tvém pokusu u nadpisů.
SnyX
Profil
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
<title>PRVNI STANKA</title>
</head>

<body>

<h5 id="vlevo">Nadpis tela stranky maly</h5>
<p>Prvni odstavec</p>
<p>Druhy odstavec<br>
Druhy radek druheho odstavce</p>

</body>
</html>

Tak myslim ze by to melo byt spravne, ale ukazuje mi to porad stejne jako na zacatku, bez titlu.
edit: aha, orave ve vasem navodu na strankach ctu, ze se title ani zobrazovat nema, k cemu teda je?
ShiraNai7
Profil
SnyX:
ctu, ze se title ani zobrazovat nema, k cemu teda je?
Zobrazuje se v titulku okna stránky, respektive na záložce.
jenikkozak
Profil
SnyX:
ve vasem navodu na strankach ctu, ze se title ani zobrazovat nema, k cemu teda je?
Je to tam taky.
SnyX
Profil
Diky diky. Tohle jsem nevidel.

Mam posledni dotaz, muzete me odkazat na nejaky navod, jak vytvorit menu? Vsechno tohle formatovani, stylovani, odkazovani a tak dale uz "nejspise" chapu, co nevim, je jak udelat menu, tzn. 2 nezavisle sloupce na strance.
Jan Tvrdík
Profil
Jak udělat levé menu
shaggy
Profil
peta:
Netrep blbosti a nezavádzaj používateľov!
Moderátor Majkl578: Vyhozeno.

U css spatne zapise kod
Špatne, alebo spätne? Keďže nepíšeš po slovensky, tak druhá možnosť odpadá, ale mohol by si už láskavo začať písať s diakritikou, nemám chuť nad každým tvojim príspevkom pár sekúnd rozmýšľať, čo si chcel napísať.

SnyX:
Keď u tabuľky zle zapíšeš kód, tak sa ti celý layout rozsype a hľadaním chyby stráviš veľa času (ak ide o zložitú tabuľku, tak ti to zaberie ešte viac času).
+ ešte jedna dôležitá rada - ignoruj príspevky od peta. Vo väčšine prípadov iba opakuje to, čo napísali iní. V tom horšom prípade ti poradí úplnú blbosť (ako v tomto prípade).
SnyX
Profil
Dekuji, stejne se nejspise priklonim k tabulce, vypada nejjednoduseji a nic slozityho tam davat neplanuju.
margin
Profil *
Co se týče složitosti, tak tabulka i CSS layout jsou složité zhruba stejně, ale CSS layout je flexibilnější.
http://qu.wu.cz/webtest/jednoduche-schema-stranky.htm
SnyX
Profil
Narazil jsem na dva problémy. Nebo ani ne tak problémy, jako spíše něco co mi vadí.
Když mám na stránce odkaz, tak po kliknutí na odkaz se text jakoby obarví, asi aby lidi věděli že už na to koukali. Jde toto "obarvení" textu po kliknutí na odkaz zrušit?

Druhá věc. Jak vytvořím druhou stránku? Jak to popsat, když chci kliknout na text (odkaz) například v menu, aby to odkázalo na jinou stranu mých stránek? Nevím jestli jsem to dobře popsal. Prostě když se klikne v menu na například "info", přepne se na stránku s infem.
pcmanik
Profil
SnyX:
1. Na upravu farby odkazov sluzia tieto CSS vlastnosti:
a:link - > aplikuje sa na odkazy
a:visited - > aplikuje sa na odkazy, na ktore uz bolo kliknute
a:hover - > aplikuje sa na odkaz na ktorom sa prave nachadza kurzor

2. odkazy

Toto su zakaldne veci, tak si prosim nastuduj web jakpsatweb.cz Mi tu niesme tvoj neplateny kurz na vyucbu tvorby stranok, na webe najdes vsetko co potrebujes :)
SnyX
Profil
pcmanik
To mám nějak zakomponovat zde?

<p align="left"><a href="WWW">text <span style="color: red;">text</span></a>.</p>

edit: myslim tu odpoved 1.
margin
Profil *
SnyX:
To mám nějak zakomponovat zde?
Ne, to není dobrý postup.

Koukni do kódu stránky, na kterou jsem už odkázal, jak je to tam udělané.
http://qu.wu.cz/webtest/jednoduche-schema-stranky.htm
pcmanik
Profil
SnyX:
Keby si nebol lenivy a hodil si tie vlastnosti do googlu, alebo na jakpsatweb? Tak si najdes odpoved hned.
SnyX
Profil
Zdravim vas, po dlouhe dobe se tu zase ukazuju, mam problem s "Umisteni obrazkovych pozadi" Pozadí stránek.
Vim vlozit obrazek jako pozadi, ale nevim jak si poradit s jeho pozici.
Melo by to byt nejak takhle, ale nejde mi to. Diky za tip.
<div style="background-image: URL('adresa obrazku');background-repeat: no-repeat";background-position: 100% 500 background-position: 100% 500><br>Obsah oddílu včetně formulářového prvku<br></div>
panther
Profil
SnyX:
background-position má syntaxi background-position: left top, tzn. jedna deklarace pro obě souřadnice. Ty to tam máš dvakrát, navíc neoddělené středníkem.

100% je totéž, co right, a tím 500 myslíš co? 500 pixelů, procent, jablek, hrušek?
SnyX
Profil
Moderátor Petr ZZZ: Zklikatelněno.
panther:

Pixelů, tím by se měla určit výška, myslím. 2x to mám, poněvadž to je 2x i v návodu. (Odkaz co jsem dal na "Pozadí stránek", nadpis "Umístění obrázkových pozadí".
peta
Profil
background-position: 100% 500 background-position: 100% 500
* uprostred chybi strednik
* 500 nema jednotku
* 100% urcite nenahrazuj right, starsi prohlizece neberou, kdyz mas jednu jednotku cislo a druhou slovo
Ten navod asi pri posledni uprave nekdo doplnoval a dost spatne. Ty zapisy meli byt pod sebou a mel byt na konci kazdeho strednik, pro jistotu. Nahlasim to ke spraveni.
SnyX
Profil
Díky Peta, každopádně stále se mi nedaři. I když do odstavce vložím malý obrázek, aby to šlo dobře vidět, vybral jsem si 256x256 pixelů, tak i při tomto kódu, syntaxi, je obrázek vlevo, má být vprostřed..

<p align="left"; style="background-image: URL('http://game-stalkers.com/Stalker/2012/03/Markus-Persson-Notch-And-Minecraft-Nominated-For-The-BAFTA-Special-Award-Game-Stalkers.jpg');background-repeat: no-repeat";background-position: center center>Dlouhy text zalamovany<br>
nekolika radky</p> 

Mohlo by to být tím, že celé BODY je utvořeno v takovémhle divu?

<body>
<div style="width: 1000px; margin-left: auto; margin-right: auto;">
</div>
</body>
panther
Profil
SnyX:
vyznačím chybu, které v zápisu máš. Myslím, že dost plaveš v základní syntaxi CSS, nechceš se k ní vrátit a znovu prostudovat?
<p align="left"; style="background-image: URL('...');background-repeat: no-repeat";background-position: center center">Dlouhy text zalamovany<br>
nekolika radky</p> 

Lepší, a kratší, zápis by byl tento (s tím, že barvu vyplňovat nemusíš).:
background: barva url('...') center center no-repeat
SnyX
Profil
panther,
Tím kratšíám zápisem mi to nejde, nicméně podle tebou vyznačených chyb jsem našel řešení, díky. (Byla to první a druhá chyba. Uvozovky na konci být musí, jinak se mi celý odstavec nezobrazí.

/edit:

Tak tvou uvedená zkratka jde, jen se musela lehce poupravit. Díky.

<p align="left" style="background: url('........') center center no-repeat">text</p>
panther
Profil
SnyX:
Tím kratšíám zápisem mi to nejde
musí to jít, ty dva zápisy jsou ekvivalentní. Někde děláš chybu.

Uvozovky na konci být musí, jinak se mi celý odstavec nezobrazí.
Samozřejmě, že tam být musí, proto jsem ti je doplnil. Tys je tam původně neměl.
SnyX
Profil
panther:

Máš pravdu, omlouvám se. Udělal jsem tu chybu, že jsem zakončil uvozovkami za no-repeat", a později jsem přidával pozition a uvozovky mi vypadly.

Jedna věc. Můžu, dát místo URL adresy obrázku (pozadí), obrázek (pozadí) uložený přímo na serveru (počítači)?
panther
Profil
SnyX:
Můžu, dát místo URL adresy obrázku (pozadí), obrázek (pozadí) uložený přímo na serveru (počítači)?
proč to nezkusíš?
peta
Profil
background: barva url('...') center center no-repeat
background: #f00 url('Game-Stalkers.jpg') center center no-repeat;
Mozna to bude znit blaznive, ale mozna tam nechal slovo barva. Pak to samozrejme nefunguje :) Takze pridavam priklad.

Existuje html validator a css validator. Kontrolu je jen spravnost zapisu kodu podle pravidel html, css. Treba ti to usetri cas pri hledani chybicek.
css: http://jigsaw.w3.org/css-validator/#validate_by_input
html: http://validator.w3.org/appc/#validate_by_input
margin
Profil *
peta:
Existuje html validator a css validator. Kontrolu je jen spravnost zapisu kodu podle pravidel html, css. Treba ti to usetri cas pri hledani chybicek.
Žádný validátor nenajde chyby v inline stylech.
SnyX
Profil
Diky diky, vše už mi zatím jde, chvíli jsem si lámal hlavu s tím, jak do jedné syntaxe zakomponovat více zápisů, například velikost písma, font, barva, pozadí. Nakonec jsem toho nějak docílíl. Asi moje největší slabina, je rozdělování zapísů, někde je mezera, někde uvozovky, někde středník.
SnyX
Profil
Daly by se udělat "tvrdé" mezery? Nemyslím mezery v řádku, ale ve sloupci. Uvedu příklad, ve kterém jsem jako mezeru použil zalomení řádku, to ale není vhodné, jelikož šířky řádku jsou pevně dané.

<h1 align="center" id="head" style="background: url('.....') center center no-repeat; font-size: 90px; color: green"><br>123456789<br><br></h1>
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0