Autor Zpráva
Kate Nails
Profil
Dobré poledne všem!

Jsem tu nová a jsem spíše začátečník samouk. Zakládám tedy téma v "problémech v začátcích".

Už mám vytvořené jedny stránky pro kamaráda, vypadají celkem hezky a fungují. Momentálně tvořím web pro sebe - o nehtech. Všem tagům, css stylům a posobně se snažím porozumět bohužel zatím jen pomocí internetu a jakpsatweb.cz. Zatím jsem si tedy vždy stáhla nějaký free template a ten jsem si upravovala do toužené podoby. Stránky jsou tedy vždy index.html a další .html, pak css styl a nějaké obrázky jako pozadí a ikony a podobně. Všechno vypadá dobře, funguje dobře, ale je to "těžkopádné". Každý článek nebo stránka je nové .html a vrchní menu se všude opakuje, tudíž při jakékoliv změně musím upravit třeba dalších 50 html stránek, aby všechny měly stejné menu. Tohle bych se do budoucna chtěla naučit vyřešit, ale to na jindy...

Momentálně potřebuji vyřešit jeden hlavní problém - a to fotogalerii a nějaké nové články pomocí PHP.
Chtěla bych vás požádat o nějaký návod napsaný spíš ajko pro "lamu" než pro člověka z oboru. Pročítám si různé návody, ale nějak mi to do sebe nechce zapadnout. Jen chci pochopit, jestli lze třeba mít celé stránky .html, ale jednu nebo dvě z nich .php a jak se s nimi pak pracuje. Dokázala byh si na webzdarma.z aktivovat php a mysql, dokážu nainstalovat i program, který mi pomůže to nahrávat a vytvářet, jen nevím přesně jak pochopit to, jak to vlastně funguje.
Chtěla bych mít na stránce novinky možnost jednoduše přidat nový článek, popřípadě dát podobné možnosti několika kamarádkám, které by mohly dělat totéž, ale nemusely by mít nikde všechny soubory a php programy, aby mohly vložit novou aktualitu na stránky.

Co se týče fotogalerie, tak zatím používám free verzi jalbum (na placenou momentálně nemám finanční prostředky), ale vadí mi ty reklamy, proto hledám jinou (a popřípadě php) možnost. Našla jsem třeba Coopermine, ale nemám vůbec zdání jak s tím manipulovat. Dokonce jsem se dopracovala k tomu, že se mi podařilo upravit kód z jalba tak, že mám fotogalerii zabudovanou ve svých stránkách tak, že je tam i mé menu, footer a všechno, takže to tam hezky zapadá. Ale reklam se zbavit nedokážu a představit si snadné nahrávání nových fotek taky ne = několikát týdně měnit kód html stránky nechci. Je php řešením?

Předem moc děkuji za jakýkoliv příspěvek - sepsala jsem všechno so mě napadlo, tak to možná celkově ani nebude dávat smysl, za to se omlouvám.

Přeji všem hezký den!
peta
Profil
menu - Html iframe nebo php include() + soubor musi mit priponu .php

"lze třeba mít celé stránky .html, ale jednu nebo dvě z nich .php" - Ano

"jak se s nimi pak pracuje" - Nevim, na jakem stupni ovladas php. Ty jsi pc-uzivatel, php bezi na pc-server nekde na internetu. Php vyrobi html stranku. S html strankou se pracuje stejne jako s kazdou jinou, jen ma priponu .php. Pc-server tedy vyrobi stranku a posle ji pc-uzivateli, ktery si ji otevre v prohlizeci.

"nemusely by mít nikde všechny soubory a php programy, aby mohly vložit novou aktualitu na stránky."
Aha. Takze, viz predchozi odpoved. Kdyz mas stranku pojmenovanou html, tak pc server posle uzivateli stranku. Kdyz ji pojmenujes php, tak to jde jeste pres program php, ktery na serveru musi bezet, treba na wz.cz, jak pises. Kdyz si zvolis pc-server, kde php nebezi, tak se v prohlizeci ukaze php kod a ne html kod, ktery by php program vyrobil. Coz muze mit neprijemne nasledky, protoze se do nej pisi obvykle hesla (pro mysql, treba, nebo cely ucet, pokud jsou obe shodna).

S Coopermine by mohl byt na wz.cz problem. Psalo tam par lidi do fora, kdysi, mam pocit.

"Je php řešením?"
Ano, muzes si to napsat sama. "Ale reklam se zbavit nedokážu" Mala upravou php kodu a reklamy jsou pryc :) Takze to napsani bude asi tezsi...

"přidat nový článek" - Co to znamena?
Text? = guestbook
Text + obrazek? = nejaky cms, asi tam chces i vizualni editor, abys nemusela psat html znacky

Jakysi program na php galerii mam, asi je to ale upravene z intervalu, uz nevim...
http://peter-mlich.wz.cz/web/php/pr/ppgal.rar

Kod pro nahravani souboru + seznam souboru:
http://peter-mlich.wz.cz/web/php/pr/upload/upl.txt
- Je to takove trosku pomichane php s html kodem a neni to moc stastne pojmenovane, ale neva. Na zacatku je html formular. To je jasne. Pak je tam <?php a zacina php kod. Prvni cast zjisti prava pro zapis do adresaru. Druha cast provede presun souboru z html formulare na pc-server. treti cast zobrazi seznam souboru v adresari. Vysvetlivky k php prikazum jsou v manualu na php.net. Vic nepotrebujes. Seznam souboru upravis na vypis obrazku a mas vlastni galerii.
$t.="<br>".$value; => $t.="<br><img src=\"".$value."\"/>";
Uplne stejny princip pak pouziva vizualni editor pro vkladani obrazku do clanku.
    $from = $file['tmp_name']; // jmeno souboru 
    $to   = $Dto."pokus.jpg"; // tvuj adresar a jmeno souboru
    ...
    move_uploaded_file($from,$to) || copy($from,$to); // prikaz pro nahrani souboru z docasneho tmp adresare na pc-server do tveho adresare
Edit:
Aha, jeste jedna vec, soubor se musi jmenovat upl.php, protoze je tam html kod <form action="upl.php"
Kate Nails
Profil
peta:
Ahoj Peto.

Moc Ti dekuji za rychlou odpoved. Odpovedel jsi mi na vsehno. Pokusim se s tim nejak poprat a o neco se na svych strankach s php pokusit. Bude to asi nejakou dobu trvat.

Jeste jednou diky za rozsahle rady, vazim si jich. Preji Ti pekny den!

K.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: