Autor Zpráva
Stalker
Profil
Zdravím,

měl jsem zde v posledních týdnech pár dotázů na moje stránky co právě tvořím, avšak mám pocit, že to celé bylo špatně a komplikovaně napsáno, a proto začnu od začátku a chtěl bych názory zkušenějších.

Vzorové stránky: www.ritc.ic.cz

Kód:

  #poz1{                                          /*Pozadi s bannerem a navigaci pod cerveny cary*/
    background: url(img/poz1.jpg) no-repeat;
    background-position: center;
    width: 800px;
    height: 487px;   
  }
  #poz2{
    background: url(img/poz2.jpg) repeat-y;      /*pozadi 1px stred*/
    width: 800px;
    height: 1px;
  }
  #poz3{                                       /*pozadi paticky*/
    background: url(img/poz3.jpg) no-repeat;
    width: 800px;
    height: 84px;    
  }

<body>     
    <div id="poz1">
    </div>
    <div id="poz2">
    </div>
    <div id="poz3">
    </div>
</body

1. Takto se správně dělá pozadí skrz html a css? (Přes prázdný divy v html)
2. Když budu do budoucna vkládat text, jako navigační menu, prostý text do novinek, nebo například text pod patičku, tak příslušný text můžu vložit i do divů pod tyto tři pozadí, nebo je musím nastrkat mezi ně?

PS: Když neurčím v CSS výšku jednotlivým prvkům, tak se pozadí vůbec nezobrazí, to je normální? Já myslel, že výška není podstatná.
roboti006
Profil *
Tak z vlastní zkušenosti vím, že pokud je prvek prázdný (nemá obsah mezi počáteďním a koncovým tagem), nebo nemá nastaveny přesné rozměry, tak se mi nezobrazí. Nevím, jestli je o tak správně, ale dělá mi to tak.
1. Myslím že ano, ale přidal bych uvozovky k názvu souboru, a přidal background-position, aby ti to nelítalo...
2. tento dotaz moc nechápu, ale myslím, že to je na tobě, podle toho jak chceš, aby to vypadalo. Já vřele doporučuju dát texty do předpřipravené šablony, tedy do těch divů.
Snad pomůže...
weroro
Profil
Stalker:
Když neurčím v CSS výšku jednotlivým prvkům, tak se pozadí vůbec nezobrazí, to je normální? Já myslel, že výška není podstatná.
Pokiaľ DIV nič neobsahuje (text, img a pod.), tak sa nemá prečo rozťahovať na výšku. Zadefinované pozadie divu (background) nemá na výšku divu žiadny vplyv.
Stalker
Profil
Pozadí se opravdu nezobrazí, pokud tam není text, který by zaplňoval celou výšku pozadí od vrchu až dolů, takže nechám rozměry.

Jinak díky za obě dvě odpovědi, pomohly :) Venku je hnusně, takže můžu pokračovat v kódování .-)
Stalker
Profil
Ještě jeden dotaz.

Vzorové stránky: www.ritc.ic.cz

Celý html kód mám obalený DIVem "telo". V CSS mám nastylované, že DIV je široký 800px a má margin: auto. Ovšem když odstraním styl margin: auto, nebo rovnou celý DIV, tak se mi celá stránka posune vlevo a není vycentrována. Je to normální? Já myslel, že tam nějaký styl margin: auto; vůbec nemusí být, aby bylo pozadí na středu.
weroro
Profil
To by si musel to pozadie zadefinovať priamo do body a muselo by byť v jednom celku a nie rozdelené na tri časti ako to máš teraz.
Stalker
Profil
weroro:
Aha, tak díky :) Rozřezaný to být musí, protože když bude hodně textu, tak potřebuji, aby se to v závislosti na jeho délce roztahovalo.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0