Autor Zpráva
MarkBA
Profil *
Ahojte,
Dá sa načítať externý font (napr. google font: <link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Gilda+Display' rel='stylesheet' type='text/css'> ) z externého css súboru? Ako musí byť tento zapísaný, aby to fungovalo?

Ďakujem
margin
Profil *
@import url(http://fonts.googleapis.com/css?family=Gilda+Display);
Nebo máš na mysli něco jiného?
MarkBA
Profil *
Neviem načo sa tento import používa.. myslím to, čo si mi poradil.
Mne ide o načítanie font-u písma, kt. poskytuje google. Aby si ho mohol použiť, potrebuješ mať v hlavičke napísaný tento css link:

<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Gilda+Display' rel='stylesheet' type='text/css'>

Moja otázka je, či môžem tento zápis použiť aj do externého css súboru, alebo musí byť manuálne vpísaný do hlavičky každej stránky webu..
Davex
Profil
MarkBA:
@import se používá v tom externím css souboru, protože tam <link> použít nemůžeš.
Chamurappi
Profil
Reaguji na MarkaBA:
Aby si ho mohol použiť, potrebuješ mať v hlavičke napísaný tento css link
Potřebuješ mít přilinkované externí CSS z dané adresy. A je jedno, jakým způsobem ho přilinkuješ.

či môžem tento zápis použiť aj do externého css súboru
Ne, to je HTML kód. V CSS souboru by nefungoval.
MarkBA
Profil *
Davex
OK rozumiem..

Chamurappi
Znamená to teda, že ak chcem tento kód (google font) použiť, musí byť vpísaný v každej stránke v hlavičke? Nejde to nijak zapísať pomocou externého css súboru?
Chamurappi
Profil
Reaguji na MarkaBA:
Jde. Viz příspěvky #2, #4, #5 a #7.
Jestli nevíš, co je @import, nastuduj si to.
MarkBA
Profil *
Chamurappi
Myslím, že som sa nič nové nedozvedel : / asi zle kladiem otázku..
Davex
Profil
MarkBA:
Znamená to teda, že ak chcem tento kód (google font) použiť, musí byť vpísaný v každej stránke v hlavičke?
Nemusí, ale může.

Nejde to nijak zapísať pomocou externého css súboru?
Jde, pomocí @import (viz [#2] margin) v externím css souboru.

Co se chceš vlastně dozvědět?
MarkBA
Profil *
Skúsim ešte raz. Existuje možnosť získať font písma od google. Jeho kód, kt. musí byť v hlavičke web stránky je:

<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Gilda+Display' rel='stylesheet' type='text/css'> (toto je html kód ako uviedol Chamurappi)

Následne priradím font k textu klasickým spôsobom niektorým z tagov (span, div, p, a pod.). Takto to pekne funguje.

Ale ako mám tento kód (pravdepodobne s použitím @import) zapísať do externého css súboru, aby bol tento font natiahnutý pre všetky stránky, ktoré načítavajú tento externý css súbor.. ? Margin mi síce vypísal kód s @margin na začiatku, ale nefunguje, keď ho vložím do externého css súboru.
Dúfam, že je to zrozumiteľnejšie, ospravedlňujem sa ak nie.
margin
Profil *
MarkBA:
http://interval.cz/clanky/css2-at-rules-aneb-pravidla-zavinace/
V článku najdeš k importu pár informací, i takové, které na JPW nejsou, a můžeš zkoušet.

asi zle kladiem otázku..
Už jsi zkoušel zapsat @import do externího CSS souboru?
MarkBA
Profil *
Toto mám uvedené v css súbore:


@import url (http://fonts.googleapis.com/css?family=Allura);

body
{
background-image: url("images/pozadie.jpg"); background-attachment: fixed;background-color:black
}

.pravalista
{
position:absolute;top:150px;left:855px;width:140px;height:795px;background-image:url(darkvingp1.JPG)
}

.poz
{
background-image:url('images/kvetpozadie.png')
}

a {text-decoration:none}
a:link {color:grey}
a:visited {color:grey}
a:active {color:black}
a:hover {color:#505050}

Tento css súbor mám riadne nalinkovaný v stránke pomocou html kódu. Všetko funguje až na prvý riadok, kde je @import, ktorý má natiahnuť daný font. Pri texte, kde chcem tento font použiť (Allura) to však nejde.
Davex
Profil
MarkBA:
Pri texte, kde chcem tento font použiť (Allura) to však nejde.
Jestli to nebude tím, že nikde nedefinuješ použití toho fontu a prohlížeč neumí odhadnout, kde bys ho chtěl mít. Chybí tam něco jako font-family.

Třeba

body {
  font-family: Allura,cursive;
}
MarkBA
Profil *
Davex:
V stránke je riadne definovaný text, ktorý má byť vo formáte Allura. Ako píšem, funguje to, pokiaľ mám v danej stránke v hlavičke vpísaný html kód (uvedený na začiatku tejto diskusie), ktorý sa odkazuje na úložisko požadovaného fontu. Nefungujem pokiaľ to mám zapísané v css externom súbore. (pre kompletné info: všetko ostatné mi z externého css súboru stránky riadne načítavajú)
Davex
Profil
MarkBA:
Prosím o odkaz na živou ukázku.
Str4wberry
Profil
MarkBA: Možná bude chyba někde jinde. Tato ukázka funguje? Je každý nadpis jiným písmem? Pokud ano, něco děláte špatně.
margin
Profil *
@import url (http://fonts.googleapis.com/css?family=Allura);
Máš mezeru navíc v místě, kde nesmí být, je to stejné, jako u background image, tam to máš správně.

Na stránkách Google fonts API jde všechno naklikat, nemusíš se pouštět do lidové tvořivosti, to si nech na později, až získáš zkušenosti
http://www.google.com/webfonts#UsePlace:use/Collection:Allura
V prvním bodu vybíráš tučnosti, písmo Allura je dostupné jen jako normal (400)
Ve druhém bodu volíš znakové sady
Ve třetím bodu si vybereš, jakým způsobem budeš mít písmo vložené do stránky, jsou tam tři možnosti a kód stačí zkopírovat, vyhneš se chybám a je to i rychlejší.
MarkBA
Profil *
Páni, ďakujem vám.
Mal som ako píše Davex medzeru za "url" .. (netuším, prečo som ju tam vložil). Teraz je už všetko funkčné - "google font" je riadne natiahnutý do stránok pomocou zápisu v externom súbore css.
To, že google font-y celkom nepodporujú českú a slov. diakritikou skúsim riešiť mimo tejto diskusie, ak na niečo nedojdem.
margin
Profil *
MarkBA:
To, že google font-y celkom nepodporujú českú a slov. diakritikou skúsim riešiť mimo tejto diskusie, ak na niečo nedojdem.
Allura všechny české i slovenské znaky obsahuje, jak je zprovoznit, jsem psal výše [#17] v bodu dva.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0