Autor Zpráva
Stalker
Profil
Vzor: www.ritc.ic.cz/rank1.php

Momentálně bych neřešil design a vzhled tabulky, to ještě budu nějakým způsobem upravovat a zatím nemám představu, jak by měla tabulka vypadat. Nicméně to není momentální problém.

Zajímá mě, zda lze nastavit šířka jednotlivých sloupců. Tzn. aby "#" mělo šířku například 15px, "Nick" měl šířku 150px a "Body" šířku 40px. Ano, jistě to lze, například přidáním třídy jednotlivým buňkám, ale to mi přijde strašně zdlouhavé, komplikované a nepraktické.

Například pomocí css 3 lze jednoduše nastavit lichým a sudým řádkům jinou barvu, tak mě napadlo, zda by např. pomocí css 3 nešla lehce nastavit šířka 1. 2. a 3. sloupci.

Děkuji za typy a rady
jenikkozak
Profil
Table-layout
Taurus
Profil
Jsi si jistý, že to minimum času na sepsání pár znaků kódu je horší jak si hrát s CSS 3, které není všude funkční?
Str4wberry
Profil
Na to stačí CSS 2.1 funkční od Exploreru 7.
tr th:first-child {width: 15px}
tr th:first-child+th {width: 150px}
tr th:first-child+th+th {width: 40px}

Osobně bych ale i tak doporučoval napsat místo toho třikrát class='xxx', pokud není problém zasahovat do HTML kódu. Bude se to lépe do budoucna udržovat.
Trejpa
Profil
Stalker:
Nemusíš šířky nebo třídy nastavovat všem buňkám, stačí jen těm na prvním řádku. Nebo značkám sloupců <col width=15><col width=150><col width=40> nebo <col class=sloupec1><col class=sloupec2><col class=sloupec3>.

Nebo můžeš zadat celkovou šířku tabulky a pro šířky sloupců použít poměrovou konvenci s hvězdičkami nebo procenty.
Stalker
Profil
jenikkozak:
Když zadám šířku pouze <th> buňkám, tak to funguje i bez table-layout: fixed; na co ta funkce tedy je?

Taurus:
Netuším právě. CSS 3 neznám, ale když píšeš to co píšeš, tak zřejmě nebude vhodné používat ještě CSS 3.

Str4wberry:
Díky za jeden ze způsobů. Rozšířil si mi obzory :)

Trejpa:
Tvůj způsob mi přijde nejjednodušší a neprostší. Je dobré, že to lze nastavit pouze těm prvním a ostatní do "zdědí".

Btw. mě funguje i takto jednoduchý zápis:
<th style="width: 20px">#</th>
<th style="width: 150px">Nick</th>
<th style="width: 40px">Body</th>

Je to v pořádku? Jaktože jsem to nezkusil i předtím. Nějak jsem se v tom asi trošku zamotal :))
margin
Profil *
Stalker:
Když zadám šířku pouze <th> buňkám, tak to funguje i bez table-layout: fixed; na co ta funkce tedy je?
Není to funkce, ale CSS vlastnost, k čemu slouží je popsáno v odkázaném článku. Rozdíl poznáš, když někdo bude mít nick delší než 150px.

Je to v pořádku?
Atribut style popírá jednu ze základních myšlenek moderního formátování, tedy oddělení struktury a vzhledu.
Je to skoro totéž, jako <th width=20>.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: