Autor Zpráva
Adrifinel
Profil
Znovu se tak nějak vracím k webu a potřebovala bych poradit s pár maličkostí.

První je obtékání textu:

http://digitalnimonstra.cz/povidky.php

Nemůžu dostat ty odrážky z toho obrázku. Zkusila jsem to různě zarovnat, ale ty odrážky jsou tam jak přibité.

Druhou věcí je:

http://digitalnimonstra.cz/hudba2.php

Když zmenším stránku stránku, tak mi tabulka vedle obrázku odskočí. Nevíte jak ji udržet na své pozici? Zkoušela jsem nastavit šířku jak v procentech tak i normal v px.

http://digitalnimonstra.cz/digimonchampionship.php

Nevíte, co jsou ty čáry v obrázku?
user243
Profil
pro odstranění odrážek nastavte seznamu list-style: none;
tabulka odskočí, protože obalovací div má nastavenou šířku v procentech, stejně tak tabulka a ještě další věci, řešením by bylo nastavit pevnou šířku;
ty čáry přes obrázek jsou způsobeny rámečkem nadpisu, protože je jeho barva stejná jako barva pozadí textu, tak není přímo v něm vidět, ale naneštěstí překrývá i tabulku;
margin
Profil *
Adrifinel:
Nevíte, co jsou ty čáry v obrázku?
http://digitalnimonstra.cz/style.css řádek 104
#pagemain div h3,#pagemain div .navigation{border:1px solid#00254A;font-size:120%;line-height:230%;padding-left:2em;min-height:24px;height:26px;font-weight:700;position:relative;text-transform:uppercase;margin:0}
Adrifinel
Profil
Já bych je právě nechtěla odstranit, ale aby se šoupnuly ;)
Pokud by to teda bylo možné.


Změnila jsem původních "65%" na hodnotu "340px" stránka se přesto chová stejně jako když jsem použila procenta.
user243
Profil
seznam můžete posunout například pomocí margin-left;

problém je, že procenta používáte skoro všude; takovým rychlým řešením by bylo dát celý kód webu mezi tagy <body> do jednoho velkého obalového divu a nastavit mu:
<div style="width:1300px;min-height:100%;margin:0 auto;position:relative>
a ještě tagům html a body výšku 100%
Adrifinel
Profil
Vaše řešení se při součastném nakodování webu nedokážu jaksi představit.

Mohl byste mi to v rámci mého css http://digitalnimonstra.cz/style.css vysvětlit trochu podrobněji?

Zkusila jsem dát

    <style>
ul {margin-left: 10px}
</style>


Pač to chci pouze na této strance a připadá mi jaksi zbytečné proto psát řádek v css.
Odrážky se nešoupnou a rozhodí se stránka, kupodivu to zkracuje pozadí buttonů.
Trejpa
Profil
Adrifinel:
Asi to nebude úplně podle představ, ale od odrážek nad obrázkem ti pomůže nastavení pravého marginu pro plovoucí odkaz s obrázkem. Ty vlastně plaveš obrázkem místo odkazem (proč?), tak možná rovnou margin obrázku.

Pro (ostatní) seznamy si nastav levý margin. Mimochodem, ty další odrážky nemáš v seznamu a vůbec je ta struktura značek podivná.
Adrifinel
Profil
<a href="images/kronika.png" target="_blank" style="margin-right: 5px"><img src="images/kronikaa.png" alt="dusk" align="left"  width="168" height="250"></a>

Zkusila jsem třeba toto a vůbec se to nikam nepohnulo.

Ty ostatní odrážky jsem dala do ul. :)

Levý margin je myšleno pro celý web, že?
Trejpa
Profil
Adrifinel:
Plave odkaz, ne obrázek (tzn. obrázek bez alignu):
<a href="images/kronika.png" target="_blank" style="margin-right: 3ex; float: left;"><img src="images/kronikaa.png" alt="dusk" width="168" height="250"></a>



Nicméně koukám, že v Internet Exloreru to moc nepomohlo.
Adrifinel
Profil
Na IE jsem zatím nekoukala... to bude asi horší...

Jestli dobře rozumím, tak
style="margin-right: 3ex; float: left; mi umožní zarovnat požadované prvky dle potřeby bez toho, abych musela nastavovat každému prvku zvlášť zarování, že?

Přemýšlím totiž jestli je "vhodnej" zápis kdy použivám align jak na obrázek tak na tabulku, které chci vedle sebe...

A malej dotaz, co může způsobat, že má text nepříjemnou vlastnost dělat mezery?
user243
Profil
Adrifinel:
Vaše řešení se při součastném nakodování webu nedokážu jaksi představit.
<!DOCTYPE HTML>
<html>
  <head>
<style>
html, body {
    height: 100%;
}
#obal {
    margin: 0 auto; 
        width:1300px;
      text-align: left;
    min-height: 100%;
    height: auto !important;
    height: 100%;
    position: relative;
}
</style>
</head>

<body>
<div id="obal">
<!--
tady bude zbytek vašeho kódu jak tam leží, běží;
--->
</div>
</body>
</html>

style="margin-right: 3ex; float: left; mi umožní zarovnat požadované prvky dle potřeby bez toho, abych musela nastavovat každému prvku zvlášť zarování, že?
toto je in-line zápis stylu a platí jen pro daný tag, takže jestli chcete stejně nastylovat něco dalšího, je lepší použít třídu s těmito vlastnostmi;

ty mezery způsobuje typ zarovnání, máte tam justify (do bloku), které se snaží mít levé i pravé okraje řádků přesně pod sebou;
navíc používáte text-indent (odsazení prvního řádku) - na tak malém textu se mi to moc nelíbí a bez toho vypadá i to zarovnání do bloku lépe;
Adrifinel
Profil
Odsazení prvního řádku mám na celém webu, protože jinde mám zase dlouhé texty. A tam zase to vypadá lépe právě zase toto... nebo mě příjde, že je lepší to odsazení prvního řádku.

Na té zrovna konkrétní stránce nic moc není, protože je to pořád vše rozdělané a celkově to potřebuje dát dohromady, o což se snažím už pár let a zatím jen s malými výsledky, navíc je to takovej "rozcestník". Ale když kouknete jinam, tak zase mám "několikastránkové slohy" a ty by se asi bez toho osazení četly špatně.

Takže dotaz: Lze udělat, aby bylo justify, odsazení a nedělaly se mezery?

Jinak dík, tamto se úspěšně vyřešilo :)

edit: jen taková maličkost, toto nastavení mi dělá to, že při menším rozlišení lišta dole není přes celé... je tam takové modré místo, které tomu vadí.
Myslím, že proto, tam byly ty procenta, aby to bylo stejné při rozlišení.
Nebo nějak nastavit tu lištu, akorát co jsem koukala, tak ta reaguje kupodivu na vnitřek webu...

A taky mi to pak rozchodí na této stránce uspořádání tabulek
http://digitalnimonstra.cz/dmo.php
(kdyby něco tak by tabulky měly bejt uprostřed a postavy okolo)

a když přepněte rozměry, tak to na menším máte moc prázdného místa okolo a když se vrátíte zase zpět, tak musíte rolovat do strany.
user243
Profil
Adrifinel:
Takže dotaz: Lze udělat, aby bylo justify, odsazení a nedělaly se mezery?
no, můžete u dlouhého slova určit, v kterém místě se má případně rozdělit pomocí tagu <wbr> a pomlčku přidat entitou &shy;
nějakédlouhéslovoconámkaazívzhledserozdělítady&shy;<wbr>atadybudeužnanovémřádku

... toto nastavení mi dělá to, že při menším rozlišení lišta dole není přes celé...
měla jste tam procenta, které nemám rád, a lišta se tam zobrazí právě proto, protože prohlížeč ví, že je web širší než okno prohlížeče;
kdyby tam byly ty procenta, tak může být okno ve velikosti třeba krabičky od sirek, ale bude to pořád 100%; procenta to tuším počítá z elementu nad ním, takže kdyby něco mělo šířku 100px a bylo relativně pozicované, tak by ostatní věci v tom bloku počítaly, že 100% == 100px, ale možná se pletu;
procenta raději ne;

kdyby něco tak by tabulky měly bejt uprostřed a postavy okolo
mně se to v chrome zobrazuje asi dobře, dvě tabulky pod sebou a okolo postavy;
Adrifinel
Profil
Víte ono se spíše ale doporučují procenta, protože to pak je stejné na všech počítačích. Což u pevné šířky jaksi moc nejde nebo jsou s tím problémy. Preferuji, aby se vše zobrazilo stejně.
pevná šířka stránky tady doporučuji si předčíst komentáře ;)

Edit tak jsem to vyřešila pomocí max a width, akorát, že pak:

http://digitalnimonstra.cz/poj.png

a tabulky odskočí od sebe:

http://digitalnimonstra.cz/poji.png
user243
Profil
dělalo se všechno kolem 700px, ale na to je Váš obsah příliš široký, je to také 4 roky staré vlákno;
já procenta nedoporučuji; s procenty se to nezobrazí všude stejně, protože jsou to procenta; s pevnou šířkou není problém, to je blbost, jen je to potřeba dobře napsat;

také by se mohl připojit někdo jiný a napsat svůj názor;
Adrifinel
Profil
Já naopak mám zkušenost, že se to právě zobrazuje stejně s %.
Dneska je myslím optimální na 960px - 1024px, četla jsem, že 800px se dneska už moc nepoužívá.

Dobře napsat... hlavně by člověk měl myslet na různá zobrazení. A někdy nakodovat není až tak snadné...

Jo mohl by se, ať si tu nepovídáme jen my dva :D

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: