Autor Zpráva
Baworek
Profil
Ahoj.

Mám 17r. a mám záujem robiť kvalitné stránky.
Mám prehlad v Html a CSS no som len začiatočník.

Začal som pred pár mesiacmi a stále sa sekám v niečom.
Chcem toho moc no neviem kde čo a ako.... :-(

Môj problém je hlavne kombinovaním jazykov PHP,MYSQL,HTML,JavaScript.
Chcel by som stránku ktorá má menu ale i registráciu,pridávanie noviniek a administráciu čo poskytuje PHP.
Často som uvažoval o wordpresse no ja chcem niečo originálne a svoje.

Neviem kde začať potrebujem od vás pomoc :-)
Základ viem čo sa týka písania tagov alebo v css upravovať danú vec.
No je tu niekto koho by som mohol poprosiť o Skype alebo ICQ ?
Po prípade ma kontaktujte sami na Skype: klobaska70 alebo ICQ: 636142701
Mam len stručné otázky. Nebudem vás zaťažovať dlho :-)
soucekgns
Profil
Zkus http://www.tvorba-webu.cz/, je tam dobrý začátek na js a php (kontrola formulářů a jiné)
Tady je kompletní 100 seriál jak to přes php a mysql skloubit vše dohromady http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=171 Úvod do databáze je někde mezi 35. a 45. dílem...

Nevim jak bychom ti měli jinak poradit, když neznáš základ. Pokud potřebuješ něco konkrétně, napiš do diskuse...
Joker
Profil
Baworek:
Můžete vyzkoušet i připravovanou učebnici PHP. Sice to je pořád jen rozpracovaná verze, ale už tam je spousta užitečných informací.
Pracovní verze je na php.it-joker.cz a připomínky se dají psát k jednotlivým kapitolám tady.
peta
Profil
"CSS no som len začiatočník"
V tom pripade nepouzivej float a position, dokud nepochopis, co je treba tam pro ktery prohlizec pohlidat, pouzij misto toho tabulky pro sloupce nebo zmen display na inline pro radek (ul,li {display:inline;margin:0;padding:0;}).

"Môj problém je hlavne kombinovaním jazykov PHP,MYSQL,HTML,JavaScript. "
V tom ti muze pomoci prohlizet si zdrojovy kod (www prohlizec FF, prave tlacitko, zobrazit zdrojovy kod) a osobne doporucuji funkci sprintf (Example #4) pro vypis retezcu. Vysledny html kod muzes tez zobrazit , kdyz si to ulozis do promenne a pak pouzijes echo htmlspecialchars($prom).
(opraveno)
jenikkozak
Profil
peta:
V tom pripade nepouzivej float a position, dokud nepochopis, co je treba tam pro ktery prohlizec pohlidat, pouzij misto toho tabulky pro sloupce nebo zmen display na inline pro radek (ul,li {display:inline;margin:0;padding:0;}).
Ty, peto, hlavně ať tě nikdy nenapadne dělat webové stránky v něčem jiném, než je Word. Radit lidem, aby místo kaskádových stylů používali na rozvržení stránky tabulky, není úplně normální.

a osobne doporucuji funkci spritf
Zase sis vzal do hlavy něco, čeho se nemůžeš zbavit?
Petr ZZZ
Profil
Reaguji na petu:
„osobne doporucuji funkci spritf “
Na odkázané stránce čtu sprintf. Když už do tebe nejsme schopni za pět let natlouct diakritiku, mohl bys aspoň odborné výrazy psát bez chyb. ;-)
peta
Profil
OT jenikkozak:
Rozlozeni stranky je normalni, bezne a snadnejsi nez pomoci css k udrzeni stability stranky. Kazdy, kdo radi zacatecnikovi opak neumi obvykle udelat stabilni css layout pro ruzne prohlizece. Casto tabulku pouzivam pro hlavicku a paticku uz pres 15 let. Ve wordu jsem stranky nedelal nikdy.
Ja myslim, ze osobni vylevy patri spis na mail.
jenikkozak
Profil
peta:
Výpočet šířky buňky tabulky není o nic jednodušší a předvídatelnější než použití plavání. Používání tabulky na rozmístění prvků na stránce se už dlouhou dobu pokládá za nesprávné, není proto žádoucí, abys začátečníkům tvrdil opak. Jako jediný. Jen aby ses ukázal jako mučedníček, s jehož názory nikdo nechce souhlasit.

Casto tabulku pouzivam pro hlavicku a paticku uz pres 15 let.
Používáš ji blbě, ale to je tvůj problém.
peta
Profil
jenikkozak > peta
„V tom pripade nepouzivej float a position, dokud nepochopis, co je treba tam pro ktery prohlizec pohlidat, pouzij misto toho tabulky pro sloupce nebo zmen display na inline pro radek (ul,li {display:inline;margin:0;padding:0;}).“
Ty, peto, hlavně ať tě nikdy nenapadne dělat webové stránky v něčem jiném, než je Word. Radit lidem, aby místo kaskádových stylů používali na rozvržení stránky tabulky, není úplně normální.

peta > jenikkozak
Rozlozeni stranky je normalni, bezne a snadnejsi nez pomoci css k udrzeni stability stranky. Kazdy, kdo radi zacatecnikovi opak neumi obvykle udelat stabilni css layout pro ruzne prohlizece. Casto tabulku pouzivam pro hlavicku a paticku uz pres 15 let. Ve wordu jsem stranky nedelal nikdy.
Ja myslim, ze osobni vylevy patri spis na mail.

jenikkozak > peta
Výpočet šířky buňky tabulky není o nic jednodušší a předvídatelnější než použití plavání. Používání tabulky na rozmístění prvků na stránce se už dlouhou dobu pokládá za nesprávné, není proto žádoucí, abys začátečníkům tvrdil opak. Jako jediný. Jen aby ses ukázal jako mučedníček, s jehož názory nikdo nechce souhlasit.
„Casto tabulku pouzivam pro hlavicku a paticku uz pres 15 let.“
Používáš ji blbě, ale to je tvůj problém.

peta > jenikkozak
"Výpočet šířky buňky tabulky není o nic jednodušší"
Nesouhlasim. Pomoci css u tabulky nastavis border, collapse na nula, takze sirka bunky bude odpovidat sirce sloupce.
"už dlouhou dobu pokládá za nesprávné"
Nesouhlasim. Toto rozsiruje par lidi. Podobne jako o iframech. Podobne jako, ze w3c je zakon. Obe reseni maji sve vyhody a pro zacatecnika prevazi vyhody tabulek nez resit problemy s css layoutem. Ani na jakpsatweb neni stabilni css layout, ktery by se nerozpadl, kdyz do nej pridas floaty nebo tabulky nebo zvetsis pismo v prohlizeci nebo pouzivas IE a pridas si tam ramecek, tak se ti to zalomi pod sebe a podobne chyby. Kdezto tabulka si svuj vzhled drzi. V pripade position dochazi pri mensim okne treba ke ztrate scrollbaru okna a soucasne preteceni textu treba doprava. Bez scrollbaru se na ten text nedostanes a pulka textu nic moc ke cteni. Jen se mrkni do fora Nazor na stranku a udelej na tech webech hard testy na vsechno, co te napadne. Css layout je tedy naprosto nepredvidatelny, pokud ho nedela clovek, co css rozumi a predvida dopredu. Coz novacek ani ty nejste.
Jestli chces, priprav si 3 stranky delane novacky pomoci css float, 3 position a 3 tabulkami a udelame na nich testy spolecne. A ja ti ukazu, proc si myslim, ze se ti to v css rozsype.

OT: Mimochodem, k tem odkazum, cos mi posledne smazal, asi ti to nedali pred smazanim precist, ale vetsina odkazovanych stranek zde na foru ma mene komentaru v kodu nez jsem tam mel ja.
Moderátor jenikkozak: Přesunuto z duplicitního vlákna.
Chamurappi
Profil
Reaguji na peta:
Ani na jakpsatweb neni stabilni css layout, ktery by se nerozpadl, kdyz do nej pridas floaty nebo tabulky nebo zvetsis pismo v prohlizeci nebo pouzivas IE a pridas si tam ramecek, tak se ti to zalomi pod sebe a podobne chyby.
JPW používá absolutně pozicovaný layout, tamní sloupcová vazba se nemůžou nikdy rozpadnout.

V pripade position dochazi pri mensim okne treba ke ztrate scrollbaru okna a soucasne preteceni textu treba doprava.
Máš ukázku? Podobný jev si dovedu představit jen u fixního pozicování a to je stejně samotnou tabulkou nenapodobitelné.

Css layout je tedy naprosto nepredvidatelny, pokud ho nedela clovek, co css rozumi a predvida dopredu.
Ale pokud CSS aspoň trochu rozumí, tak mu dává více možností, takže je pro začátečníka lepší, když se snaží mu porozumět, než když strčí hlavu do písku (a hlavičku do buňky tabulky).

Jestli chces, priprav si 3 stranky […]
Ty něco divného tvrdíš, důkazní břemeno je na tvé straně, ty by sis měl připravit ukázky. Ukázky a experimenty jsou pěkná věc, ale dokazovat cokoliv tobě je časově náročné a zbytečné, protože jsi paličák a stejně nikdy neuznáváš své omyly. Tak proč ztrácet čas?

OT: Mimochodem, k tem odkazum, cos mi posledne smazal
Neotravuj furt. Tímto ti zakazuju stěžovat si na moderátory i na mém e-mailu. Každé další obtěžování bude potrestáno týdenním banem. Jestli se chceš někomu vypovídat, jak jsme zlí, pořiď si třeba pejska.
Moderátor jenikkozak: Přesunuto z duplicitního vlákna.
Baworek
Profil
Čo sa týka tabuliek a iných vecí čo niektoré prehliadače nezobrazia a niektoré áno tam to platí "moz-" "webkit-" ? alebo je ešte niečo iné ?
pcmanik
Profil
Baworek:
Vačšina vlastností, ktoré potrebuješ na stránku pisition, float atd. funguje vo všetkých prehliadačoch len peta ti tu hovorí hlúposti. Maximálne môžeš mať problém s position fixed v IE 6. Takisto tabuľky fungujú vo všetkých prehliadačoch spoľahlivo. Keď si chceš porovnať podporované vlastnosti naprieč prehliadačmi pozri sa sem.
peta
Profil
Tabulky funguji spolehlive. Css float a position funguji s problemy, je treba to peclive zapsat. Jenze vetsina prikladu na webu ukazuje jen zjednodusene zapisy typu float:left a tim konci. Jenze problem je slozitejsi, kdyz mas floatovanych veci vic, mas tam ruzne marginy, pouzivas doctype, ktere ten prohlizec ne uplne dobre vykresluje a pod. Treba znamy problem s floatem je, ze floatovane prvky jsou mimo stranku a tak, kdyz je vsechny chces zaramovat, tak nektery prohlizec to oramuje spravne, jiny ti udela ramecek vysky jednoho radku. Kdyz mas vic floatu, tak se floatuji sami na sebe a je treba to pohlidat clearem. Kdyz pouzivas ramecky, tak starsi IE vykresluji ramecky z venci a floatovane prvky nastavene sirkou pevne vedle sebe na rozmery pro FF se t v IE diky vetsi sirce zalomi pod sebe.
Podobne zaludne problemy jsou i s position.
Vsechno se da resit, ale vyzaduje to trochu zkusenosti. Vetsina propagatoru css stranky neotestuje na zakladni mozne situace (zvetseni pisma, zvetseni okna, zmenseni okna, prohlizece). Pak tvrdi, co tvrdi. Ja tvrdim, ze udelat stranku tabulkou neni nic spatneho. Pro 10 stranek s texty a obrazky je to jedno, nevyplati se ztracet cas resenim, proc se v css neco deje, kdyz tabulka to krasne pohlida sama bez dalsiho kodu. Cas muzes venovat jinym vylepsenim. Pri vetsim poctu stranek uz to resim komplet css.
Tez existuje display:table, tabulkovy layout v css, ten je tez velmi stabilni. Ale obcas jeste drhne podpora v prohlizecich.
Moderátor jenikkozak: Přesunuto z duplicitního vlákna.
shaggy
Profil
peta:
Tabulky funguji spolehlive. Css float a position funguji s problemy, je treba to peclive zapsat
Klameš a zavádzaš (opäť)!
Čokoľvek, čo "pečlivě" nezapíšeš, sa ti s najväčšou pravdepodobnosťou rozbije.

Jenze vetsina prikladu na webu ukazuje jen zjednodusene zapisy typu float:left a tim konci.
Vo väčšine príkladov to stačí, prečo by si to chcel komplikovať?

Jenze problem je slozitejsi, kdyz mas floatovanych veci vic, mas tam ruzne marginy
Ani nie. Ak je v tvojom prípade zložitejšie, asi robíš niečo zle (čo ma neprekvapuje).

pouzivas doctype, ktere ten prohlizec ne uplne dobre vykresluje a pod.
Prehliadač nejak vykresľuje doctype? Ako to vyzerá, ako veľký červený rámček?

Treba znamy problem s floatem je, ze floatovane prvky jsou mimo stranku a tak, kdyz je vsechny chces zaramovat, tak nektery prohlizec to oramuje spravne, jiny ti udela ramecek vysky jednoho radku.
To vôbec nie je známy problém, to je tvoj problém. Ak to urobíš zle, máš to "rozbité" všade. Ak to urobíš dobre, máš to dobre všade.

nevyplati se ztracet cas resenim, proc se v css neco deje
Toto veľa vecí vysvetľuje. Napríklad prečo neustále radíš úplné nezmysly - namiesto toho, aby si sa snažil pochopiť tak triviálnu a primitívnu vec, akou CSS je (v porovnaní s inými jazykmi), je to pre teba nadpozemská mágia a si rád, že ti to vôbec funguje. Len po tých rokoch, kedy nás tu "obšťastňuješ" svojimi príspevkami, si mohol venovať trochu času tomu, aby si sa to naučil.

existuje display:table .. Ale obcas jeste drhne podpora v prohlizecich.
Ale to je len taká drobnosť, ktorá teba určite neodradí. Čo tam po prehliadačoch, hlavne že si nemusel použiť ten škaredý, nefunkčný float ;-)
1Pupik1989
Profil
Ruku na srdce, každý měl jednou napsaný tabulkáč. Pak se to odnaučit je horší. Teď na něj koukám skrz prsty. Největší supertabulkový layout jsou divoké kmeny a je to hnus. Osobně jsem se nesetkal s problémem u float a clear. Dokonce ani u čtyřsloupcového layoutu.
peta
Profil
Chamurappi: Mi ban nevadi. Naopak, moc se tim bavim :) Kdyz chci kontaktovat nektereho moderatora, tak jina moznost, nez mailem neni. Kdyz to napisi do fora, prispevky mi vyhodite k ledu, kde uz si je nikdo neprecte.
Me moznosti jsou neomezene. Ze se snazim resit problem s moderatory je ta lepsi cesta. Muzu pouzit media a poukazat na chovani moderatoru tohoto verejneho fora.

"břemeno je na tvé straně, ty by sis měl připravit ukázky."
Kdybych to vybral ja, zpochybnite muj vyber. mel by to vybrat nekdo nestranny. Proto jsem navrhl vyber z fora Nazor na stranku. S jwp jako takovym jsem za ta leta problemy zadne nezaznamenal.

"„V pripade position dochazi pri mensim okne treba ke ztrate scrollbaru okna a soucasne preteceni textu treba doprava.“
Máš ukázku? Podobný jev si dovedu představit jen u fixního pozicování a to je stejně samotnou tabulkou nenapodobitelné. "
Ja ty stranky v Nazor na stranku nezkoumal, kde se to vyskytlo, ale predstavuji si to nejak takto:
<div style="margin:0 auto; width:500px;position:absolute;overflow:hidden;">
<div style="position:absolute;left:-100px;border:1px solid #f00;"> menicko
</div>
</div>
Pri fullscreen je to uplne parada. Ale kdyz se dostanes pod 700px, tak se leva strana dostane mimo okraj. To overflow tam urcite z nejakeho duvodu je.

shaggy:
Mluvis z cesty, projdi si poslednich 100 stranek ve foru nazor na stranku a otestuj na kriticke situace. Ti lide delaji casto uplne stejny problem nebo okopiruji layout, ktery ten problem ma.
Moderátor jenikkozak: Přesunuto z duplicitního vlákna.
shaggy
Profil
peta:
Ti lide delaji casto uplne stejny problem nebo okopiruji layout, ktery ten problem ma.
Áno, tí ľudia majú problém, lebo po internete sa pohybuje plno rovnakých amatérov, ako si ty, ktorí im nahovoria úplné nezmysly.

A jediný, kto hovorí z cesty si ty. Píšeš, že ti ban nevadí, ale ty si bol ten, ktorý sem doliezol potom, čo dostal ban naposledy (my sme ťa sem nevolali).
Neviem, či ti to ešte rodičia nepovedali, ale tvoj pohľad na svet je úplne uletený. Si myslíš, že "médiá" zaujíma, čo sa deje na tejto diskusii? Myslíš si, že sa tým niekto bude zaoberať? Prečo by mali venovať svoj čas a priestor duševne nie celkom zdravej osobe, ktorá si myslí, že jeho myšlienkové výplody (resp. myšlienkové sekréty) sú tie najpravdivejšie a že mu moderátori chcú iba uškodiť?

Pozri sa na ten kód, ktorý si sem dal. Veď to je úplne vytrhnuté z kontextu, celý ten príklad si si práve vymyslel (a musím uznať, že si vymyslel peknú hlúposť).
Ja by som ti dokázal napísať rovnaký zlý príklad, ktorým by som demonštroval, prečo sú tabuľky zlé.
Moderátor jenikkozak: Přesunuto z duplicitního vlákna.
Tori
Profil
peta:
Ani na jakpsatweb neni stabilni css layout, ktery by se nerozpadl, kdyz do nej pridas floaty nebo tabulky nebo zvetsis pismo v prohlizeci nebo pouzivas IE a pridas si tam ramecek, tak se ti to zalomi pod sebe a podobne chyby.“ [#1]
vs.
S jwp jako takovym jsem za ta leta problemy zadne nezaznamenal.“ [#7]
Tzn. že jako uživatel máte na webstránky příčetné požadavky, kdežto jako teoretik nikoli? Ani po nejlepším kuchaři světa snad nelze požadovat, aby jeho umělecké dílo chutnalo a vypadalo stále stejně bez ohledu na to, co s ním strávník provede (např. že do polévky přihodí fusekli).
Kéž byste se se stejným zápalem a výdrží, s jakými bojujete proti zdejším větrným mlýnům, pustil do nějaké skutečné kauzy - svět by mohl být lepší.
Moderátor jenikkozak: Přesunuto z duplicitního vlákna.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: