« 1 2 »
Autor Zpráva
kuba123
Profil *
Chci vytvořit takovouto tabulku:

http://oi40.tinypic.com/y2mf6.jpg

ale nechci k tomu použít tagy určené přímo pro tabulku. Chci se vyhnout tagům tabulky aby se zjednodušil a zpřehlednil kód.
Moje představa je že bych mohl jako hlavní ohraňučující tag použít DIV a pomocí jiného tagu vytvořit "buňky". Nevím který tag se na to hodí nejllépe.


Pouze ta část která je vyznačená červeným rámečkem má být vytvořena


Ještě mě napadlo že bych bych mohl levý sloupec udělat tučně. Třeba vlevo by mohl být <b> a vpravo <span> nebo <p> Tak mě zajímá co je vhodn2j39.
juriad_
Profil *
Nevymýšlej ptákoviny. Toto je tabulka, tak použij tag table.
IdemeNaHavaj
Profil
http://xahlee.info/js/css_table.html
jenikkozak
Profil
Jo, to je ukázka jedné takové ptákoviny a dobrý způsob jak se zbavit části uživatelů.
kuba123
Profil *
IdemeNaHavaj:
No já právě chtěl, aby nebylo zadivováno.
jenikkozak:
Tím myslíš jaké uživatele? Ty co potřebujou ke čtení čítač?


Myslím zařízení na čtení textu z prohlížeče
RockFire
Profil
O tagu <table>
Jak a kde se tabulka používá
jenikkozak
Profil
Nevím, jak jsou na tom slepí uživatelé, ale výše odkázaná ukázka nebude fungovat v IE 7 a nižších. Úplně zbytečně. Nepočítám s tím, že si tento další nesmyslný požadavek necháš rozmluvit, takže si to tak klidně udělej.
_es
Profil
kuba123:
nechci k tomu použít tagy určené přímo pro tabulku.
Dôvod?

No já právě chtěl, aby nebylo zadivováno.
Ešte to môžeš maj aj „nadívané“.
kuba123
Profil *
jenikkozak:
Ale jo, dám na tvou radu. Ale k čemu ta tabulka teda je dobrá, když při pokusu okopírovat tabulku z webové stránky do tabulkového procesoru stejně dojde k nesprávnému rozvržení/umístění dat (anebo je to neschopností programu Excel umístit tu tabulku do správných políček).

Třeba u toho Divu mi přišlo dobré, že se dají zkopírovat data ze sloupce, ale u tabulky to nejde.


Mě právě příjdou ty tabulkový struktury děsně složitý a nepřehledný.

Například protože tady se zase objevuje tabulka uvnitř tabulky

http://oi39.tinypic.com/nxrsqb.jpg


_es:
což je zároveň odpověď na tvůj dotaz
_es
Profil
kuba123:
při pokusu okopírovat tabulku z webové stránky do tabulkového procesoru stejně dojde k nesprávnému rozvržení/umístění dat
Pri akej konkrétnej tabuľke je problém?

Třeba u toho Divu mi přišlo dobré, že se dají zkopírovat data ze sloupce, ale u tabulky to nejde.
Ak išli kopírovať stĺpce, tak asi zase nešli kopírovať riadky, teda to vyjde na rovnako, alebo ešte na horšie - skopírovanie jedného či viacerých riadkov je asi viac užitočné, než skopírovanie stĺpca. A možno to skopírovanie stĺpca nešlo len v niektorom prehliadači a v niektorých iných by šlo.

Mě právě příjdou ty tabulkový struktury děsně složitý a nepřehledný.
A ako tú tabuľku sprehľadní a zjednoduší to, ak všetky tabuľkové elementy zameníš za elementy DIV s atribútom class?
Trejpa
Profil
kuba123:
Chci se vyhnout tagům tabulky aby se zjednodušil a zpřehlednil kód.
Naopak. V tabulce s vynecháním nepotřebných značek můžeš kód maximálně zpřehlednit. Snad kromě definičního seznamu nevidím jinou možnost úspory.

při pokusu okopírovat tabulku z webové stránky do tabulkového procesoru stejně dojde k nesprávnému rozvržení
Mně tedy funguje kopírování správně a to včetně sloučených buněk, testováno v OpenOffice.org 3 Calc, MS Excel 2010, MS Excel 2013 z prohlížečů Internet Explorer, Firefox a Chrome.

Třeba u toho Divu mi přišlo dobré, že se dají zkopírovat data ze sloupce, ale u tabulky to nejde.
Tak to je vážně bezva, že se to nedá vybrat po řádcích. Tak totiž čte texty většina evropanů.


Příklad formátování přehledného kódu tabulky:
<table>
<tr><th colspan=2>
        <a href="#">[poslat zprávu]</a>
        <a href="#">[přidat uživatele]</a>
    …
<tr><th>Nick
        <td>milacek
<tr><th>Jméno uživatele
        <td>milacek
<tr><th>Datum narození
        <td>1. 1. 1943
<tr><th>…
        <td>…
</table>
kuba123
Profil *
_es:
Za ten "dvousloupcový layout zcela bez divů" děkuji. Vypadá to pěkně a poprvé se setkávám s tagem menu!


_es:
Pri akej konkrétnej tabuľke je problém?
Při téhle:
http://oi39.tinypic.com/nxrsqb.jpg
Mají tam dvě tabulky. Ale docela to chápu že můj Excel XP to prostě neumí. Kdyby to byla jednoduchá tabulka tak by to možná zvládl.

Při zkopírování tabulky se v prvních dvou řádcích, buňky A1 a A2 obejvuje toto:
muž
flirt Barbados 70

tedy to co by mělo být na třech sloupcích v jednom řádku je na dvou řádcích v jednom sloupci... asi tak... Ale jak říkám, asi problém v programu, ne v html tabulce.


_es:
Ak išli kopírovať stĺpce, tak asi zase nešli kopírovať riadky, teda to vyjde na rovnako, alebo ešte na horšie - skopírovanie jedného či viacerých riadkov je asi viac užitočné, než skopírovanie stĺpca.

To jo, ale napadá mě, že kdyby někdo chtěl vermomocí udělat tu možnost, aby se to dalo zkopírovat z toho sloupce, tak to může nechat zobrazit jinak a je to vyřešené... Tedy zobrazí místo tabulky divy a je to. Ale to neřeším, jen taková úvaha.


Trejpa:
A ako tú tabuľku sprehľadní a zjednoduší to, ak všetky tabuľkové elementy zameníš za elementy DIV s atribútom class?
Aha, špatně jsem se vyjídřil. Myslel jsem ten html kód, v kterém je zapsána tabulka. Ten mi příjde děsně nepřehledný.


ej tak tohle mělo být ne trejpovi ale _esovi :-(


Trejpa:
Tekže zakončovací tagy nejsou povinné? Použít th místo td by bylo skvělé, to by pomohlo.
Posílám vzorek, jedna z tabulek, kterou bych nejraději předělal:
http://pastebin.com/Bz2Y3nVK
_es
Profil
kuba123:
Při téhle:
To nie je tabuľka, ale obrázok. Ako mám na ňom vyskúšať to kopírovanie?

Myslel jsem ten html kód, v kterém je zapsána tabulka. Ten mi příjde děsně nepřehledný.
No tak ho zapíš prehľadnejšie. Ako to „sprehľadní“ výmena všetkých tabuľkových elementov za DIVy?

kdyby někdo chtěl vermomocí udělat tu možnost, aby se to dalo zkopírovat z toho sloupce
Overil si si, či to v niektorých prehliadačoch nejde aj v tabuľke (element table)?
kuba123
Profil *
nebo radši tenhle kód, převzatý z výstupu toho co testuju
http://pastebin.com/8XFkp5Te
_es
Profil
kuba123:
Na tak keď tú tabuľku zostavíš tak „divoko“, tak sa nesmieš čudovať, že má s tým tabuľkový procesor problémy. Na čo dávaš do tabuľky ešte aj DIVy? Tabuľkové procesory obvykle nepodporujú vloženú tabuľku v texte - namiesto jedného písmena.
kuba123
Profil *
_es:
Povím ti tajemství. Já tu tabulku nevymyslel/neudělal, ale chci ji předělat.
Fisir
Profil
Reaguji na kubu123 [#16]:
Celou dobu tady používáš slovo tabulka. Tak tedy vytvoř tabulku tak, jak se dělat má. Žádné divy, ale normální tabulka. Tu si pak nastyluj, jak potřebuješ.
RockFire
Profil
Když tu tabulku uděláš správně, tak se do excelu správně zkopíruje. Označování po sloupcích nečekej, to je věc prohlížečů.
kuba123
Profil *
Ještě předělávám hlavičku stránky a chci se zeptat jak udělat toto.

Hlavička je z tabulky o třech řádcích. Na druhém řádku leží hlavní menu (asi šest položek vedle sebe). S tímto nemám problém.

Na třetím řádku leží uživatelské menu a to je udělané pomocí plovoucích prvků li obtékající zleva. Ale chtěl bych aby tyto prvky leželi vycentrovaně uvnitř buňky (neboli vycentrovaně na řádku v té tabulce. Problém je v tom že nemůžu použít text-align u blokových prvků, tedy jak vycentrovat plovoucí prvky?
Fisir
Profil
Reaguji na kubu123 [#19]:
Snad ne tabulkový layout.
kuba123
Profil *
Fisir:
Byla to původně tabulka, ale nakonec jsem to předělal. Prostě mě to nedalo.

http://pastebin.com/XniWVAuB
ts_istudio
Profil
kuba123:
nakonec jsem to předělal. Prostě mě to nedalo.

Tak teď už jen těch 20 nadbytečných CLASS="link3"
margin
Profil *
Koukni na Kaskádové styly v dobrém stylu, kapitola "Nedopusťte, aby se vám přemnožily třídy", předpokládám, že to zvládneš opravit bez polopatistického návodu.
kuba123
Profil *
Dodělávám tabulku pro zobrazení výsledků hledání a myslím, že je dobré:
http://oi44.tinypic.com/2w4k9pj.jpg
Tady je kod:
http://pastebin.com/CNrgmi4y
fakt to nevadi že neuzaviram tagy th a td?


ts_istudio, margin:
Ty třídy bych taky opravil kdybych si jich všiml. Jdu na to


no v OP mám opraveno, ale menu mi úplně zmizely v Op a IE


oprava v FF opraveno
Fisir
Profil
Reaguji na kubu123 [#24]:
fakt to nevadi že neuzaviram tagy th a td?
Ne, opravdu ne.
ts_istudio
Profil
kuba123:
fakt to nevadi že neuzaviram tagy th a td?

Nevadí, ale mně by určitě nevyhovovalo toto formátování kódu:

        <tr align="center" bgcolor="#73ACD4">
          <th>Fotografie
            <th>Kategorie
              <th>Země
                <th>Věk
                  <th>Additional information
                    <th>
                      <input type="checkbox" onClick="sel()">
        </tr>
margin
Profil *
kuba123:
fakt to nevadi že neuzaviram tagy th a td?
Zřejmě máš na mysli, že nepíšeš nepovinné koncové značky elementů HT a TR. Žádná HTML specifikace je nevyžaduje.
Přijde mi nekonzistentní nezapisovat koncové značky buněk a mít v kódu nepovinné koncové značky řádků, ale jinak to ničemu nevadí.
Trejpa
Profil
kuba123:
fakt to nevadi že neuzaviram tagy th a td?
V tabulce můžeš vynechávat značky </td> </th> </tr> <tbody> </tbody> </thead> </tfoot> </colgroup>.
Ve zbytku dokumentu můžeš vynechávat <html> </html> <head> </head> <body> </body> </p> </dt> </dd> </li> </option>.
Bude to fungovat ve všech HTML prohlížečích, bude to i podle normy HTML. Snad jsem na žádnou nepovinnou značku nezapomněl.


ts_istudio:
mně by určitě nevyhovovalo toto formátování kódu
Asi chyba editoru, když nerozumí zanořování HTML značek.
margin
Profil *
Trejpa:
Ve zbytku dokumentu můžeš vynechávat <html> </html> <head> </head> <body> </body> </p> </dt> </dd> </li> </option>.

Specifikace HTML5 požaduje koncovou značku odstavce, pokud je odstavec v elementu a.
http://www.w3.org/TR/html-markup/p.html#p-tags
kuba123
Profil *
Super. O to míň práce :-)
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: