Autor Zpráva
Robert Škvařil
Profil
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak nastavit na webové stránce pevné rozměry. Moje stránka je http://columbo.mysteria.cz/hlst.html . Na prvním obrázku je stránka v plné velikosti. Na druhém je stránka v menším okně. Problém je že se mění rozměry částí stránky a to já nechci. Našel jsem stránku na které to je tak, jak bych potřeboval - http://css.blbeckove.com/2.usporadani-stranky/3.priklady/1.rozmery-fixni-model.html . Nevíte tedy, jak mám stránku dát do fixního modelu ? Zkoušel jsem to všelijak, ale nikdy to nešlo. Prosím poraďte :( . První obrázek : , a ten druhý :
user243
Profil
ahoj,
celý obsah webu dáš do jednoho divu, kterému nastavíš šířku v pixelech (px); na té stránce s příkladem, kterou jsi uvedl, je to <div id="page">;
Robert Škvařil
Profil
Můžu se vás zeptat jak div do stránky vložit ? Díval jsem se na jakpsatweb.cz na informace o tom a tam to souviselo nějak s body. Já mám stránku bohužel ve framesetu. Napíšete mi prosím kód, který tam mám vložit ? Děkuji za pomoc.
lionel messi
Profil
Reagujem na Roberta Škvařila:
Já mám stránku bohužel ve framesetu.
Naozaj nechcem rýpať, ale rámy patria do múzea. V práci s framesetom sa nevyznám, v dobe, keď som sa začal zaujímať o webtvorbu boli rámy už out. Možno by som ten div, o kt. píše user243 vložil do konkrétneho framu.
juriad
Profil
Musíš web předělat:
<frameset cols=""> <!-- vertikálně -->
  <frame> <!-- hlavička -->
  <frameset rows=""> <!-- horizontálně -->
    <frame> <!-- menu -->
    <frame> <!-- obsah -->
  </frameset>
  <frame> <!-- běžící text -->
  <frame> <!-- patička -->
</frameset>
Zvýrazněně atributy musíš vyplnit přesnými hodnotami, nikoli hvězdičkou ani procenty.
Robert Škvařil
Profil
S tím divem by to nějak nešlo ? Já nevím kam mám tenhle kód vložit. Hlavní stránka je složená z několika jiných. Kdybych do jejich kódů vložil div tak by to mohlo pomoci, a nebo nemohlo ?
juriad
Profil
Robert Škvařil:
Ne div ti nepomůže, dokud používáš zastaralé frejmy.
Prosím tě, v hlst.html vytvoř celé rozložení a neměj to rozstrkané po bambilionu souborech. Framesety můžeš vnořovat!
Nepoužívej žádné své spojové stránky, to samé můžeš provést rovnou, viz můj předchozí příspěvek.

Počítáš doufám s tím, že vyhledávač tvůj web nebude schopen procházet a také s tím, že není možné odkázat na konkrétní stránku?
Problémy rámů
Robert Škvařil
Profil
Takže - stránka hlst.html je složená z několika stránek. Stránka uprostřed se mění pokud kliknu na nějaký odkaz v menu. Okolní stránky zůstávají. Vy my tedy radíte abych z celku stránek udělal jen stránku jednu ?
juriad
Profil
Jednu, kde bude kompletní struktura <frameset> a <frame> a v žádné další stránce nebude definice <frame>.
Všechny ostatní stránky budou jen obyčejné stránky.
Pak stačí jen snadno na jednom místě (hlst.html) nastavit rozměry. Já jsem to v současném stavu nedokázal.

Poznámka: fakt mi není jasné, proč nutíš uživatele projít skrz index.html, taková "úvodní" stránka se již desítky let nenosí.
Robert Škvařil
Profil
Takže to <frame> a <frameset> mám oddělat od všech stránek a nechat to pouze na hlst.html ?
P.S : Webzdarma dává na úvodní stránku reklamu. A já tu reklamu nechci mít na stránce hlst.html což je hlavní stránka. Ten index.html tam být nemusí, ale já tam tu reklamu nechci.
pharaon.jh
Profil
pokud tam tu reklamu nechceš, tak si musíš vytvořit vlastní stránky placený, a pak tu reklamu mít nebudeš, a s tou reklamou se musíš poprat, já mám taky web na webzdarma
Robert Škvařil
Profil
Pokud oddělám ten frameset, tak se při kliknutí na odkaz zobrazí pouze obsah - viz. obrázek. Bohužel se však neukáže menu a lišta, která je na druhé straně. Tady je kód jedné stránky s framesetem. Jak mám udělat, aby se stránka nezobrazila jako na obrázku, ale tak, jak je ukázaná v obrázku nahoře ? Kód :
<HTML>
<HEAD>
<TITLE></TITLE>

<FRAMESET frameborder=0 framespacing=0 border=0 COLS="*,400,1900,200,*">

<FRAME NAME="dvojspoj" SRC="black.html" MARGINHEIGHT="10" MARGINWIDTH="10" SCROLLING="NO" NORESIZE>
<FRAME NAME="menu" SRC="menuup.html" MARGINHEIGHT="0" MARGINWIDTH="0" SCROLLING="NO">
<FRAME NAME="dvojspoj" SRC="ankety1.html" MARGINHEIGHT="10" MARGINWIDTH="10" SCROLLING="YES" NORESIZE>
<FRAME NAME="dvojspoj" SRC="pravypruh.html" MARGINHEIGHT="10" MARGINWIDTH="10" SCROLLING="NO" NORESIZE>
<FRAME NAME="dvojspoj" SRC="black.html" MARGINHEIGHT="10" MARGINWIDTH="10" SCROLLING="NO" NORESIZE>


</FRAMESET>




</HEAD>
<BODY
        BGCOLOR="black" 
        TEXT="#FFFFFF" 
        LINK="#FFFFFF" 
        VLINK="#FFFFFF"
        ALINK="#FFFFFF" >
</BODY>
</HTML>
Bubák
Profil
Napíšu to jasně, to, co žádáš, je při použití framesetu neřešitelné.
Petr ZZZ
Profil
Robert Škvařil:
Předpokládám, že v rámech máš stránku proto, že ji chceš skládat z kousků (částí na sobě nezávislých). To se dnes dělá převážně pomocí PHP a stačí na to příkaz include. Opravdu doporučuji začít úplně znovu a rámům se velkým obloukem vyhnout.
Robert Škvařil
Profil
Takže já tedy zkusím stránku přepracovat do jednoho celku, nebo nějak zkusím to s tím include.
Děkuji vám všem za pomoc a třeba někdy příště zase tady na fóru :) .
juriad
Profil
Robert Škvařil:
Ve vlaku jsem se nudil, trochu jsem ti tu stránku předělal. Za chvíli ti ji pošlu.
Robert Škvařil
Profil
Děkuju vám :).


juriad:
Pokud mi to chcete zaslat na email tak ten je robertskvaril@outlook.com .
Ještě jednou děkuji :) .
juriad
Profil
Živě:
http://78.128.198.185:8080/columbo/uvod.php

Ke stažení:
http://78.128.198.185:8080/columbo.zip

Dnes to nechám běžet, pak to zase stáhnu pryč.
Napíšu ještě několik poznámek.
Robert Škvařil
Profil
Moc vám děkuji. Chtěl bych se jen zeptat - když stránku (staženou) spustím tak se zobrazí bez obrázků (zahlavi1, zahlavi2, zahlavi3). Nevíte kde může být problém ?
juriad
Profil
K běhu je třeba PHP, ale to na wz.cz máš dostupné.
Každá stránka má na začátku <?php include 'header.php' ?> a <?php include 'menu.php' ?>. Tyto příkazy vloží do aktuální stránky celý obsah těch inkludovaných souborů. Chová se přesně jako by jejich obsah byl v místě toto PHP příkazu. Narozdíl od rámů to funguje vždy a všude.

Nauč se základy typografie.
Před interpukcí (tečka, čárka, otazník, vykřičník, trojtečka) se nepíše mezera.
V datumech (13. 4.) se píše mezea mezi dnem a měsícem (a rokem). Den a měsíc jsou řadové číslovky (mají za sebou tečku).

A češtiny.
Ve větách ti chybí hromada čárek. Původně jsem si toho nevšiml, neboť jsem texty nečetl.

Přečti si zdrojový kód.
Tvé používané tagy:
    362 <BR
     74 <FRAME
     61 <a
     55 <FONT
     36 <B
     31 <HEAD
     29 <TITLE
     29 <HTML
     29 <BODY
     23 <br
     19 <HR
     18 <img
     17 <span
     17 <FRAMESET
     16 <p
     15 <link
     11 <CENTER

Mnou používané tagy:
    128 <li
     62 <a
     43 <p
     39 <h
     20 <img
     19 <div
     10 <title
     10 <ol
     10 <meta
     10 <link
     10 <html
     10 <head
     10 <body
Vidíš, že spoustu formátovacích (font, br, b, hr, center) není vůbec potřeba. Lze je nahradit pomocí CSS.
Pokud je něco seznam, odpovídá tomu tag <ul> nebo <ol> podle toho, zda má být číslovaný.

Stylování posuvníků funguje jen v Internet Exploreru a nemá smysl jej provádět.
Lidi jsou na své posuvníky zvyklí (pokud se jim nelíbí, mohou si je změnit přímo ve Windows nějakým tématem).

Stránku jsem navrhl tak, aby nezáleželo na šířce obrazovky, na které se zobrazí.
Dokonce i hlavička je natahovací. :)

Snažil jsem se zachovat design, ale vzhledem k tomu, že tvůj web já vidím totálně rozpadlý, musel jsem odhadovat.
Možná jsem ho trochu zjednodušil, ale nemyslím, že to je na škodu.

Ten jezdící text uživatele ruší, zbytečně zmenšuje plochu stránky. Navíc se v něm chlubíš, že web většině uživatelů nebude fungovat.
Oni si rozhodně jiný prohlížeč zapínat nebudou. Netestoval jsem mou úpravu jinde než v FF, ale myslím, že bude fungovat všude.
Raději než v jezdícím textu, vytvoř novou stránku kontakt.php a dej ji do menu, tam se můžeš rozepsat, kdo jsi a jaký je tvůj e-mail.

Pozor na neuzavřené nebo předčasně uzavřené tagy.
Na novinkách jsi měl hromadu </BODY> uprostřed stránky.
Chudák prohlížeč, který musel hádat, co tím autor (ne)zamýšlel.

Možná jsem ti rozbil znělku (nemám potřebný plugin a instalovat ho nebudu), ale to zjistíš sám.
Opravit to snad případně zvládneš.


A jak ji spouštíš? Něco jako file://Downloads/Columbo/uvod.php ?
Pak se neprovádí PHP, tedy stránka neobsahuje ani menu, ani hlavičku a tedy žádné obrázky.
Nebo se ti snad menu zobrazuje?

Buď si musíš nainstalovat PHP server, nebo prostě nahraj stránku na webzdarma celou do nového adresáře, tam by měla fungovat.
Robert Škvařil
Profil
Problém byl vyřešen. Ono to nefunguje pokud to spustím z Plochy. Na webu to funguje.
Jste opravdu moc hodný, že jste mi pomohl - teda vlastně udělal za mě. Původní design byl inspirován jinou stránkou na které to tak podobně bylo.
Ještě si pohraji trošku s designem a pak to tam dám. Zvětším některé texty a tak.
Pokud by vám to nevadilo, mohl bych do sekce Informace, kterou asi založím přidat vás jako autora designu.
Pokud však nebudete chtít tak to tam nedám.
Děkuji vám za vaši ochotu a čas :) .
juriad
Profil
Já jsem záměrně zmenšil text (viz styl.css řádka 4), aby zhruba odpovídal předloze. Klidně tuto řádku smaž.
Změny designu prováděj zásadně jen v CSS, zajistíš tím to, že celá stránka bude vypadat jednotně.
Pokud chceš zvětšit jen kus textu, obal ho pomocí <span class="třída-popisující-funkci">...</span> a definuj vzhled pro tuto třídu v CSS.
Formátuj podle toho, jakou má daná část funkci (nadpis, seznam, popisek); v CSS pak vzhled můžeš změnit k nepoznání.

Koukám ještě, že nefunguje diakritika v <title> (to co se zobrazuje v liště prohlížeče).

Autorem designu rozhodně nejsem, já jsem jen upravil existující stránky tak, aby byly moderní (z hlediska kódu).
Uvedení nežádám, dělal jsem na tom napůl z dlouhé chvíle.
Klidně mi tykej, já ti také tykám.

Mimochodem, proč ses rozhodl založit svůj web, když jsi se mohl přidat k existujícímu: http://www.serialzone.cz/serial/columbo/ a s tím pomáhat a rozšiřovat jeho obsah?
Robert Škvařil
Profil
Jak myslíš, budeme si tykat. Pokud tedy nechceš tak já tě tam neuvedu.
To v tom title jsem už opravil.
Já umím jakžtakž dělat v HTML, v CSS zatím ne. Měl bych se začít učit v tom dělat.
Jinak fanouškovský web jsem udělal z jednoho prostého důvodu. Můžu si tam dělat co chci.
Můžu tam přidávat různé věci, informace atd. kdy chci.
Můžu rozhodnout, jaký bude mít stránka design.
Seriál Columbo mě baví a chci k němu psát vlastní recenze. To v tom odkaze je většinou oficiální text distributora.
Kdo ví, jestli se stránka www.serialzone.cz ještě udržuje. Kdybych po nich chtěl ať tam něco dají tak by mohlo dlouho trvat, než se to tam vůbec objeví. To je asi vše k tomuto dotazu.
Ještě bych se chtěl zeptat, tam jak je menu, tak pod ním oranžová část. Dá se ta část nějak zkrátit a menu protáhnout aby se tam vešlo víc odkazů ?
juriad
Profil
Robert Škvařil:
Ještě bych se chtěl zeptat, tam jak je menu, tak pod ním oranžová část. Dá se ta část nějak zkrátit a menu protáhnout aby se tam vešlo víc odkazů ?
To je právě to kouzlo CSS. Prostě přidej odkaz, ona se ta černá oblast protáhne.
Ve skutečnosti je ta černá pozadím toho menu, tedy když se menu prodlouží, prodlouží se i pozadí.
To pozadí není pevně dlouhý obrázek, proto to tak snadno funguje.

CSS je v dnešní době skoro neoddělitelné od HTML, nemá smysl psát stránky jen v HTML. Narazíš na hromadu zastaralých technik, které se navíc ani zdaleka neblíží možnostem, které nabízí CSS.
Robert Škvařil
Profil
A já si myslel, že stačí dělat stránky v HTML.
Myslím, že nemám žádné další otázky.
Kdybych něčemu nerozuměl, tak se podívám na internet nebo když tak napíšu.
Děkuji ti, že jsi mou stránku oblékl do nového kabátu :) .

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: