Autor Zpráva
Tomáš123
Profil
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať ako by mal vyzerať zdrojový kód kde je je použitá funkcia PHP include, ak chcem mať pre všetky súbory spoločnú hlavičku.
jenikkozak
Profil
Do souborů, do kterých chceš hlavičku zahrnout, přidej:
<?php
include "hlavicka.php";
?>
Hlavicka.php můžeš nahradit názvem souboru, ve kterém máš hlavičku uloženou.
Tomáš123
Profil
a tá "hlavicka.php" v nej má byť iba toto?:
<head>
pár meta tagov...
<title>Příklad z učebnice PHP</title>
</head>

A súbor do ktorej chcem hlavičku zahrnúť?
<!doctype html>
<html>

<?php
include "hlavicka.php";
?>
<body>

</body>
</html>
jefitto44
Profil
Presne... ono ti to tam to include vloží obsah hlavicka.php ako by tam ani žiadne include nebolo. Takže teoreticky si to môžeš uložiť akokoľvek
Toto
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce ut dolor pharetra, accumsan diam in, pellentesque justo. Vivamus suscipit magna a cursus ullamcorper. Etiam in sollicitudin odio, congue pellentesque est. Proin pretium ullamcorper dolor. Vestibulum eleifend elementum justo id volutpat. Morbi eu lorem ultrices, accumsan dolor in, ullamcorper arcu. Duis in sem non massa hendrerit luctus. Integer convallis, velit et dignissim dictum, nulla leo sagittis elit, dapibus luctus arcu ante a neque. Sed pellentesque vehicula arcu, et egestas tellus mattis nec. Ut massa lectus, ultrices a imperdiet id, aliquet vitae tortor. Quisque in convallis lacus, rhoncus condimentum magna. Nulla tincidunt arcu quis turpis auctor, ullamcorper aliquet urna pharetra. Proin vitae molestie odio. Donec at libero vitae sem porttitor iaculis non id libero. Mauris rhoncus diam ante, nec feugiat turpis hendrerit nec. Vivamus in odio nec ipsum porttitor dictum id quis libero.

Je to isté čo toto
<?php include(hlavicka.html);?> Morbi eu lorem ultrices, accumsan dolor in, ullamcorper arcu. Duis in sem non massa hendrerit luctus. Integer convallis, velit et dignissim dictum, nulla leo sagittis elit, dapibus luctus arcu ante a neque. Sed pellentesque vehicula arcu, et egestas tellus mattis nec. Ut massa lectus, ultrices a imperdiet id, aliquet vitae tortor. Quisque in convallis lacus, rhoncus condimentum magna. Nulla tincidunt arcu quis turpis auctor, ullamcorper aliquet urna pharetra. Proin vitae molestie odio. Donec at libero vitae sem porttitor iaculis non id libero. Mauris rhoncus diam ante, nec feugiat turpis hendrerit nec. Vivamus in odio nec ipsum porttitor dictum id quis libero.
Za predpokladu, že hlavicka.html obsahuje toto
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce ut dolor pharetra, accumsan diam in, pellentesque justo. Vivamus suscipit magna a cursus ullamcorper. Etiam in sollicitudin odio, congue pellentesque est. Proin pretium ullamcorper dolor. Vestibulum eleifend elementum justo id volutpat.



Ten include funguje ako spojka, môžeš mať kľudne aj na konci hlavičky napísané

<bo
a v dokumente môžeš mať

<?php include("hlavicka.html");?>dy>

a výsledok z toho bude <body>
Tomáš123
Profil
jefitto44, jenikkozak:
Ďakujem za vysvetlenie.
Joker
Profil
Tomáš123:
Případně vytvoření a vložení společné hlavičky je ukázané zde. Text nad tím rozebírá fungování příkazu include a článek jako celek základy syntaxe PHP.
Tomáš123
Profil
Už viackrát som to prečítal a aj keď som to skúšal robiť presne ako je to tam tak mi to nefungovalo... neviem v čom je chyba, či to nieje náhodou tým že by niekde na začiatku malo byť <?php a tak ja neviem, proste mi to nefunguje správne. Keď vytvorím súbor head.html a dám tam:
<head>
pár meta tagov...
<title>Příklad z učebnice PHP</title>
</head>
a potom do obyčajného html kde to chcem použiť dám
<
<!doctype html>
<html>
 
<?php
include "head.html";
?>
<body>
 
</body>
</html
tak viem že sa to niekde zaseklo lebo hore nevidím title- skúšal som už veľa možností ale stále nič aj namiesto úvodzoviek zátvorky ako napísal jefitto44..
juriad
Profil
Soubor musí mít příponu php. A musíš se na tu stránku dívat skrz PHP server (typicky http://localhost/index.php).
Tomáš123
Profil
počkať php musí byť aj index aj head? Lebo to som neskúšal možno nieje chyba tam kde som hovoril.Ozvem sa o pár minút s výsledkom


Všetko mi funguje obidva súbory som uložil s príponami .php. Ešte raz ďakujem všetkým zúčastneným za pomoc.
jefitto44
Profil
Stačí, že index bude .php, head môže mať hocijakú koncovku

A daj tam preventívne zátvorky, čiže <?php include ("head.html");?>
anonymníí
Profil *
jefitto44:
A daj tam preventívne zátvorky
proč?
Joker
Profil
jefitto44:
A daj tam preventívne zátvorky
To je zbytečné, include není funkce, ale příkaz.

Poznámka, přidal jsem do toho článku na Péhápku nadpisy s kotvami, takže teď se dá pohodlně odkazovat i přímo na text o include.
jefitto44
Profil
Sorry, ja tam furt dávam zátvorky, ale viem, že tam nemusia byť

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: