Autor Zpráva
krovakus
Profil *
Zdravím,
dle předchozích rad jsem přepsal pozicování, které jsem dříve dělal pomocí tabulek. Nyní se snažím použivat "float". Řekl bych, že už jsem na to přišel, jen se mi nedaří dostat obsah stránky do divize "obsah", kterou mám nastylovanou v CSS. Má nastaveno, že "height" je auto, tzn., divize by se měla protahovat v závislosti na obsahu. To se ale neděje. Konkrétně jde o stránku "O nás". Ostatní jsou pozicovány pořád po staru pomocí tabulek. Pod obsah na zmíněné stránce jsem dostal bílé pozadí jen tehdy, hodil-li jsem ho celý opět do tagů "table" s nastavenou délkou. Což je samozřejmě špatně. Mohl by prosím někdo poradit, jak zařídit, aby se stránka protahovala automaticky?
Jde jen o stránku "O nás". Ostatní jsou pořád špatně pomocí tabulek.

Odkaz je tady!

Díky.
Tomáš123
Profil
krovakus:

Nyní se snažím použivat "float".
Ak nejakému prvku nastavíš float na inú hodnotu ako none, vyberieš ho z toku dokumentu. To je tak a nezmení sa to. Ak chceš, aby sa biele pozadie natiahlo až dole, tesne pred koniec prvku, u ktorého používaš float musíš použiť vlastnosť clear s hodnotou both, right alebo left.
Príklad:
<div style="background-color: #000">
    <div style="float: left; color: #fff">
        Lorem Ipsum je fiktívny text, používaný pri návrhu tlačovín a typografie. Lorem Ipsum je štandardným výplňovým textom už od 16. storočia, keď neznámy tlačiar zobral sadzobnicu plnú tlačových znakov a pomiešal ich, aby tak vytvoril vzorkovú knihu. Prežil nielen päť storočí, ale aj skok do elektronickej sadzby, a pritom zostal v podstate nezmenený. Spopularizovaný bol v 60-tych rokoch 20.storočia, vydaním hárkov Letraset, ktoré obsahovali pasáže Lorem Ipsum, a neskôr aj publikačným softvérom ako Aldus PageMaker, ktorý obsahoval verzie Lorem Ipsum.
    </div>
    <div style="clear: both;"></div> <!--Bez tohto tu by sa div s background-color: #000; nesfarbil na čierno, lebo priamo v ňom nie je žiadny obsah-->
</div>
Živá ukážka s použitým clear
Živá ukážka bez použitia clear + zmenená farba písma
krovakus
Profil *
Tomáš123:
Díky moc. Už funguje. Nedošlo mi, že při float vyjmu prvek ze stránky úplně. Ještě otázka. Clear teď musím zapsat do každé stránky? Nelze to nastylovat přes CSS? Zkoušel jsem clear dát do divize "obsah", ale nedělalo to nic.
Bubák
Profil
krovakus:
Koukni na http://jecas.cz/float, ve článku jsou popsány i různé možnosti clearování.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: