Autor Zpráva
FraMeRr
Dobrý den, začínám s programováním a potřeboval bych tak trochu poradit. Jelikož je toho mnoho (programovací jazyky, různé databáze a webová prostředí) nevím si moc rady čim začít. Neměl by tedy prosím někdo radu, co je nejlepší naučit se jako první a od čeho postupovat dál? Děkuji.
Marschmallow
FraMeRr:
Předpokládám, že máš nějaké ty základy HTML+CSS. Určitě bych nejdříve začal s PHP, pak rozšířil na databázi MySQL. V tom bych se neustále dokonaloval. Po nějaké době bys mohl začít třeba s Pythonem, C+, nebo C# :)
FraMeRr
Děkuji :-) Co se týče HTML a CSS dokážu v tom nakódovat jednoduchou webovou stránku. Nejsem si však jistý tím, zda je správně. Mnohdy totiž hodně objektů řeším přes margin nebo padding, což nevím zda se používá. Dále bych se chtěl ještě zeptat, zda se mám zdokonalovat v HTML 4 a CSS 2 nebo mám přejít rovnou na HTML 5 a CSS3? Hledal jsem na to odkazy a moc sem nepochodil teda kromě těch v AJ. Děkuji za rady :-)
Marschmallow
FraMeRr:
hodně objektů řeším přes margin nebo padding, což nevím zda se používá
Margin a padding se využívá poměrně často.

nebo mám přejít rovnou na HTML 5 a CSS3?
Určitě přejdi na HTML5 a CSS3, jsou lepší (podle mě) a mají víc možností ;)

Ohledně PHP je na internetu hodně návodů, pro začátky je dobrá místní učebnice PéHáPko.cz
FraMeRr
Marschmallow:
Určitě přejdi na HTML5 a CSS3, jsou lepší (podle mě) a mají víc možností ;)
A dokážou plně nahradit HTML 4 a CSS 2? Já jen aby to po mě pak někdy někdo nechtěl :-)

Ještě bych se chtěl zeptat jak je to s JS a .NET koukal jsem že se dost využívají, ale to je lepší asi až v pozdější fázi? Děkuji :-)
Taurus
FraMeRr:
A dokážou plně nahradit HTML 4 a CSS 2?
Ne. Uvážlivě používej to, co je rozšířenými prohlížeči podporované (tabulek je na netu spoustu). Jak by ti tu mnozí řekli, nehleď na verze, ale podporu vlastností. Některé z CSS3 jsou pěkně použitelné, některé ne...
FraMeRr
Taurus:
Ne. Uvážlivě používej to, co je rozšířenými prohlížeči podporované (tabulek je na netu spoustu). Jak by ti tu mnozí řekli, nehleď na verze, ale podporu vlastností. Některé z CSS3 jsou pěkně použitelné, některé ne...
Děkuju, budu se tedy učit obojí :-)
Chamurappi
Reaguji na FraMeRra:
Mezi verzemi HTML a CSS nikdo nerozlišuje, nemá smysl nad tím přemýšlet (a ani nejde žádným způsobem přejít z jedné verze na druhou). Prohlížeče znají jen jedno HTML a jen jedno CSS, rozdíly mezi implementacemi jsou, ale neopírají se o žádné formální hranice.

jak je to s JS a .NET koukal jsem že se dost využívají, ale to je lepší asi až v pozdější fázi?
JavaScript se využívá převážně na straně klienta (v prohlížeči, k dynamickým změnám objektů vzniklých z HTML a CSS) a .NET je v oblasti webů konkurence PHP.
FraMeRr
Marschmallow, Taurus: Vím, že je to hloupé, ale nenechali byste mi zde prosím nějaký kontakt na vás v případě že bych si v něčem nevěděl rady? :-) Děkuju.

Chamurappi:
Mezi verzemi HTML a CSS nikdo nerozlišuje, nemá smysl nad tím přemýšlet (a ani nejde žádným způsobem přejít z jedné verze na druhou). Prohlížeče znají jen jedno HTML a jen jedno CSS, rozdíly mezi implementacemi jsou, ale neopírají se o žádné formální hranice.
Takže je ideální obě verze kombinovat? Děkuju :)
Marschmallow
FraMeRr:
nenechali byste mi zde prosím nějaký kontakt na vás v případě že bych si v něčem nevěděl rady? :-) Děkuju.
e-mail: info@tomasjares.com
Klidně se ozvi, rád Ti poradím :)
FraMeRr
Marschmallow:
Klidně se ozvi, rád Ti poradím :)
Moc děkuju :)
stitch123
Zkus www.codeacademy.com
FraMeRr
stitch123:
Zkus www.codeacademy.com
Děkuju už jsem se registroval :)
Chamurappi
Reaguji na FraMeRra:
Takže je ideální obě verze kombinovat?
Nevím, co si pod tím představit. Znovu opakuji, že verze reálně neexistují.
Ideální je zapomenout na verze a nezapomínat na lidi a na schopnosti jejich prohlížečů.
FraMeRr
Chamurappi:
Nevím, co si pod tím představit. Znovu opakuji, že verze reálně neexistují.
Ideální je zapomenout na verze a nezapomínat na lidi a na schopnosti jejich prohlížečů.
Jde o to, že jsem viděl spoustu lidí, kteří přímo vyžadovali HTML 5 a CSS 3 proto jsem z toho zmatený pokud nejsou rozdělené na verze :)
Taurus
FraMeRr:
jsem viděl spoustu lidí, kteří přímo vyžadovali HTML 5 a CSS 3

Vypadá to in, něco takového zmiňovat.
FraMeRr
Taurus:
Vypadá to in, něco takového zmiňovat.
Tam právě bylo i to, že si nepřejí na webu flash a vyžadují tak provedení v HTML5/CSS3 :)
Taurus
Pokud to byl slider nebo reklama, je zapotřebí spíš JS a s HTML 5 a CSS 3 to nemá co dělat. Pokud video, HTML 5 se nabízí, protože flash je silně na ústupu, nicméně na úplnou náhradu je zatím brzo.
FraMeRr
Taurus:
Pokud to byl slider nebo reklama, je zapotřebí spíš JS a s HTML 5 a CSS 3 to nemá co dělat. Pokud video, HTML 5 se nabízí, protože flash je silně na ústupu, nicméně na úplnou náhradu je zatím brzo.
Zmiňovali se tam myslím o nějaké webové prezentaci nebo něco v tom smyslu :-)
mimochodec
FraMeRr:
Jestli jde o nějaký požadavek personální agentury a ty zvažuješ, jestli na to máš nebo nemáš, tak v tuto chvíli nemáš. Je tady dvacet příspěvků a tys několikrát dostal jasnou odpověď.
FraMeRr
mimochodec:
Jestli jde o nějaký požadavek personální agentury a ty zvažuješ, jestli na to máš nebo nemáš, tak v tuto chvíli nemáš. Je tady dvacet příspěvků a tys několikrát dostal jasnou odpověď.
Já nežádám o žádnou práci nebo zakázku to vůbec :-) Jen mě spíš zmátlo to, že to teda není na verze, když to tak někdo rozděloval :-)
Radek9
FraMeRr:
en mě spíš zmátlo to, že to teda není na verze, když to tak někdo rozděloval
Ty verze tam jsou, ale pouze kvůli oficiální specifikaci, která říká, co má ten daný jazyk umět. Je hloupost vyžadovat nějakou verzi HTML a CSS, protože to prostě záleží na tom, co je potřeba v danou chvíli použít. Pokud potřebuješ nějakou novou vlastnost použít, silně doporučuji podívat se na caniuse.com, kde se dozvíš, které prohlížeče ji podporují. Proto jsou verze k ničemu, žádný prohlížeč nepodporuje kompletní specifikaci.

Když už někdo vyžaduje konkrétní verzi, tak ve většině případů neví, o čem mluví. Najdou se i tací, kteří si myslí, že s příchodem HTML 5 se z toho stal programovací jazyk. Konkrétně jeden člověk mi při debatě o náhradě jednoho Flashového řešení vehementně tvrdil, že přeci ani nepotřebuji JavaScript a že tohle určitě zvládne to zbrusu nové a moderní HTML 5. :-)
FraMeRr
Radek9:
Super děkuju za vysvětlení :-)
Moderátor Chamurappi: Necituj prosím celé příspěvky, vypadá to příšerně.

Vaše odpověď

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0