Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Pavel Kr. Profil * |
#1 · Zasláno: 22. 11. 2014, 17:49:40
Dobrý podvečer,
dejme tomu, že mám webovou aplikaci v PHP a využívám databázi MySQL. Hostuju třeba u Wedosu na běžném "NoLimit". Aplikaci bude najednou používat hodně uživatelů (100 000 a víc). Do databáze bude zapisovat je pár vybraných lidí. Zbytek bude používat databázi jen na čtení (články, tabulkové data...). Za předpokladu, že v dotazech nebudou prasárny jako select * ... Jaké jsou hranice MySQL? Bude odezva pomalá? Bude aplikace "padat" pod velkým náporem?
O kolik to bude situace popř. lepší na pronajatém virtuálním serveru? |
||
Taps Profil |
#2 · Zasláno: 22. 11. 2014, 19:07:35
Pavel Kr.:
rovněž bych se zkusil zabývat otázkou cachování na úrovni PHP či také MySQL |
||
Davex Profil |
Pavel Kr.:
Ani to tak není závislé na množství uživatelů, ale především na tom, kolik jich bude aktivních současně v jeden okamžik a na dotazech do databáze či uspořádání databáze. „Jaké jsou hranice MySQL?“ Lepší by byla jiná otázka, a to „kolik současných připojení do databáze ti webhoster dovolí?“ Vzhledem k tomu, že tam máš i omezení na počet současně běžících PHP skriptů, tak to asi moc nebude a ano, bude to padat, jakmile se přesáhne nastavený limit. |
||
Pavel Kr. Profil * |
#4 · Zasláno: 22. 11. 2014, 19:58:24
Davex:
ad 1: psal jsem najednou používat. ad 2: nic jsem se nedozvěděl. U pronajatého virtuálního serveru by to mohlo šlapat dobře ne? Mluvím konkrétně třeba o Wedosu. + můžete tady psát své zkušenosti s tímto. Zajímá mě to. |
||
Alphard Profil |
#5 · Zasláno: 22. 11. 2014, 20:08:04
Pavel Kr.:
„ad 1: psal jsem najednou používat.“ Jako 100 000 a víc požadavků (např.) za minutu? To se mi moc nezdá, lidé, kteří píší takové aplikace obvykle nepokládají takovéto dotazy :-) |
||
Pavel Kr. Profil * |
#6 · Zasláno: 22. 11. 2014, 20:23:47
Alphard:
Já nechápu, že se to tady vždycky zvrhne v brutální slovíčkaření :-) prostě jednoduše mě zajímá nějaká hranice kdy přestane MySQL stíhat na běžně dostupném hardwaru (nebo prostě na tom co jsem uvedl). To číslo, které jsem uvedl je pouze orientační. |
||
Davex Profil |
#7 · Zasláno: 22. 11. 2014, 22:00:27
Pavel Kr.:
„prostě jednoduše mě zajímá nějaká hranice kdy přestane MySQL stíhat“ Stačí si nasimulovat chod aplikace s různým počtem uživatelů a jakmile vzroste chybovost nad únosnou míru, tak tehdy to začíná nestíhat. |
||
Pavel Kr. Profil * |
#8 · Zasláno: 22. 11. 2014, 22:07:02
Davex:
jak takový test provést, aby byl hodnověrný? Zkoušel to tady už někdo nebo někdo ty zkušenosti, kde ta míra teda je? |
||
Davex Profil |
#9 · Zasláno: 23. 11. 2014, 22:06:19
Pavel Kr.:
„jak takový test provést, aby byl hodnověrný?“ Tak, aby se co nejvíce blížil způsobu použití aplikace uživateli. Dají se k tomu použít testy třeba pomocí JMeter a pro test databáze SysBench nebo DBT-3. „kde ta míra teda je?“ Při 5 současných připojeních do databáze a průměrné době generování stránky 100 ms to v optimálním případě zvládne posílat průměrně až 50 stránek za vteřinu. |
||
Časová prodleva: 10 let
|
0