Autor Zpráva
pranesek
Profil *
Ahoj,
chtěl bych se zeptat jak udělat na webu vkládání příspěvků(v tomto případě vkládání inzerátů). Imím jen základy php a mysql. Ještě taky jak udělám aby nějaké údaje byli povinné a některé ne. Díky čau :D
Taps
Profil
pranesek:
Základy k tomu zadání by ti měli postačovat:

1) vložení příspěvků
- vytvořit formulář v html
- pomocí php zpracovat odeslaná data a uložit pomocí INSERT do databáze

2) povinnost polí
- http://jecas.cz/required + kontrola na straně serveru
lionel messi
Profil
pranesek:
Ještě taky jak udělám aby nějaké údaje byli povinné a některé ne.

Začnem netradične od konca, pretože to je v podstate najjednoduchšie:


<form method="post">
  Povinná položka: <input type="text" name="povinna">
  Nepovinná položka: <input type="text" name="nepovinna">
</form>
<?php
if (!isset($_POST["povinna"]))
{
  echo "Vyplňte povinné pole!";
}

else
{
  //tu spracujeme dáta
}
?>
— toto je celé kúzlo spoľahlivej kontroly povinných položiek vo formulári.

Registrácia užívateľov je výborne popísaná v FAQ: Nejčastější potíže s PHP (FAQ) » Registrace uživatelů, sám som odtiaľ čerpal.

V prípade vkladania akýchkoľvek príspevkov (trebárs tých inzerátov) si vytvoríš v MySQL databázu a v nej ideálne viac tabuliek (pre začiatok môže byť aj iba jedna, ale to by som veľmi neodporúčal), povedzme nejak takto:
uzivatelia

id INT, AI (auto increment)
meno VARCHAR
heslo VARCHAR (najlepšie hashované)
email VARCHAR
------------------------------------------------------
inzeraty

id INT, AI (auto increment)
id_uzivatel INT (tzv. foreign key pre tabuľku inzeraty, pre každého užívateľa sa musí zhodovať s jeho id v tabuľke uzivatelia)
nadpis VARCHAR
text VARCHAR

Toto je len úplný základ, môžeš si prirobiť napr. zoskupovanie do kategórií. Mechanizmus vkladania dobre popísal Taps, keby niečo nebolo jasné, ozvi sa.
pranesek
Profil *
A jak by měl ten formulář vypadat prosím?
ondra.prenek
Profil
už to vidím, sry nerefreshnul jsem stranku
lionel messi
Profil
pranesek:
A jak by měl ten formulář vypadat prosím?
Pozerám, že už som o tom raz podrobnejšie písal (len som uvádzal inú štruktúru db): Funkce vkládání příspěvků na web
ondra.prenek
Profil
lionel messi:
ahoj, díky ale furt se nomohu připojit na server....
myslím že to mám v pořádku. Vytvořil jsem si kód který by to měl ověřit a problém neni s databází ale s připojením na server


<?php

//proměnné pro připojení a výběr databáze
$localhost = "sql.endora.cz:3315";
$user = "ondraprenek";
$password = "***";
$databaze = "inzeraaty";
 
mysql_connect($localhost, $user, $password)
             or die("Nepodařilo se připojit k databázi-krok1");
//připojíme se k databázi; pokud se to nepodaří, vypíšeme text
mysql_select_db($databaze)
               or die("Nepodařilo se zvolit databázi");

?>
lionel messi
Profil
ondra.prenek:
S Endorou nemám bližšie skúsenosti, ale skús dať: $localhost = "sql.endora.cz"; (čiže bez uvedenia portu).
Trsak
Profil
$localhost = "localhost";
ondra.prenek
Profil
změnil jsem to na localhost a stejně to nefunguje.. :(


lionel messi, lionel messi:
neni to skutečné heslo...
ondra.prenek
Profil
lionel messi:
stejně to nefunguje, i když změním proměnnou localhost na sql.endora.cz nebo na localhost
.. asi nevíš co s tím, že ?
Marschmallow
Profil
ondra.prenek:
$databaze = "inzeraaty";
Nemáš tam překlep - dvě áčka?

Jinak doufám, že toto nejsou pravé údaje...
ondra.prenek
Profil
nejsou, nene, inzeraty byli obsazené, tak jsem tam dal jen dvě a

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: