« 1 2
Autor Zpráva
Martin j
Profil
Velikost písma jako v prohlížeči ? To mi nijak nefunguje. Písmo má pořád stejnou velikost. bez ohledu na nastavení. Navíc 14 px se mi zdá až moc.
Keeehi
Profil
Martin j:
Třeba v chrome se to dělá takto:
Nastavení > Rozšířená nastavení > Obsah webu > Velikost písma
Překládám z angličtiny, takže to nemusí přesně sedět.

Text bude na všech stránkách větší i když třeba obrázky a rozložení prvků na stránce zůstane stejné. Je to něco jiného než kdyř se použije ctrl + plus. To zvětší vše na stránce. Toto nastavení mění jen veliost textu.
Martin j
Profil
Hmm, zvláštní. Ve FF to nedělá vůbec nic a v Chromiu se mi zvětší akorát obsah vytvořený přes redakční systém. Ostatní písmo je netknuté.
Keeehi
Profil
Martin j:
Ano, záleží na tom, jakými jednotkami je velikost písma definovaná. Třeba explorer nezvětšuje velikosti písem udaných v pixelech. Velmi pravděpodobně že to dělá i u dalších absolutních jednotek. Na tohle je ale odborník Chamurappi.
Martin j
Profil
Všechno je udáno v pixelech. Jako redakční systém používám Mnews, tak netuším jestli to jde nějak nastavit. Každopádně bych byl radši, kdyby ta možnost šla zakázat. Uživatel si přeci může stránku zazoomovat, takže to není potřeba., akorát to zbytečně rozhodí rozložení stránky, kterého chtěl autor dosáhnout.


Mimochodem, není mi jasné, proč každý prohlížeč zobrazuje stránku jinak. Že s tím má problémy přiblblej Microsoft asi nikoho nepřekvapí (ty nejsou schopný po tolika letech ani zajistit kompatibilitu s open formátem), ale co ostatní open-source prohlížeče, vždyť je to skoro všechno akorát překopaný Cromium. Nějaká jednotnost by vůbec nebyla na škodu. S trochou nadsázky by se dalo říct, že webová stránka je umělecké dílo (není můj případ), tak proč proboha pokaždé vypadá jinak. Co kdyby se dílo nějakého malíře, nebo sochaře každém zobrazovalo jinak, šílená představa. Nemám pravdu ?
Tomáš123
Profil
Martin j:
Uživatel si přeci může stránku zazoomovat, takže to není potřeba
Môže. Užívateľ je ale pohodlný a radšej si raz nastaví veľkosť písma ako stále hľadá optimálne zväčšenie.

Mimochodem, není mi jasné, proč každý prohlížeč zobrazuje stránku jinak
Mne je to jasné úplne. Tak sprasený kód sa predsa nemôže vykresliť všade rovnako.

Že s tím má problémy přiblblej Microsoft asi nikoho nepřekvapí... ale co ostatní open-source prohlížeče
Chybu hľadaj radšej u seba. Vyššie sme diskutovali, prečo nie je vhodné používať kód uvedený v prvom príspevku. Prečo tam nedáš rovno obrázok?

Co kdyby se dílo nějakého malíře, nebo sochaře každém zobrazovalo jinak, šílená představa.
V mysli by som sa pýtal: „Čo je to za maliara keď nevie namaľovať obraz pre všetkých rovnaký? Alebo sa ešte nenaučil maľovať?“.
Martin j
Profil
Tomáš123:
Mne je to jasné úplne. Tak sprasený kód sa predsa nemôže vykresliť všade rovnako.

Mám na mysli jakoukoliv stránku, ne tu mojí.
Keeehi
Profil
Martin j:
Pokud je ta stránka správně napsaná, tak s tím počítá a nenechá se rozbít. Jen se tomu přizpůsobí.
Martin j
Profil
Keeehi:
Pokud je ta stránka správně napsaná, tak s tím počítá a nenechá se rozbít.
Čili je potřeba jednu stránku napsat "několikrát" pro každý prohlížeč. Mimochodem tenhle WEB se taky zobrazuje jinak, když už jsme u toho,Tomáš123 chceš tím snad říct, že má taky sprasený kód ? Nemyslím si.. Takže aby se text zvětšoval, musím odstranit ty pixely. Ale co tam tedy mám dát za jednotku ?
Tomáš123
Profil
Martin j:
Mám na mysli jakoukoliv stránku, ne tu mojí.
Väčšina autorov sa snaží stránku urobiť tak, aby boli vykresľovacie odchýlky medzi prehliadačmi čo najmenšie. V jednoduchších prípadoch sa to väčšinou podarí (k čomu vedie používanie nestarnúcich prvkov a vlastností). Ak ide o zložitejšie stránky, menšie, nie však výrazné, rozdiely nastať môžu, pričom ich rozsiahlosť je podmienená znalosťami kódera. V prípade, kde autor vyžaduje výsledok, ktorý sa danou metódou ešte nedá vytvoriť (resp. podpora riešenia je mizivá), je potrebné vymýšľať kľučky a hacky, aby sa stránka aspoň v najčastejšie používaných prehliadačoch nedeformovala. Avšak, vo vyšších kruhoch podpory sa prehliadače líšia a je potrebné pre nich optimalizovať, alebo nevymýšľať problémy tam, kde nie sú.

Ale co tam tedy mám dát za jednotku ?
Akúkoľvek relatívnu. Najčastejšie sa používajú em alebo %.
Taurus
Profil
Em nebo %. Správně napsaná stránka se zobrazí dobře ve všech prohlížečích, s minimálními rozdíly. To je vše a už to psal Keeehi.
Keeehi
Profil
Martin j:
Čili je potřeba jednu stránku napsat "několikrát" pro každý prohlížeč.
Ne, stačí jednou pro všechny.

Mimochodem tenhle WEB se taky zobrazuje jinak, když už jsme u toho.
Ono je cílem nechat ho zobrazit jinak. Jen se při tom nesmí rozbít. A to tu nenastává. Když je to udělané tak, aby se stránka přizpůsobila obsahu tak rozbití nemůže nastat.
Martin j
Profil
Tedy, jak to tak čtu, tak by bylo asi nejlepší to celé přepsat. Já myslel jaká to bude maličkost, ale zatím jsem se nikam neposunul. Po tom, co mi napsal Chamurappi o tom zvětšení písma, už se zase vezu. Vážně začínám přemýšlet o placené variantě.


Tak jsem nahradil pixely. em funguje, akorát Firefox na to zvětšení písma neraguje (na žádnou stránku, ne jen na mojí). Já tedy zvětšení písma nepoužívám, takže mi to nevadí. Ale je to divné.
Martin j
Profil
Tak to vypadá, že FF to opravdu neumí.
Tomáš123
Profil
Martin j:
Odpovedám na tvoju prvotnú otázku. Myslel si niečo takéto: ukážka?
MartinJ
Profil *
Tomáš123:
Odpovedám na tvoju prvotnú otázku. Myslel si niečo takéto: ukážka?
Ano přesně tohle jsem myslel. Vypadá to, že to funguje. Cromium a Firefox je ok.


Teď ještě, jak to zakomponovat do těch stránek. Vypadá to, že to budu muset celé přepsat.


Mám to, díky moc !
MartinJ
Profil *
Aha, tak nic, když dám zvětšit jenom písmo, tak to vyleze mimo container. Radši to nechám, jak to bylo. Každopádně to samotné rozložení jsi vychytal dobře.
« 1 2

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: