Autor Zpráva
tereza789
Dobrý den,
Měla bych dotaz ohledně redesignu webové stránky. Když mám původní web psaný v html s podstránkami, které mají url např. www.dum.cz/nabytek.html a vytvořený komplet nový web se zachovanými odkazy podstránek, ovšem bez html, tedy např. www.dum.cz/nabytek, potřebuji vědět jak mám postupovat v „překlopení“ starého webu na nový, aby nedošlo ke ztrátě pozic a Google pochopil, že již nemá indexovat starý web, ale ten nový?

Předpokládám, že www.dum.cz/nabytek a www.dum.cz/nabytek.html není pro Google jedno a to samé, takže nestačí starý web zastavit a spustit nový v jeden okamžik, nebo ano?

Předem mockrát děkuji za rady
juriad
Co ti vadí na starých adresách? Platí, že každé staré adrese odpovídá nějaká nová (a umíš ji určit)?

Nějaký propad vždy bude, můžeš jej minimalizovat právě zachováním adres stránek nebo jejich přesměrováním (301) na nové.
Možná se ti bude hodit Řešení některých častějších problémů (FAQ) » Stránky s adresou bez přípony (část „přesměrování na verzi bez přípony“).
Chamurappi
Reaguji na terezu789:
Nejlepší adresy (nejen pro vyhledávače) jsou ty, které se nemění. Máš nějaký dobrý důvod odmazat z adres .html? Jestli ne, doporučil bych zůstat u starých adres.
tereza789
jde o to, že NOVÝ web je kódován v jiném jazyce (nette) a předtím bylo html, takže v nové url .html zmizí..
tiso
tereza789: v nette by sa mali dať nastaviť routovacie pravidlá tak, aby pôvodné adresy fungovali.
Str4wberry
Zrovna v Nette by snad neměl být problém to „.html“ do adres naroubovat.

Pokud by to problém byl a na starý web chodí hodně lidí z vyhledávačů a vedou na něj odkazy, tak alespoň provést to přesměrování. Pro Google to není příliš problém, Seznam je na tom hůř.

Jestli na web nevedou odkazy a nemá nějaké zajímavá umístění ve vyhledávání, v podstatě to není nutné řešit (škoda bude zanedbatelná).

V každém případě změna adres způsobí (byť jen krátkodobě) ztrátu. O změně adres obecně dává možná smysl uvažovat v případě, že jsou podobně šílené jako na této diskusi (a změna by měla nějaká významnější positiva), ale pouhé odstranění .html většinou moc smysl nedává.
tereza789
Mockrát děkuji za odpovědi, vyřeším tedy tím redirectem.

Mám ještě jednu nejasnost. Ten redirect by měl být "napořád"? Jde mi o to, že například teď mám www.dum.cz/nabytek.html v googlu na určité KW na dobré pozici. Jenže když budu od teď dělat seo pro www.dum.cz/nabytek a dostanu se s ním na také na dobré nebo dokonce lepší pozice, můžu redirect vypnout? ovlivní mi to potom nějak SEO? případně jak poznám, jestli a kdy redirect vypnout?
Alphard
Bude se posílat hlavička 301 Moved permanently. Vyhledávače si zapamatují novou adresu a staré stránky se budou moci úplně zrušit (jakmile to google zjistí, měl by začít odkazovat novou adresu).

S [#9] Chamurappi samozřejmě souhlasím a sám se snažím adresy zachovávat. Tady jsem odpovídal čistě z pohledu vyhledávačů.
Chamurappi
Reaguji na terezu789:
NOVÝ web je kódován v jiném jazyce
Na tom přeci nezáleží, adresy můžou zůstat stejné. To, že teď můžou být bez .html, ještě neznamená, že je dobrý nápad je měnit.

když budu od teď dělat seo pro www.dum.cz/nabytek a dostanu se s ním na také na dobré nebo dokonce lepší pozice
Nevěřil bych, že ti odmazání .html může pomoct k lepším pozicím. Uživatelům vyhledávače je celkem putna, jaké koncovky mají adresy výsledků, proto ani vyhledávač nemá motivaci tento faktor zohledňovat.

případně jak poznám, jestli a kdy redirect vypnout?
Ideálně nikdy. Jakmile je už nějaká adresa jednou veřejně známá a obsah s ní svázaný nezaniká, měla by fungovat navždy. Ze zrušení jakékoliv staré adresy, ke které existuje vhodný obsah, nikdo žádný prospěch mít nebude.
Tobě jako uživatelce přijde správné, když si uložíš mezi Oblíbené/Záložky nějaký odkaz a on pak po nějaké době přestane fungovat? Nebo když na někoho odkazuješ a on ti z nějakého pofidérního důvodu (jako je ten tvůj) odkaz rozbije? Mně to přijde dost na hlavu. Sabotuje to primární účel adresy.

Ještě jeden odkaz k tématu: Tři zásady pro tvorbu dobrých SEO URL

Vaše odpověď

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0