Autor Zpráva
MarekStanek
Profil *
Dobrý den,

rád bych se zeptal, jak se v CSS odkazovat na obrázky.

Např. chci zobrazit nějaké pozadí - a chci aby bylo dostupné odkudkoliv z té stránky...

Použil jsem toto:
background-image: url('/images/logo.png');

To první / způsobí, že se to hledá z nejvyšší složky - díky tomu to funguje v jakékoliv složce toho webu.


ALE

Já potřebuji, aby to bylo zobrazitelné také lokálně, tzn. u mě doma v prohlížeči.
Bohužel, tento zápis způsobuje, že prohlížeč ten obrázek hledá na této adrese:
file:///images/logo.png

Já potřebuji, aby se to spustilo z adresáře, ve kterém je webová prezentace uložena. Čili např:
C:/Users/Marek/web/images/logo.png

Ale aby to fungovalo i na webu bez jakýchkoliv změn.

Potřebuji také, aby to NEBYLO řešeno jakkoliv dynamicky, např. PHP nebo JS. Musí to být jen HTML a CSS. Tzn. na lokálním stroji to půjde spustit i bez webového serveru.

Jak toho můžu, prosím, dosáhnout?
Bubák
Profil
Tvému požadavku vyhoví relativní adresování, adresa bude relativní vzhledem k CSS souboru.
Příklad pro případ, že na disku je cesta k CSS souboru C:/Users/Marek/web/css/soubor.css,
tak relativní cesta bude ../images/logo.png a v CSS budeš mít zápis:
background-image: url('../images/logo.png');, já bych napsal jen background: url(../images/logo.png); ale používej to, co je pro tebe přehlednější.
MarekStanek
Profil *
Bubák:
To vede jen do nadřazeného adresáře.

Zkusil jsem to a prohlížeč ukazuje:

file:///C:/Users/Marek/images/logo.png

Ačkoliv to spouštím z adresáře web
Bubák
Profil
Z toho, co píšeš plyne, že soubor se styly máš na disku ve složce web,
tudíž relativní cesta bude images/logo.png a v CSS budeš mít zápis:
background-image: url('mages/logo.png');

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: