Autor Zpráva
merkur0
Profil
Zdravím, můj problém tkví v tom, že když prohlížeč (zkoušel jsem Chrome a Mozillu) zmenším do okna, web se nezobrazuje v menší podobě ale celá struktura se rozhází a texty se překrývají. Nevím jestli tu už tento problém někdo řešil ale nenašel jsem to a ani jsem nevěděl co přesně hledat.
noko
Profil
Adresa toho webu?
Trejpa
Profil
merkur0:
web se nezobrazuje v menší podobě
Obvykle kvůli pevným rozměrům bloků.

texty se překrývají
Obvykle nevhodně použité pozicování.

Konkrétní rady dostaneš na konkrétní odkaz.
merkur0
Profil
Tady ke stažení.
Trejpa
Profil
merkur0:
ukázka - výsledek

Jak jsem odhadoval - nezvládnuté pozicování každého malého bloku nezávisle se zadanými pevnými rozměry. Podívej se na komentovaný příklad stavby layoutu.

Při vytváření layoutu je vhodné použít jeden obalující blok, kterému se nastaví šířka a vystředění. Vnitřní bloky budou svou pozici odvozovat od něj a budou mu přizpůsobovat rozměry.

1) Fixní pozice se dneska nenosí - třeba část menu se může dostat za okraj malého okna, kam se k němu nemá návštěvník jak dostat.
2) Černé pozadí a černý text k sobě moc neladí.
3) Element STYLE patří do hlavičky, ne za ni.
4) Rozměry vždy s jednotkou: „.obsah{font-size:25;
5) Odvozuj velikosti textů raději od velikosti písma (em, ex); Internet Explorer neumí zvětšit písmo zadané v pixelech.
6) Písmo Monotype Corsiva není typograficky zrovna na výši, písmo Arial se nepíše Ariel.
7) Nastavení fontu pro obrázek je také zbytečné.
8) Vyjmenovávat a:link, a:visited a další je zbytečné, stačí a a od něj odvodit změny třeba v a:hover.
9) Není radno zrušit barevné odlišení a podtržení všem odkazům. Stačí v menu.
merkur0
Profil
Díky za napsání kódu i za tipy, jsem opravdu začátečník. Jen mám ještě dotaz, v části
h1 {
background:
}

jak nahradím URL abych mohl zadat jen soubor?
A taky v tvém kódu není obsah a nadpis zarovnán na střed, jak toho dosáhnu bez použítí fixed?
Trejpa
Profil
merkur0:
jak nahradím URL abych mohl zadat jen soubor?
Zadáš jen adresu svého souboru místo té mé.
background: url(obrazek.png) left top no-repeat;
background: url('https://diskuse.jakpsatweb.cz/img/logo.png') left top no-repeat;


A taky v tvém kódu není obsah a nadpis zarovnán na střed
Střed čeho máš na mysli?
Nechceš snad vedle obsahu vpravo zachovat prázdnou mezeru o šířce levého menu jen proto, aby obsah v rámečku byl na středu okna s šířkou nad 1920 bodů, že ne? Ne že by to nešlo, ale mysli na malé displeje, kde nelze na šířku plýtvat místem. Tam už by se musel použít druhý styl odvozený od dostupné šířky displeje, třeba od určité šířky okna zrušit mezeru vpravo a od ještě menší menu přesunout nad obsah.

Teď je vlevo menu a vpravo obsah. Celé s nadpisem v bloku, který je vystředěn (boční odstupy jsou stejné) a omezuje celkovou šířku. Nadpis můžu vystředit na střed tohoto bloku nebo na střed bloku s obsahem. Rozhodně bych změnil písmo pro zlepšení čitelnosti a snížil jeho velikost, nadpis se na své místo sotva vejde.
merkur0
Profil
No nevim ale teď je zase nevyužité místo vlevo vedle menu...
A zdá se mi že stránka teď celkově nevypadá moc dobře...
Nenapadá tě jak to zlepšit?
merkur0
Profil
Web jsem úplně předělal, ale teď se opět potýkam s tím samým problémem, přestože pozicování vůbec nepoužívam a nikde nemůžu najít chybu.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: