Autor Zpráva
Michallius
Ahoj Lidi, po nějaké době se vracím k základním dovednostem v html a php a hned ze začátku jsem narazil na nepřekonatelný problém :-). Na localhostu mi nejedou české znaky. Zkoušel jsem přednastavené balíčky jako XAMPP, Vertrigo nebo EasyPHP a všude je to stejné. Místo českých znaků se zobrazují pouze otazníky. Kódovaní jsem vyzkoušel utf-8, windows-1250 i ISO-8859-2 a pořád nic. Když to nahraji na reálný server, tak je to v pohodě, ale u mě na localhostu nic. Na internetu jsem prolezl kde co, ale řešení žádné. Můžete mi prosím někdo říci, co dělám špatně? Díky moc.
Keeehi
Otazníky místo diakritiky
Čeština / cestina » Automatické meta nastavení
Michallius
Keeehi:
Díky za radu. Když to přepnu v prohlížeči, tak se to zobrazí správně, ale nejde mi do hlavy, proč se to nenastaví samo, jako v případě běžných stránek. Přitom v hlavičce stránky to definované je. Dá se to někde nastavit na serveru (localhostu)?
Keeehi
Michallius:
Přitom v hlavičce stránky to definované je.
Ukaž
Michallius
Keeehi:
<!DOCTYPE html>
<html lang="cs">
  <head>
  <meta charset="windows-1250" />
Keeehi
Michallius:
A jsi si jistý, že tvůj textový editor to ukládá právě v kódování windows-1250?

Jinak bych doporučil používat všude UTF-8.

Teoreticky by bylo možné, že by server posílal hlavičku s jiným kódováním ale to mi nepřipadá pravděpodobné.
Michallius
Keeehi:
Ano, jsem. Když dám přes prohlížeč zkontrolovat zdroják, tak to tam je. UTF-8 jsem taky zkusil. Myslím si, že problém musí být na straně serveru, ale bohužel nevím kde :-(. Dík za pomoc. Budu pátrat dál. Určitě to bude nějaká prkotina.
Keeehi
Michallius:
Ano, jsem. Když dám přes prohlížeč zkontrolovat zdroják, tak to tam je.
Ale já jsem mluvil o nastavení textového editoru. Jedna věc je, co za text v něm napíšeš. A to se dá i zkontrolovat zobrazením zdrojového kódu. A druhá věc je, jak editor ten tvůj napsaný text uloží, v jakém kódování. A to zobrazením zdrojového kódu nezjistíš. To bude nejspíše někde v nastavení toho editoru ale jelikož nevíme co používáš, tak si to musíš najít sám.
Michallius
Keeehi:
To bude nejspíše někde v nastavení toho editoru ale jelikož nevíme co používáš, tak si to musíš najít sám
Používám PSPad, ale nemyslím, že by tento editor ještě do souboru nějaké kódování přidával. Jak se to dá zjistit?

Proč to na jiném hostingu funguje a u mě na localhostu ne?
Davex
Michallius:
Používám PSPad, ale nemyslím, že by tento editor ještě do souboru nějaké kódování přidával.
Editor soubor ukládá v nějakém kódování - v případě PSPadu je vidět na spodní liště a nastavuje se v menu „Formát“. Musí se shodovat s kódováním uvedeném v tagu <meta charset="...">

O jaký soubor se jedná? Pokud je to soubor *.html, tak by s tím problémy být neměly. Je-li to PHP skript, tak může být problém v kombinaci jiného kódování než UTF-8 a PHP verze 5.6 a novější - tam se doporučuje všude používat jen a pouze UTF-8.
Keeehi
Michallius:
V PSPadu se výběr kódování provádí v menu v části Formát
Michallius
Keeehi:
:-D Tak už jsem na to došel :-D. Jelikož jsem nedefinoval žádné základní písmo, tak si ten localhost prostě vybral nějaké, co nemá české znaky :-D. Jak jsem psal, je to úplná blbost, ale vzalo mi to 2 dny, než jsem na to došel. Díky moc za rady. Paradoxně mě na to dovedl obrázek, který si sem vložil. Ten nápis "velikost písmen" mě donutil zamyslet se nad tím, jaké že tam je použité písmo. :-D No hlavně, že už je to za mnou. Díky moc.

Vaše odpověď

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0