Autor Zpráva
karkad
Profil
Dobrý den,

omlouvám se za svůj stupidní dotaz, ale nefunguje mi na stažené zahraniční .html šabloně diakritika, místo českých diakritických znaků je kosočtverec s otazníkem.

Header webu vypadá následovně:

<head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"/>
    <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1, maximum-scale=1.0, user-scalable=no"/>
    <meta name="theme-color" content="#barva">
    <title>titulek</title>

    <!-- CSS  -->
    <link href="min/plugin-min.css" type="text/css" rel="stylesheet">
    <link href="min/custom-min.css" type="text/css" rel="stylesheet" >
</head>

s tím, že součástí webu je i složka Fonts, kde jsou FontAwesome soubory, což jsem pochopil, že jsou ikonky a pak složka Font, kde je podsložka Roboto a v ní Roboto soubory resp. fonty.

Zkoušel jsem různé úpravy hlavičky dle kódů co byly v jiných tématech, ale nic mi nefachá. Jsem asi totální lama a zoufalec, ale fakt netuším. Jo, k editaci používám PsPad. Zkoušel jsem prohlévat .css soubory jestli je tam import url googleapis ale nic takového tam není, čili předpokládám, že ten font si to bere ten lokální ze složky viz výše.

Jestli se někdo nad zoufalcem slituje a poradí, budu velmi vděčný.

Díky moc.
Michales
Profil
Jsou soubory uložené ve formátu UTF-8 ?
karkad
Profil
díky. Je to onepager, čili je tam pouze index.html To zkontroluji. Nebo bylo uložení souborů v utf kódování myšleno i na .csska?
Bubák
Profil
karkad:
lo uložení souborů v utf kódování myšleno i na .csska?
Ne, za předpokladu, že patříš k většině, která v CSS nepoužívá diakritiku (pro názvy ID, tříd...)

Jsou dvě možnosti, proč diakritika nefunguje správně:
- neodpovídá kódování deklarované v meta tagu chastet s kódováním souboru
- použitý font neobsahuje naše národní znaky, docela často se stává, že font naše národní znaky obsahuje, ale pro konverzi písma byly kvůli minimalizaci velikosti souborů s písmy vybrány jen základní znaky, zpravidla angličtina plus něco málo navíc

Zkus dočasně použít jiný font, než Roboto, třeba smaž v HTML na chvíli řádky 8 a 9 (pamatuj na zálohu souboru, i když PSPad má undo a jedna záloha visí zde), stránka se tu pak zobrazí "škaredá" bez stylů, ale budeš vědět, zda je problém s kódováním nebo s písmem.
Font Roboro našw národná znaky obsahuje, pokud by byl problém s fontem a chceš použít font Roboto, budeš muset udělat odpovídající konverzi písma pro web.
karkad
Profil
Děkuji velice za pomoc, bylo to skutečně špatným formátem index.html

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: