Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Kulda Profil * |
#1 · Zasláno: 3. 7. 2017, 09:07:00
Ahoj,
je mi třicet, kdysi jsem studoval informatiku, ale kvůli naivitě a lenosti jsem se po půr roce vykašlal na studium tohoto oboru a šel na ekonomku, kde jsem promarnil mládí. Teď jsem na sebe n..... Pracoval jsem tři roky jako finanční controller a kvůli vyhoření a odporu k životu v korporátu dal výpověď. Umím dobře s Excelem a programovat ve VBA, vím něco o databázích (Acces, MS SQL), matně si vzpomínám na HTML a CSS a přemýšlím, že bych změnil obor a začal dělat webové stránky. Grafiku si také celkem umím udělat. Vím, je to hodně subjektivní, ale chtěl bych znát názor někoho, kdo to dělá. Teď ta otázka. Dá se to naučit za pár měsíců tak, abych se tím uživil? Lze tím jako začátečník vydělat třeba 30 000 měsíčně skrze OSVČ? V korporátu bych měl jako ekonom více, ale nějak k tomu mám odpor. Rád bych pracoval z domova. Jasan, pokud bych byl genius, tak ano, ale pokud jsem celkem přemýšlivý třicátník? Deset let jsem vůbec svět informatiky nesledoval a ani nevím, jak velká je konkurence v tomto oboru. Tuším, že velká. Pokud by k tomu někdo něco měl, budu rád za vaše názory případně praktická doporučení. Jestli si někdo z vás myslí, že jsem totálně bez šance, tak to prosím napište. Jo a použiji tlačítko ,,vyhledat" :) Díky, Kulda |
||
Tomášeek Profil |
#2 · Zasláno: 3. 7. 2017, 09:19:57
Kulda:
No, takhle. Jestli si tím vyděláš 30 nebo ne, nikdo neví. Jak moc "grafiku si umím udělat" také nevíme. Každopádně, HTML a zejména CSS se za posledních 10 let mění. Přibývají nové věci, v době, kterou pamatuješ ty, zrovna končila móda tabulkových layoutů, ty možná ještě aktivně pamatuješ. Změny ale nejsou natolik adramatické jako v jiných odvětvích za tu dobu. Vydělané peníze ale nesouvisí jen s tím, jak je člověk dobrý. Jako OSVČ musíš být dobrý obchodník a přesvědčit zákazníka, že ti má zaplatit za tvou práci v tebou odváděné kvalitě ty peníze, o kterých si myslíš, že ti měsíčně mají přinést 30.000 Kč. To nedovedou všichni, znám mnoho a mnoho dobrých kodérů/programátorů, kteří jsou tragičtí v prozákaznické komunikaci a přestože si vydělají balík jako zaměstnanci, jako OSVČ by byli o suchém chlebu. To je další stránka, kterou u tebe neznáme. A poslední doporučení. Vykašli se na "všechno umím", vyber si buď grafiku, kódování nebo programování a buď dobrý v tom. Zbytek pokryj externistou, který bude dobrý ve druhém z nich, třetí druhým externistou. Jít sám na sebe a dělat fullservis je cesta, jak se dají nějaké peníze vydělat, ale narazíš na strop, přes který už nepovede cesta dál. |
||
Kulda Profil * |
#3 · Zasláno: 3. 7. 2017, 09:43:06
Díky Tomáši,
vím, že ten dotaz má hodně míst, kde nějakým způsobem pracuje fantazie toho, kdo ho četl, protože jsem nebyl konkrétní, ale asi ani více být nemůžu. Je těžké se ohodnotit jako grafika. To co píšeš, dává smysl. Svého času jsem si přivydělával vytvářením reportů a učením Excelu a Accesu (na černo) v různých malých firmách či jsem doučoval jednotlivce a neměl jsem moc problém se nabídnout nebo si říct o peníze a zdůvodnit to. Faktem je, že většinou mě nějak doporučili známí s tím, ,,že o někom by věděli" a já jsem se nabízet nemusel :) Tady by to bylo jiné, navíc, když nejde o přivýdělek, ale výdělek na živobytí, odvody atd., tak je to jiné... Jako controller jsem se denně dohadoval a vyjednával a myslím si, že jsem byl argumentačně celkem přesvědčivý. To, jestli mám prodejní dovednosti, bych zjistil ale asi fakt až naostro. Jediný prodej, se kterým mám zkušenost, je callcentrum, kde jsem prodával hrozný kraviny (kreditky apod.) a šlo mi to tak nějak průměrně, což ale asi bylo zapříčiněno tím, že jsem to těm lidem vlastně prodat nechtěl... Díky i za informace ohledně vývoje HTML a CSS. Myslel jsem, že je to pořád stejné s tím, že k tomu něco přibylo, ale ne, že se vyvíjí i tyto jazyky. Mám nějaký čas o tom přemýšlet, takže každá rada se hodí. Měj se, Kulda |
||
Keeehi Profil |
#4 · Zasláno: 3. 7. 2017, 10:27:05
Kulda:
„Myslel jsem, že je to pořád stejné s tím, že k tomu něco přibylo, ale ne, že se vyvíjí i tyto jazyky.“ Ono to tak v podstatě je, přibývají do nich nové věci. Staré tam zůstávají, ale už se moc nepoužívají. To hlavně z důvodu, že ty novější toho dokáží více s menším úsilím které musíš vynaložit. |
||
Radek9 Profil |
#5 · Zasláno: 3. 7. 2017, 20:45:37
Kulda, Keeehi:
„Myslel jsem, že je to pořád stejné s tím, že k tomu něco přibylo, ale ne, že se vyvíjí i tyto jazyky.“ „Staré tam zůstávají, ale už se moc nepoužívají.“ To např. znamená, že staré tabulkové layouty stále fungují, ale dnes tu máme responzivní plovoucí layouty, které se lépe a jednodušeji píšou a dokáží toho více. Postupně se prodírá flexbox, příp. grid (tam ale ještě není úplně dokonalá podpora). V mnoha případech se ani nepoužívá čisté HTML a CSS, nýbrž se používají nadstavbové jazyky jako třeba Jade nebo Less. Kulda: Jinak, jak už tady padlo: záleží, jak rychle se dokážeš učit a na co se zaměříš. Naučit se HTML a CSS v krátké době takový problém není. Naučit se moderní programování webů (pakliže jsi zvyklý jen na VBA) už třeba v takto krátké době ani nepůjde (pokud na to nemáš přirozený talent). A na grafiku podle mě musí mít člověk opravdu talent. Bez talentu dokážeš vydřít solidní základ, ale víc ne. Takové designy neurazí, ale ani nenadchnou. Pokud se tomu chceš opravdu věnovat, tak si nejdříve ozkoušej, co ti vlastně půjde. Najdi si online tutoriály (zkus třeba Codecademy a podobné). Pak se ideálně přihlaš na nějaký kurz k profesionálům. A uvidíš. |
||
Časová prodleva: 8 let
|
0