Autor Zpráva
Andrea
Profil *
Ahojte, chtěla bych Vás poprosit jestli by jste mi nepomohli s tímto úkolem. (Vytvoření šachovnice v html kódech)

Vytvořte pouze pomocí tabulky a CSS šachovnici. Stačí vám na to jediná CSS třída a dva nastylované tagy. Vyhněte se všem atributům v tazích tabulky, které nejsou absolutně nezbytné a jdou nahradit styly.

Děkuji moc, za jakoukoliv odpověd a pomoc.
Tomášeek
Profil
Domácí úkol? Ale, ale...
Andrea
Profil *
Tomášeek:
ano, vůbec si s tím nevím rady , stačí mi jen nějak ukázat jak začít :(
Petr_D
Profil
Tady je něco i s figurkama: ambroz.blog/html-jak-na-sachove-symboly-a-sachovnice
Tomášeek
Profil
Andrea:
Tak jsi nedávala ve skole pozor.

Něco zkus, pak se to da doladit. Přístup "udělejte to za me" neni spravny.

Jasné, píšeš, ze chces jen zacatek. Problém je, ze tady je zacatek totéž co cely kód, jen se xkrat nakopíruje.
Andrea
Profil *
ve škole jsem dávala pozor, ale v hodinách děláme jiné věci abychom věděli jak udělat zápočet a něco už mám tak jestli se kouknete a poradíte jak tam jen vložit písmena a číslice aby byly dole a na levém kraji

<style>
.tabulka {width:1000px;height:1000px;border-collapse:collapse;border:0}
th {width:100px;height:100px;background-color:#fff}
td {width:100px;height:100px;background-color:#000}
</style>
<table class="tabulka">
<tr><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th></tr>
<tr><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td></tr>
<tr><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th></tr>
<tr><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td></tr>
<tr><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th></tr>
<tr><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td></tr>
<tr><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th></tr>
<tr><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td><th></th><td></td></tr>

</table>
a ještě jsem se chtěla jak mám udělaný ten CSS styl a mám v microsoft expression web udělaný styly.css jak to tam dám bez toho style aby to fungovalo?
Bubák
Profil
Andrea:
Stačí vám na to jediná CSS třída a dva nastylované tagy.
Jak se styluje tag (značka) nevím, ale vím, jak nastylovat element (prvek).
Nikdy se nepřestanu divit, co za prasárny se ve školách učí.
Živá ukázka
Odkaz

Asi to chtěli nějak takhle, funkční i v IE6:
Živá ukázka
Odkaz
Namísto TD se třídou x by šel použít element TH, ale já to považuji za prasárnu.


Andrea:
poradíte jak tam jen vložit písmena a číslice
Tam je kde?
Andrea
Profil *
Bubák:
Nevyjadrila jsem se presne tam znamena pod sachovnici maji byt pismena a nalevo vedle sachovnice cislice.
Tomášeek
Profil
Bubák:
Styl u toho prvního jde elegantně o kousek zkrátit (pomíjím sjednocení dvou deklarací s tmavými poli dohromady), a sice:

td {
    width: 10px;
    height: 10px;
    background: #aaa;
}

tr:nth-child(odd) td:nth-child(even) {
    background: #333;
}
tr:nth-child(even) td:nth-child(odd) {
    background: #333;
}


Andrea:
To nejtěžší, šachovnici, už máš. Očíslovat ji snad už zvládneš, ne? Trochu snahy holka...
Andrea
Profil *
Tomášeek:
Nemyslete si ze se nesnazim, jenze kdyz vam ve skole skoro nic nevysvetli a pak vam daji takovy ukol nemuzete se divit ze nevim a potřebují pomoc, tu sachovnici jsem zkousela sama a nejak jsem to zvladla i kod jsem tu dala ale proste to cislovani a pismena uz nevim jak a kde dat kod. Nechapu alr proc si myslite ze se nesnazim nanebo to prijit snazim ale nejde to, tak si prosim odpustte komentar trochu snahy, dekuju
Tomášeek
Profil
Andrea:
Nechapu alr proc si myslite ze se nesnazim
Protože jednak trochu vlastní snahy jsi projevila až v šestém příspěvku, druhak to hlavní už máš hotové.

No, pomůžu ti, i když ne úplně kódem. Ten je fakt jednoduchý a měla bys na něj přijít.

1. potřebuješ přidat před políčka jeden sloupec navíc (a nebude to TD, nýbrž... záhlaví)
2. potřebuješ přidat na konec další řádek, který bude obsahovat písmena. Opět to nebude TD.
juriad
Profil
Třeba takto: Odkaz
Není dobrý nápad používat td a th pro rozlišení barvy, protože ty jsi teď narazila na to, že ti chybí třetí typ buňky, která by sloužila pro popis řádku a sloupce.

Mimochodem, černá má být vždy v levém spodním rohu.
Andrea
Profil *
Tomášeek:
záhlaví a takové věci jsme vůbec v hodině nebrali a dívám se všude na stránky zkouším ale vžy mi to napíše do té tabulky takže možná pro vás to je jednoduché, když tomu rozumíte ale ten kdo je začátečník a nikdy takové věci neviděl tak tomu nebude rozumět, tak asi jak píšete že je to jednoduché tak jsem blbá protože pro mě to není jednoduché vůbec.


juriad:
my ale můžeme použít právě jen jednu třídu (class) a vy tam máte už tři :( takže nevím jinak jak by se to dalo udělat kdyby jsme mohli použít více tříd tak to bych věděla :) ale s jednou vůbec nevím
juriad
Profil
Andrea:
Tabulka třídu nepotřebuje (pokud je na stránce jediná). td je použito pro bílá a černá pole, tak stačí také jen jedna třída (třeba pro černé, bílé jsou výchozí)
Odkaz

A úplně bez tříd (i pseudo-tříd). Odkaz
Andrea
Profil *
juriad:
děkuju moc za pomoc :)

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0