« 1 2 »
Autor Zpráva
MsTsÁk
Profil
Dobrý deň! V PHP som nový. Nechcel som to tu zaspamovať desiatkami tém. Chcel by som Vám položiť pár úplne začiatočnických otázok.
1. Nedávno som našiel web ktorý mal v pätičke toto: Powered by PHP-Fusion, znamená to že tu si môžem vytvoriť podobný?
2. Je PHP program na ktorom si môžem založiť web?
3. Môžem na PHP použiť šablónu White_n_Light Theme?
Toto je zatiaľ všetko, počkám na reakciu, skúsim a potom sa možno opýtam dalej.
P.S.: Prosím majte somnou trpezlivosť, v PHP som nový a neviem o ňom skoro vôbec nič.
MsTsÁk
mckay
Profil
MsTsÁk:
1. Nedávno som našiel web ktorý mal v pätičke toto: Powered by PHP-Fusion, znamená to že tu si môžem vytvoriť podobný?
PHP Fusion je v podstatě již hotové CMS (Content Management System). Nainstaluje a nakonfiguruje se to a už není potřeba tolik ani programovat. Podobný si určitě vytvořit můžete.

2. Je PHP program na ktorom si môžem založiť web?
PHP je programovací jazyk. Můžete ho použít k naprogramování serverové části webu. Nejsem si teď jistý, jestli si nepletete PHP Fusion (produkt/program) a PHP jazyk.

3. Môžem na PHP použiť šablónu White_n_Light Theme?
Rychlý Google napovídá, že je to šablona přímo pro PHP Fusion. Ujasnil bych si na Vašem místě nejdříve nejspíš to, jestli se chcete učit PHP (jazyk), nebo se chcete naučit pracovat PHP Fusion (program/produkt) - a podle toho jak se rozmyslíte tak potom položit otázku. Lidi na tomto fóru vám spíš pomůžou s PHP jako jazykem, než s konfigurací konkrétních programů.
Tomáš123
Profil
MsTsÁk:
Výborné miesto kde začať je tunajší projekt péhapko.
Keeehi
Profil
Jen tak pro tvojí orientaci, kromě PHP-fusion existuje spousta dalších CMS které jsou naprogramované v PHP. Mezi nejznámější patří Wordpress, Joomla a Drupal. Všechno to jsou produkty patřící do stejné kategorie. Doporučuji si je stáhnout, zprovoznit a ošahat, abys zjistil, který ti vyhovuje nejlépe. Samozřejmě existují i další, volba je na tobě. Doporučil bych však nějaký hodně používaný a to z důvodu, že pro něj bude existovat spousta pluginů, takže bude velká šance že to co budeš potřebovat už někdo vytvořil. Taky když budeš potřebovat poradit, tak je větší šance když si vybereš něco známého než něco o čem nikdo nikdy neslyšel.
MsTsÁk
Profil
Všetkým dakujem za rýchle a rozumné odpovede, vidím že si toho musím veľa prečítať, tak idem do toho, keby mi niečo nebolo jasné, opýtam sa.
MsTsÁk
Profil
Dostal som sa po kurz 4., chcel by som sa na Vás obrátiť s prosbou o pomoc, v kapitole 4 sa píše toto:
Uložte třeba jako prvni.php do adresáře, kde máte kořen webu (viz také Jak najdu místo, kam uložit webové stránky?). Zadejte adresu souboru v prohlížeči (tedy localhost/prvni.php; zadávejte „webovou“ adresu, ne cestu na disku, jako C:\www\prvni.php).
Na stránce i v jejím zdrojovém kódu byste měli vidět jen text „Ahoj světe!“
Porozumel som tomu tak že text Ahoj svete! by sa mi mal zobraziť na nejakej adrese, keby bolo potrebné, napísal som to takto:
<?php
//vypíše pozdrav
echo "Ahoj světe!";
?>
Mohol by mi to niekdo prosím presnejšie opísať?
Tomášeek
Profil
MsTsÁk:
Otevřít si i předchozí díly te učebnice, nainstaluj si podle ni krok po kroku server a pak pokračuj dalšími díly, kde budeš moci své výtvory zkoušet.

Tohle ptaní stylem “pokud bych napsal někam něco, fungovalo by to?” je na houby a nikam nepovede.
MsTsÁk
Profil
Tomášeek:
Prečítal som si od 1. po 4. diel a mám nainštalované DEV PHP.
Tomášeek
Profil
MsTsÁk:
Nevím, čemu říkáš DEV PHP (možná terminus technicus z té učebnice), ale pokud máš server opravdu nainstalovaný, pak absolutně nechápu ten dotaz „Porozumel som tomu tak že text Ahoj svete! by sa mi mal zobraziť na nejakej adrese, keby bolo potrebné“. Proč si to jednoduše nezkusíš a ptáš se, jestli by to mělo něco zobrazit?

A, ano, echo něco vypíše. Pokud nevypisuje, tak buď máš špatnou URL (404), nebo jinou chybu v tom kódu (zde v tom kousku chyba není).
MsTsÁk
Profil
Tomášeek:
Prepáčte pomýlil som sa, myslel som PHP IDE, neviem odkiaľ som nabral to DEV.
Ešte som sa dočítal že treba hosting, nato aby sa mi zobrazil ten text treba hosting?
Tomášeek
Profil
MsTsÁk:
Tak nevím, jestli si děláš srandu, nebo jsi tatar...

Základní kurz 2: Co je potřeba?, hned první odstavec „Webový server“. O hostingu se tam nepíše jako o povinnosti, píše se o serveru (proč je to nutné se píše hned v 1. kapitole). Tak prosím čti, než se budeš blbě (ano, v tuto chvíli opravdu blbě) ptát.
MsTsÁk
Profil
Prečítal si si PS prvého príspevku!?
Ale máš pravdu, uznávam, bola to blbosť, ešte si to prečítam.
Tomášeek
Profil
MsTsÁk:
Ano, četl jsem ho, ale to s tím nesouvisí. I začátečník by měl být schopný pochopit psaný text. A o nutnosti mít nainstalovaný server se v odkázaném článku, který sis údajně přečetl, píše.

Takže buď nechápeš psaný text, kde je vše krásně vysvětlené a jako bonus česky, nebo jsi to nečetl, ač jsi pravil opak, což je možná ještě horší.
Tomáš123
Profil
Tomášeek:
A možno by si mal voliť trochu priateľskejší tón ...
Tomášeek
Profil
Tomáš123:
Myslíš, že jsem někde přestřelil? Já si to nemyslím.

Pokud někomu (ano, začátečníkovi), odkážeš studijní materiál, který začíná tím, co potřebuješ, začátečník ho bez přečtení proletí a u 4. kapitoly se tě zeptá, jak rozběhnout echo "Hello world" (= co k tomu potřebuje), co s ním? Vést ho diskusí za ručičku? Podruhé, potřetí, popáté odkázat 1. díl učebnice? Co navrhuješ?
Tomáš123
Profil
Tomášeek:
Technicky si neprestrelil, za ručičku tu všeobecne vodiť nechceme. Ale príde mi, že to píšeš príliš jedovato. MsTsÁk sem prišiel s tým, že nič nevie a chce sa to naučiť. Sám si spomínam, že prvýkrát rozbehať localhost mi trvalo dlhé beznádejné dni ako tam stále niečo nefungovalo. Myslím, že, keby si tú istú myšlienku zabalil do slov s tónom [#2] ako mckay alebo [#4] ako Keeehi, bola by táto debata príjemnejšia a negradovalo by napätie.

On sa v tom zorientuje, zistí, že server nie je hosting, že PHP Fusion nie je PHP, príde na to ako hľadať informácie, ako debugovať, ako sa pýtať, ako sa učiť... Toto vlákno bude tak či tak četovacie. A asi to nevadí. Má dobrý titulok.
Tomášeek
Profil
Tomáš123:
Mám na to jiný názor než ty a asi ho nehodlám měnit. Chatovací vlákno nikdy k ničemu dobrému nevedlo, krom toho, že tazatel zlenivěl a ztratil i poslední kousek snahy téma posunout svépomocí.

Mimochodem, tazatel se sice ohání tím, že je začátečník (OK, souhlas), ale v první řadě je lempl. Neumět rozběhnout localhost, pokud k tomu nemám dostatek (české) literatury, může být problém, tomu rozumím. Pokud mám ale něco napsané krok po kroku, česky, řeknu, že jsem to četl a pak se přesně na totéž zeptám na fóru, tak to není o tom, že by to bylo technicky složité, nebo jsem s tím měl problém, ale jen to, že jsem to prostě nečetl a kecám.
MsTsÁk
Profil
Tomáš123:
Nepotrebujem vodiť za ručičku a ani zlaté podnosy. Síce uznávam že občas sa opýtam riadnu sprostosť, keby sa tak stalo, upozornite ma a ja svoj dotaz spresním Ale ako povedal Tomáš123 každý niekedy začínal, niekomu to išlo lepšie niekomu horšie. preto prosím o trpezlivosť. Mal by som jeden dotaz celkovo na PHP, mám stiahnutý prorgam IDE PHP, vložil som kód ktorý je v navóde. V návode pomenovali súbor ako prvni a dali k tomu tento odkaz localhost/prvni.php
, ja som môj súbor nazval skuska a zadal som adresu localhost/skuska.php, ked´ to vložím do vyhľadávača, napíše to: Tento web je nedostupnýWeb localhost zamietol pripojenie. Neviete čo s tým? Potrebujem k tomu aby som si vytvoril web okrem IDE PHP?
Dotaz môžem upresniť.
mckay
Profil
MsTsÁk:
Těch možností, co by mohlo být špatně je více.

1) Možná Vám neběží ten lokálně nainstalovaný web server (nejsem úplně obeznámen s obsahem učebnice pehapko, ale předpokládám, že máte nainstalované to VertrigoServ z návodu). Klikněte na jeho ikonku v liště Windows a vyberte z menu 'Localhost page'. Otevře se Vám nějaká základní stránka, nebo dostanete stejnou hlášku o nedostupnosti webu? Pokud je tam stejná chyba, pravděpodobně Vám ten server neběží a mělo by být možné jej nastartovat skrze stejnou ikonku > server > start - nebo něco podobného.

2) Možná se Váš prohlížeč ve skutečnosti snaží spojit s něčím jiným, než Vaším lokálním webserverem. Otestujete to tím, že zkusíte místo localhost/skuska.php přejít na 127.0.0.1/skuska.php. Ta číselná adresa a localhost jsou v podstatě ekvivalentní (localhost je přezdívka pro 127.0.0.1).

3) Možná se Vám server nainstaloval na jiný port než 80 (defaultní pro HTTP), protože port 80 byl obsazen. Pokud nic z výše uvedeného nepomáhá, zkusil bych ještě naslepo localhost:8080/skuska.php a nebo pak dohledat v instalaci webserveru v konfiguraci na jakém portu běží.
MsTsÁk
Profil
mckay
Mám PHP IDE, odtiaľto: sourceforge.net/projects/devphp
Tomášeek
Profil
MsTsÁk:
IDE je textový editor pro psaní kódu (zjednodušené řečeno). S nastavením serveru (localhostu) máme nic společného. Začni opravdu od začátku a ujasni si, co který termín znamená.
MsTsÁk
Profil
Tomášeek:
Dobre, ešte si to pozriem, a skúsim ten VertrigoServ,dakujem za priateľskejšiu komunikáciu.
N71
Profil *
PHP má v sobě zabudovaný vývojový webserver. Takže není potřeba nic instalovat, stačí ho jen zapnout z konzole.

Řeší to mimo jiné krásně i problematiku různých virtualhostů, konfigurací a verzí jazyka.
mckay
Profil
N71:
PHP má v sobě zabudovaný vývojový webserver. Takže není potřeba nic instalovat
No, ale to PHP do toho počítače musíš nejprve nějak dostat. Takže tam něco nainstalovat přece jen musíš.

MsTsÁk:
Pokud používáš Discord a přidáš si mě na něm (IllegalPrime#3843), můžu s Tebou tu instalaci a základy během 20-30 minut proběhnout. Nabídka je platná v rámci dneška, případně se pak domluvíme na nějaký pozdější den v tomto týdnu.
N71
Profil *
mckay:
No, ale to PHP do toho počítače musíš nejprve nějak dostat. Takže tam něco nainstalovat přece jen musíš.
PHP se neinstaluje, v podstatě se jenom někam rozbalí. Plus možná neuškodí si přidat adresář se spustitelnýma binárkama do PATH proměnné, ale to už je volitelný detail.
mckay
Profil
N71:
PHP se neinstaluje, v podstatě se jenom někam rozbalí.
Omlouvám se, ale na tohle téma nebudeme dále diskutovat. Chápu, co tím myslíš, ale považuji to za krajně kontraproduktivní a nepřispívající. Půjdeme-li do detailů a začneme-li se zabývat tím, co to instalace vlastně je a jaké kroky během ní jsou prováděny, zjistíš, že ses v poslední zprávě sám invalidoval.

Přečti si prosím vlákno znova odshora dolu a řekni mi prosím, zda se domníváš, že řešení co navrhuješ pomůže MsTsÁkovi udělat opravdový akční krok směrem ke zdárnému vyřešení jeho problému.
N71
Profil *
mckay:
Přečti si prosím vlákno znova odshora dolu a řekni mi prosím, zda se domníváš, že řešení co navrhuješ pomůže MsTsÁkovi udělat opravdový akční krok směrem ke zdárnému vyřešení jeho problému.
Ano domnívám se. Instalovat celý lokální webserver pro vývoj je kravina a nikdo už to nedělá. PHP frameworky dnes typicky fungují s vývojovým stackem postaveným nad built-in PHP webserverem a NodeJs vrstvou.

Chápu, co tím myslíš, ale považuji to za krajně kontraproduktivní a nepřispívající.
Tak to považuješ blbě. Přeskočení nesmyslného instalování a nastavování serveru mu ušetří den práce a možná několik dní problémů.
mckay
Profil
N71:
Tak to považuješ blbě. Přeskočení nesmyslného instalování a nastavování serveru mu ušetří den práce a možná několik dní problémů.
Budu rád, když mě přesvědčíš tím, že své rady rozvedeš tak, aby na jejich základě byl mstsák schopen vyřešit svůj problém. :-) Momentálně v tom stavu nejsme. Ve své rozšířené odpovědi prosím uvažuj fakt, že se tazatel celým tímhle procesem zabývá proto, aby se PHP naučil.
N71
Profil *
mckay:
Momentálně v tom stavu nejsme.
Já nevím v jakém jste stavu. Zatím jsi mu poradil spoustu nepodstatných kravin.

Já říkám: Rozbalit někam instalaci PHP, otevřít příkazovou řádku v adresáři s webem, napsat cesta/k/php.exe -S localhost:8000 a pak otevřít localhost:8000. To je základ, který funguje za všech podmínek.
Keeehi
Profil
N71:
Instalovat celý lokální webserver pro vývoj je kravina a nikdo už to nedělá.
Ale dělá. Například proto, že chci mít vývojové prostředí podobné produkčnímu v nejvyšší možné míře. To sice není případ MsTsÁka ale ten celý webový server mu bude prospěšný z jiného důvodu. Když si stáhne nějaký balíček, tak instalace je triviální a prostě to funguje. Ani tu konzoli otevřít nemusí. Který je mimochodem na Windows příšerná.
Ten vestavěný PHP webserver nepoužívám, ale co jsem našel, tak je velmi jednoduchý. Veškerou funkčnost klasického webserveru si musíš ručně naimplementovat v PHP. Chceš podstrkávání? Vytvoř si router. Chceš http autentizaci? Napiš si to. Chceš řešit chybové stránky? Zase, obsluhu si musíš napsat. Už vidím, jak to začátečník, který je na úrovni že zatím neví, že nějaký webserver potřebuje, to bude lepit z kousků co někde najde na internetu. Ten router ještě tak ano, toho je všude plno ale hodně štěstí s čímkoli dalším. Naproti tomu návodů na konfiguraci apache je plný internet. A hlavně nemusí nic vytvářet, stačí mu jen konfigurovat.

MsTsÁk:
VertrigoServ je určitě použitelná možnost.
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0