Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Racky Profil * |
#1 · Zasláno: 27. 3. 2006, 15:36:40
Zdravíčko.. v problematice css jsme začátečník a protože jsem zatím odpověď na svou otázku nenašel, chtěl bych se zeptat..
Představte si, že chci udělat nadpis nějaké stránce a to takovým způsobem, že budu mít například obdélník s nadpisem té stránky a pod tímto obdélníkem chci mít ještě jeden, který mu bude jen dělat stín. Slůvko "pod" zde je bráno doslova ve významu "překrývat". Mám zde definici: .nadpispozadi { left:25px; position: absolute; top: 20px; background: #eeeeee; width:80%; height:40px; } .nadpispozadi2 { left:30px; position: absolute; top: 25px; background: #000000; width:80%; height:40px; z-index: -1 } Mým záměrem je tyto 2 obdélníky zahrnout do jednoho "class". Jako by si vytvořit třídu která mi vykreslí 2 obdélníky jedním příkazem a text dosadí do toho který je vidět. Představuji si to vnořením definice druhého obdélníku do definice prvního s tím, že velikost bych zadal jen pro první. Druhý obdélník by ji měl zadanou relativně vůči prvnímu. Šlo by to nějak? Předem děkuji.. |
||
mata Profil |
#2 · Zasláno: 27. 3. 2006, 15:41:27
Ufff, nějak jsem úplně nepochopil, co je potřeba. Každopádně třída vám dva obdélníky nevykreslí - obdélník vám vykreslí nějaký blokový element, nejlépe asi DIV.
Já bych to řešil tak, že bych nadpis (např. h1) obalil DIVem. DIVu pak přiřadí třídu např. class="stin" a nadefinuji pro ni potřebná pravidla. K nadpisu pak přistoupím přes .stin h1 a nadefinuji pravidla pro něj. |
||
habendorf Profil |
#3 · Zasláno: 27. 3. 2006, 16:07:44 · Upravil/a: habendorf
Jako by si vytvořit třídu která mi vykreslí 2 obdélníky jedním příkazem a text dosadí do toho který je vidět.
Takhle úplně to nepůjde. Ale můžeš udělat něco jako <div class="efekt"><h1>Nadpis se stínem</h1></div> a .efekt {vlastnosti;} .efekt h1 {vlastnosti;} A kdekoliv pak v kódu napíšeš <div class="efekt"><h1>Nadpis se stínem</h1></div>, bude se ti to už vykresloavt jak chceš. Jinak bys to musel řešit includem - mít soubor efekt.php, v něm to <div class="efekt"><h1>Nadpis se stínem</h1></div> a pak už bys jen psal do kódu <?php include "efekt.php"; ?> |
||
Časová prodleva: 17 let
|
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0