Autor Zpráva
vojtah22
Profil *
Můžu se prosím zeptat, jak je kód, aby se mi třeba seznam.cz otevřel v novém okně?? Děkuji
Petra
<a href="http://www.seznam.cz" target="_blank">Seznam</a>
OBr
<a href="http://www.seznam.cz/" target="_blank">Seznam</a>
Ale nedělej to, lidi to nemají rádi. Když chtějí odkaz do nového okna, tak si ho dokážou otevřít sami.
RPG
OBr
Ne všichni.
djlj
OBr
Dovolil bych si nesouhlasit. Ty to víš, ale hodně lidí neví, že třeba ve Firefoxu funguje kolečko myši, či že lze odkaz otevřít do nového okna v nabídce po kliknutí pravým tlačítkem.
OBr
Asi jak kde. Třeba moje máma se lekne když jí tam vyskočí nové okno a děsí se co to provedla.
Radek Hrabůvka
Taky nenám rád target="_blank". Když chci nové okno, tak si ho otevřu v IE, FF, O. Pokud se mi stránka, kam se dostanu, nejíbí, udělám gesto myší a jsem zpátky, u nového okna to nejde. Musím přes půl plochy přejet myší, abych zavřel tab a pokračoval dál.
RPG Když se otvírá s targetem "_blank" otvírá do nového okna, tak jen v IE ho dokáži otevřít v témže okně, ale 1. není to pohodlné, 2. IE mám na to, abych viděl stránky tak, jako většina uživatelů.
RPG
Radek Hrabůvka
Většina uživatelů ovšem s internetem tolik zkušeností nemá, nepřemýšlí nad tím, že ztratí původní stránky, prostě kliknou na to co je zajímá (a pak ve většině případů neví, jak se vrátit).
Miloš
RPG
Většina uživatelů … ve většině případů neví, jak se vrátit
Zajímalo by mě, jestli je to opravdu >50%

OBr
Ale nedělej to, lidi to nemají rádi.
Souhlas! Chci-li otevřít stránku v novém okně, udělám to tak (a opravdu většinu stránek otevírám kolečkem v novém okně na pozadí). Jsou ale situace, kdy si to nepřeju. Bude-li tam target="_blank", nemám šanci to obejít (nebudu-li kopírovat adresu odkazu).
Člověk neznalý – vyskočí mu nové okno (povětšinou zmenšené, začasté používá exploder), což ho může vyvést z míry.

Osobně jsem pro nová okna pouze v konkrétních případech:
– obrázky (klik na náhled) v popup okně (ale to se dělá přes žábaskript). Zde jsem jednoznačně pro.
– externí odkazy; tady bych váhal
OBr
Miloš
U fotogalerií jsem pro nová okna, ale u externích odkazů zas tak ne.
Možná jsou nová okna dobrá pro začínající uživatele (pokud je to nevyděsí nebo si nebudou myslet že je to popup reklama a nezavřou to). Já osobně mám rád když mám prohlížeč plně pod kontrolou. Naštěstí mám teď nastavený prohlížeč tak aby nová vytvářená právě pomocí target okna otevíral v tabech.
Miloš
OBr
ale u externích odkazů zas tak ne.
Já taky „zas tak ne“, proto jsem napsal, že „tady bych váhal“. Kde třeba ale typicky otvírám nové taby – po vyhledávání (gůgl, seznam…) – čtu si, co mi vyhledávač vyhodil a mezitím na pozadí v nových tabech…
RPG
Miloš
Ber to takhle; většina lidí bohužel Exploder používá. Můj názor vycházel ze zkušeností s průměrným uživatelem internetu, které jsem nabral díky mé mamince.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0